ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1150/2562)

Filety-Ryba 201

Zazwyczaj w każdy piątek u mnie jest ryba na obiad ,uwielbiam. Składniki: 800 dag.ryby dowolne filety 2 jajka (rozklepane) mąka sól,pieprz, ziemniaki, olej Sposób: Przyprawiamy rybę solą,pieprzem i moczymy w jajku. Następnie obtaczamy mąką ,i smażymy na rozgrzanym oleju wcześniej posypujemy olej szczyptą soli dzięki temu ryba nie powinna strzelać na patelni . Smażymy na złoty kolor Ziemniaki

Viola cooks with passion
Zupa-krem z kukurydzy z szynką parmeńską 227

Składniki: Kukurydza w puszcze×3 osączyć przepłukać pod bieżącą  wodą. Może  być  mrożona około 400 dag. 2 duże  ziemniaki  Szynka parmeńska  3 plastry 1 łyżka pietruszki i szczypiorku drobno posiekane 2 ząbki  czosnku 0.5L. bulionu 1 marchew Sposób: Ziemniaki obrać pokroić w duża  Kostkę I wstawić  w nie osolonej

Viola cooks with passion
Pierogi z kurkami, kozim serem i szynką wędzoną surową 285

solą i zalej ją wrzącą wodą. Wymieszaj drewnianą łyżką i poczekaj aż przestygnie. Wyrób ciasto i przykryj folią na około 30 minut. FARSZ - 600 g kurek - 500 g ziemniaków ugotowanych - 400 g sera twarogowego koziego - 200 g szynki wędzonej np. szwardzwaldzkiej - pieprz i sól - liść laurowy - 3 średnie cebule - łyżka smalcu - 6 łyżek tartego parmezanu Cebulę podsmażamy  z liściem(...)pieprzymy do smaku. Z solą uważamy gdyż szynka jak ser kozi i parmezan jest już dość słony. Odstawiamy do przestygnięcia. Gdy  ciasto odpoczywa kończymy farsz dodając sery i ziemniaki. Na krążki z ciasta kładziemy cienki plaster szynki a na to farsz i zawijamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie około 4 minut. Podajemy z rukolą i parmezanem. SMACZNEGO. CMOK

Pasje Jolki
Muffinki bananowo-czekoladowe 182

Ten przepis powstał z potrzeby wykorzystania bananów. Miałam w domu dość dużo bananów, które już mocno dojrzały, a dzieciom już się przejadły, więc coś tzreba było

kuchnia doski
Kotlety z mięsa mielonego i kaszy kuskus 187

Bardzo lubię kotlety mielone, ale lubię też z nimi eksperymentować i dodawać coś nowego. Były już  kotlety z niespodzianką , a dzisiaj kotlety z mięsa i

kuchnia doski
Zupa kukurydziana 174

prosta, jak smaczna. W zależności od użytych przypraw może być słodka i delikatna lub intensywna i ostra. Ja wybrałam coś pomiędzy ;) 2 porcje: 2 małe ziemniaki 2 kolby kukurydzy 1 łyżeczka oleju kokosowego 1 ząbek czosnku przyprawy – ja użyłam kurkumy, kolendry mielonej, mielonego liścia laurowego, wędzonej papryki i odrobiny soli Ostrym nożem odcinamy z kolby ziarna kukurydzy. Ziemniaki obieramy

Kucharzyca
Sałatka po żydowsku 150

Troszkę inna wersja sałatki żydowskiej  Składniki 4 jajka ugotowane na twardo 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach 1 duża cebula szczypiorek z dymką 3-4 łyżki majonezu 1 duży ogórek kiszony 1 duży ząbek czosnku sól pieprz   Przygotowanie Jajka i ziemniaki ugotowane w mundurkach po ostudzeniu, obrałem, pokroiłem je w kostkę. Ogórka również pokroiłem w kostkę. Cebulę i szczypiorek

R'n'G Kitchen
Węgierska zupa gulaszowa. 996

blogowej wspólniczki, więc robię co w mojej mocy by sprostać ;) Składniki: 500 g gulaszowej wieprzowiny lub wołowiny (lub mieszanka) 1 cebula 1 pomidor 1/2 czerwonej papryki (opcjonalnie) 2 większe ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka mały kawałek selera 1 łyżka oleju (lub smalcu) 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 - 3 łyżeczki pasty paprykowej piros arany (łagodnej lub ostrej wg smaku(...)liść laurowy.  Postawić na ogniu, a po zawrzeniu dodać pastę paprykową i dobrze wymieszać. Gotować na małym ogniu aż mięso zmięknie (około 1 godziny). Po tym czasie dodać ziemniaki i seler pokrojone w kostkę oraz marchewkę i pietruszkę - w plasterki.  Wlać pozostały gorący bulion. Gotować dalej do miękkości warzyw.  5 minut przed końcem dodać wino

zadanie-gotowanie
Zaguby, sery i wędliny Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski – część III 241

restauracja Zamkowa, której właścicielką jest pani Teresa Nazarczuk. Można tam, między innymi, zjeść dania regionalne.  Kiszkę ziemniaczaną, babkę ziemniaczaną,  zaguby (w cieście pierogowym farsz z surowych, tartych ziemniaków, podsmażonych z boczkiem i cebulką),  pierogi. Są to proste dania, których głównym składnikiem są ziemniaki. Brakuje może trochę warzyw, ale raz na jakiś czas warto wpaść i rozkoszować się

królestwo garów
zupa krem z kalafiora 178

składniki: 500 g różyczek kalafiora 1000 ml bulionu, rosołu lub wywaru warzywnego 200 g ziemniaków ugotowanych 150 ml śmietany kremówki dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy do podania natka pietruszki wykonanie: Różyczki kalafiora gotujemy w rosole pod przykryciem, aż zmięknie. Następnie dodajemy ugotowane ziemniaki, wlewamy kremówkę wymieszaną z paroma łyżami bulionu. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki krem. Doprowadzamy do wrzenia, cały

Domowy Smak Jedzenia
Zupa z kurczakiem i warzywami 186

ogórkowa i ziemniaczana. Teraz ma do kolekcji jeszcze jedną :-). Miłego dnia wszystkim życzę :-) Inspiracja: klik Składniki: 1 por 1 większy filet z kurczaka 1 łyżka masła klarowanego 3 większe ziemniaki 3 większe marchewki (można dać mrożoną marchewkę z groszkiem) 1 puszka groszku około 1,5 litra bulionu natka pietruszki 1/2 szklanki śmietany 18% 2 ząbki czosnku sól pieprz W garnku(...)rozpuszczamy masło i smażymy na nim pokrojonego pora, dodajemy drobno posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojonego w cieknie plasterki kurczaka. Smażymy kilka minut. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojone w kosteczkę ziemniaki i marchewkę. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy groszek, pocięta natkę pietruszki i śmietanę. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem

kruche babeczki
Schabowe na parze kokosowej z buraczkami 265

wiórków kokosowych Buraczki: 6 czerwonych buraków sól sok z cytryny 1 cebula 1 łyżka mąki 1 pełna łyżka masła 2 ząbki czosnku cukier 3 łyżki słodkiej śmietanki Dodatkowo: ziemniaki z wody Wykonanie:  Buraczki gotuję w mundurkach, studzę, obieram ze skóry i ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Cebulę kroję w kostkę , podsmażam na gorącym maśle, dodaję mąkę(...)delikatnie zasmażam. Następnie wrzucam starte buraki, zagotowuję i doprawiam do smaku solą, czosnkiem przeciśniętym  przez praskę, cukrem i sokiem  z cytryny. Całość zagotowuję i zabielam słodką śmietanką. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzam i ubijam za pomocą tłuczka.  Mięso myję, osuszam, usuwam błonę i kroję w plastry.Delikatnie rozbijam. Nacieram solą wymieszaną

Bea(u)ty kitchen
ZUPA OGÓRKOWA Z ZIEMNIAKAMI 186

ogórków kwaszonych od firmy  Dagoma .   Składniki: * wywar rosołowy  * mięso z kurczaka  * korzeń pietruszki  * korzeń selera  * por  * sól * 2 małe marchewki * 2 małe ziemniaki * słoik przecieru z ogórków kwaszonych (330 g) Wykonanie: Ugotować wywar rosołowy. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w małą kostkę marchewkę i ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie dodać przecier

Zrób to smacznie
Fasola Jaś z marchewką 206

straganach przepych świeżych owoców i warzyw , stąd moja propozycja. Smaczna i prosta :) Składniki : 20 dag świeżej fasoli 2 duże marchwie 1 ziemniak masło klarowane, sól, cukier Przygotowanie : Świeżą fasolę umyć, chwilę namoczyć Obraną, umytą marchew pokroić w kostkę Osobno ugotować fasolę w posolonej wodzie i osobno marchew z pokrojonym drobno ziemniakiem i łyżką masła Ugotowane do miękkości składniki połączyć, doprawić

Proste Potrawy
Pieczona pierś z kurczaka z warzywami 211

obiad z piersi kurczaka z dodatkiem warzyw, prosto z piekarnika. Czas przygotowania i ilość porcji 35 minut, 2 porcje. Produkty pierś z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, kilka małych ziemniaków, 3 ząbki czosnku, kiść pomidorków koktajlowych, kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego, łyżka masła sól, pieprze, bazylia, oregano. Przygotowanie Pierś z kurczaka przekrój na dwie porcje. Przypraw solą oraz pieprzem. Żaroodporne naczynie(...)masłem i włóż do niego mięso. Posyp przyprawami i połóż pocięte w plasterki ząbki czosnku. Warzywa obierz i umyj, a następnie włóż do naczynia. Marchewkę i pietruszkę w całości, ziemniaki pokrój na mniejsze kawałki. Wierzch mięsa posmaruj koncentratem pomidorowym. Posyp jeszcze odrobiną przypraw i włóż kiść pomidorków. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 30 minut

Fit&Fast Kitchen