passaty pomidorowej 200 ml bulionu warzywnego lub drobiowego pieprz natka pietruszki 2 -3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki masło klarowane do smażenia Składniki placki: 6 większych ziemniaków 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1 jajko mąką (to już na oko) sól pieprz olej do smażenia Gulasz: Cebulę kroimy w piórka i smażymy na roztopionym maśle, przekładamy do garnka(...)reszty składników. Wlewamy bulion i chwile gotujemy, dodajemy kukurydzę, passatę, natkę pietruszki. Gotujemy około 20 minut. Na końcu dodajemy śmietanę i przesianą przez sitko mąkę ( tu sprawdzamy gęstość gulaszu). Ziemniaki i cebulę obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Po starciu odciskamy, dodajemy do miski, dodajemy czosnek, jajko, doprawiamy i na końcu dodajemy mąkę. Na patelni rozgrzewamy olej na którym
kruche babeczkichłodne, jesienne dni. A że te już za progiem można odczuć o poranku. Składniki: 400 g pieczonej dyni 1 pieczona papryka czerwona 1/2 papryczki chili (lub więcej) 1 ziemniak 1-2 marchewki 1 cebula 150 ml mleczka kokosowego kawałek imbiru (ok. 1 cm) 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego sól 2 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Dynię(...)cebulę oraz paprykę chili i imbir pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, w którym uprzednio należy rozpuścić olej kokosowy. Dodać curry oraz kmin rzymski i smażyć przez kilka minut. Ziemniaka i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka. Smażyć przez kilka minut. Kolejno dodać upieczoną paprykę i dynię, znowu smażyć przez chwilę. Do garnka wlać wodę
zadanie-gotowanieNie wiem jak Wy, ale ja pokochałam gotowanie w wolnowarze (slow cooker). Mięso jest zawsze soczyste i aromatyczne. Dzięki wolnemu gotowaniu przyprawy wyczujemy w całym mięsie
kuchnia doskiskala pojemności w garnku ułatwiła mi przygotowanie zamierzonej ilości. Składniki: 1 płaska łyżka masła klarowanego 0,5 żółtej papryki 0,5 cebuli 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 600 g cukinii kawałek pietruszki 500 ml bulionu drobiowo - warzywnego Do smaku sól pieprz biały pieprz ziołowy gałka muszkatołowa pestki dyni natka pietruszki kwaśna śmietana Przygotowanie: Cebulę i czosnek pokroić(...)drobną kostkę. Ziemniaki, cukinię, pietruszkę i paprykę pokroić w średniej wielkości kostkę. W garnku rozgrzać masło dodać cebulę i zeszklić około 2-4 minuty. Dodać pozostałe warzywa i podsmażać około 5-10 minut od czasu do czasu mieszając. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem gotować do miękkości warzyw. Zmiksować blenderem na krem. Doprawić do smaku. Podawać z pestkami
Ala piecze i gotujePrzepis jest banalnie prosty, więc warto, a nawet trzeba wypróbować! Zupa krem z kukurydzy Przepis na ok. 4 porcje Potrzebujemy: 3 kolby kukurydzy (lub ok.2 puszki konserwowej) 4 małe ziemniaki 1 duża cebula kawałek korzenia imbiru (ok. 2x2 cm) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1/4-2/4 łyżeczki chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu sól, pieprz Przygotowanie(...)pierwszy ogień idzie kukurydza - obrane i umyte kolby łamiemy na pół i nożem ścinamy ziarna. Ziemniaki i cebulę kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy razem do jednego garnka i zalewamy wodą trochę ponad warzywa. Dodajemy sól i pieprz wedle uznania i gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy resztę przypraw i oliwę i wszystko dokładnie blendujemy
Bananowe Polepolecam dodatek cynamonu, który fantastycznie komponuje się z tym owocem, do tego odrobina cukru i roztopionego masełka i... mamy obiad jak za wspaniałych, dziecięcych lat... około 26 szt. * surowe ziemniaki- 800 g * jajko- 1 szt. * mąka pszenna- 1 i 1/2 szklanki * mąka ziemniaczana- 1 łyżka * sól- szczypta * śliwki węgierki- 26 szt. Śliwki przekroić zostawiając jedną krawędź nieprzeciętą i usunąć pestkę(...)Ugotowane ziemniaki odparować, całkowicie ostudzić i przecisnąć przez praskę/dobrze ubić tłuczkiem/zmielić w maszynce. Wbić jajko, wsypać mąkę oraz szczyptę soli i całość szybko i dokładnie wyrobić (w razie konieczności dosypać mąkę- ale nie przesadzać z ilością, bo knedle wyjdą ciężkie i gumowate). Na stolnicy oprószonej mąką z ciasta uformować w wałek, z którego należy odcinać kawałki (ilość
Kraina Miodem Płynącaszklanki (najlepiej przesianej przez sito) mąki pszennej 1szklanka ciepłej wody (250 ml, szklanka do herbaty) 1,5 łyżki ciepłego i stopionego masła (dobrej jakości) farsz: 500 g ugotowanych ziemniaków 250 g półtłustego twarogu 150 g wędzonego boczku 2 średnie cebule 2 łyżki masła sól, pieprz, majeranek Jak przygotować? Na patelni rozgrzej masło i przesmaż na nim drobno posiekaną cebulę wraz(...)boczkiem. Ugotowane ziemniaki połącz z twarogiem i przeciśnij przez praskę. Do gotowej masy serowo - ziemniaczanej dodaj przesmażone na patelni cebulę z boczkiem, dokładnie wymieszaj, dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Teraz przygotuj ciasto: Na stolnicę wysyp mąkę, w środku zrób wgłębienie, wlej wodę połączoną z ciepłym masłem. Wyrabiaj miękkie i elastyczne ciasto bez grudek, jeśli będzie trzeba dodać do ciasta odrobine
Zasmakuj KuchniMożna je podawać z dowolnym sosem lub po prostu polane masłem z cebulką. Do przygotowania kluseczek użyłam mąki Młynów Stoisław. Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 500 g ugotowanych w mundurkach ziemniaków około 1,5 szklanki mąki pszennej koszalińskiej Młynów Stoisław 1 jajko 2 łyżeczki soli lub do smaku 3 łyżki masła 1 cebula Wykonanie: Z ugotowanych jeszcze ciepłych ziemniaków ściągamy
Sama słodycz i szczypta chiliświeża makrela 1 szt na osobę ziemniaki suszone pomidory z oliwy ser camembert 1 szt na osobę sól pieprz tymianek świeży hyzop oliwa cytryna czosnek bazylia Makrele myjemy pod bieżącą wodą osuszamy, do środka wkładamy kawałki suszonego pomidora, posypujemy przyprawami kropimy cytryną i oliwą. Tak przygotowane odstawiamy do lodówki. Ziemniaki (ilość zależna jest od ilości porcji) obieramy, kroimy na plastry
Gotowanie jest łatweniewidoczne , ale jak to ludzie ,jastesmy zwrokowcami.Dziś dwa dobre przepisy na kuchnię orientalną.Spróbujcie , skosztujcie i wypróbujcie.Zapraszam. 1 spory seler naciowy 250 wołowiny z kością 6 ziemniaków cebula kawałek białej części pora 3 plasterki świeżego imbiru mleczko kokosowe 1 łyżka curry 2 kostki curry 2 papryczki chili świeże 2 łyżki posiekanej zieleniny sos sojowy łyżka oliwy z oliwek(...)dusimy na małym ogniu warzywa pod przykryciem.Potem wsypujemy curry.Mieszamy i przekładamy warzywa do garnka z mięsem i imbirem,dodajemy kostki z curry,sól jak trzeba i pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy 20 min.Wyjąć mięso z zupy ,obrać i pokroić drobno.Zupę jak chcemy to miksujemy,następnie wkładamy mięso i przyprawiamy sosem sojowym,mleczkiem kokosowym i solą.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkimoże tak inna wersja tradycyjnego barszczu białego? A może zamienić pyszną wędzoną kiełbasę zamienić na drobiowe parówki? Dlaczego nie? Zaczynamy :) SKŁADNIKI: 1 butelka ok 500ml barszczu białego 5 ziemniaków 4 jajka 3 parówki drobiowe 1 cebula Ocet Pieprz, sól, czosnek Natka pietruszki Olej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Na rozgrzaną patelnie wlewam olej. Parówki kroję w plasterki. Cebulę(...)drobno siekam. Wszystko wrzucam na olej i smażę. Między czasie gotuję jajka na twardo. Do garnka wlewam 2 litry wody. Ziemniaki myję, obieram i kroję w kostkę wrzucam do wody. Gotuję do miękkości. Solę do smaku. Następnie wlewam z butelki barszcz biały i wrzucam podsmażoną parówkę i cebulę. Dodaję przyprawy oraz 3łyżeczki octu
Gotowanie PatkiSkładniki: około 70 dag brokułów 2 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 3 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżka masła łyżeczka cukru sól, pieprz Sposób wykonania: Marchew, pietruszki, seler i ziemniaki wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra). Dodajemy trochę soli i gotujemy do momentu aż warzywa będą al dente. W tym momencie dorzucamy brokuły
Qchnia po prostupietruszka puszka czerwonej fasoli oliwa mąka do oprószenia mięsa 1 cebula sól, pieprz, papryka w proszku, oregano 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku 1 zielona papryka 3 ziemniaki Przygotowanie; Mięso kroimy w grubą kostkę. Oprószamy mąką i smażymy kilka minut na oliwie ciągle mieszając. Dorzucamy posiekaną cebulę, dusimy aż się zeszkli. Zalewamy wodą , tak aby mięso było pokryte(...)wodą. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę. Dolewamy pomidory z puszki i nadal gotujemy. Kiedy mięso jest już prawie miękkie dodajemy pokrojoną paprykę oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Uzupełniamy woda. doprawiamy do smaku i nadal gotujemy. Kiedy warzywa a także mięso jest miękkie dodajemy przecier pomidorowy, odcedzoną fasolę, starty czosnek. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Podajemy z pieczywem
Radość kipiąca uśmiechem.trzeba chcieć więcej? Chyba tylko tego, aby poczuć jej smak. Dodatek smażonej kiełbasy podwawelskiej wspaniale podkręca jej smak. Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 ml wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka(...)wrzenia. Kiełbasę kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni z obu stron. Instrukcja dla użytkowników Thermomixa: Potrzebujemy: 50 g cebuli 20 g oleju kokosowego 450 g obranych ziemniaków 150 g pora 100 g korzenia pietruszki 600 g wody 2 łyżeczki pasty bulionowej warzywnej, z przepisu na Domową warzywną "Kostkę rosołową" sól, pieprz 50 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka
MamaOskarkaprzepis nie na wypieki czy desery, a na obiad z wykorzystaniem truskawek :-) mowa tu o knedlach. Są mięciutkie, bardzo pyszne sycące, z pyszny sosem truskawkowym. Do ciasta oprócz ziemniaków dodaje się biały ser, co nadaje im bardzo fajnego posmaku :-) No, ale dość pisaniny zapraszam na knedle :-) SKŁADNIKI CIASTO -1 kg ugotowanych i zgniecionych lub zmielonych ziemniaków (najlepiej ugotować
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku