poniżej przepis na niezawodne pierniczki , pomimo , że czas świąteczny powoli dobiega końca, to warto mieć pod ręką słój z takimi łakociami i naturalnie KULE SŁODYCZY! Składniki batat -czyli słodki ziemniak, minimum 450 g 120 g mąki ryżowej 250 g mąki poznańskiej typ 500 100 g cukru pudru-zmieliłam nierafinowany cukier trzcinowy Diamant 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika(...)masła pokrojonego w kostkę 2 łyżki płynnego miodu gryczanego szczypta soli Do dekoracji lukier oraz naturalne posypki, ozdoby cukiernicze Najpierw upiecz ziemniaka w folii aluminiowej w 180 stopniach, około 40 minut.Gdy wystygnie obierz go i zblenduj na gładki krem. Wszystkie składniki włóż do misy, dodaj krem z batata i zagnieć kulę ciasta. Mnie wyręczył robot z hakiem do chleba
Z Kuchni Do Kuchnimnie gościła w Święta, zagości też w Sylwestra. Prosta w przygotowaniu i zjawiskowa. Składniki 6 łyżek majonezu 5 filetów śledziowych 3 szt ogórka konserwowego 1 cebula 3 sztuki ziemniaków ugotowanych w mundurkach 3 ugotowane czerwone buraki 3 jaja ugotowane na twardo opcjonalnie ser żółty tarty do dekoracji szczypiorek pieprz ziołowy do smaku Sałatkę możesz przygotować w jednym przeźroczystym wysokim(...)godziny w zimnej wodzie, następnie przepłukać i pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa , pozbawione skórki również kroimy w kostkę. Na dnie naczynia układamy kolejno, warstwami- śledzie, majonez,pieprz,cebulę,ogórki,ziemniaki,majonez,pieprz,buraki,majonez,pieprz ,jajka, lub jak chcesz,wedle uznania. Jeśli chcesz posyp sałatkę tartym żółtym serem, u mnie jest szczypiorek. Włóż do lodówki, podawaj na drugi dzień. Pysznie
Z Kuchni Do Kuchnizajadałam w pierwszy i drugi dzień świąt. W tym roku było podobnie. Już tęsknię za jej smakiem ... Składniki na 4 duże słoiki sałatki: 5-6 dużych marchewek, 4 ziemniaki, 6 dużych ogórków kiszonych, 1 pietruszka, 1/2 bulwy selera, 2 pory, puszka ekologicznej kukurydzy, puszka ekologicznego groszku zielonego, ewentualnie kostka sera żółtego wegańskiego, przyprawy: sól, pieprz, koperek, natka pietruszki(...)majonez wegański z TEGO przepisu lub śmietanka owsiana albo ekologiczna sojowa, musztarda. Wykonanie: Warzywa (marchewkę, seler, ziemniaki, pietruszkę) gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu i przestygnięciu obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Ogórki, pory i, opcjonalnie, ser wegański również drobno kroimy. Dodajemy kukurydzę i groszek. Przyprawiamy wedle uznania i dokładnie mieszamy. Umieszczamy w wyparzonych słoikach. Majonez z musztardą
Jeść, by żyć w zdrowiuTreściwa, idealna na zimowe dni, kremowa zupa marchewkowa. Lubicie? Składniki : kilka łyżek oliwy z oliwek 300 g marchewki 1 mały ziemniak 1 duża cebula mały kawałek selera (30 g) mała pietruszka (30 g) biała część niewielkiego pora 4 ząbki czosnku 500 ml - 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) 1/4 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka sosu sojowego(...)sól i pieprz do smaku 8 listków bazylii 50 g ziaren słonecznika (u mnie Skworcu ) 50 g pestek dyni Wykonanie: Warzywa: marchewkę, ziemniaka, cebulę, seler, pietruszkę, pora obieramy, myjemy, kroimy w kostkę, solimy i podsmażamy na patelni na kilku łyżkach oliwy (około 20 minut). Warzywa odgarniamy na bok i bezpośrednio na patelnię dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość
Smak mojego domuzapraszam serdecznie może tobie też zasmakuje . Składniki 4 marchewki 2 pietruszki puszka kukurydzy 1 jabłko 2 łyżki musztardy 4 łyżki majonezu 2 ziemniaki pieprz czarny sól do smaku 2 ogórki kiszone 3 jajka Wykonanie Marchew , pietruszkę , ziemniaki ,gotuję do miękkości , jajka gotuję na twardo . Kiedy warzywa mamy
Mój Smakschab bez kości 6 porcji, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, panierka do kotletów 1 opakowanie, smalec 1/2 kostki, ziemniaki - ile potrzeba, surówka - w opisie kotlety rozbić tłuczkiem, jajka dokładnie roztrzepać z pieprzem ziołowym i czarnym mielonym, z solą ziołową, włożyć kotlety i odstawić na godzinę do lodówki na mocno(...)smażyć na rumiano obtoczone w panierce do kotletów kiszoną kapustę 50 dag połączyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą, cukrem, pieprzem, olejem rzepakowym do smaku kotlety podawać z tłuczonymi ziemniakami i surówką - smaczny, sycący obiad...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiędorsza w chrupiącej i złocistej panierce. Dorsz delikatnie pachnie papryką i majerankiem i smażony jest na maśle klarowanym co dodatkowo daje piękny maślany aromat daniu. Taką rybkę podaję z ziemniakami z wody z koperkiem, puree lub pieczonymi ziemniakami z dodatkiem warzyw lub surówek. Składniki: 475 g filetów z dorsza ze skórą bułka tarta 2 jajka do smaku: sól, pieprz, ostra
Zasmakuj Kuchnimieszamy z cebulą i grzybami. Wykładamy gorącą kaszę z łyżką pesto, wierzch obsypujemy żołądkami. Troć wędrowna z fenkułem, jabłkiem i selerem 4 kawałki po 180g troci wędrownej 5 dużych ziemniaków grillowych 2 -3 łyżeczki ikry dorsza 100ml tłustej śmietanki 50g masła 2 opakowania selera naciowego 1 fenkuł 2 duże twarde czerwone jabłka 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 1 cytryna(...)solimy. W wysokim naczyniu miksujemy upieczonego selera z kawałkami karczochów, dodając olej lniany lub orzechowy, odrobinę miodu i soli. Przygotowujemy dodatek ziemniaczane pure. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki. Przecieramy przez maszynę do pure lub bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy masło, śmietanę, pastę z dorsza, otartą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy, sok cytrynowy i wyrabiamy na gładkie i kremowe
karmelowybędą się dobrze komponować z wigilijnym barszczem. składniki: ciasto: 500 g mąki pszennej ok 450 ml jogurtu naturalnego szczypta soli nadzienie: 250 g sera twarogowego ok 300 g gotowanych ziemniaków 2 małe oscypki wędzone garść żurawiny sól, pieprz do smaku Oscypki zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z pokruszonym twarogiem i przeciśniętymi przez praskę ziemniakami. Dodać posiekaną żurawinę
6niebozrobić ich zawsze więcej, odgrzać w piekarniku lub podsmażyć na rumiano na masełku i zjeść polane, np. śmietanką lub okraszone masełkiem z cebulką. Składniki: 1 kg ziemniaków ok. 250 mąki ziemniaczanej łyżeczka chrzanu trochę soli i świeżo zmielonego pieprzu pół łyżeczki startej skórki z cytryny Przygotowanie: obrane ziemniaki gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki chrzanu; następnie
Zasmakuj Kuchnimarynowanymi płatami rybki. Składniki: 4 płaty marynowanego śledzia groszek konserwowy 1 puszka kukurydza konserwowa pół puszki marchew ugotowana 3 spore sztuki ogórki kiszone z 8 szt ziemniaki 6 szt majonez tyle aby starczyło nam do wymieszania składników sól i pieprz do smaku koperek do przystrojenia Wykonanie: Ziemniaki ,marchew gotujemy i kroimy w kosteczkę,jajka gotujemy
Różowa kuchniazbędnych wstępów - zapraszam serdecznie na mój czerwony barszczyk ;-) SKŁADNIKI: - 3 litry wody - 4 buraki średniej wielkości - 4-5 ziemniaków - 4 łyżki kaszy jaglanej - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 plastry selera - ok. 1/3 pora - 1 cebula - przyprawy: kilka ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/2 łyżeczki kminku, sól, pieprz czarny, 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego, 1 łyżeczka majeranku(...)laurowy, sól, pokrojone w słupki buraki, pokrojoną marchewkę i kaszę jaglaną. Kasza ładnie rozkleja się podczas gotowania, dzięki temu barszcz nabiera nieco gęstości. Po ok. 15 minutach dodaję pokrojone ziemniaki i pozostałe warzywa oraz przyprawy. Gotuję jeszcze przez ok. 20-30 minut, uważając, aby barszcz nie kipiał intensywnie, tylko delikatnie się gotował, tak jak gotujemy rosół (w przeciwnym wypadku straci
Wielopokoleniowonieświeże, a to jednak tak ma być. Składniki: 400 g mięsa na gulasz z jelenia 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina 3 łyżki mąki olej ostra papryka mielona 5 dużych ziemniaków pokrojonych w kostkę 2 czerwone papryki pokrojone w kostkę 1 żółta papryka pokrojona w kostkę 2 ogórki kiszone (tak głosi oryginalny przepis ale ja następnym razem nie dodam bo już(...)mąką. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim mięso aż zbrązowieje. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką, podlewamy wodą i dusimy ok. 30 min. Do duszącego się mięsa dodajemy pokrojone ziemniaki i trzymamy na gazie jeszcze pół godz. Dodajemy pokrojoną paprykę, ogórki, trochę wina z marynaty, koncentrat i keczup. Gotujemy jeszcze 20 min. Podajemy z kluskami albo chlebem. Smacznego
Mama z miastaPlacki ziemniaczane z marchewką i curry 1 kg ziemniaków 2 marchewki 2 cebule 4 łyżki mąki 1 jajko dodatkowo olej do smażenia sól morska curry cukier trzcinowy Składniki pozwalają na wykonanie 4 dużych porcji obiadowych. Przygotowanie. 1. Warzywa Ziemniaki, marchew i cebulę obrać ze skóry. Przetrzeć przez maszynkę do warzyw na drobnej tarce, żeby uzyskać wiórki warzywne. Odcisnąć
Pij soki wyciskaneości, drobno szarpiemy i łączymy z warzywami. Doprawiamy jałowcem, koperkiem, skórką otartą z cytryny, solą i pieprzem. Pierogi gotowe do lepienia. Smacznego! Farsz można wzbogacić serem lub przetartymi pieczonymi ziemniakami lub batatami. Ja użyłem maślanki cytrynowej, więc pominąłem dodawanie cytryny do farszu. Dodałem jednak utarty ser halloumi i pieczonego ziemniaka i batata. Wywar po gotowniu karpia jest doskonałą bazą
MarcinChef