ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1180/2562)

Zupa fasolowa 334

gościła na naszych talerzach przez 4 dni i co pewne, wkrótce zagości ponownie. 1,5 godziny 5 l składniki: 500 g białej fasoli 150 g wędzonego boczku 6 małych ziemniaków 2 duże marchewki 1 cebula 1 średnia pietruszka kawałek selera sól pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryka 2 łyżeczki majeranku 3 liście laurowe garstka ziela angielskiego 2 łyżki masła 2 łyżki(...)laurowe, ziele angielskie, łyżeczkę soli i gotujemy przez 30 min. W tym czasie na patelni podsmażamy pokrojony boczek, cebulę i drobno posiekany czosnek. Jednocześnie myjemy, obieramy i kroimy warzywa. Ziemniaki w kostkę, pozostałe wg uznania, np w półtalarki. Po 30 min gotowania wszystko trafia do jednego garnka + 2 łyżeczki majeranku. Gotujemy przez kolejne 25-30 min aż warzywa będą miękkie

Ania i Marcin gotują
ZUPA FASOLOWA PO STAROPOLSKU 175

wędzonego i šwieżej maggi czyli lubczyku. 0.5 litra wywaru z kości schabowych lub odpis kurzy 5 dag.włoszczyzny 5 dag.marchewki 8 dag.fasoli suchej 1  cebula 3-4 ziemniaki 2 dag.boczku wędzonego sól majeranek pieprz czarny maggi czyli lubczyku świeży w liściu plasterki kiełbasy żywieckiej dla smaku ************************************************ Dzień wcześniej namoczyć fasolę.Włoszczyznę , marchewkę rozdrobnić na  tarce o drobnych(...)ogniu. Cebulę pokroić w grube plastry i dusić wraz z kilkoma liśčmi maggi na pozostałym boczku.Ziemniaki pokroić w kostkę , dodać wraz z cebulą i przyprawami do wywaru.Gdy ziemniaki zmiękną , zupę jeszcze raz przyprawić.Mięso z kości obrać i dodać do zupy.Mozemy włożyć też plasterki kiełbasy wędzonej dla smaku i gotowe.Smaczmego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Sałatka ziemniaczana z serem wędzonym 180

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Ziemniaki ugotowane – ½ kg Rzodkiewki – 1 pęczek Szczypiorek Ser żółty wędzony – 15 dag Majonez – 3 łyżki Śmietana – 3 łyżki Sól Pieprz kolorowy Ziemniaki pokroić w kostkę, wsypać do miski. Rzodkiewki oczyścić, opłukać

Camilla w kuchni
Gulasz mięsny z papryką, grzybami i kiszonymi ogórkami 201

Bardzo aromatyczny dzięki dodaniu podsmażonych na klarowanym maśle grzybów, czyli podgrzybków i pieczarek z dodatkiem lubczyku i chili. Podawajcie go nie tylko z ziemniakami, także z kluskami śląskimi, kopytkami, ryżem, kaszami, makaronem. Taki gulasz jest bardzo pożywny. W moim rodzinnym domu przyrządzało się gulasz mocno mięsny podawany z kluskami śląskimi lub utłuczonymi ziemniakami z dodatkiem surówek. Składniki: 2 opakowania

Zasmakuj Kuchni
Kotlety z ziemniaków 274

Klasyka polskiej kuchni  Składniki 750 g ziemniaków 2 łyżki tartej bułki 1 jajko ugotowane na twardo 1 jajko surowe 1 białko sól pieprz 1 cebula 1 łyżeczka tłuszczu tarta bułka do panierowania 150 g tłuszczu do smażenia 2 łyżki maki do posypywania   Przygotowanie   Obrane ziemniaki ugotowałem, odcedziłem, ostudziłem, zmieliłem w maszynce. Wyłożyłem je na deskę grubo posypana

R'n'G Kitchen
Zupka fasolowa 140

wypróbowania tego przepisu na pyszną i pożywną zupę ;) Składniki: 1 - 1,5 litra wody 1 kostka rosołowa duży słoik fasolki po bretońsku 3  większe marchewki 3 większe ziemniaki sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszona bazylia i tymianek opcjonalnie : 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego Przygotowanie: Marchewkę kroimy w kostkę, ziemniaki też w kostkę. Wodę zagotowujemy i dodajemy do niej

Wołowina od rekina
Zupa krem z quinoy i skorzonery 149

pamiętajcie o jej rozgrzewającym uroku w deszczowy dzień, lub gdy przyjdzie zimowa pora na to fantastyczne warzywo.  Składniki: 2/3 szklanki ugotowanej białej quinoy 6 korzeni skorzonery 1 ziemniak 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 600 ml wywaru warzywnego pół gałki muszkatołowej 2 owocostany pieprzu indonezyjskiego sól Wykonanie: Skorzonerę obieramy (pamiętajcie o rękawiczkach), wrzucamy do wody(...)kostkę i dusimy na oliwie z oliwek, pod koniec duszenia dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie wrzucamy cebulę z czosnkiem do wywaru warzywnego. Dodajemy również pokrojony w kostkę ziemniak, skorzonerę i utłuczony w moździerzu pieprz indonezyjski. Gdy warzywa są już miękkie, dorzucamy quinoę, chwilę gotujemy, jeśli jest taka potrzeba dodajemy soli i wyłączamy. Gdy zupa trochę przestygnie, blendujemy

Quinoa Raz!
Pulpety w sosie koperkowym 139

Pulpety to danie proste, szybkie i smaczne. Z apetytem zje i dorosły i dziecko. Ważne jest aby mięso na pulpety nie było zbyt chude, ponieważ wyjdą

kuchnia doski
Kurczak pieczony w całości razem z grzybkami faszerowanymi ziemniakami 124

gości rodzinki Nagrzać piekarnik do 200 C, kurczaka umyć, osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, kurkumą, papryką ostrą i słodką. Dokładnie rozetrzeć przyprawy. W środku również natrzeć. Grzyby faszerowane ziemniakamiziemniaki obrać, pokroić na małe kawałki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Następnie odcedzić i ugnieść duczkiem. Dodać mleko, masło i posiekany koperek. Wymieszać. Od grzybów oderwać nóżki

Kuchnia Pokoleń
Knedle z jagodami 157

Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól dodatkowo 350 g jagód śmietana cukier Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i odstawić do wystudzenia. Przecisnąć przez praskę, dodać mąki, jajko i zagnieść ciasto (gdyby ciasto za bardzo się lepiło dosypać mąki). Z ciasta formuję wałek, kroję na mniejsze kawałki

magiczna kuchnia Kasi
SAŁATKA JARZYNOWA 123

Każdy z nas zapewne lubi lubi sałatkę Jarzynowa.Jest to chyba już stała tradycja w naszych domach.A ja, mogę ją jeść i jeść bez końca :).    4 ziemniaki ugotowane w mundurkach , obrać. 2 marchewki ugotowane 1 pietruszka ugotowane 1 puszka groszku 1 puszka kukurydzy 2 Cebulę 3-4 ogórki konserwowane 1 łyżeczka musztardy 1 słoik majonezu 4 ugotowane na twardo(...)jajka sól i pieprz   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~` Ziemniaki , marchewkę , pietruszkę , cebulę , jajka i ogórki pokroić drobno w kostkę. drobno posiekać w kostkę.Wszystkie pokrojone warzywa oraz odcedzony groszek z kukurydzą wsypać do miski , dodać musztardę i majonez , Posypać do smaku solą i pieprzem , Wymieszać.Przystroić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Barszcz z białą fasolą 192

Składniki : 2 litry wody 2 łyżeczki soli 2 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego płaska łyżeczka kozieradki pół główki czosnku przeciętego w poprzek 3 młode buraki kilka młodych ziemniaków młoda marchewka puszka drobnej fasoli lub wcześniej namoczonej i ugotowanej 1 łyżka oliwy z oliwek klika gałązek tymianku 1 łyżka soku z cytryny  Przygotowanie: Warzywa kroimy w talarki, ziemniaki

AZgotuj!
Śledź z czerwoną fasolą i jogurtem a'la gzik z pyrami 118

Właściwie nie wiem czy ta nazwa nie jest profanacją tradycyjnego gzika z pyrami, czyli twarożku z ziemniakami. Nazwalam tę potrawę w taki sposób, bo nic innego nie przychodziło mi do głowy. Twarogu nie ma ani grama, jest za to naturalny jogurt. Proszę zatem nie krzyczeć na mnie w komentarzach czy mailach, dobrze? ;) Proponuję, abyście sami wymyślili nazwę dla tej potrawy(...)zmiksować blenderem. Dodać cebulę, posiekaną natkę pietruszki i płatki owsiane. Przyprawić do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Wymieszać dokładnie i odstawić do lodówki przynajmniej na pół godziny. Podawać z ziemniakami. Najlepiej ugotowanymi w mundurkach i posypanymi koperkiem lub (i) szczypiorkiem. Ciekawa jestem kto z Was spróbuje tego dania? Klasyczne pyry z gzikiem pokazywałam Wam już i cały czas cieszą się

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szczawiowa wiosna na talerzu 138

cytryny lub zakwasem przygotowanym na biały barszcz. Mój ulubiony sposób serwowania tej zupy to zalanie nią ugotowanego na twardo jajka. Do towarzystwa natomiast, na oddzielnym talerzyku serwuję świeżo ugotowane ziemniaki. Nie utłuczone, niczym niedoprawione, ot okraszone zasmażką z boczku lub podgardla z cebulką a do tego posypane świeżym koperkiem. Pychota! Zupa bardzo smakuje dzieciom, jednak czasem nie odpowiada im konsystencja(...)liści. Nic prostszego, wystarczy zupę zmiksować. Można podać ją z grzankami lub podprażoną na patelni dynią lub słonecznikiem- pełna dowolność. Jeśli nie przepadacie za ziemniakami polecam jako dodatek przygotować smażony chleb obtoczony wcześniej w jajku. Szczawiowa to wdzięczny obiekt do kulinarnych nieśmiałych eksperymentów

Pichceniomania

Proponowane wyszukiwania