zupy można zrobić krem, całość po prostu blendując. Jest gęsta sama w sobie, więc po zblendowaniu wyjdzie super zupa-krem. Składniki: 8 kostek mrożonego szpinaku 2 ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki 1/4 selera kawałek pora 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego świeżego lubczyku 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii(...)śmietanki 30% sól pieprz kostka rosołowa warzywna - opcjonalnie, ja nie dawałam Marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach Ziemniaki kroimy w kostkę Seler, por i pietruszki wrzucamy w całości - ja je potem wyjmuję, bo nie lubię :) Warzywa przekładamy do garnka i wrzucamy zmrożony szpinak Zalewamy wodą i doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie kostką rosołową warzywną dodajemy posiekane zioła Całość
Szczęśliwa kuchniaTaka odmiana dorsza :) Bardzo szybko się robi, w zasadzie w ciągu pół godziny jest gotowy obiad :) U mnie do roladek gotowany groszek z marchewka i ziemniaki. Bardzo lekkie danie. Ziemniaki można zastąpić ulubioną kaszą. Składniki: 500 gramów dorsza sok z połowy cytryny 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka listków lubczyku
Szczęśliwa kuchnianiecałej godziny od momentu wejścia do kuchni, do momentu wydania jej na stół:) Składniki: 2 marchewki 1/4 selera 1 pietruszka ok. 15 cm pora - u mnie zielona część 4 ziemniaki 1/2 brokuła 2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego 2 płaskie łyżki śmietany 18% 1 kostka rosołowa warzywna 1 kostka rosołowa drobiowa 1 łyżka świeżych liści bazylii 1 łyżka świeżych liści kolendry(...)pieprz sól - niewiele, można zrezygnować ze względu na podane wcześniej kostki rosołowe Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pora myjemy i kroimy w cienkie plastry Seler i pietruszkę myjemy, obieramy i ja wrzucam je w całości - potem wyjmuję. Brokuł myjemy, oddzielamy różyczki i dodajemy do garnka Bazylię i kolendrę siekamy i dodajemy do warzyw Warzywa zalewamy
Szczęśliwa kuchniatemu, ale nie przeze mnie robioną. Zupa rybna - przepyszna, z warzywami. Kiedyś zrobiłam ją z trzech rodzajów ryb. Teraz robiłam z dorsza. Składniki: 350-400 gramów dorsza 3 ziemniaki 1 marchew 1 pietruszka 1 mała garść świeżej bazylii 1 mała garść świeżego oregano 1 garść dymki 1 mała garść koperku 1 kostka warzywna sól pieprz 1 łyżka śmietany do zabielenia(...)Zioła siekamy Marchew i ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę Pietruszkę obieramy myjemy i kroimy na cztery Z ryby usuwamy skórę Rybę kroimy w kwadraty Wszystko wrzucamy do garnka, przyprawiamy i zalewamy 1,5 l wody. Dodajemy kostkę i przyprawy Całość zagotowujemy, a następie zmniejszamy płomień i gotujemy ok. 30 minut pod przykryciem - aż warzywa będą miękkie Zabielamy śmietaną
Szczęśliwa kuchniagarnka wlać oliwę, rozgrzać. Dodać posiekaną cebulkę i czosnek lekko przesmażyć na złoty kolor. Dodać żołądki wlać wywar i wodę. Gotować godzinę. Następnie dodać resztę składników z wyjątkiem ziemniaków. Dolać wody, tyle zżeby żołądki i warzywa były przykryte. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem oraz chilli. Gotować na małym ogniu, aż żołaądki będą miękkie. W razie potrzeby dolać(...)wodę. Ziemniaki oskrobać, pokroić w małe kawałki i gotować w zupie do miękkości. Na koniec wyrzucić skórę wędzonego boczku. Smacznego. To jest duża porcja zupy
Kuchnia PokoleńSKŁADNIKI: Frytki 50 dag dużych ziemniaków Przyprawy:czosnek, papryka czerwona, pieprz, wegeta Olej rzepakowy ok 2 łyżek. Sos 200 g jogurtu naturalnego 2 lyzki posiekanej świeżej bazyli lub suszonej bazyli Sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Ziemniaki obieram a następnie kroję na frytki tylko grubości ok 1cm. Frytki przekładam do miseczki, polewam olejem rzepakowym, przyprawiam czosnkiem granulowanym, papryką czerwoną
Gotowanie Patkipotrzeby dodawania śmietanki lub blendowania części warzyw. SKŁADNIKI / 6 porcji ćwiartka kurczaka 2 l zimnej wody 1 duża marchewka 1 pietruszka gruby plaster selera 1 cebula kawałek pora 2 ziemniaki 3 łyżki drobnej kaszy jęczmiennej 3 łyżki ryżu 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 2 łyżki sosu sojowego(...)zagotowujemy. Zmniejszamy moc palnika do małego i gotujemy około 30 minut. W międzyczasie łyżką cedzakową zbieramy tworzące się szumowiny. Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w plastry. Seler i ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę. Por dokładnie płuczemy, cebulę obieramy. Wszystkie warzywa oraz kaszę jęczmienną, ryż, listki laurowe i ziele angielskie dodajemy do wywaru mięsnego. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem
cool and mintyprzygotowaniu krem warzywny z dodatkiem świeżej, aromatycznej papryki zielonej . Minimum wysiłku, a maksimum smaku :) Składniki na 4 solidne porcje: 1 litr wody 1 kostka bulionu rosołowego 3 ziemniaki - średnie 1 pietruszka - mała 1/2 brokuła - małego 1/2 cukinii - małej 1/2 puszki zielonego groszku 2 brykiety mrożonego szpinaku 1 zielona papryka - duża 1 łyżka sosu sojowego sól cebulowa, pieprz cytrynowy, pieprz(...)cayenne, czosnek granulowany - do smaku groszek ptysiowy od BRZEŚĆ - do posypania na talerzu Obrane ziemniaki, oskrobaną pietruszkę, cukinię wraz ze skórką oraz korzeń brokuła pokroić w małą kostkę, a resztę brokuła w drobne różyczki. Z papryki wykroić gniazda nasienne, a następnie pokroić ją na małe kawałki. Do garnka wlać wodę. Zagotować i dorzucić kostkę bulionową - rozmieszać do jej dokładnego rozpuszczenia
Grunt to przepis!lichych gruntów pod Częstochową lud nie odznacza się dobrobytem. Pożywienie jego jest więcej niż skromne w porównaniu z ciężka pracą, jakiej się oddaje. Z czasem część mąki zastępowano ziemniakami, a brak drożdży zsiadłym mlekiem i sodą oczyszczaną. Małe racuchy z ciasta drożdżowego były często zakąską na sylwestra lub ostatki, czasem też stanowiły proste dania obiadowe. Posypywane pudrem lub podawane(...)powidłami." Tyle mówi historia. Ten jak i poprzednie przepisy regionalne, należą do szybkich, prostych , bazujących na ziemniakach, mące i tym co było w zasięgu ręki gospodyni. Wróciła z pola, musiała coś szybko ugotować, zrobić obrządek i znów iść w pole. Nie było czasu na długie mieszanie w garach. Maria Ochorowicz - Monatowa (1866 - 1918) w swojej książce podała taki
Dieta moja pasjaPolędwiczki wieprzowe już wielokrotnie pojawiały się na moim blogu i zapewniam, że jeszcze nie raz się pojawią :) Bardzo lubię przyrządzać to mięso na różne sposoby. Tym
kuchnia doskimasz pomysłu na obiad? Polecam pyszne klopsy wieprzowe, duszone na cebulce. Mniam! Składniki: ½ kg mielonej wołowiny 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 2 pomidory ½ kg cebuli sól i pieprz do smaku papryka ostra mielona do smaku 1 łyżka smalcu 1/3 szklanki bulionu mięsnego Wykonanie: Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na smalcu z dodatkiem papryki. W między czasie mięso wymieszać ze startymi(...)ziemniakami, solą i pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem (w razie potrzeby dosypać bułki tartej). Dokładnie wyrobić masę, formować kulki i ułożyć na wcześniej przygotowanej cebuli w naczyniu żaroodpornym. Podlać bulionem, obłożyć plasterkami pomidorów. Wstawić do piekarnika nagrzanego 190-200 stopni i dusić około pół godziny
Tradycyjna Kuchniachudą wędliną i szpinakiem. W ten sposób możemy zastąpić tradycyjny boczek. 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 5 plastrów chudej wędliny (szynki) 4 kostki mrożonego szpinaku 1 kg ziemniaków 100 g żółtego sera 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka Sól Pieprz Liść lubczyku Olej do smażenia Cebule kroimy w bardzo drobna kosteczkę. Szklimy ja na rozgrzanej patelni z odrobina(...)oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, kostki mrożonego szpinaku i drobno pokrojoną chudą wędlinę. Całość smażymy do momentu aż cebula będzie miękka. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Odciskamy je z nadmiaru wody. Dodajemy przesmażoną cebulę z szynką i szpinakiem, starty ser. Wbijamy jajka i dodajemy mąkę ziemniaczaną. Przyprawiamy solą
VioletoweKucharzeniejajko (ok. 50 g), - kajzerka (ok. 50 g), - szklanka mleka (ok. 250 g), - 2 ząbki czosnku, - puszka pomidorów (ok. 400 g), - 4 łyżki jogurtu greckiego (ok. 40 g), - 6 ziemniaków (ok. 420 g), - 2 marchewki (ok. 210 g), - puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g), - przyprawy: papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Bułkę(...)łączymy pomidory z jogurtem greckim i lekko podgrzewamy (nie gotujemy sosu, ponieważ może się zważyć). Sos doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 6. Pulpeciki podajemy polane sosem pomidorowym z ziemniakami i marchewką gotowaną. Pulpeciki są bogate w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z mięsa i fasoli) które pełni funkcje budulcową, - likopen (pochodzący z pomidorów), który przeciwdziała procesom starzenia się, - substancje o działaniu
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachPełna witamin surówka z kapusty pekińskiej i papryki to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest pyszna, a dodatkowo błyskawiczna w przygotowaniu. Jeśli nie macie pomysłu na
kuchnia doskiSkładniki: 1 litr bulionu jarzynowo -mięsnego 1 duża cebula 20 dag pieczarek 4 ziemniaki 2 łyżki masła 20 dag śmietany 18% sól, pieprz natka pietruszki Sposób wykonania: Cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki w plastry. W Garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy pieczarki. Oprószamy solą i pieprzem. Gdy pieczarki i cebula zmiękną wlewamy(...)garnka bulion. Gotujemy wszystko razem na wolnym ogniu. Ziemniaki kroimy w sporą kostkę i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy i dodajemy do zupy. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę z łyżką wazową zupy a następnie wlewamy do całości. Powoli doprowadzamy do wrzenia. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki
Qchnia po prostu