Składniki: woda 3 litry, żołądki gęsie drobiowe 2 sztuki, skrzydełka gęsie 2 sztuki, oierś gęsi 30 dag, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 1,5 łyżki, brukiew 1 sztuka większa, majeranek 2 łyżki brukiew powinna być przemrożona, ja obraną ścieram na tarce grubsze oczka do worka i wkładam do zamrażalnika(...)pokrojony w kostkę kawałek piersi gęsiej, zagotować, zebrać pianę szumówką, dodac liście laurowe i ziele angielskie, gotować na średnim ogniu z 35 minut następnie wsypać pokrojone w kostkę obrane ziemniaki, rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę i gotować z 15 minut następnie dodać zamrożoną brukiew, kucharka, gotować z 15 minut zupę do smaku przyprawić pieprzem, majerankiem roztartym w rękach, podawać z żółądkiem
W Mojej Kuchni Lubięskładniki: 1000 ml bulionu, rosołu 3 ziemniaki 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki czerwonej papryki, w proszku 1 łyżeczka kminku mielonego tłuszcz do smażenia wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, wkładam do bulionu i gotujemy. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na tłuszczu, aż się zeszkli. Dwie łyżki podsmażonej cebuli odkładamy do mięsa na klopsiki. Pozostałą cebulę umieszczamy
Domowy Smak Jedzeniaużyłam Lubelli do pierogów ) 1 szkl gorącej wody z mlekiem (mleka tak 3-4 łyżki ) szczypta soli 2 łyżki oleju 250 twarogu półtłustego ( najlepiej lekko kwaskowatego ) 500-600 gr ziemniaków 1 spora cebula zeszklona na oleju sól i pieprz do smaku 1. Ziemniaki gotujemy
Gotowanie...to proste !momentu aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby gdyby sosu było bardzo mało można podlać mięso niewielką ilością ciepłej wody. Mąkę wymieszać ze śmietaną i zaciągnąć sos. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Ja podałam z ziemniakami i surówką z białej kapusty. Obiadek smakował wyśmienicie
Kolorowa kuchnia ElkiNigdy wcześniej nie jadłam mięsa w połączeniu z pomarańczami, więc musiałam spróbować. Troszkę się bałam co z tego wyjdzie i czy dzieci będą chciały jeść, ale
kuchnia doskibarbecue. Lekko słodko - pikantna marynata, miękkie, soczyste skrzydełka, słowem niebo w buzi. Jeśli podacie je z ziemniaczkami pieczonymi w piekarniku, to nie wiem, co będzie lepsze. Skrzydełka, czy ziemniaki maczane w sosie. My zajadaliśmy, aż uszy nam się trzęsły. A potem marudzę, że tyłek mi rośnie. Ech, ... :) Składniki marynaty na 1 kg skrzydełek ( około 8 skrzydełek): 1 średnia cebula(...)dopiekam jeszcze 15 minut. Podczas dopiekania, można zwiększyć temperaturę do 200 stopni i włączyć górną grzałkę, aby skrzydełka mocniej się zrumieniły. Skrzydełka pieczone w sosie BBQ, podaję z ziemniakami pieczonymi w piekarniku, frytkami lub bagietką. Smacznego
Smak mojego domuSkładniki: jajka ugotowane na twardo 4 sztuki "XL", kalafior 1 mały, ziemniaki ugotowane 10 średnie, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 1 łyżka, bułka tarta 3/4 szklanki, koperek 1/2 pęczka, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sałata - w opisie kalafior ugotować w nie solonej wodzie na "al dente", wylać na durszlak aby dobrze odciekła(...)woda, ziemniaki ugotowane utłuc tłuczkiem razem z kalafiorem, dodać jajka ugotowane na twardo na kratce do jajek rozdrobnione, dodać posiekany koperek, kucharka, pieprz mielony, mąkę ziemniaczaną i tartą bułkę, wbić jajko wszystko dobrze łyżką wyrobić, jeśli masa jest zbyt luźna to dosypać ciut mąki i bułki tartej formować owalne ok 1 cm grubości kotlety i na gorącym oleju smażyć
W Mojej Kuchni LubięPyszna, gorąca i kremowa zupa idealna na jesienne wieczory. Wystarczy kubek gorącej zupy koc i dobry film. Składniki: 1 mała cukinia 4 ziemniaki woreczek mrożonej brukselki około 400g - rozmrozić mały por - część biała 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 1l bulionu 100ml śmietany sól, pieprz do smaku szczypta chilli Przygotowanie ; Cebule i por pokroić w kostkę i zeszklić. Cukinie, ziemniaki
Garnkowe fanaberiediecie osób odchudzających się. Oprócz tego warzywa te zawierają dużą ilość potasu, witaminy C, A i kwasu foliowego. Składniki: · 1 brokuł · 8 ziemniaków · 3 łyżki domowej bulionetki warzywnej · 3 łyżeczki soli · 4 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego · 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)szczypta chilli · 3 łyżeczki majeranku · 3 łyżeczki tymianku Przygotowanie: W 2 litrach domowego bulionu ugotuj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz różyczki brokuła, aż zmiękną. Następnie zblenduj na gładką masę i gotowe. Smakowała Wam ta zupa? Podzielcie się z nami uwagami w komentarzach. :) Będzie nam bardzo, bardzo miło, jeśli polubisz naszą
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńkażdy zna, ale w każdym domu robi się troszkę inaczej, u mnie zawsze dodaje się kawałek jabłka oraz ogórki w zalewie curry, które dodają całego "smaczku" SKŁADNIKI 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka ka kawałek selera 5 jajek 1 małe jabłko 5 ogórków kiszonych 3 ogórki curry 1 cebula groszek konserwowy majonez kielecki sól, pieprz WYKONANIE Ziemniaki, marchew
słodki bratekBigos świąteczny Pieczona pierś z gęsi z glazurowanymi buraczkami Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Łosoś z pieca Pieczony łosoś w posypce z curry Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Dietetyczny pasztet z kurczaka Pasztet rybny Sałatka lwowska Sałatka z ananasem Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Sałatka krabowa z kawiorem Łosoś w galarecie Gravlax(...)marchewką Potrawy dla dzieci Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Uszka z grzybami Pierogi z kapustą i grzybami Pierogi ruskie Kotleciki z łososia Chrupiące polędwiczki z kurczaka z pieczonymi ziemniakami Ryba po grecku w wersji odchudzonej Tradycyjna sałatka jarzynowa Sałatka z paluszków krabowych Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Potrawy do szybkiego przygotowania Zupa grzybowa Suszone grzyby w cieście piwnym Łosoś
Codziennik Kuchennypasztet z wątróbki Potrawy na ciepło Mini pizza Chili con carne Bigos Paszteciki z pieczarkami Paszteciki z brązową soczewicą Amarantusowa tarta z marchewką i fenkułem Zapiekanka z kaszanki i ziemniaków Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Kurczak w stylu marokańskim Placuszki dyniowo-serowe z dipem czosnkowym Chorizo z cydrem Burrito z wołowiną, fasolą i papryką Daktyle w bekonie nadziewane gorgonzolą Biała(...)krewetki z salsą mango-habanero Łosoś w galarecie Bakłażan i papryka z pastą orzechową Aromatyczny pasztet z selera Rolada z indyka z suszonymi pomidorami Chrupiące polędwiczki kurczaka z pieczonymi ziemniakami Pieczone pierogi z mięsem Chicken Pie Babka ziemniaczana Wegeburgery z marchewką Piróg biłgorajski Zupy jedzone po północy;) Zupa orientalna z kurczakiem Tajska zupa Tom Ka Zupa cebulowa Zupa z soczewicy
Codziennik Kuchennyliście młodej kapusty (zewnętrzne ciemnozielone liście kapusty) 1/2 kalarepy + liście 1 szklanka liści jarmużu (oddzielonych od grubych łodyżek) lub szpinaku 1/3 brokuła 1/3 pora ( jasnozielona część) 1 duży ziemniak 2 łodygi selera naciowego 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka cukru sól do smaku kilka łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany 18% płatki migdałowe oliwa lub olej(...)lniany jako dodatek do zupy Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Przełożyć do garnka pokrojone liście kapusty, kalarepę, jarmuż, brokuła, pora, ziemniaka, selera naciowego i dodać bulion warzywny. Gotować na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Dodać mrożony groszek, cukier i posolić tyle, aby zupa była lekko słona, gotować jeszcze 5 minut. Po zakończeniu gotowania dodać
Codziennik Kuchennygrochu. W zależności od upodobań dodać świeży czosnek, mieloną paprykę, pieprz ziołowy i pieprz czarny. Składniki: 25 dkg łuskanego grochu w połówkach 35 dkg wędzonych żeberek wieprzowych 4 duże ziemniaki 2 marchewki 2 pietruszki ¼ bulwy selera 15 cm pora 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego ½ łyżki majeranku ½ łyżeczki cząbru 2-3 ząbki czosnku 1 cebula 3 szkl(...)się piana, którą należy zbierać łyżką. Woda powinna przykrywać żeberka i groch, jeśli będzie jej za mało, trzeba dolać gorącej przegotowanej wody. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki, pietruszkę, selera i marchewkę. Cebulę obrać i przekroić na pół. Pora pokroić w cienkie półplasterki. Po ugotowaniu grochu i żeberek, wyjąć z garnka żeberka i dodać wcześniej pokrojone warzywa, bulion
Codziennik Kuchennyogórków. Myślę, że to dobry sposób na wykorzystanie zalewy po kiszeniu ogórków. Ugotujcie Zupę z łososiem, nie wymaga zbyt wiele zachodu i jest przepyszna. Składniki: 3 średnie ziemniaki 1 duża marchew kawałek pora (ok. 15 cm) 30 dkg surowego łososia bez skóry i ości 3 szkl. bulionu warzywnego lub drobiowego 1-2 szkl. soku z kiszonych ogórków lub przecier(...)ogórków kiszonych 2 łyżki śmietany lub jogurtu 2 łyżki siekanego koperku 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego woda do gotowania warzyw sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, zalać taką ilością wody, aby zakryła warzywa. Dodać pora, liście laurowe, ziele angielskie, lekko posolić i gotować pod przykryciem do miękkości warzyw
Codziennik Kuchenny