Taki mały powrót do smaków z dzieciństwa. Mnie makaron z serem najbardziej kojarzy się z wyjazdami na kolonie. Zawsze się cieszyłam kiedy okazywało się, że na
kuchnia doskirosołu ( bulionu z drobiu lub z warzyw ) 300 g brukselki (oczyszczonej) 2 marchewki (oczyszczone, pokrojone w plasterki) 2 łodygi selera naciowego (oczyszczony, pokrojony w plasterki) 3 ziemniaki (obrane, pokrojone w kosteczkę) 2 pomidory 6 łyżek oliwy sól(...)włożyłam cebulę, marchewkę i seler. Smażyłam około 10 minut. Wymieszałam i kiedy warzywa lekko się zrumieniły dodałam pomidory i brukselkę. Całość zalałam gorącym rosołem. Na koniec dołożyłam ziemniaki. Zostawiłam na średnim gazie na około 10-15 minut. Przyprawiłam solą i pieprzem. Na wierzchu posypałam posiekaną natkę pietruszki. Rozłam do talerzy. Zupa jest smaczna, pożywna i rozgrzewająca
Kuchnia u KrysiBataty to... po prostu słodkie ziemniaki pochodzące z Ameryki Środkowej. Jest ich wiele odmian. Blisko 400. To dużo. Różnią się kolorem skórki, kolorem miąższu ... Jedno mają wspólne, są bardzo zdrowe, ponieważ zawierają dużo witamin, związków mineralnych a także likopen, luteinę i przeciwutleniacze. Co to wszystko znaczy? Otóż ... samo zdrowie. Np. luteina wpływa na wzrok, likopen chroni nasze serce(...)zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych. Do zrobienia mojej dzisiejszej zupy wybrałam bataty o pomarańczowej barwie miąższu. Słodkie ziemniaki doskonale komponują się ze słonymi serami. Wybrałam grecki ser feta a do tego pomidory suszone o ostrym wyczuwalnym smaku. Całość zredukowałam delikatnym greckim jogurtem. Jednym słowem... pysznie i... zdrowo Składniki: 1 kg słodkich batatów z pomarańczowym miąższem 1 duża cebula
Kuchnia u Krysimamy w lodówce i to na co przyjdzie nam ochota. A więc... do pracy. Ja moje placki a’la pizza właśnie przygotowuję. Przyłączycie się? Składniki: 1300 g ziemniaków 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany 2 duży lub 2 małe pomidory kilka pieczarek natka pietruszki koperek po 1 łyżeczce suszonej bazylii i ziół prowansalskich 200 g sera żółtego, startego(...)tarce jarzynowej ¼ łyżeczki soli, świeżo zmielony pieprz olej do smażenia (brak na zdjęciu) Wykonanie: Ziemniaki obrałam i starłam na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Dodałam śmietanę, żółtka, sól i pieprz. Wymieszałam i rozłożyłam do 4 miseczek. Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Foremkę wyłożyłam papierem do pieczenia. Na średniej patelni rozgrzałam łyżkę oleju i na gorący wyłożyłam masę
Kuchnia u KrysiZiemniaki można przygotowywać na wiele wariantów: gotowane, jako puree, pieczone, a nawet grillowane . Składniki: 1 kg młodych ziemniaków 1 łyżka kminku 5 łyżek oleju 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki mieszanki przypraw np. czosnek mielony, majeranek, pieprz, słodka papryka, kolendra Wykonanie: Ziemianki obrać i obgotować na półtwardo (około 15 minut). Wymieszać z przyprawami i olejem. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec
Tradycyjna Kuchniaselera 1 korzeń pietruszki 1 kapelusz suszonego grzyba 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka soli 1 listek lubczyku Zupa: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 średniej wielkości ziemniaki 50 g masła 500 g ogórków małosolnych 100 ml śmietany 30 % koperek sok z cytryny sól i pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 W rondelku(...)doprowadziłem do wrzenia, zmniejszyłem płomień i gotowałem 20 min. Wywar przecedziłem. W garnku na roztopionym maśle podsmażyłem starte na tarce do jarzyn marchewki i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalałem gorącym wywarem i gotowałem jeszcze 15 min. Ogórki starłem na tarce o dużych oczkach, dodałem do zupy, gotowałem na małym ogniu 15 min. Zupę zabieliłem słodką śmietaną, do smaku
R'n'G KitchenSkładniki: woda 3,5 litra, fasolka szparagowa 1/2 kg, brokuł 1 sztuka, papryka zielona 1 sztuka, włoszczyzna 1 pęczek, cukinia 1 sztuka, ziemniaki 6 sztuk, masło 1/4 kostki, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, gałka muszkatołowa mielona 1 łyżeczka, koperek 1 pęczek fasolkę żółtą pokroić na kawałki, brokuły różyczki odciąć od głąba, opłukać(...)garnku zalać wodą wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszki, por, cukinię, ziemniaki, paprykę i zagotować wsypać kucharka, masło i gotować z 25-30 minut na średnim ogniu wsypać posiekany koperek, mielony pieprz, jeśli trzeba to dolać trochę wody przegotowanej aby zupa nie była za gęsta można podać ze śmietaną lub jogurtem, nam ta wersja zupy warzywnej smakuje bez dodatków - zupa jest
W Mojej Kuchni LubięPierwszy raz takie kotlety robiłam na komunię mojej córki i goście byli zachwyceni. Teraz muszę robić je częściej, bo dzieci je uwielbiają. Nie protestuję, bo sama
kuchnia doskiSkładniki (na 1 porcję) - polędwiczka wieprzowa (ok. 100 g), - 3 młode ziemniaki (ok. 210 g), - łyżeczka oleju rzepakowego (ok. 5 g), - 2 łyżeczki musztardy (ok. 20 g), - łyżeczka sosu sojowego(...)musztardy i sokiem z cytryny. 8. Polędwiczki podajemy z sałatką polaną sosem musztardowym i młodymi ziemniakami. Grillowane polędwiczki są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z polędwiczek), - żelazo (pochodzące z polędwiczek), które jest
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachzupę 1 litr rosołu 1 dynia hokkaido 2 ziemniaki 1 marchewka pół cebuli sól pieprz imbir słodka papryka szczypta chili 200 ml śmietany 22% pierożki z bundzem 200-250 g bundzu 1-2 ząbki czosnku sól pieprz ciasto pierogowe ok 200 g (ja użyłam ciasta mrożonego) Rosół nastawiamy na ogień, dynię oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, ziemniaki
Gotowanie jest łatweSkładniki: woda 4,5 litra, fasola szparagowa 3/4 kg, marchew 4 sztuki, ziemniaki 4 sztuki, kostka rosolowa 2 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, kucharek 1 łyżka, masło 1/2 kostki, cebula 2 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, cukier 1 łyżeczka, cukinia 2 mniejsze, papryka zielona 2 sztuki, pomidory 5 sztuk, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, natka pietruszki(...)pęczek do garnka wlać wodę, wsypać pokrojoną na kawałki i obraną żółtą fasolkę szparagową, pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, kostki rosołowe, gotować z 20 minut w garnku na maśle podsmażyć posypane cukrem pokrojone cebule, czosnek wsypać pokrojone cukinie ze skórką, zielone papryki, pomidory pokrojone i podsmażać wszystko co jakiś czas mieszając z 5 minut podsmażone warzywa przelać
W Mojej Kuchni LubięChłodnik taki zjemy na Podlasiu, do niego obowiązkowo otrzymamy ziemniaki gotowane posypane koperkiem. Przepis według Pani Danguole Marcinkiewicz z Burbiszek , tuż przy granicy z Litwą. 1 szklanka ugotowanych tartych buraków, 3 średnie ogórki, 1 główka cebuli, szczypta cukru, 1 łyżka octu, duży pęczek koperku, 4 kefiry (400 ml jeden), 1 łyżka gęstej śmietany, sól, pieprz, jajka ugotowane na twardo, Ogórki(...)jogurt, śmietanę, dodać buraki, ogórki, cebulę i koperek. Wymieszać, wlać ocet, wymieszać. Doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem. Można dodać pokrojone jajka ugotowane na twardo. Podawać z ugotowanymi ziemniakami. Chłodniki podawane w miejscowych restauracjach. zastawa
królestwo garówPrzepis na ciasto jest nieco inny niż w wypadku knedli z truskawkami . Występuje tu mąka ziemniaczana. Ogólnie, przepisów na ciasto do knedli jest masę, ale ja preferuję te na ziemniakach. Są przepisy na ciasto, które wychodzi podobnie do tego na kluski śląskie…co kto lubi. Drukuj Knedle z morelami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 kg ugotowanych ziemniaków
Mieszam w GarnkuPorzeczki są dostępne naprawdę krótko, więc warto po nie sięgnąć dopóki są :) Muffinki porzeczkowe to idealny przepis dla osób, którym tak jak mnie brakuje czasu na
kuchnia doskizamiennikiem :) W smaku znaczącej różnicy brak, zapewniam :) Składniki na solidne porcje dla 4 osób: 1 litr wody 1 kostka bulionu na wędzonym boczku - u mnie KNORR 2 ziemniaki - średnie 1 brokuł - mały 1/2 cukini i - średniej 1/2 puszki groszku 3 brykiety mrożonego szpinaku 100g kiełbasy podwędzanej + plasterki do dekoracji na talerzu 1 cebula - mała 2 ząbki czosnku masło(...)tłuszcz. Dołożyć cebulę i czosnek i chwilę smażyć. Gdyby tłuszczu było za mało, można dodać łyżeczkę masła - uważać aby nie przypalić, bo wtedy czosnek robi si ę gorzki . Ziemniaki, cukinię wraz ze skórką i korzeń brokuła pokroić w małą kostkę, a resztę brokuła w drobne różyczki. Do garnka z podsmażoną kiełbasą, cebulą i czosnkiem wlać wodę. Zagotować i dorzucić
Grunt to przepis!