ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1155/2562)

Sałatka ziemniaczana z wędliną 192

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ziemniaki   ugotowane– 1/2 kg Wędlina – 20 dag Zielony groszek – 1/2 puszki Ogórki kiszone -2 szt Jabłka winne -3 szt Jajka na twardo – 3 szt Majonez Sól Pieprz Ziemniaki pokroić

Camilla w kuchni
Placki ziemniaczane z kukurydzą + film 218

idealne na obiad lub gorącą kolację. Nie wymagają wiele pracy, są niezwykle sycące i mimo że dość kaloryczne, moja rodzina za nimi przepada.   składniki na 4 porcje 8 ziemniaków 1 puszka kukurydzy 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o małych

Smakowite Dania
Kremowa zupa z cukinii z serkiem topionym i prażonymi migdałami 198

nadmiar cukinii w ogródku, nigdy się nie znudzi. Pożywna i aromatyczna-obiad w 25 minut. Składniki: 1 młoda dość spora cukinia 1 młoda marchewka ½ pora ½ cebuli 3 młode ziemniaki 2 łyżki klarowanego masła 1 łyżka oleju Bulion warzywny lub rosół 10 dag  serka topionego śmietankowego 100 ml wytrawnego białego wina sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku(...)Grzanki do podania Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa myję , cukinię, jeśli jest taka potrzeba wydrążam z nasion, kroję  w kostkę. W garnku rozpuszczam klarowane masło z olejem, wrzucam najpierw ziemniaki i marchewkę, przesmażam 4-minuty po tym czasie dodaje cebulę, por oraz cukinię, przesmażam kolejne 4 minuty, wlewam białe wino mieszam, czekam aż odparuje. Wtedy zalewam bulionem lub rosołem-tyle

Wanilia i Kardamon
Pikantny kalafior. 318

odnajdziecie w nazwach bardzo wielu indyjskich potraw. Gobi w formie curry, masali, zupy, smażony w cieście, będący farszem, marynowany, pieczony... Sam, lub w towarzystwie innych warzyw (bardzo często ziemniaków). W sosach rzadszych, lub bardzo gęstych. I pewnie w wielu kolejnych kombinacjach, których teraz nie pamiętam. Kiedy pomyślę o wartościach płynących ze spożywania kalafiora, to wcale się Hindusom nie dziwię: działa(...)bombą antyrakową! To robi wrażenie... Ale nawet, gdyby nie, to po prostu jest bardzo smaczny. Jednym z najpopularniejszych indyjskich dań kalafiorowych jest aloo gobi, czyli proste danie z kalafiora, ziemniaka i charakterystycznych przypraw. Ja postanowiłem całą uwagę poświęcić jednemu warzywu. Jak kalafior, to kalafior ;) Duszony bez wody, z mocno ograniczonym zestawem przypraw, jest w tej wersji niekwestionowanym bohaterem. Wyszło bardzo

zadanie-gotowanie
Co Lila jadła w środę? 12 219

chyba jedyna zupa, po której nie jestem głodna pięć minut po zjedzeniu.  Składniki 500 g mięsa mielonego (u mnie chude z szynki) 4 marchewki 2 pietruszki 1/2selera 5 ziemniaków liść laurowy ziele angielskie przyprawy (pieprz, sól himalajska, papryka słodka) otręby, mąka Przepis na najlepszą zupę klopsową Do garnka z wodą wrzucamy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, liścia laurowego i ziele(...)woli), jajko (czasami zamiast jajka wrzucam siemię lniane) i otręby. Z mięsa formujemy kulki, obtaczamy w mące i wrzucamy do gotującej się wody z warzywami. Teraz pora na ziemniaki, musimy je obrać i pokroić w kostkę - gotowe wrzucamy do zupy. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie, a klopsy ugotowane zupa gotowa. Możesz zabielić zupę śmietaną lub dodać

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Placki ziemniaczane z jarmużem 295

Tradycyjne placki ze zdrowym dodatkiem. Składniki ok. 1/2 kg ziemniaków 3 liście jarmużu 1 średnia cebula 1 jajko 3 ząbki czosnku sól, pieprz 3-4 łyżki mąki Sposób przygotowania Ziemniaki i … Czytaj dalej Placki ziemniaczane z jarmużem

czarrna od kuchni
Zupa prowansalska - selerowa 194

najważniejsze - jej przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani dużych umiejętności. Lubicie takie lekkie, kremowe zupy? Ja uwielbiam i polecam! 1 litr wywaru jarzynowego 250g selera (korzenia) 250g ziemniaków 1/2 białej części pora 1 cebula 1 listek laurowy 2-3 łyżki oliwy 1 szklanka mleka (ew. śmietanki) (*) 100 ml słodkiej śmietanki gałka muszkatołowa (odrobinka, do smaku) sól, pieprz Dodatkowo(...)natka pietruszki prażona cebulka (opcjonalnie)   groszek ptysiowy Selera, ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, a pora w plasterki.   Warzywa poddusić (w garnku) na odrobinie oleju - tak około 10 minut.   Następnie całość zalać wywarem, dodać listek laurowy i gotować przez mniej więcej 20 minut. Po tym czasie do zupy wlać mleko i śmietankę. Wszystko razem zmiksować (za pomocą

Di gotuje
Pudding chia z truskawkami 156

Pudding chia z truskawkami to deser, który jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. Nasiona chia to maleńkie nasionka, które są niesamowicie bogate w przeróżne

kuchnia doski
Groch z kapustą letnia wersja 247

zielonego groszku świeżej kapusty i warzyw  bardzo smaczny szybki obiad Składniki • 1/2 młodej kapusty • 1 szklanka groszku zielonego • 2 cebule ze szczypiorkiem • 3 marchewki • 3 ziemniaki młode • 30 dag kiełbasy dobrze uwędzonej u mnie swojska • 2 łyżki oliwy • sól • pieprz • 1 łyżka domowej przyprawy uniwersalnej (przepis w mojej kolekcji ) • 1 łyżeczka czubrycy łagodnej • 1 ząbek czosnku • 1 łyżka mąki(...)wraz z szczypiorem dodać olej i pokrojoną  w grubsze kawałki kiełbasę razem wszystko przesmażyć 2. Do cebuli dodać pokrojoną na grube kawałki kapustę,  pokrojone plasterki marchewki i ziemniaki, różyczki kalafiora i groch. Wlać 1/2 szklanki wody dusić pod przykryciem ok 25 minut do odparowania wody. Dodać posiekane zioła, przyprawy, doprawić solą i pieprzem  posypać wszystko 1 łyżką

W królestwie smaków Beaty
Torcik jeżynowy 192

Ten torcik jeżynowy zrobiłam ze specjalną dedykacją dla gospodarzy Akademii Kulinarnej Whirpool , Marco Luca Ghia i Emilliano Castagna.  Akademia obchodzi właśnie 3 urodziny. Z tej

kuchnia doski
Sałatka z komosy ryżowej 194

Bardzo zdrowa, lekka i sycąca sałatka z komosy ryżowej (quinoa). Komosę naprawdę warto właczyć do diety, ponieważ jest przede wszystkim żródłem wysokiej jakości białka roślinnego i

kuchnia doski
Duszony schab w sosie ze świeżych ogórków z koperkiem 320

schab jest miękki, bardzo smaczny i niezwykle aromatyczny. Rewelacyjnego smaku nadaje mu sos zrobiony ze świeżych, gruntowych ogórków, w którym nie może zabraknąć koperku. Bardzo dobrze smakuje z młodymi ziemniakami. Pyszne, polecam! ok 5 plastrów schabu 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 szklanki bulionu drobiowego 500 g ogórków gruntowych sól pieprz czarny mielony 1 łyżka mąki pszennej 1/4 szklanki śmietanki(...)można nie obierać ze skórki. Dusić jeszcze przez 20 min i zaprawić śmietanką wymieszaną z mąką. Zagotować i na sam koniec dodać świeżo posiekany koperek. Można podać z młodymi ziemniakami. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Mięsa , Obiad Tagged: bulion , ogórki , wieprzowina

https:KKuchniaMniam
Sałatka z grillowanym kurczakiem 249

W tej sałatce jest zakochana cała moja rodzina. Szybko się ją robi i jest naprawdę bardzo smaczna. Gorąco polecam. Składniki: 3 duze pojedyńcze piersi z kurczaka

kuchnia doski
ROLADKI SCHABOWE NADZIANE MIELONYM I OGÓRKIEM 476

Roladki schabowe nadziane mięsem mielonym, ogórkiem i papryką, zaliczyć można do dań bardzo smacznych. Podaje się je z sosem, kluskami, kaszą, ziemniakami, makaronem lub możemy je zjeść z pieczywem. Są świetne na uroczysty lub niedzielny obiad oraz większe przyjęcie(...)pieprzem, magi i mieszamy. Po chwili gotowania zagęszczamy sos mąką rozmieszaną z wodą. Po zdjęciu z ognia dodajemy łyżkę śmietany i dokładnie mieszamy.  Na talerz układamy kluski lub ziemniaki, porcję mięsa i polewamy sosem. Podajemy z ulubionymi surówkami

Kulinarne Fantazje Marioli
Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym 269

Danie letnie z składników typowo letnich. Młoda kapusta, młode marchewki, pachnący koperek…. To jest gotowe danie obiadowe, obieram kilka ziemniaków i zdrowy sycący posiłek mam w 25 min. Natomiast taka kapusta może być też dodatkiem do tradycyjnych polskich obiadów Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym   Drukuj Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 25 min Czas całkowity(...)dodajemy koncentrat, passatę, ocet, sól, pieprz, cukier, tymianek i dusimy jeszcze ok 15 min, aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy posiekany koperek i olej lniany. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami

Apetyt na Zielone