gościła na naszych talerzach przez 4 dni i co pewne, wkrótce zagości ponownie. 1,5 godziny 5 l składniki: 500 g białej fasoli 150 g wędzonego boczku 6 małych ziemniaków 2 duże marchewki 1 cebula 1 średnia pietruszka kawałek selera sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryka 2 łyżeczki majeranku 3 liście laurowe garstka ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 łyżki(...)laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i gotujemy przez 30 min. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony boczek, cebulę i drobno posiekany czosnek. Jednocześnie myjemy, obieramy i kroimy warzywa. Ziemniaki w kostkę, pozostałe wg uznania, np w półtalarki. Po 30 min gotowania wszystko trafia do jednego garnka + 2 łyżeczki majeranku. Gotujemy przez kolejne 25-30 min aż warzywa będą miękkie
Ania i Marcin gotująwędzonego i šwieżej maggi czyli lubczyku. 0.5 litra wywaru z kości schabowych lub odpis kurzy 5 dag.włoszczyzny 5 dag.marchewki 8 dag.fasoli suchej 1 cebula 3-4 ziemniaki 2 dag.boczku wędzonego sól majeranek pieprz czarny maggi czyli lubczyku świeży w liściu plasterki kiełbasy żywieckiej dla smaku ************************************************ Dzień wcześniej namoczyć fasolę.Włoszczyznę , marchewkę rozdrobnić na tarce o drobnych(...)ogniu. Cebulę pokroić w grube plastry i dusić wraz z kilkoma liśčmi maggi na pozostałym boczku.Ziemniaki pokroić w kostkę , dodać wraz z cebulą i przyprawami do wywaru.Gdy ziemniaki zmiękną , zupę jeszcze raz przyprawić.Mięso z kości obrać i dodać do zupy.Mozemy włożyć też plasterki kiełbasy wędzonej dla smaku i gotowe.Smaczmego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ziemniaki ugotowane – ½ kg Rzodkiewki – 1 pęczek Szczypiorek Ser żółty wędzony – 15 dag Majonez – 3 łyżki Śmietana – 3 łyżki Sól Pieprz kolorowy Ziemniaki pokroić w kostkę, wsypać do miski. Rzodkiewki oczyścić, opłukać
Camilla w kuchniBardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania
Zasmakuj KuchniKlasyka polskiej kuchni Składniki 750 g ziemniaków 2 łyżki tartej bułki 1 jajko ugotowane na twardo 1 jajko surowe 1 białko sól pieprz 1 cebula 1 łyżeczka tłuszczu tarta bułka do panierowania 150 g tłuszczu do smażenia 2 łyżki maki do posypywania Przygotowanie Obrane ziemniaki ugotowałem, odcedziłem, ostudziłem, zmieliłem w maszynce. Wyłożyłem je na deskę grubo posypana
R'n'G Kitchenwypróbowania tego przepisu na pyszną i pożywną zupę ;) Składniki: 1 - 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa duży słoik fasolki po bretońsku 3 większe marchewki 3 większe ziemniaki sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszona bazylia i tymianek opcjonalnie : 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Marchewkę kroimy w kostkę, ziemniaki też w kostkę. Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej
Wołowina od rekinapamiętajcie o jej rozgrzewającym uroku w deszczowy dzień, lub gdy przyjdzie zimowa pora na to fantastyczne warzywo. Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 6 korzeni skorzonery 1 ziemniak 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 600 ml wywaru warzywnego pół gałki muszkatołowej 2 owocostany pieprzu indonezyjskiego sól Wykonanie: Skorzonerę obieramy (pamiętajcie o rękawiczkach), wrzucamy do wody(...)kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wrzucamy cebulę z czosnkiem do wywaru warzywnego. Dodajemy również pokrojony w kostkę ziemniak, skorzonerę i utłuczony w moździerzu pieprz indonezyjski. Gdy warzywa są już miękkie, dorzucamy quinoę, chwilę gotujemy, jeśli jest taka potrzeba dodajemy soli i wyłączamy. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy
Quinoa Raz!Pulpety to danie proste, szybkie i smaczne. Z apetytem zje i dorosły i dziecko. Ważne jest aby mięso na pulpety nie było zbyt chude, ponieważ wyjdą
kuchnia doskigości rodzinki Nagrzać piekarnik do 200 C, kurczaka umyć, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, kurkumą, papryką ostrą i słodką. Dokładnie rozetrzeć przyprawy. W środku również natrzeć. Grzyby faszerowane ziemniakami – ziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i ugnieść duczkiem. Dodać mleko, masło i posiekany koperek. Wymieszać. Od grzybów oderwać nóżki
Kuchnia PokoleńSkładniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól dodatkowo 350 g jagód śmietana cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Przecisnąć przez praskę, dodać mąki, jajko i zagnieść ciasto (gdyby ciasto za bardzo się lepiło dosypać mąki). Z ciasta formuję wałek, kroję na mniejsze kawałki
magiczna kuchnia KasiKażdy z nas zapewne lubi lubi sałatkę Jarzynowa.Jest to chyba już stała tradycja w naszych domach.A ja, mogę ją jeść i jeść bez końca :). 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach , obrać. 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowane 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 2 Cebulę 3-4 ogórki konserwowane 1 łyżeczka musztardy 1 słoik majonezu 4 ugotowane na twardo(...)jajka sól i pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Ziemniaki , marchewkę , pietruszkę , cebulę , jajka i ogórki pokroić drobno w kostkę. drobno posiekać w kostkę.Wszystkie pokrojone warzywa oraz odcedzony groszek z kukurydzą wsypać do miski , dodać musztardę i majonez , Posypać do smaku solą i pieprzem , Wymieszać.Przystroić
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSkładniki : 2 litry wody 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego płaska łyżeczka kozieradki pół główki czosnku przeciętego w poprzek 3 młode buraki kilka młodych ziemniaków młoda marchewka puszka drobnej fasoli lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 1 łyżka oliwy z oliwek klika gałązek tymianku 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Warzywa kroimy w talarki, ziemniaki
AZgotuj!Właściwie nie wiem czy ta nazwa nie jest profanacją tradycyjnego gzika z pyrami, czyli twarożku z ziemniakami. Nazwalam tę potrawę w taki sposób, bo nic innego nie przychodziło mi do głowy. Twarogu nie ma ani grama, jest za to naturalny jogurt. Proszę zatem nie krzyczeć na mnie w komentarzach czy mailach, dobrze? ;) Proponuję, abyście sami wymyślili nazwę dla tej potrawy(...)zmiksować blenderem. Dodać cebulę, posiekaną natkę pietruszki i płatki owsiane. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Podawać z ziemniakami. Najlepiej ugotowanymi w mundurkach i posypanymi koperkiem lub (i) szczypiorkiem. Ciekawa jestem kto z Was spróbuje tego dania? Klasyczne pyry z gzikiem pokazywałam Wam już i cały czas cieszą się
Codzienna kuchnia niecodziennacytryny lub zakwasem przygotowanym na biały barszcz. Mój ulubiony sposób serwowania tej zupy to zalanie nią ugotowanego na twardo jajka. Do towarzystwa natomiast, na oddzielnym talerzyku serwuję świeżo ugotowane ziemniaki. Nie utłuczone, niczym niedoprawione, ot okraszone zasmażką z boczku lub podgardla z cebulką a do tego posypane świeżym koperkiem. Pychota! Zupa bardzo smakuje dzieciom, jednak czasem nie odpowiada im konsystencja(...)liści. Nic prostszego, wystarczy zupę zmiksować. Można podać ją z grzankami lub podprażoną na patelni dynią lub słonecznikiem- pełna dowolność. Jeśli nie przepadacie za ziemniakami polecam jako dodatek przygotować smażony chleb obtoczony wcześniej w jajku. Szczawiowa to wdzięczny obiekt do kulinarnych nieśmiałych eksperymentów
Pichceniomania