ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1185/2562)

Zupa jarzynowa z kaszą kuskus 239

mnie Asia K.  Uwielbiam ten sposób i często stosuję.   Kuskus nadaje się do zagęszczania każdej zupy jarzynowej (*). mięso na wywar (użyłam drobiowego) 20 dag brukselki 3-4 ziemniaki 1/2 kalafiora 1 garść zielonej fasolki szparagowej 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego   3 łyżki kaszki kuskus sól, pieprz(...)Opcjonalnie: śmietana   Ugotować wywar mięsny z listkami laurowymi i zielem angielskim. Do garna wrzucić pokrojone (wg uznania) warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, pora, selera), oczyszczoną brukselkę (użyłam mrożonej) i fasolkę szparagową.  Gotować do miękkości warzyw. 10 minut przed końcem gotowania dodać różyczki kalafiora. Na samym końcu wsypać kaszkę kuskus (nie gotować) i zostawić na kilka minut, aby napęczniała. Doprawić

Di gotuje
Prosty przepis na bitki wieprzowe w sosie grzybowo-cebulowym 227

łyżka oliwy Przygotuj: garnuszek sporą patelnię Podaj z: ·          kaszą, np. jaglaną ·          ziemniakami ·          ryżem ·          surówką Zaczynamy od dokładnego opłukania grzybów , które następnie zalewamy 2 szklankami wody i wstawiamy(...)pokroić na mniejsze kawałki, czasami tak robię. Dodajemy kotlety i całość dusimy na małym ogniu około 40-50 minut aż mięso zupełnie zmięknie. Podajemy z kaszą, ryżem czy ziemniakami. Ja najbardziej lubię z kaszą perłową, jaglaną lub quinoą :) Smacznego! Jeśli podoba Ci się ten przepis to zapraszam na Youtube'a oraz Facebooka

Bazując na smaku
ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY A'LA GROCHÓWKA 344

gotuje się bardzo szybko, co jest jej dodatkowym plusem. Składniki: 1 szkl anka zielonej soczewicy pasek wędzonych żeberek 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 ziemniaki liść laurowy ziele angielskie sól pieprz majeranek łyżeczka mąki Wykonanie: Gotujemy wywar mięsno-warzywny z żeberek i pokrojonych warzyw z dodatkiem przypraw: soli, ziela angielskiego i liścia laurowego.  Jeśli(...)mięso zaczyna odchodzić od kości wyjmujemy je i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki oraz wypłukaną soczewicę. Gotujemy do miękkości ok 15-20 minut. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, kiedy się zezłoci wsypujemy mąkę, mieszamy i całość wlewamy na gotującą się zupę. Na koniec dodajemy roztarty w dłoniach majeranek i doprawiamy całość solą i pieprzem

Walijskie Pichcenie
Wątróbka drobiowa z jabłkiem 194

wszyscy lubią takie danie, ale warto się przekonać. Pamiętam, że jak mama w domu robiła wątróbkę to ja nigdy nie byłam głodna, albo zakopywałam ją na talerzu pod ziemniaki. Smaki jednak się zmieniają i dzisiaj jem ze smakiem. Składniki 600 g wątróbki drobiowej 3 łyżki masła klarowanego 1 łyżka mąki pszennej 2 średnie cebule 1 duże jabłko natka pietruszki sól(...)chwilę smazyć (jabłko musi być miękkie) Dodać usmażoną wątróbkę i wszystko razem chwilę smażyć w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem.. Posypać natką pietruszki. Podawać gorące z ziemniakami  lub pieczywem wątróbka z jabłkiem

O kuchni z uczuciem
Talarki ziemniaczane z pesto 175

Wszyscy jesteśmy trochę rozleniwieni po przerwie świątecznej, więc dziś proponuję łatwe, szybkie i smaczne danie: talarki ziemniaczane z pesto. Składniki: Ziemniaki raczej większe, Olej rzepakowy, Ząbek czosnku, Pesto, Sól i pieprz Wykonanie: Ziemniaki myjemy i wkładamy do garnka całe w łupinach. Gotujemy, aż zmiękną, ale tak aby nie były rozgotowane. Po ugotowaniu wyjmujemy z garnka i kroimy na dość grube

Smaki Przyprawy i Kolory
Ziemniaki z pietruszką i serem z pleśnią niebieską. 115

obranych ziemniaków, 1 średnia obrana pietruszka, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, 50-60 g sera z niebieską pleśnią, sól, 3 łyżki masła, 100 ml mleka Ziemniaki ugotować razem z pietruszką, w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, odparować. Dodać masło, natkę pietruszki, pokrojony drobno ser, trochę mleka i dokładnie utłuc i wymieszać. Dolać mleka. aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Doprawić do smaku solą

królestwo garów
Śmietankowa zupa grzybowa / Creamy mushroom soup 200

suszonych, namoczonych na noc i następnie posiekanych 1 marchewka, obrana i pokrojona w plasterki 1 pietruszka, obrana i pokrojona w plasterki 1 łodyga selera naciowego pokrojona w plasterki 4 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula pokrojona w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany garść natki pietruszki posiekany 1 1/2 l bulionu drobiowego albo warzywnego 200 ml śmietanki(...)ogniu masło, włóż cebulę wraz z czosnkiem i smaż prze kilka minut, do zeszklenia. Dodaj grzyby, posyp tymiankiem i smaż kolejne 10 minut. Następnie dodaj seler naciowy, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki i smaż przez 5 minut. Dodaj suszone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, wlej bulion, dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 30 minut. Wlej śmietankę i wymieszaj

karmelowy
Sałatka zimowa 166

Sałatka przygotowana z produktów dostępnych cały rok. Idealna smakuje podana do mięs i smażonej ryby. Składniki: 25 dag kiszonej kapusty 2 kiszone ogórki 2 jabłka 5 ziemniaków 2 jajka ½ szklanki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy sól do smaku cukier do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach. Następnie obrać i pokroić w kostkę razem z ugotowanymi jajkami (żółtka odłożyć). Dodać posiekaną

Tradycyjna Kuchnia
Zupa ziemniaczana na wędzonce 224

prostu zwykła ziemniaczanka, sycąca i rozgrzewająca. Takie zupki lubię. składniki: 700 g wędzonych kości od schabu lub żeberek 2,5 l zimnej przefiltrowanej wody 2 listki laurowe 1 kg ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 2-3 łyżki majeranku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki śmietany 18% Do garnka przełożyć wędzone kości i zalać wodą. Dodać listki laurowe(...)garnek przykryć i ugotwać wywar. Nie ddajemy soli bo kości oddadzą swój intensywny słonawy smak. Warzywa obrać. Ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę w półplastry a marchewkę w plasterki. Gdy mięsko na kościach będzie już miękkie wyłowić je z wywaru i wystudzić. Do wywaru dodać pokrojone warzywa. Dodać też majeranek i posiekaną natkę pietruszki. Gotować aż warzywa będą miękkie. Mięsko obrać

Monia miesza i gotuje
Krokiety brokułowe 1497

Składniki ziemniaki ugotowane, 500g brokuł, 500g ser żółty, 300g jajka, 2 szt sól, pieprz mąka, bułka tarta, jajko, do panierowania olej, do smażenia Przygotowanie Ugotowanie zimne ziemniaki tłuczemy lub przeciskamy przez praskę. Brokuł gotujemy w osolonej wodzie przez 5-7 minut. Odcedzamy, studzimy, odkrawamy grube łodyżki, rozgniatamy widelcem. Ser żółty trzemy na tarce. Wszystkie składniki mieszamy razem, doprawiamy solą

Gotowanie moimi oczami
polędwiczki w sosie grzybowo- czekoladowym z krokiecikami ziemniaczanymi 234

Składniki:  1 polędwiczka wieprzowa 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 kieliszek czerwonego wytrawnego wina łyżka masła 15 dkg borowików s ó l pieprz oliwa z oliwek  40 dkg ziemniaków 1 łyżka jogurtu 1 żółtko 1 jajko bułka tarta  Przygotowanie: polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy w talarki, które lekko rozbijamy oprószamy solą i pieprzem podsmażamy na odrobinie oliwy(...)oliwek ziemniaki gotujemy po czym zgniatamy na puree dodajemy śmietanę  i żółtko formujemy wałeczki, obtaczamy w jajku i bułce, smażymy na gorącym oleju zdejmujemy z patelni, na którą wlewamy wino, dorzucamy połamaną czekoladę i masło grzybki kroimy na mniejsze kawałki, przesmażmy na maśle,  doprawiamy solą i pieprzem  mięso przekładamy do sosu, dorzucamy grzybki, wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Luźna Kuchnia
Sałatka z śledzi i soczewicy 194

Składniki: 5 filetów śledziowych 3 ziemniaki 1 puszka soczewicy 2 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 2 łyżki jogurtu 1 łyżka majonezu mleko sól, pieprz Wykonanie: Śledzia przepłukać, włożyć do miski i zalać mlekiem. Pozostawić by się wymoczył na ok 2-3 godziny w zależności jak słone były śledzie. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, pokroić w kostkę. Śledź, ogórek oraz cebulę

magiczna kuchnia Kasi
Pikantna zupa z kaszą jaglaną 179

kaszy jaglanej wsypać do zupy, zbyt dużo będzie za gęsta Skala smaku: 10/10 Składniki na 3-4 porcje:  kasza jaglana 100 g, cebula, 2 średnie marchewki, 2 ziemniaki, 1 pietruszka, kawałek selera, chilli, 3 ząbki czosnku, puszka pomidorów pelati,  grilowana lub pieczona w piekarniku pierś z kurczaka,  tymianek suszony, szczypta mielonego kminku, sól, pieprz ziarnisty, liść laurowy(...)ziele angielskie Przygotowanie:  Warzywa: marchew, ziemniaki, pietruszkę i selera obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę wraz z czosnkiem i obsmażamy w garnku w którym będziemy gotować zupę, dodajemy pozostałe warzywa wraz z chili. Mniej więcej po 5 minutach  zalewamy wszystko wodą, dodajemy  ziele angielskie i liść laurowy. Wszystko gotujemy

Kubki smaku
lekka zupa z pieczonych buraków 184

Lecz będąc składnicą cennych elementów, doda nam sił, abyśmy mogli z nową energią ruszyć w trudy nadchodzącego tygodnia.  składniki dla czterech osób 4 średnie buraki 3 marchewki 4 ziemniaki 2 cebule 1 korzeń pietruszki 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego kawałek selera  1 ząbek czosnku szczypta lubczyku sól, pieprz 2 łyżki oliwy natka pietruszki dodatkowo folia aluminiowa(...)Upieczone ( ostudzone) buraki obieramy z łupin i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Teraz buraki dodajemy do wywaru, garnek wstawiamy ponownie na palnik, zagotowujemy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, doprawiamy solą, szczyptą lubczyku, oraz pieprzem, gotujemy przez dziesięć minut i wyłączamy kuchenkę. Zupę rozlewamy na talerze, dodając do każdej porcji,  odrobinę drobno posiekanej natki pietruszki

Miód i pieprz
Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami 209

pomysł ten przypadł mi bardzo do gustu.  Żurek na kiełbasie śląskiej z grzankami  SKŁADNIKI : 4 kiełbaski śląskie 200 g boczku chudego wędzonego 500 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka 1-2 ząbki czosnku  500 ml żurku 1 łyżka majeranku sól i pieprz do smaku 1 liść laurowy  3 ziarenka ziela angielskiego  olej 2 łyżki(...)grzanki: 8 kromek chleba tostowego 1 łyżka masła PRZYGOTOWANIE : Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy, płuczemy kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Kiełbaski wkładamy do garnka, zalewamy woda około 2,5 l i gotujemy wywar. Wyciągamy dwie kiełbaski, dodajemy warzywa z czosnkiem, liść laurowy i ziele angielskie - gotujemy do pół miękkości warzyw, zalewamy żurkiem. Dwie kiełbaski obieramy ze skórki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki