złote przepisy - 1317 przepisów (strona:63/88)

Migdałowa rolada z poziomkami 192

Masę wyłożyć na dużą formę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarować ją dokładnie, posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 175 C i piec ok 20 minut na złoty kolor. Gorące ciasto wyłożyć na ściereczkę stroną posypaną migdałami i delikatnie zawinąć, odstawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić, dodać cukier waniliowy i wymieszać z maskarpone. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć i posmarować

Monia miesza i gotuje
Borówkowa tarta z kremem z białą czekoladą 220

włożyć do lodówki na 1 godzinkę. Potem ciasto rozwałkować i przełożyć do formy na tartę, ponakłuwać widelcem. Ciasto piec w rozgrzanym do 200 C piekarniku na złoty kolor ok 20 minut.  Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wystudzić. Śmietanę ubić. Serek maskarpone wymieszać szpatułką i porcjami dodawać bitą śmietanę. Potem do masy dodać rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę oraz mielone

Monia miesza i gotuje
Panierowana feta z dodatkami 211

zapanierować i smażyć na małej ilości tłuszczu ponieważ może się rozpaść. Plastry cukinii osuszyć z soku papierowym ręcznikiem i panierować w roztrzepanym jajku oraz mące. Smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron.Osączyć na papierowym ręczniku. I można podawać

Monia miesza i gotuje
Smażone kanie a'la schabowy 185

posolić i popieprzyć z obu stron i odstawić na godzinkę. Jajka wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Kanie panierować w jajku oraz bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać. Ja podałam z sałatką z mieszanki sałat i pomidorków koktajlowych

Monia miesza i gotuje
Placki cukiniowo-czosnkowe 229

dużo bo cukinia już będzie słonawa. Gdyby masa była zbyt rzadka można dosypać jeszcze trochę mąki. Rozgrzać patelnię z olejem. Nakładać po łyżce masy, wyrównać łyżką i smażyć na złoty kolor z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku i podawać, można same ale lepiej smakują z gęstym jogurtem

Monia miesza i gotuje
Kruche ciasto ze śliwką 193

żółtek, mąki, margaryny, połowy cukru i proszku zagniatamy ciasto. Wylepiamy nim natłuszczoną i posypaną bułką formę o wymiarach 24x30. Wstawiamy do piekanika rozgrzanego na 180 C pieczemy na złoty kolor ok 25 minut. Białka ubijamy na sztywno, utrwalamy pozostałym cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Na podpieczone ciasto wykładamy połówki śliwek a na nie kleksy piany, posypujemy tartymi migdałami. Pieczemy jeszcze

Monia miesza i gotuje
Kotleciki drobiowe z czosnkiem niedźwiedzim 175

bardzo nie lepiła się do rąk. Z masy uformować kulki (jeśli masa za bardzo się lepi do rąk zwilżyć je we wodzie), obtoczyć w tartej bułce i smażyć na złoty kolor na oleju. Podawać z ulubionymi dodatkami u mnie z ziemniaczkami z koperkiem i ogóreczkami (pikle w musztardzie

Monia miesza i gotuje
Chrupiące placuszki ryżowe 346

kukurydzianą oraz starty ser, doprawić odrobinę do smaku i znowu dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie nakładać po łyżce masy, lekko rozpłaszczając i formujac placek. Smażyć z obu stron na złoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Można podawać same lub z ulubionym dipem czy keczupem

Monia miesza i gotuje
Makaronowa zapiekanka z rybą i szpinakiem 273

czosnku granulowanego 1 jajko  majeranek olej do smażenia mąka woda ok 100 ml Filety ryby oprószyć majerankiem potem panierować w roztrzepanym jajku i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Ser żółty zetrzeć na tarce. Makaron ugotować, ja  użyłam wstążki ząbkowanej ale może byc tez inny . Dno naczynia żaroodpornego posmarować olejem. Ugotowany makaron wymieszać z dwoma garściami startego

Monia miesza i gotuje
Tosty czosnkowe 221

plasterki. Jedną kromkę posmarować masłem lub margaryną. Na posmarowaną kromkę położyć plaster wędliny, potem plaster żółtego sera oraz kilka cienkich plasterków czosnku. Przykryć druga kromką. Opiekać w opiekaczu na złoty kolor

Monia miesza i gotuje
Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami 206

cienkie paski. Włożyć do miski, oprószyć czosnkiem granulowanym i słodką papryką, skropić odrobiną oleju i wymieszać. Rozgrzać patelnię z olejem, paski mięsa panierować w mące i smażyć na złoty kolor. Można też upiec je w piekarniku. Cukinie (ja dałam żółtą i zieloną) razem ze skórką pokroić w drobną kostkę (jeśli miąż nie ma twardych pestek to też można go dodać

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone z fetą 253

tartej. Dokładnie wymieszać. Fetę pokroić na małe kawałki. Kawałki sera oblepić mięsem i uformować kotlety. Gotowe kotlety panierować w bułce tarej i smażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor .Podawać z ulubionymi dodatkami, u mnie ziemniaczki i surówka

Monia miesza i gotuje
Rożki z kiszoną kapustą i pieczarkami 658

farsz. Kwadrat ciasta złożyć na pół a brzegi skleić widelcem. Gotowe trójkąty posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na   200 C i piec ok 15 minut na złoty kolor

Monia miesza i gotuje
Ryba po grecku 811

mąka do panierowania ryb majeranek do oprószenia ryb 2-3 jajka Filety morszczuka pokroić na kawałki i oprószyć majerankiem. Panierować w roztrzepanych jajkach i mące, usmażyć na oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebule obrać i pokroić w kostkę, zeszklić na oleju. Dodać starte warzywa

Monia miesza i gotuje
Owoce w cieście kokosowym 255

zalewy. Banany obrać, przekroić wzdłuż a potem na mniejsze kawałki. Jabłka obrać, pokroić w plasterki. Rozgrzać patelnię z olejem. Owoce obtaczać w cieście i smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać same, posypane cukrem pudrem, z jogurtem lub dżemem

Monia miesza i gotuje