ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1186/2562)

filety turbota z piekarnika na obiad... 156

Składniki: filet z turbota 2 sztuki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, olej rzepakowy 2 łyżki, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, sałata zielona 1 główka, ogórek zielony 1 sztuka, jogurt naturalny 150 ml, sól - do smaku, pieprz czarny mielony - do smaku, cukier 2 łyżeczki, ocet jabłkowy 1 łyżka, koperek 1/2 pęczka średniej wielkości świeże(...)termoobiegu piec 15 minut sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki, dodać stary na plasterki świeży ogórek, wlać jogurt wymieszany, z cukrem, solą, pieprzem, octem młode ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odlać z wody i podać posypane koperkiem z turbotem i sałatą turbot jest smaczmą rybą, przypomina mi mięsko halibuta, ma mało ości i warto od czasu do czasu zjeść

W Mojej Kuchni Lubię
Krem z batatów i brokułów 174

majeranek, lubczyk, sól, pieprz - wszystko do smaku i według uznania Wykonanie: Obrane bataty pokrój w kostkę i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości (wody wlej tyle, by lekko przykryły ziemniaki). Gdy będą miękkie (pamiętaj, że bataty miękną zdecydowanie szybciej niż zwykłe ziemniaki) dodaj do nich brokuły, ziele, liście i 1,5-2 płaskie łyżki vegety natur, gotuj na średnim ogniu

Zasmakuj Kuchni
18 najczęściej popełnianych błędów kulinarnych 168

smaku. Sól nie pozwoli uwolnić jarzynom i innym składnikom całego swojego aromatu. 15. Gotujemy warzywa o różnym pH- przykład to gotowanie zupy ogórkowej: kwaśne ogórki dodaje się dopiero, gdy ziemniaki w pełni się ugotują. W przeciwnym razie będą twarde, bo różnica odczynu uniemożliwi ziemniakom ugotowanie się do miękkości. 16. Otwieramy drzwiczki piekarnika podczas pieczenia ciasta- straty ciepła, w efekcie zakalec

Tradycyjna Kuchnia
Kapuśniak z młodej kapusty 133

warzywa. Kapuśniak jest smaczny i delikatny, moja rodzina go uwielbia. Składniki: 0,5 kilogram wędzonych żeberek 1 małą główka młodej kapusty 3 młode marchewki 1 pietruszka 5 młodych ziemniaków pęczek kopru 3 listki laurowe 5 ziaren pieprzu 3 ziela angielskie 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ostra papryka Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy listek laurowy(...)ziele angielskie, pieprz i obraną cebulę. Wszystko zalewamy wodą,doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Umytą kapustę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. wywaru wyjmujemy żeberka i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości warzyw, musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Na patelni

Bajeczna Kuchnia
Siekane drobiowe 156

Szybki obiadek..najpierw przygotowuję kurczaka, siekam itd.odstawiam do lodówki i w między czasie obieram ziemniaki..potem wstawiam ziemniaki do gotowania i smażę kotleciki....mniam..pycha.. 1 pierś z kurczaka 3 plasterki  żółtego sera kawałek papryki cebula fioletowa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 -3 łyżki sosu  Kielecki sól, pieprz zioła prowansalskie Pierś

Moje domowe kucharzenie
Chłodnik ze śledzia 143

lepszego.       200 g śmietany 18% 800 g jogurtu naturalnego 6 marynowanych filetów ze śledzia 1 cebulę sól, pieprz 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku kilka ziemniaków Śledzie moczymy przez kilka godzin w wodzie, płuczemy i odsączamy. Cebulę siekamy w kostkę i sparzamy wrzątkiem. Trzy filety blendujemy ze śmietaną i jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczypiorek. Wkładamy sparzoną(...)cebulę.   Pozostałe   śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do chłodniku. Wstawiamy do lodówki, aby chłodnik się schłodził, a w międzyczasie gotujemy ziemniaki, z którymi go podamy. Proste? Smacznego! Oczywiście, jak pewnie wiecie, my nie idziemy na łatwiznę, więc jogurt zrobiliśmy sami. Przepisy na domowy jogurt macie TUTAJ i TUTAJ . Smacznego

Marder&Marder Manufacture
knedle z truskawkami 418

składniki: 500 g ziemniaków 2 jajka 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól ok. 500 g dojrzałych nie za dużych truskawek wykonanie: Truskawki myjemy i osuwamy szypułki. Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Gdy będą ugotowane odcedzamy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie mielimy je lub dusimy na pure. Wykładamy na stolnicę. Dodajemy

Domowy Smak Jedzenia
Zupa - krem z dyni 136

jesteśmy i kim się stajemy:) Zupa - krem z dyni fot. Izabela Magdalena Składniki: (porcja duża) 1/2 dyni (może być mała cała np. Hokkaido) 5-6 marchewek 7-8 ziemniaków pietruszka seler cebula czosnek (niekoniecznie) podroby drobiowe pomidor (gdy nie mamy można wrzucić przecier "domowej roboty") pieprz, sól, gałka muszkatołowa, vegeta - własnej produkcji. trochę masła fot. Izabela Magdalena W garnek wlewamy(...)wody, tak aby warzywa i podroby były zanurzone. Nie za dużo, wówczas zupa będzie zbyt rzadka. Dynię obieramy, miąższ kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle na patelni. Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy. Podobnie czosnek. Kroimy w kostkę - wrzucamy do garnka. Podroby drobiowe - wrzucamy do garnka. Podobnie pomidor. Całość gotujemy ok. godziny

Kuchnia smaków
Zupa fasolowa z kapustą 150

hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Fasola biała – 20 dag Kapusta biała – ½ główki Bulion warzywny – 1 L Ziemniaki – 30 dag Papryka czerwona – 1 strąk Pomidor -1 szt Natka pietruszki Pieprz kolorowy Sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)ugotować fasolę w tej wodzie w której się moczyła, dodać sól oraz bulion i na małym ogniu gotować ok. 25 minut, następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę oczyszczona i pokrojoną w kosteczkę. Kapustę poszatkować cienko i dodać do zupy i dalej gotować ok. 30 minut. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na cząstki

Camilla w kuchni
Pasta z awokado 159

Dziś zjedliśmy pyszne i zdrowe śniadanie. Kanapki ze świeżo upieczonego  chlebka  z pastą z awokado. Awokado zawiera dużo witamin i innych ważnych składników odżywczych

kuchnia doski
Szparagowa zupa krem 142

jednak zdecydowanie wolę białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć . Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże pory 4-5 ziemniaków 2 cebule oliwa do smażenia sól. pieprz,  cukier gałka muszkatołowa 2 puszki kukurydzy groszek ptysiowy  Brześć 2 pęczki natki pietruszki włoszczyzna Sposób przygotowania: Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy o obieramy(...)Zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru.Gotujemy przez 30 minut. Wyjmujemy. Szparagi obieramy       i kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w półplasterki. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy  w kostkę. Cebulę szklimy na oliwie. Wszystkie warzywa dodajemy do bulionu.. Gotujemy przez 20 minut. Blendujemy. Dodajemy kukurydzę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem

Pobite gary Barbary
Soczysta pieczeń wołowa 99

Dzisiaj chciałam zaproponować przepis na pyszną i soczystą pieczeń wołową, którą przyrządza mój partner. Po upieczeniu mięsko dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet nasz 3 letni

kuchnia doski
szybkowar-szynka w sosie cebulowym... 178

łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - jaką lubisz z oleju, czosnku niedźwiedziego, papryki, kucharka, pieprzu wymieszać maryntę, natrzeć dobrze całą szynkę, włożyć do woreczka i schować do lodówki na całą noc w szybkowarze(...)ciśnienie szynkę wyjąć na talerz, pokroić na 3-4 cm grubości porcje do szybkowara wlać śmietanę z mąką i miksować pałką blendera doprowadzając do zagęstnienia sosu podać z tłuczonymi ziemniakami i np. zasmażaną czerwoną kapustą - szynka w tym sosie to sama rozkosz jedzenia..................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sernik wiedeński 145

Jak ja kocham serniki. Lubicie też? Jeśli tak, to chciałabym polecić Wam przepis na sernik wiedeński. Jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach i po

kuchnia doski
Delikatna zupa z żółtą fasolką szparagową 184

robi się bardzo szybko. Lubicie fasolkę?  Można mieszać różne jej kolory i dodać więcej śmietany. Pycha! mięso drobiowe na wywar 200-300g żółtej fasolki szparagowej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego świeży koperek i natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 3 łyżki śmietany Ugotować wywar mięsny(...)dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora) i fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku

Di gotuje

Proponowane wyszukiwania