Zupa pieczarkowa Składniki: 5 kurzych skrzydełek 300 g pieczarek 2 marchewki 1 pietruszka w korzeniu kawałek pora 8 ziemniaków 1 cebula oliwa z oliwek koperek natka pietruszki liść laurowy majeranek lubczyk sól pieprz 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka oleju lnianego Do garnka włożyłam kurze skrzydełka, zagotowałam i odlałam wodę. Warzywa obrałam i pokroiłam w kostkę. Do garnka z mięsem(...)nalałam świeżej wody i dodałam pokrojone ziemniaki, marchewkę, por oraz pietruszkę w korzeniu. Cebulkę i pieczarki podsmażyłam na rozgrzanej oliwie. Do zupy dodałam przyprawy, zioła, olej lniany oraz ocet jabłkowy. Kiedy mięsko i warzywa były miękkie, dodałam pieczarki z cebulką. Wszystkie składniki gotowałam jeszcze
nietadietaBotwinka Składniki: 1 pęczek botwinki (6 małych buraczków+liście buraczka) 5 ziemniaków 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 5 łyżek oliwy z oliwek sól 3 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego Buraki, ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do garnka z wodą. Następnie dodałam sól, ziele angielskie i liście laurowe. Liście buraczka dokładnie umyłam
nietadietaPieczone ziemniaczki Składniki: ziemniaki świeży rozmaryn oliwa z oliwek sól Ziemniaki obrałam i pokroiłam w ćwiartki. Przełożyłam do miski, polałam oliwą, dodałam rozmaryn i sól. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam i wstawiłam do piekarnika na 190°C. Ziemniaczki pieczemy do momentu zarumienienia się. Jest to to super alternatywa dla frytek
nietadietajest bardzo smaczny i aromatyczny. Doskonale rozgrzeje nas w zimowe dni, polecam. Składniki: 0,5 kilograma chudych żeberek wieprzowych 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 1 cebula 5 ziemniaków 1 szklanka kaszy pęczak Garść suszonych grzybów Sól,pieprz Przyprawa maggi w płynie Jarzynka 2 listki laurowe 3 ziela angielskie 5 ziaren pieprzu Pół pęczka posiekanej natki pietruszki Sposób(...)momentu aż mięso będzie miękkie, mięso i cebulę wyjmujemy. Do wywaru wsypujemy kaszę pęczak, gotujemy do miękkości. Selera, pietruszkę i marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, dodajemy do zupy, gotujemy do miękkości. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, maggi. Na końcu dodajemy posiekaną natkę pietruszki
Bajeczna Kuchniaszałołt ze brokuła, kartołfli 22 i syra, ale przepis na niego, to już przidzie jutro. Smacznego:) 1 różnych nazw 2 fto 3 zna 4 danie z kapusty i ziemniaków 5 kiedy indziej 6 przepis 7 różnych 8 powiedziały 9 rzeźnika, w sklepie mięsnym 10 kawałek 11 łyżki 12 olej 13 koleżanka 14 powiedziała 15 było(...)wrzuciłem 18 połączyły 19 później 20 upieczcie 21 gotowe 22 ziemniaków
Chop w kuchnismażenia tylko oleju rzepakowego, nie przenosi on zapachów, co jest bardzo istotne. Aksamitny krem z selera z olejem rzepakopwym Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 800 g selera 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe 1200 ml bulionu 50 ml białego wytrawnego wina 100 g szynki wieprzowej 100 g śmietany 18% olej rzepakowy sól Wykonanie: Na patelni(...)tymianek. Cebulę smażymy, aż będzie zeszklona. Przekładamy ją do garnka, wlewamy bulion. Seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy na patelnię i delikatnie przesmażamy, wkładamy do garnka z bulionem. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do garnka, wlewamy wino. Wszystko doprowadzamy do zagotowania, a następnie gotujemy na mniejszym ogniu, aż warzywa będą miękkie, W międzyczasie szynkę kroimy w paski
Kulinarne przygody Gatityrazie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Placki 1 kg ziemniaków 2 jajka 1 cebula 3 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa olej do smażenia Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka, mąkę , cebulę drobno posiekaną,doprawić solą i pieprzem oraz
O kuchni z uczuciemniesprawiedliwe mogą być takie sądy, zwłaszcza kiedy tak naprawdę ktoś nie spróbował swoich sił w kuchni roślinnej. Ja z kolei uważam, że codzienne tłuczenie i panierowanie kotletów czy obieranie ziemniaków jest zdecydowanie bardziej męczące i nużące niż przygotowania większości dań wegańskich. Poniżej mam dowód na poparcie tej tezy. Słodkie ziemniaki i papryka rozpieszczają nasze kubki smakowe przyjemną naturalną słodyczą podkreśloną
Roślinna - blog wegańskiDawno nie jedliśmy ogórkowej, więc naszła nas wielka ochota. Wyszła bardzo smaczna i delikatna. Składniki 4 duże ogórki kiszone 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 4 ziemniaki 50 g pęczaku 1,2 l bulionu cielęcego 2 łyżeczki masła klarowanego 1/2 szklanki kwasu z ogórków kiszonych (opcjonalnie) 1 pęczek koperku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew obieramy, kroimy w półtalarki. Pietruszkę, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do garnka, podsmażamy na maśle ( 1 łyżeczka )i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy kaszę. Gotujemy do jej miękkości. Ogórki kroimy w półplasterki, podsmażamy 2-3 min na maśle ( 1 łyżeczka ), dodajemy do zupy i gotujemy 10 min. Opcjonalnie
R'n'G Kitchenktórą możecie przyrządzić "po swojemu". Jeśli lubicie bardziej kremową - dodajcie więcej serka. Jest niezwykle syta, rozgrzewająca i idealnie nadaje się na chłodne dni. mięso drobiowe na wywar (*) 3 ziemniaki 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 puszka kukurydzy (polecam Develey ) 100g serka topionego 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego natka pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Dodatkowo (opcjonalnie): żółty(...)posypania (starty) Ugotować wywar drobiowy z dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Do garnka wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera). Kilka minut przed końcem gotowania dodać kukurydzę (z zalewą). Na końcu w zupie rozpuścić serek topiony. Całość doprawić do smaku (gałką muszkatołową, solą, pieprzem) i posypać natką pietruszki. Po nalaniu do miseczek - każdą porcję posypać
Di gotujeprzepysznym kremem z batatów ! Dlaczego warto jeść bataty, chyba już wiecie - jeżeli nie zapraszam na fanpagea. - puszka mleka kokosowego - 3 średnie bataty - 1 zwykły średni ziemniak - 1/2 łyżeczki rozmarynu - pieprz, sól dla smaku - duży ząbek czosnku Prościzna ! Gotujemy ziemniaki, następnie odcedzamy je, lekko studzimy i blendujemy. Dodajemy mleko kokosowe, oraz drobno pokrojony ząbek czosnku - ponownie
dlaSmaQSkładniki: 5 płatów śledzi solonych 2 ziemniaki 2 marchewki mały por 2 ogórki konserwowe 200g sera żółtego 2 łyżki majonezu 3 łyżki śmietany gęstej (18%) szczypiorek pieprz Sposób przygotowania: Śledzie namoczyć. Ziemniaki i marchewki ugotować, wystudzić i pokroić w kostkę. Pora i ogórki pokroić drobno. Majonez i śmietanę razem łączymy. Dodajemy warzywa, przyprawiamy pieprzem i mieszamy. Ser żółty
Prosto i Smacznie z Anetąbazie chleba. Dla tych, którzy nie lubią indyka, bo są i tacy (jak np. ja), przygotowuje się spiralnie pociętą szynkę w miodowej zaprawie, często wysadzaną goździkami. Do tego ziemniaki, najczęściej tłuczone pure z gęstym sosem gravy zrobionym na bazie soków z indyka, które wyciekły do brytfanny. Najpopularniejsze warzywa na przystawki to zielona fasolka, brukselka i słodkie ziemniaki, w najróżniejszych formach
Jem więc Jestemsię soczystym, krwistym prime rib z chrzanem. Tak czy inaczej już od prawie miesiąca „zabawiałam się” w kuchni świątecznymi składnikami. Co to za składniki? Rozmaite dynie , słodkie ziemniaki, brukselki, żurawina , pomarańcze … Dynia cukrowa nie jest w moim guście, ale piżmowa owszem. Szczególnie kiedy jest w towarzystwie owoców cytrusowych. To takie moje kalifornijskie cliche. Tak jak ziemniaki
Jem więc Jestem