Witam serdecznie Podzielę się przepisem na pyszny paprykarz z mięsem wieprzowym, tak przygotowany paprykarz możemy podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania będziemy potrzebować: około 500 g mięsa wieprzowego sok z połowy cytryny (około 30 ml) duża szczypta cząbru duża szczypta tymianku 1/2 łyżeczki majeranku 2 szczypty pieprzu 2 duże papryki czerwone 600 g pomidorów(...)duszę około 3 minut. Przed zakręceniem gazu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pieprzem – paprykarz jest gotowy. Paprykarz jest gotowy, można podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami. Życzę smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujePrzetworów ciąg dalszy. Dziś proponuję sałatkę z ogórków i papryki do słoików. Jest pyszna i chrupiąca. Zimą będzie idealna jako dodatek do obiadów. Składniki: 2 kg
kuchnia doskiodnośnik do "naszych" smaków. Składniki 1/2 kg skrzydełek 2 suszone grzybki włoszczyzna kilka ziaren pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego listek laurowy 4 łyżki kaszy jęczmiennej perłowej posiekana zielenina 4 ziemniaki sól Przygotowanie Umyte skrzydełka zalałem w garnku wodą, dodałem grzybki i przyprawy. Gotowałem 20 min. Dodałem opłukana kaszę i poszatkowaną na grubej tarce włoszczyznę i dalej gotowałem(...)warzywa były miękkie dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, trzymałem garnek na słabym ogniu do chwili, aż były miękkie. Wówczas odstawiłem z ognia, wyjąłem mięso, obrałem je z kości, rozłożyłem na talerze, zalałem zupą i wsypałem zieleninę
R'n'G Kitchenząbki czosnku 3 łyżki curry 1 łyżka słodkiej papryki 3 puszki krojonych pomidorów bez skórki pół litra bulionu warzywnego 300 g czarnych oliwek 4 strąki kolorowej papryki 5 ziemniaków sól pieprz Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty połączyłem, wymieszałem z filetami dorsza. Odstawiłem do lodówki. W głębokiej patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem posiekane cebule i czosnek. Dodałem curry i mielona paprykę(...)Smażyłem, aż intensywnie zapachniało. Wrzuciłem pomidory, bulion, osączone oliwki, wymieszałem, dusiłem ok. 10 min. Następnie dodałem pokrojone w grube paski papryki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dusiłem jeszcze 15 minut, po tym czasie włożyłem dorsza w marynacie i dusiłem jeszcze ok. 7 minut. Delikatnie wymieszałem, doprawiłem do smaku solą i pieprzem
R'n'G KitchenSkładniki: woda 3,5 litra, fasolka szparagowa 60 dag, ziemniaki 6 sztuk, włoszczyzna 1 pęczek, kostka rosołowa 2 sztuki, cukinia 1 większa/zielona, masło 1/4 kostki, kucharek 1,5 łyżki, wędzona papryka w proszku 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, natka pietruszki 1 pęczek fasolkę pokroić na kawałki do garnka, ziemniaki obrane pokroić na kawałki
W Mojej Kuchni Lubięsię bez nich obejść. Składniki: 250g marchwi (waga przed obraniem) 250g korzenia pietruszki (przed obraniem) 150g korzenia selera (przed obraniem) lub mały słoiczek selera konserwowego 3 średniej wielkości ziemniaki 2 ogórki kiszone 1 duże jabłko 200g szynki konserwowej 1 puszka groszku konserwowego 4 łyżki majonezu sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Warzywa: marchew, pietruszkę, ziemniaki i seler umyć i ugotować
Kuchnia w czekoladziepowstał szybki obiad który doda pozytywnej energii. Zostawiam Wam pole do popisu, z czym go podacie …ja jadłam z bułeczką J tak lubię, ale doskonały jest do ziemniaków czy kaszy. Składniki: Na dwie porcje: ½ kg mięsa z uda kurczaka bez skóry i kości ½ papryki czerwonej ½ papryki białej lub zielonej 1 cebula 1 czubata łyżka masła klarowanego ¾ szklanki domowego(...)około 25-30 minut, dodać topiony serek, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, gdy sos zgęstnieje, zdjąć z ognia. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami, kaszą czy ryżem. Smacznego
Wanilia i Kardamonwyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez knedli ze śliwkami. Uwielbiamy wszyscy ! Składniki: ½ kg gotowanych ziemniaków 2 żółtka jaja 2 szklanki mąki ½ szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju sól do smaku bułka tarta masło 20 dag śliwek 2 łyżki cukru cynamon mielony Wykonanie: Ziemniaki utłuc, utrzeć z żółtkami, wsypać obie mąki, sól do smaku i wyrobić ciasto. Z gotowego ciasta uformować wałek
Tradycyjna KuchniaDżem z cukini w tym roku zrobiłam pierwszy raz. Jakoś wcześniej nie mogłam się przekonać do tego pomysłu, ale postanowiłam spróbować. Muszę przyznać, że jestem pozytywnie
kuchnia doskiwarzywa. Ta słynna porcja to 80-100 g bez części jadalnych, czyli bez ogonków, pestek czy skóry. W przypadku suszonych warzyw, które są lżejsze, porcja wynosi ok. 20 g. Ziemniaki niestety się nie wliczają, dlatego frytek nie traktujemy jako dzienną porcję warzyw (no chyba że frytki z dyni, zalinkowane na końcu wpisu). Najlepiej jest ustalać liczbę porcji za pomocą wagi(...)początkujących i/lub leniuchów szczególnie zimą. Nie ma z nimi zbyt dużo roboty, wystarczy otworzyć paczkę i wrzucić zawartość na patelnie lub do piekarnika. Wybierajcie mrożonki z jak najmniejszą zawartością ziemniaków. Sprawdzajcie też, czy warzywa nie są zbrylone, ponieważ może to świadczyć o niewłaściwym przechowywaniu (rozmrożenie i ponowne zamrożenie). Unikajcie warzyw, które przed mrożeniem były podsmażane. 6. Korzystaj z wegańskich
Powiedz dietom nieCo to jest wolnowar (slow cooker) pisałam już tutaj . Moja dzisiejsza propozycja to skrzydełka z kurczaka pieczone w wolnowarze. Dzięki temu, że pieką się długo
kuchnia doskiogórków kwaszonych od firmy Dagoma . Składniki: * wywar rosołowy * mięso z kurczaka * korzeń pietruszki * korzeń selera * por * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę i ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać przecier
Zrób to smacznieSzybka, prosta i bardzo smaczna sałatka z makaronem ryżowym. Polecam! Składniki: 250g makaronu ryżowego 200g szynki 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 1 mały ogórek
kuchnia doskiSkładniki: 1 duża cukinia pęczek włoszczyzny 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 ziemniak 4 pomidory oliwa z oliwek kurkuma pół łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku sól ostra papryka Sposób wykonania: Umytą włoszczyznę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tak aby przykrywała warzywa). Gotujemy wywar. W drugim dużym garnku rozgrzewamy oliwę a następnie wrzucamy do niej pokrojoną w piórka(...)cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy do zeszklenia. Następnie obieramy ziemniaka, kroimy w kostkę i dodajemy do smażącej się cebuli. Cukinię płuczemy, kroimy w kostkę (razem ze skórką) i wrzucamy do całości. Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki, dodajemy do smażenia. Solimy, dodajemy gałkę muszkatołową, kurkumę i ostrą paprykę. Gdy smażące się warzywa zmiękną, podlewamy je wywarem z gotowanej
Qchnia po prostuprzygotowaliśmy nieco grubsze niż sugeruje Autorka, nasze mają raczej formę chrupek. Wyszły idealne - chrupiące i aromatyczne :) W sam raz na jeden kęs. Składniki Na purée ziemniaczane: wrzątek 6 ziemniaków 1 łyżka masła Krakersy 1 szklanka purée ziemniaczanego, 1 łyżka masła, 1 szklanka mąki kukurydzianej szczypta gałki muszkatołowej sól do smaku my dodaliśmy jeszcze dwie duż e szczypt(...)kurkumy Przygotowanie Obrane ziemniaki ugotować, odcedzić, odparować, utłuc gorące z masłem, dodać mąkę kukurydzianą, gałkę, sól i zagnieść ciasto. Ciasto wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim papierem, rozwałkować na grubość około 1 mm, zdjąć wierzchni papier i wyciąć krążki małym kieliszkiem lub wytoczyć kuleczki wielkości orzecha laskowego. Krakersy piec około 40 minut w temperaturze 180°C lub usmażyć
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata