ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1185/2562)

PIECZONE UDKO Z KURCZAKA Z WARZYWAMI 154

najbardziej mi odpowiadają,bo moja mięsożerna " dusza " stale się go domaga:).Mozliwe ,że z braku pierwiastków żelaza...Obiad prosty ,dietetyczny i taki najlepszy. Obiad ma 523 kcal. 3 śr.ziemniaki (225g.) 1 udko kurczaka bez skóry ( ja niestety nie umiałam z niej zrezygnować ,bo z tego kurczaka najbardziej mi smakuje skórka(180g.) sól i pieprz mielona papryka(60g) 1 marchewka(...)mała 0.5 zielonego ogórka(5g) 1 łyżka jogurtu naturalnego 0% *****************************************************  Udko natrzeć solą i pieprzem i papryką,upiec w poiekarniku z marchewką i ziemniakami w skórce( wczesniej możemy je podgotować). Podajemy z mizeria z ogórka i jogurtu naturalnego z sola i pieprzem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
sałatka z młodej kapusty, z fetą i szynką 314

owszem - robiłam z niej surówki obiadowe, ale majonezowa sałatka? Postanowiłam spróbować. Nie byłabym sobą, gdybym pozostałych składników nie dobrała po swojemu. Wyszło świeżo, apetycznie i smacznie! Polecam:) składniki: 4 ziemniaki 5 jajek słoiczek czarnych oliwek 1/2 główki młodej kapusty pęczek szczypiorku 150 g sera feta 200 g szynki konserwowej puszka kukurydzy sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu łyżeczka(...)ostrej musztardy sól, pieprz do smaku Składniki sosu wymieszać doprawiając do smaku. Ziemniaki ugotować w mundurkach wystudzić, obrać pokroić w kostkę. Jajka ugotować na twardo, obrać, pokroić w kostkę. W kostkę pokroić również szynkę i ser. Szczypiorek posiekać. Oliwki pokroić w plasterki. Kukurydzę osączyć. Kapustę poszatkować. Składniki sałatki wymieszać razem z sosem, odłożyć do lodówki, żeby się "przegryzły

6niebo
Zupa jarzynowa z mlodych warzyw czyli Zupowy Wtorek odc.80 159

Polecam. Zupa jarzynowa z młodych warzyw 400 g mięsa indyka, u mnie filet mały, młody seler mała bulwa kopru włoskiego 3 młode marchewki 3 młode pietruszki 4 młode, spore ziemniaki 3 pomidory 100 g świeżego groszku (lub mrożonego), plus trochę do dekoracji 2 gałązki natki pietruszki 3 łyżki śmietanki kremówki sól, pieprz mały słoiczek koncentratu pomidorowego Do sporego garnka wlewamy(...)litry wody. Zagotowujemy. Do wody wkładamy mięso. Zagotowujemy i zbieramy szumowiny. Wkładamy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszki i ziemniaki a także seler. Koper włoski kroimy w plasterki i również dorzucamy do zupy. Gałązki natki również dorzucamy. Doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 20 minut. Pomidory myjemy, kroimy w kostkę, blendujemy i powstała pulpę i wrzucamy do zupy. J Wsypujemy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z marchewki z parmezanem i groszkiem ptysiowym Brześć. 128

testować, bardzo polecam bo są pyszne :) Składniki : 1,1/2 bulionu warzywnego 1/2 kg marchwi 1 cebula 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżka mąki kukurydzianej 3 łyżki masła 3 ziemniaki pieprz,szczypta chili, sól ewentualnie domowa vegeta 1 duży ząbek czosnku  1/2 szklanki startego parmezanu Wykonanie : Marchew i ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach,cebulę obrać

Sama słodycz i szczypta chili
Barszcz z botwinki 70

pęczek botwinki z małymi buraczkami, 150 – 200 g bobu w strączkach (mogą być ziarna bobu), 300 g ziemniaków (lepsze będą młode), 1 l bulionu (warzywny lub drobiowy, najlepszy domowy), sól, cukier, sok z cytryny, ocet winny (u mnie z czarnego bzu), szczypta pieprzu, śmietana 12 %, szczypiorek (u mnie czosnkowy), koperek Botwinkę umyć, odciąć buraczki, liście przebrać (odrzucić brzydkie), pokroić. Włożyć(...)smaku. Zdjąć z ognia. Strączki bobu umyć, pokroić w ukośne cienkie (ok 2 mm grubości) plasterki, ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Przełożyć do zupy. Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie, uważać aby nie rozgotować. Odcedzić. Dodać do zupy. Wszystko razem zagotować, doprawić do smaku pieprzem (szczypta powinna wystarczyć). Przed podaniem dodać posiekany szczypiorek

królestwo garów
Ciasto z truskawkami 199

Brakuje mi ostatnio czasu na pisanie, ale obiecuję to nadrobić. Postaram się aby każdego dnia był przynajmniej jeden wpis :) Na początek chcialabym zaproponować ciasto z truskawkami

kuchnia doski
Polędwiczki wieprzowe z purée z batatów i glazurowanymi w miodzie marchewkami 175

dopiero po zagotowaniu, ta osolona zagotowuje się wolniej. :) W tym czasie obieramy bataty i kroimy je na mniejsze kawałki. Gdy woda zawrze - solimy ją i wrzucamy do niej słodkie ziemniaki. Gotujemy je pod przykryciem przez ok. 10-15 minut - do miękkości. Gdy bataty już zmiękną, odcedzamy je i przeciskamy przez praskę do większej miseczki (możecie je też utłuc tłuczkiem(...)ziemniaków, ale będą w nich wtedy większe, nieprzyjemne grudki). Do batatów dodajemy szczyptę chilli oraz kuminu i sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Glazurowane w miodzie marchewki: 5-6 średniej wielkości marchewek 25 g masła 1 łyżka płynnego miodu sól i pieprz Przepis pochodzi z książki Gordona Ramsaya "Niedzielne przysmaki".  W mniejszym garnku zagotowujemy wodę, solimy

Cooking Monster
Jajka sadzone w papryce, purée z batatów i szparagi 164

sadzone! Swoje przygotowałam w papryce, podałam z chrupiącym bekonem, purée z batatów i szparagami, których sezon już dobiega końca. To danie daje nieograniczone możliwości, do jajek można podać zwykłe ziemniaki, kalafior, fasolkę szparagową lub po prostu szklankę kefiru lub jogurtu naturalnego. I tak będzie pycha! :) Sezon na szparagi jest dość krótki, dlatego warto wybrać się do dobrze zaopatrzonego sklepu(...)dopiero po zagotowaniu, ta osolona zagotowuje się wolniej. :) W tym czasie obieramy bataty i kroimy je na mniejsze kawałki. Gdy woda zawrze - solimy ją i wrzucamy do niej słodkie ziemniaki. Gotujemy je pod przykryciem przez ok. 10-15 minut - do miękkości. Gdy bataty już zmiękną, odcedzamy je i przeciskamy przez praskę do większej miseczki. Do batatów dodajemy łyżkę masła, szczyptę

Cooking Monster
Dżem truskawkowy - 100% naturalny 110

strony może ktoś skorzysta, bo... Jak parę lat temu pierwszy raz robiłam sama truskawkowy dżem to dołożyłam sobie podwójnej roboty - truskawki, które puściły sok od razu potraktowałam tłuczkiem do ziemniaków, wiecie - z tym sokiem :) więc potem, żeby go odlać musiałam się bawić z sitkiem i przecierać, a sok i tak nie był czysty, bo miał te farfocle! Dopiero wtedy zapytałam(...)zaczną gęstnieć (sok odparuje). Co jakiś czas trzeba przemieszać, bo mogą przywierać do dna (cukier lubi się przypalać). Rada: Gdy truskawki zaczną się rozpadać można je rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków - skróci to czas przygotowania, a krócej gotowany ma jaśniejszy kolor. Ja tak właśnie "przyspieszam" :) Dżemy nakładamy do wyparzonych wcześniej słoików, łyżką "ugniatamy", aby pozbyć się zbędnego powietrza, dokładnie wycieramy każdy

Kolorowy Przepisownik
Rolada z ziemniaków ze szpinakiem 152

uroczyste, ale i na niedzielny obiadek, zachwyci niewątpliwie gości i domowników, nie jest pracochłonna, wyśmienicie smakuje, zielony szpinak doskonale komponuje się z żółtym ciastem... Składniki: 1 kg ugotowanych  ziemniaków 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 jajko farsz: 400 dag szpinaku mrożonego (może być świeży ) 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku sól i pieprz świeżo mielony folia spożywcza do zawinięcia rolady(...)Wykonanie: Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak, smażymy na wolnym ogniu. Gdy szpinak będzie odmrożony dodajemy pokrojony drobniutko czosnek przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Ziemniaki przekręcamy przez maszynkę do mięsa lub przeciskamy przez praskę , w ykładamy na stolnic ę, dodajemy mąkę, jajko, wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto rozwałkowujemy na foli spożywczej równo na grubość 1 cm zostawiając

kgwjanczewo
Buraczki zasmażane 162

Burak to moje ulubione warzywo i co najważniejsze bardzo zdrowe. Dlatego też, staram się jak najczęściej podsuwać buraczki moim dzieciom. Na szczęście nie mam z tym

kuchnia doski
Barszcz biały (z jajkiem i białą kiełbasą) 146

moje dania są spontanicznie i na ich pomysł wpadam w ostatniej chwili, więc w tym przypadku idealnie sprawdza się proszek.   1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 5 ziemniaków (średnich)   kawałek pora 1 torebka białego barszczu   2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego   2 łyżki majeranku pieprz 150 ml śmietany 1 łyżka chrzanu śmietankowego (ze słoika(...)opcjonalnie) Dodatkowo:   2 białe kiełbaski (lub wg gustu) jajka Obrane warzywa pokroić (marchew i pietruszkę w plastry, ziemniaki i selera w kostkę, pora w krążki) i przełożyć do garnka z listkami laurowymi, zielem angielskim oraz opłukanymi kiełbaskami. Całość gotować około 30 minut (na małym ogniu). Barszcz biały z torebki rozrobić w szklance zimnej wody i wlać do wywaru. Doprawić

Di gotuje
Gulasz wołowy 128

Gulasz wołowy jest pysznym i sycącym daniem. To prawda, że trzeba poświęcić sporo czasu na jego przygotowanie, ale naprawdę warto. Podany z kaszą i zasmażanymi buraczkami

kuchnia doski
Zupa krem z batatów 138

minut. Zupę podawaj posypaną płatkami migdałów. Wiem co jem Bataty to warzywa, które warto włączyć do diety ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Posiadają około 50% więcej składników odżywczych niż ziemniaki. Bataty zawierają dużą ilość witaminy C, A, E, K, witamin z grupy B, kwasu foliowego, a także beta-karotenu oraz polifenoli, które stanowią naturalne przeciwutleniacze. Bataty są również bogate(...)będących na diecie, warzywa te posiadają niski indeks glikemiczny i niewielką ilość kalorii. Spróbuj także: Delikatna zupa krem z dyni dynia jajko marchew Krem z białych szparagów szparagi pietruszka ziemniaki Toskańska zupa pomidorowa pomidory bazylia

Fit&Fast Kitchen
Zupa szczawiowa ze świeżego szczawiu 297

zmieni kolor – kolorem zacznie przypominać to, co znacie ze słoika – brunatnozieloną papkę w kolorze Rudego 102 Przesmażony szczaw z cebulą odkładamy. Wszystkie warzywa obieramy i kroimy w kostkę – ziemniaki w odrobinę większą. Warzywa zalewamy gorącą wodą i dodajemy kostki bulionowe, albo – jeśli macie akurat pod ręką gotowy do wykorzystania domowy rosół – właśnie nim. Stawiamy ganek na gaz. Gotujemy jarzyny(...)delikatnie świeżo posiekanym zielonym koperkiem, dodać kleks kwaśnej śmietany. Bardzo delikatna i pyszna wiosenna zupa. SKŁADNIKI 2 pęczki świeżego szczawiu 1 marchewka 1 pietruszka ½ małego selera 4-5 średnich ziemniaków 1 średnia cebula 2 łyżki masła 2 łyżki oleju rzepakowego 2 kostki bulionu cielęcego lub domowy rosół 1,5l wody 1 łyżka mąki 4 łyżki śmietany sól pieprz

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania