ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1155/2562)

MOSKALE - placki po góralsku 219

SKŁADNIKI :  1 kg ziemniaków 400  mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki gęstej śmietany 18%  sól, pieprz do smaku olej do smażenia                                                            PRZYGOTOWANIE :  Ziemniaki obieramy i gotujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
BOGRACZ 132

Danie podobne do gulaszu  u Węgrów uchodzi za zupę.Jest pełne aromatu czosnku , kminku i gałki muszkatołowej.Danie pochodzi z kuchni Węgierskiej. 1 kg.karkówki 4 cebule 6 ziemniaków kminek pieprz papryka gałka muszkatołowa 3 Ząbki czosnku przecier pomidorowy 1 słoik papryki marynowanej 20 dag.pieczarek *************************************** Mięso pokroić w większą kostkę.Przesmażyć je na smalcu do miękkości.Dodać cebulę pokrojoną(...)kostkę i dalej dusimy.Pieczarki obrać i pokroić w kostkę,usmażyć.Do mięsa dodać wodę,wrzucić ziemniaki, pokrojone wdużą kostkę.Przyprawić,dodać zmiażdżony czosnek.Gotujemy wszystko do miękkości warzyw.Następnie dodajemy paprykę marynowaną.Chwilę pogotować i gotowe.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Rolada buraczkowa ze śledziem 181

poszczególnych podanych składników. Ta porcja jest na średniej wielkości roladkę, na około12 plastrów/porcji. Składniki; 4 duże lub 5 średniej wielkości buraki 4 marchewki 2-3 nie za duże ziemniaki 2 jajka 1 mała cebulka 2-3 nie duże płaty śledziowe a’la matjas Majonez około 100g sól W niektórych przepisach widziałam, że dodana była również żelatyna ale uważam(...)posolić. Kolejna warstwa, to marchewka, którą układamy zostawiając na bokach marginesy. Każda kolejna warstwa musi być nieco węższa od poprzedniej. Lekko posolić i  posmarować majonezem. Na marchewce ułożyć ziemniaki znów lekko posolić i posmarować majonezem. Na nich koleją warstwą są jajka. Na jajkach ułożyć drobno pokrojone i wymieszane z cebulką śledzie. Gdy wszystkie warstwy są już nałożone chwytamy oburącz

W garach u Gosi
Rafaello z cielęciny 127

łyżki mąki • 1,5 szklanki bulionu mięsnego z kostki • 2/3 szklanki śmietany do zup • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz Puree ziemniaczano-marchwiowe: • 50 dkg ziemniaków • 50 dkg marchewki • 2 łyżki kwaśnej śmietany • 1 łyżka soku z cytryny • sól, pieprz, gałka muszkatałowa Wykonanie: • Kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć, drobno pokroić. • Cebulę obrać, drobno pokroić(...)minut. • Do powstałego sosu dodać śmietanę i sok z cytryny, doprawić. • Pokrojoną na małe kawałki marchew gotować w posolonej wodzie, po 10 minutach dodać ziemniaki i gotować do miękkości. • Odcedzić i zmiksować gorące ze śmietaną, doprawić przyprawami i sokiem z cytryny. • Klopsiki podawać polane sosem śmietanowym z puree

To co kocham
Sałatka jarzynowa 117

jednak jakiś swój magiczny składnik. Moją urozmaiciłam kukurydzą i efektownym podaniem. Ciekawa jestem, jak często ją robicie? Ja 3-4 razy w roku. Składniki: • 5 marchewek • 5 ziemniaków • 2 pietruszki • 1 mały seler • 5 jajek • 2 jabłka • 6 ogórków konserwowych • 1 puszka groszku zielonego • 1 puszka kukurydzy • 5 łyżeczek musztardy • 3 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku(...)Wykonanie: • Ugotować marchew i pietruszkę w jednym garnku, a ziemniaki i seler w drugim. • Jajka ugotować na twardo. • Ugotowane warzywa pokroić w kostkę. • Jabłka obrać , pokroić w kostkę, tak samo jajka i ogórki. • Dodać odcedzony groszek i kukurydzę. • Przyprawić do smaku. • Wymieszać z majonezem i musztardą. Najlepiej

To co kocham
Pieczone bataty 336

Bataty to słodkie ziemniaki. Mają delikatny smak i pieką się bardzo szybko, szybciej niż zwykłe ziemniaki. Zaliczane są do najbogatszych w składniki odżywcze warzyw. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. Są naprawdę pyszne i idealne do mięsa z grilla, tak też je jedliśmy. Składniki: • 2 bataty • 1/3 szklanki oliwy dobrej jakości

To co kocham
Knedle ziemniaczane z morelami 100

ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki pszennej • 1 jajko • sól Nadzienie • 12 moreli • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki cukru • 1 łyżka śmietany Śmietanka • 500 ml słodkiej śmietany • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki(...)farszem napełniać miejsca po pestkach i sklejać połówki moreli w całość. • Śmietankę słodką ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno. • Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Jeśli mamy z poprzedniego dnia, to przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. • Do ostudzonych dodać, mąkę, sól i jajko. • Zagnieść

To co kocham
Letnia zupa z fasolki szparagowej 100

Moja ulubiona zupa pachnąca latem! Kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Ma jedną wadę… nie zostaje na następny dzień. Składniki: • 500 g fasolki szparagowej • 5 ziemniaków • 3 młode marchewki • 1 pietruszka • kawałek korzenia selera • 1 cebula • kilka liści selera • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • opcjonalnie(...)talarki, a seler w kostkę. i smażyć przez chwilkę. • Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz, ewentualnie bulion. • Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. • Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki, posiekane liście selera i gotować do miękkości warzyw. • Do ugotowanej zupy wlać

To co kocham
Kopytka z dynią 124

więc oto następny. Pomarańczowe kopytka z dodatkiem dyni, polane miodem z uprażonymi płatkami migdałowymi. Nam smakowało! Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1 szklanka ugotowanych utłuczonych ziemniaków • 2 szklanki mąki pszennej • 1 jajko • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: • Ugotowaną dynię mocno odcisnąć i rozetrzeć widelcem. • Połączyć z ziemniakami, jajkiem

To co kocham
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z szynką 127

dnia, resztki szynki i sera żółtego, a także białka. Wyszło całkiem nieźle i smacznie. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 2 szklanki puree z ziemniaków • 3 białka • 200 g szynki • 150 g sera żółtego • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Wymieszać dynię z ziemniakami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami

To co kocham
Zupa krem z kalafiora 117

więc jadamy i takie, i takie. Dodatek kurkumy nadaje tej zupie delikatnie żółtego koloru i razem z kminkiem podkreśla smak. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • 1 cebula • 3 łyżki masła • 1 szklanka śmietanki słodkiej • sól, pieprz do smaku • szczypta kminku i kurkumy • 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego Wykonanie: • Rozgrzać(...)masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podlać 1 szklanką wody i gotować 10 minut z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i kminkiem. • Następnie dodać kalafiora podzielonego na różyczki, kurkumę, przyprawić pieprzem i podlać wodą, aby przykryła warzywa. Dusić do miękkości

To co kocham
Grochówka z boczkiem i kiełbasą 135

szklanka grochu suszonego łupanego • po 150 g boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera – 1/4 całości • 1/2 pora • 4 ziemniaki • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, majeranek • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Groch zalać wodą, najlepiej na noc lub kilka godzin(...)gotującego się grochu. • Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać pokrojoną kiełbasę i po przesmażeniu wrzucić do grochu. Gotować 15 minut. • Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie, mieszając od czasu do czasu. • Zupę przyprawić pieprzem, papryką i majerankiem. Przed podaniem wymieszać

To co kocham

Proponowane wyszukiwania