wszystkich wolnych od pracy weekendów, więc cenię sobie takie dania. Składniki : * dowolne mięso - u mnie karkówka, wołowina czy kurczak zawsze się sprawdzają - około 700g * cebula * ząbek czosnku * kg ziemniaków * marchewka * cebula * czerwona papryka * 200ml kremówki * mielona czerwona papryka słodka lub ostra, sól, pieprz Przygotowanie : Na maśle zeszklić cebulę i czosnek oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Dodać mięso w dowolnie(...)pokrojone kawałki lub zmielone. Całość przełożyć do garnka, dodać marchewkę, ziemniaki oraz wodę. Zagotować, przyprawić i dusić do miękkości mięsa. Dodać śmietankę. Podawać na ciepło z chlebem
Magiczne Życie Martychce stać się za długo przy garnkach. Mam dzisiaj dla Was propozycję duszonego kurczaka w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Szybko się przygotowuje, można podać go z ryżem lub ziemniakami, jak kto woli. Zapraszam do wypróbowania : ) Pysznie, prosto i szybko :) Składniki : 5 porcji podudzia z kurczaka sól, pieprz domowa vegeta do smaku 2 łyżki czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 4 łyżki(...)dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Następnie wlewamy sos słodko kwaśny i dusimy dalej aż mięso będzie miękkie po włożeniu widelca. Podajemy z ryżem , kaszą lub ziemniakami , co kto lubi :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliswoim ulubionym sosem np czosnkowym, pieczarkowym itp. Placki najlepiej smakują gorące prosto z patelni. Jeśli chcecie przepis na tradycyjne placki ziemniaczane to zapraszam tutaj Składniki 700 g ziemniaków 2 jajka 1 mały brokuł 4 łyżki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa 1/2 pęczka koperku olej do smażenia Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach , dodać jajka, mąkę , brokuł drobno posiekany
O kuchni z uczuciemodebrać apetyt. Drukuj Zupa z botwinki – młodych buraczków window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki Pęczek botwinki 2 młode buraki (opcjonalnie o ile pęczek był niewielki) 1 pietruszka 2 marchewki 2 ziemniaki garść fasoli 1,5 l wody 1/2 łyżeczki octu/soku z cytryny 2 ziela angielskie, 2 listki laurowe, 2 ziarenka pieprzu, 2 ząbki czosnku (dla tych co lubią ostre) Wykonanie Jeśli(...)przyprawami - bez czosnku. Botwinkę dzielimy: osobno liście, osobno łodyżki, osobno buraczki. Na wrzątek wrzucamy pokrojoną marchewkę, pietruszkę i buraczki. Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy pokrojone łodygi i ziemniaki. Po kolejnych 10 min dorzucamy fasolę i pokrojone liście. Gotujemy do miękkości. Na koniec zaprawiamy octem/sokiem z cytryny, wyciskamy czosnek. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/zupy/zupa-botwinki-mlodych-buraczkow/ BosowKuchni Artykuł Zupa z botwinki
Mieszam w GarnkuNuda w kuchni to nie u mnie. Czasem się chce tego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku ok. 300 g kalafior bądź
Misz-masz by Domiprzygotowywaliście ostatnio szarpaną wołowinę i zostało Wam jej jeszcze trochę to możecie wykorzystać resztę do tego właśnie przepisu. Składniki (na 2-3 porcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 2 łyżki oliwy z oliwek 750 ml bulionu drobiowego (mój z indyka) 400 gram pomidorów z puszki 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 1 marchewka szczypta soli i pieprzu 1/3 porcji(...)włókna. Pozostały sos mieszam z mięsem, by nie było zbyt suche. W garnku rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulę i czosnek. Dodaję pokrojoną marchewkę i ziemniaka. Całość smażę 4-5 minut. Następnie wlewam wino i redukuję o połowę. Dodaję pomidory z puszki oraz bulion i całość gotuję 10-12 minut. Na koniec doprawiam solą i pieprzem
Mango Papajaziemniaczki 1 łyżka suszonej pietruszki Skworcu sól i pieprz * wywar mięsny przygotowany jak na rosół, ale bez marchewki i delikatnie doprawiony Przygotowanie Kalafiora myjemy i dzielimy na małe różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Do gorącego wywaru mięsnego (u mnie świeżo przygotowany) dodajemy przygotowane warzywa: kalafior, marchewki, dwie garście mrożonej zielonej fasolki oraz(...)ziemniaki. Całość gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania dodajemy suszoną pietruszkę i przyprawy. Gotujemy jeszcze około 5 minut (próbujemy). Zupę podajemy samą lub w towarzystwie pieczywa. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl
Słodkie okruszkiNuda w kuchni to nie u mnie. Czasem się chce tego tradycyjnego (schabowe-ziemniaki-mizeria), to tego nie powiem to zrobię czy kluski śląskie (najlepsze ze starych ziemniaków). Ale w większości eksperymentuję w kuchni. Dziś tacos mi się zachciało. Dobra propozycja kolacji jak i obiadu. SKŁADNIKI: 4 łyżki Sos ostry chili 2 ząbki czosnku ok. 300 g kalafior bądź
Misz-masz by Domitrwa cały rok. Już kiedyś mówiłam, że jestem ogromnym ich miłośnikiem. Na dzisiaj proponuję sałatkę ziemniaczaną z brokułami. Nic dodać nic ująć, po prostu jest smacznie. Składniki: 2 spore ziemniaki ugotowane w mundurkach 1 mała cebula 2 ogórki kiszone ½ opakowania mrożonych różyczek brokułów 100 gram chudego wędzonego boczku ½ pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka tartego chrzanu ½ łyżeczki musztardy sarepskiej Kilka łyżek(...)majonezu light Sól Wykonanie: Brokuły gotujemy al dente w osolonej wodzie. Pozostawiamy do wystudzenia. Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, podobnie cebulę. Boczek kroimy w plasterki a następnie w paseczki. Ogórki również kroimy w paseczki. Pietruszkę drobno siekamy. Jeżeli brokuły są duże, kroimy je na mniejsze kawałki. Do sałatki dodajemy chrzan, musztardę i majonez. Mieszamy i do smaku doprawiamy solą. Gotowe
Smaki EwyBigos z młodej kapusty to u mnie obowiązkowe danie w sezonie wiosennym. Łatwy w przygotowaniu, smaczny i bardzo sycący posiłek. Mi najbardziej smakuje podany z tłuczonymi ziemniakami lub po prostu bez dodatków. Lubicie? Jedliście już w tym roku? :) Składniki: 1 główka młodej kapusty 600 g karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)miękkości. Kapustę umyć i poszatkować, dodać do mięsa i dusić pod przykryciem aż zmięknie. W trakcie dodać dwie łyżki przecieru pomidorowego. Przyprawić solą, pieprzem i kminkiem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem
Ze smakiem i z pasjąserię filmików kulinarnych, które w najbliższym czasie zostaną wyprodukowane w ramach projektu. A w trakcie warsztatów oczywiście prym wiodły ryby. Przygotowaliśmy między innymi karpia disco panko, sałatkę śledziową z ziemniakami, czarniaka gotowanego w mleku, przegrzebki z groszkiem i pieczarkami oraz smażone sardynki z pieczonymi ziemniakami
Kulinarne przygody Gatitybędziecie miło wspominać. Przed Wami ciepłe miesiące, a więc i więcej okazji do wypadów za miasto i urządzania sobie spontanicznych pikników Sałatka nicejska zamknięta w słoiku Składniki: 3 ugotowane ziemniaki 200 g ugotowanej, ciętej fasolki szparagowej 100 g wędzonego łososia albo tuńczyka z puszki 2 garści roszponki 2 ugotowane jajka kilka czarnych oliwek ulubiony dressing do sałatki Ulubiony sos wlewamy(...)słoika, potem układamy w nim kolejno: pokrojone ziemniaki, fasolkę szparagową, oliwki, roszponkę, łososia oraz ćwiartki jajka. Sałatkę szczelnie zamykamy wieczkiem. Przed spożyciem energicznie potrząsamy słoik, żeby wymieszać składniki ze sosem
Bon Appetit Małgorzatybrokułów. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut + 45 minut gotowania, około 5 porcji. Produkty 1,5 litr wody, 1 x brokuł, 4 x marchewki, 5 x ziemniaki, 4 x liście laurowe, 6 x ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie Do garnka wlej litr wody. Ziemniaki i marchewkę obierz, umyj i pokrój na małe kawałki. Warzywa wrzuć do wody
Fit&Fast Kitchentakże zimą :) Składniki (na ok. 6-8 porcji): 1 szklanka szczawiu (ze słoiczka lub 2 duże garście świeżego) 3 średnie marchewki 1 duża pietruszka lub 2 małe 5 średnich ziemniaków 3 listki laurowe ok. 5 ziarenek ziela angielskiego 1-2 łyżki kwaśnej śmietany (można dać więcej) 1 czubata łyżeczka mąki (pszennej lub ziemniaczanej) 1 łyżka masła sól pieprz Dodatkowo: kilka(...)kroimy na półplasterki. Wrzucamy je do garnka wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Gotujemy. Gdy warzywa będą na wpół miękkie dodajemy obrane i pokrojone w sporą kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy szczaw (jeśli używamy świeżego wówczas powinien być dokładnie umyty, pozbawiony łodyżek oraz pokrojony na mniejsze kawałki lub zblendowany na gładką masę). Szczaw podsmażamy
MyCookBook.plDobra pożywna zupa na chłodniejsze dni Składniki • 1/2 kg mięsa gulaszowego wołowe • 1 duża cebula • 2 ząbki czosnku • 4 ziemniaki • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 3 łyżki papryki słodkiej • 1/2 łyżki majeranku • 1/2 łyżeczki chili lub mała papryczka • 1 łyżka przyprawa do mięsa wołowego • 1/2 szklanki drobnego makaronu np kolanka • 2 duże ogórki kiszone • 1 łyżka mąki • olej • kostka(...)wlać troszkę oleju włożyć mięso podsmażyć na dużym ogniu na rumiano,dodać pokrojoną w duże kawałki cebulę,posiekany czosnek i przyprawy. Obsypać wszystko mąką i wymieszać 2. Ziemniaki pokroić w kostkę a marchew,pietruszkę i seler zetrzeć na dużej tarce Włożyć wszystko do dużego garnka zalać wodą,dodać kostkę rosołową,gotować aż mięso zmięknie. 3. Ogórki
W królestwie smaków Beaty