warzywa. Kapuśniak jest smaczny i delikatny, moja rodzina go uwielbia. Składniki: 0,5 kilogram wędzonych żeberek 1 małą główka młodej kapusty 3 młode marchewki 1 pietruszka 5 młodych ziemniaków pęczek kopru 3 listki laurowe 5 ziaren pieprzu 3 ziela angielskie 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ostra papryka Sposób przygotowania: Do garnka przekładamy żeberka, dodajemy listek laurowy(...)ziele angielskie, pieprz i obraną cebulę. Wszystko zalewamy wodą,doprawiamy do smaku domową jarzynką i gotujemy na małym ogniu do miękkości mięsa. Umytą kapustę drobno kroimy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. wywaru wyjmujemy żeberka i cebulę, dodajemy pokrojone warzywa i gotujemy do miękkości warzyw, musimy uważać żeby się nie rozgotowały. Na patelni
Bajeczna KuchniaSzybki obiadek..najpierw przygotowuję kurczaka, siekam itd.odstawiam do lodówki i w między czasie obieram ziemniaki..potem wstawiam ziemniaki do gotowania i smażę kotleciki....mniam..pycha.. 1 pierś z kurczaka 3 plasterki żółtego sera kawałek papryki cebula fioletowa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 -3 łyżki sosu Kielecki sól, pieprz zioła prowansalskie Pierś
Moje domowe kucharzenielepszego. 200 g śmietany 18% 800 g jogurtu naturalnego 6 marynowanych filetów ze śledzia 1 cebulę sól, pieprz 2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku kilka ziemniaków Śledzie moczymy przez kilka godzin w wodzie, płuczemy i odsączamy. Cebulę siekamy w kostkę i sparzamy wrzątkiem. Trzy filety blendujemy ze śmietaną i jogurtem. Doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy szczypiorek. Wkładamy sparzoną(...)cebulę. Pozostałe śledzie kroimy na kawałki i dodajemy do chłodniku. Wstawiamy do lodówki, aby chłodnik się schłodził, a w międzyczasie gotujemy ziemniaki, z którymi go podamy. Proste? Smacznego! Oczywiście, jak pewnie wiecie, my nie idziemy na łatwiznę, więc jogurt zrobiliśmy sami. Przepisy na domowy jogurt macie TUTAJ i TUTAJ . Smacznego
Marder&Marder Manufactureskładniki: 500 g ziemniaków 2 jajka 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól ok. 500 g dojrzałych nie za dużych truskawek wykonanie: Truskawki myjemy i osuwamy szypułki. Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie. Gdy będą ugotowane odcedzamy z wody i odstawiamy do wystudzenia. Następnie mielimy je lub dusimy na pure. Wykładamy na stolnicę. Dodajemy
Domowy Smak Jedzeniajesteśmy i kim się stajemy:) Zupa - krem z dyni fot. Izabela Magdalena Składniki: (porcja duża) 1/2 dyni (może być mała cała np. Hokkaido) 5-6 marchewek 7-8 ziemniaków pietruszka seler cebula czosnek (niekoniecznie) podroby drobiowe pomidor (gdy nie mamy można wrzucić przecier "domowej roboty") pieprz, sól, gałka muszkatołowa, vegeta - własnej produkcji. trochę masła fot. Izabela Magdalena W garnek wlewamy(...)wody, tak aby warzywa i podroby były zanurzone. Nie za dużo, wówczas zupa będzie zbyt rzadka. Dynię obieramy, miąższ kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle na patelni. Obraną marchew, ziemniaki, pietruszkę, seler, kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka. Cebulę obieramy. Podobnie czosnek. Kroimy w kostkę - wrzucamy do garnka. Podroby drobiowe - wrzucamy do garnka. Podobnie pomidor. Całość gotujemy ok. godziny
Kuchnia smakówhansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Fasola biała – 20 dag Kapusta biała – ½ główki Bulion warzywny – 1 L Ziemniaki – 30 dag Papryka czerwona – 1 strąk Pomidor -1 szt Natka pietruszki Pieprz kolorowy Sól Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)ugotować fasolę w tej wodzie w której się moczyła, dodać sól oraz bulion i na małym ogniu gotować ok. 25 minut, następnie dodać obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz paprykę oczyszczona i pokrojoną w kosteczkę. Kapustę poszatkować cienko i dodać do zupy i dalej gotować ok. 30 minut. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na cząstki
Camilla w kuchniDziś zjedliśmy pyszne i zdrowe śniadanie. Kanapki ze świeżo upieczonego chlebka z pastą z awokado. Awokado zawiera dużo witamin i innych ważnych składników odżywczych
kuchnia doskijednak zdecydowanie wolę białe. Przygotowaną w ten sposób zupę proponuję podać z groszkiem ptysiowym. Najlepszy oczywiście z firmy Brześć . Składniki: 2 pęczki białych szparagów 2 duże pory 4-5 ziemniaków 2 cebule oliwa do smażenia sól. pieprz, cukier gałka muszkatołowa 2 puszki kukurydzy groszek ptysiowy Brześć 2 pęczki natki pietruszki włoszczyzna Sposób przygotowania: Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy o obieramy(...)Zalewamy dwoma litrami wody. Dodajemy łyżeczkę soli i cukru.Gotujemy przez 30 minut. Wyjmujemy. Szparagi obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Por kroimy w półplasterki. Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę szklimy na oliwie. Wszystkie warzywa dodajemy do bulionu.. Gotujemy przez 20 minut. Blendujemy. Dodajemy kukurydzę i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem
Pobite gary BarbaryDzisiaj chciałam zaproponować przepis na pyszną i soczystą pieczeń wołową, którą przyrządza mój partner. Po upieczeniu mięsko dosłownie rozpływa się w ustach. Nawet nasz 3 letni
kuchnia doskiłyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - jaką lubisz z oleju, czosnku niedźwiedziego, papryki, kucharka, pieprzu wymieszać maryntę, natrzeć dobrze całą szynkę, włożyć do woreczka i schować do lodówki na całą noc w szybkowarze(...)ciśnienie szynkę wyjąć na talerz, pokroić na 3-4 cm grubości porcje do szybkowara wlać śmietanę z mąką i miksować pałką blendera doprowadzając do zagęstnienia sosu podać z tłuczonymi ziemniakami i np. zasmażaną czerwoną kapustą - szynka w tym sosie to sama rozkosz jedzenia..................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięJak ja kocham serniki. Lubicie też? Jeśli tak, to chciałabym polecić Wam przepis na sernik wiedeński. Jest tak delikatny, że rozpływa się w ustach i po
kuchnia doskirobi się bardzo szybko. Lubicie fasolkę? Można mieszać różne jej kolory i dodać więcej śmietany. Pycha! mięso drobiowe na wywar 200-300g żółtej fasolki szparagowej 4 średnie ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego świeży koperek i natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: 3 łyżki śmietany Ugotować wywar mięsny(...)dodatkiem soli, ziela angielskiego i listków laurowych. Dodać pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, pora) i fasolkę w całości (jeśli jest świeża, to poobcinać końce i przekroić na mniejsze kawałki). Całość gotować do miękkości. Śmietanę wymieszać z odrobiną zimnej wody i połączyć z zupą. Zupę posypać posiekaną zieleniną i doprawić do smaku
Di gotujeSkładniki (na 1 porcję) - jajko (ok. 60 g), - 7 szparagów (ok. 210 g), - łyżeczka masła (ok. 5 g), - ząbek czosnku, - 3 ziemniaki (ok. 210 g), - koperek, - łyżeczka octu. Sposób przygotowania 1. Odcinamy ok. 1/3 szparagów. 2. Szparagi gotujemy na stojąco ok. 5 min. 3. Ugotowane szparagi podsmażamy na maśle z dodatkiem wyciśniętego przez praskę czosnku. 4. Zagotowujemy wodę z octem(...)Jajko wybijamy do miseczki. 6. Do wody z octem powoli wlewamy jajko z miseczki. Gotujemy ok. 3-4 min. 7. Jajko podajemy ze szparagami i ziemniakami posypanymi koperkiem. Jajko w koszulce ze szparagami jest bogate w: - lecytynę (pochodzącą z jajka), która wspiera funkcjonowanie układu nerwowego, - kwas foliowy (pochodzący ze szparagów), niezbędny do syntezy DNA. Wartość odżywcza jednej porcji: Porcja
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachZupę ogórkową zawsze gotuję z ziemniakami. Jednak widziałam, że wiele osób zajada zupkę z ryżem więc i ja postanowiłam spróbować jak to smakuje. Do zupki dodałam też mięsną wkładkę w postaci pulpecików. Przyznam szczerze, że zupka ogórkowa z ryżem jest równie pyszna jak z ziemniakami i na stałe zagości w naszej domowej karcie zup. Kto jeszcze nie próbował musi
Monia miesza i gotujejuż wspominałam uwielbiam gotować sezonowo- czyli z tego co dostępne w pobliskim warzywniaku. Dziś pyszna, delikatna, kremowa zupa z kalarepy . Składniki: 50 dag kalarepki 25 dag włoszczyzny 25 dag ziemniaków 2 łyżki tłuszczu ½ szklanki śmietany 18 % sól do smaku cukier do smaku świeży koperek grzanki Wykonanie: Włoszczyznę opłukać i ugotować wywar, następnie odcedzić. Kalarepkę obrać, pokroić w kostkę, udusić lekko(...)tłuszczu, zalać wywarem i gotować .Ziemniaki obrać, pokroić, wrzucić do zupy i wszystko ugotować do miękkości. Przyprawić do smaku i zmiksować. Śmietankę rozprowadzić odrobiną gorącej zupy, wlać do garnka i posypać świeżym posiekanym koperkiem. Podawać z grzankami
Tradycyjna Kuchnia