ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1177/2562)

Zaguby, sery i wędliny Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski – część III 190

restauracja Zamkowa, której właścicielką jest pani Teresa Nazarczuk. Można tam, między innymi, zjeść dania regionalne.  Kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną,  zaguby (w cieście pierogowym farsz z surowych, tartych ziemniaków, podsmażonych z boczkiem i cebulką),  pierogi. Są to proste dania, których głównym składnikiem są ziemniaki. Brakuje może trochę warzyw, ale raz na jakiś czas warto wpaść i rozkoszować się

królestwo garów
zupa krem z kalafiora 137

składniki: 500 g różyczek kalafiora 1000 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 200 g ziemniaków ugotowanych 150 ml śmietany kremówki dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy do podania natka pietruszki wykonanie: Różyczki kalafiora gotujemy w rosole pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie dodajemy ugotowane ziemniaki, wlewamy kremówkę wymieszaną z paroma łyżami bulionu. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Doprowadzamy do wrzenia, cały

Domowy Smak Jedzenia
Zupa z kurczakiem i warzywami 136

ogórkowa i ziemniaczana. Teraz ma do kolekcji jeszcze jedną :-). Miłego dnia wszystkim życzę :-) Inspiracja: klik Składniki: 1 por 1 większy filet z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 3 większe ziemniaki 3 większe marchewki (można dać mrożoną marchewkę z groszkiem) 1 puszka groszku około 1,5 litra bulionu natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól pieprz W garnku(...)rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojonego pora, dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego w cieknie plasterki kurczaka. Smażymy kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy groszek, pocięta natkę pietruszki i śmietanę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem

kruche babeczki
Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w "papirusie". 163

takie pyszne, po prostu rewelacja. Gorąco polecam!    KREM Z KALAFIORA I KALAREPKI Z INDYKIEM W "PAPIRUSIE".           Składniki: 400 g kalafiora 3 średnie ziemniaki 190 g korzenia selera 2 kalarepki (około 320 g) 400 g sznycli z indyka o grubości około 1,5 cm 4 małe cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 900 ml bulionu(...)przyrządzania:             Sznycle z indyka przyprawić solą i pieprzem kolorowym, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ziemniaki, cebulę szalotkę, seler oraz kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Kalafior oczyścić, opłukać i podzielić na różyczki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pozostałe warzywa i chwilę razem podsmażyć. Potem wlać

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Schabowe na parze kokosowej z buraczkami 219

wiórków kokosowych Buraczki: 6 czerwonych buraków sól sok z cytryny 1 cebula 1 łyżka mąki 1 pełna łyżka masła 2 ząbki czosnku cukier 3 łyżki słodkiej śmietanki Dodatkowo: ziemniaki z wody Wykonanie:  Buraczki gotuję w mundurkach, studzę, obieram ze skóry i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroję w kostkę , podsmażam na gorącym maśle, dodaję mąkę(...)delikatnie zasmażam. Następnie wrzucam starte buraki, zagotowuję i doprawiam do smaku solą, czosnkiem przeciśniętym  przez praskę, cukrem i sokiem  z cytryny. Całość zagotowuję i zabielam słodką śmietanką. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzam i ubijam za pomocą tłuczka.  Mięso myję, osuszam, usuwam błonę i kroję w plastry.Delikatnie rozbijam. Nacieram solą wymieszaną

Bea(u)ty kitchen
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 142

ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę i ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać przecier

Zrób to smacznie
Piersi kurczaka z warzywami zapiekane w folii. 233

piekłam w folii. Danie wyszło naprawdę pyszne, mięso soczyste i aromatyczne. Warzywa idealnie się upiekły i doskonale smakowały z mięsem. Taką pierś kurczaka z warzywami podać można z pieczonymi ziemniakami, ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną, pyszny i szybki obiad gotowy. Zapraszam! PIERSI KURCZAKA Z WARZYWAMI ZAPIEKANE W FOLII. Składniki: 2 piersi z kurczaka (500 g) 1 duża marchewka 1 cebula(...)warzywami. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 25 - 30 minut. Danie podawać z ryżem, kaszą kuskus lub jaglaną albo pieczonymi ziemniakami. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Fasola Jaś z marchewką 171

straganach przepych świeżych owoców i warzyw , stąd moja propozycja. Smaczna i prosta :) Składniki : 20 dag świeżej fasoli 2 duże marchwie 1 ziemniak masło klarowane, sól, cukier Przygotowanie : Świeżą fasolę umyć, chwilę namoczyć Obraną, umytą marchew pokroić w kostkę Osobno ugotować fasolę w posolonej wodzie i osobno marchew z pokrojonym drobno ziemniakiem i łyżką masła Ugotowane do miękkości składniki połączyć, doprawić

Proste Potrawy
Pieczona pierś z kurczaka z warzywami 169

obiad z piersi kurczaka z dodatkiem warzyw, prosto z piekarnika. Czas przygotowania i ilość porcji 35 minut, 2 porcje. Produkty pierś z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, kilka małych ziemniaków, 3 ząbki czosnku, kiść pomidorków koktajlowych, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, łyżka masła sól, pieprze, bazylia, oregano. Przygotowanie Pierś z kurczaka przekrój na dwie porcje. Przypraw solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie(...)masłem i włóż do niego mięso. Posyp przyprawami i połóż pocięte w plasterki ząbki czosnku. Warzywa obierz i umyj, a następnie włóż do naczynia. Marchewkę i pietruszkę w całości, ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wierzch mięsa posmaruj koncentratem pomidorowym. Posyp jeszcze odrobiną przypraw i włóż kiść pomidorków. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut

Fit&Fast Kitchen
Smażone paluchy ziemniaczano- pomidorowe 167

Prosty pomysł na smaczny obiad :)  Składniki: 75 dag ziemniaków 2 żółtka jaja 2 łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanej szynki 1 łyżka koncentratu pomidorowego papryka słodka do smaku gałka muszkatołowa do smaku tłuszcz do smażenia bułka tarta do panierki Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli i utłuc. Dodać żółtka, bułkę tartą, przyprawy, szynkę i koncentrat - dokładnie wyrobić

Tradycyjna Kuchnia
Krem z selera naciowego i pomidorów 172

ciekawy w smaku krem z selera naciowego i pomidorów. Składniki: 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 gałązek selera naciowego 1 mały seler 1 pietruszka 2 marchewki 1 duży ziemniak 4 duże pomidory 2 litry wody sól pieprz 1 łyżka miodu cynamon Przygotowanie: Drobno pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie z dodatkiem szczypty soli i cukru. Dodajemy pokrojoną w kostkę(...)podsmażamy, aż warzywa się lekko zarumienią. Dodajemy pokrojony seler naciowy, łyżkę miodu i zalewamy wodą. Całość gotujemy na małym ogniu około pół godziny. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy około 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojone pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż do zagotowania. Gotową zupę blendujemy na krem i doprawiamy szczyptą cynamonu. Możemy podawać

Jacob Tastes
PRZEPIS NA DOMOWY KRUPNICZEK SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 139

niezastąpi , ani osób które je gotowały , a których już między nami nie ma.Zapraszam. 1  kość schabowa 1 marchew 1 pietruszka kilka suszonych grzybków 1/3 szkl.kaszy mazurskiej 3 ziemniaki pół szklanki mleka świeża natka sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Warzywa czyścimy i ścieramy na tarce jarzynowej,podsmażamy je nie rumieniąc na masełku.Zalewamy niewielką ilością wody,do dajemy namoczone,suszone grzyby, kość  schabową(...)gotujemy. Oddzielnie w 3 szkl.wody gotujemy kaszę mazurską,pod koniec dodajemy do niej pokrajane w kostkę ziemniaki.Łączymy smak warzywny z kaszą,dodajemy jeszcze 3 dag.masła i mleko,solimy zupę do smaku.Przed podaniem posypujemy zupę natką pietruszki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Prostota i smak. Sałatka jarzynowa z groszkiem i kukurydzą. 233

groszkiem i kukurydzą. Prostota i smak, który uwielbiamy. Duża miska znika bardzo szybko. A Wy lubicie? Jakie składniki dodajecie do swoich wersji tej popularnej sałatki? Składniki: 6 średnich ziemniaków 6 jajek 3 marchewki kawałek selera (około 1/3 średniego) 1 duża pietruszka korzeń 2 większe ogórki kiszone 1 duży majonez lub dwa średnie 1 większe jabłko 1 słoiczek kukurydzy (u mnie(...)twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę.   Warzywa (marchewka, pietruszka i seler) obieramy i gotujemy do miękkości. Po przestudzeniu kroimy w kostkę i dodajemy do jajek.   Ziemniaki gotujemy w łupinkach. Ugotowane i przestudzone obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do reszty składników.   Następnie dodajemy obrane i pokrojone w kostkę jabłko, pokrojone ogórki kiszone, słoiczek kukurydzy

Słodkie okruszki
Schabowe poduszeczki z brokułem 234

zwykle, czyli poduszeczki schabowe z brokułem. Połączenie schabu z brokułem było strzałem w dziesiątkę. Poduszeczki wyszły bardzo smaczne.To doskonała propozycja na niedzielny obiad dla całej rodziny. Poduszeczki podajemy z ziemniakami i surówką.  SKŁADNIKI: 1/2 kg schabu bez kości, 1/2 brokuła, 2 jajka, 2 szklanki bułki tartej, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Brokuła gotuję na półtwardo w osolonej(...)dociskam tłuczkiem. 3. Schabowe poduszeczki maczam w rozkłóconych jajkach i obtaczam w bułce tartej. Mięso układam na patelni z rozgrzanym olejem. Smażę na rumiano z każdej strony. Podaję z ziemniakami i surówką

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jak ugotować pyszną zupę? 202

rosołu zamiast wlewać przyprawę w płynie czy dodawać kostki rosołowe, dodajmy lubczyk.  Dodatki do zup Są zupy, które lubią dodatek np. grzanek, groszku ptysiowego czy tostów (zupy kremowe), ziemniaków utłuczonych z cebulką czy boczkiem (np. zabielany czerwony barszcz) czy też chrupiącej bułki (zupy kremowe, grochówka, flaczki itp.). W taki prosty sposób można szybko podnieść kaloryczność zupy czy ją urozmaicić(...)podać jako sztukę mięsa z sosem), wtedy najlepiej wkładać mięso do wrzątku.  Przesolona zupa - ratunku! Jeśli przesolicie zupę to bez paniki. Można ją uratować wkładając pokrojony w pasterki ziemniak - gotując się wchłonie część soli. W przypadku rosołu można dodać roztrzepane białko, a potem przecedzić, ale ja proponuję dolać zimnej wody i przez kilka minut gotować rosół - oczywiście na minimalnym

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania