Udane połączenie dwóch zup, szczawiowej z białym barszczem Składniki 200 g wędzonego boczku masło cebula 4 ziemniaki 1 marchewka półtora l bulionu warzywnego 2 białe kiełbasy liść laurowy ziarenko ziela angielskiego słoiczek siekanego szczawiu zakwas na barszcz biały z butelki ząbek czosnku śmietana kremówka sól pieprz koperek 6 jajek ugotowanych na twardo Przygotowanie Rozgrzałem w garnku(...)łyżki masła, wrzuciłem pokrojony w paski boczek, chwilę smażyłem. Dołożyłem posiekaną cebulę, lekko zrumieniłem, dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, mieszając smażyłem kilka minut. Całość zalałem bulionem, włożyłem białą kiełbasę, liść laurowy i ziele, gotowałem na małym ogniu, aby kiełbasy nie popękały. Po ok. 25 minut wyjąłem je i odłożyłem. Do zupy dodałem szczaw , ok. 1/3 butelki białego barszczu
R'n'G Kitchenteż smakowała i zgodnie stwierdziły, że jest lepsza, niż w u nich domu... Chyba nie muszę Was dłużej zachęcać;) Składniki: 400g wędzonych żeberek 300g łuskanego grochu (połówki) 4 ziemniaki 2 marchewki kawałek selera (ok 100g) 1 pietruszka 100g zielonego groszku (może być mrożony) 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1 łyżka majeranku duży ząbek czosnku sól świeżo mielony(...)będzie się rozpadać. Marchew obrać, pokroić w półtalarki. Seler obrać i pokroić w słupki. Wrzucić do garnka, gotować 10 minut. Do garnka wrzucić obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz zielony groszek. Gotować 10 minut, aż warzywa będą miękkie. Cebule pokroić w kostkę, zrumienić na smalcu, dodać od zupy. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżeczkę soli i majeranek, rozetrzeć
Obiad gotowysera i przypraw. Ich ilość musicie dobrać sobie sami, dosypując kolejne szczypty aż smak będzie idealny:). Podałam ją w formie kremu, z grzankami. 1,5 kg cebuli 2 duże ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka 1 łyżka cukru 2 łyżki octu 100ml słodkiej śmietanki 12% 250g startego sera wędzonego (po 50g na porcję) grzanki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra(...)garnku z grubym dnem. Wlewamy 2 litry wody, dodajemy cukier, pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Gotujemy przez około 40 minut, 15 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Studzimy. 2. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Wlewamy śmietankę, ocet i przyprawy. Ich ilość regulujemy sami dosypując kolejne szczypty i próbując. 3. Zupę podgrzewamy by była gorąca. Wlewamy
Szefowa kuchniczerwone wytrawne ze średniej półki cenowej będzie dobre. Dodałam bułgarskie, bo akurat takie miałam w zapasach i wołowina wyszła bardzo smaczna. Tak przygotowaną wołowinę, najlepiej podawać z puree z ziemniaków lub z chrupiącą bagietką i kieliszkiem czerwonego wina. Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg karku wołowego 250 g boczku wędzonego 300 g pieczarek (najlepiej małych) 3 marchewki 1 łyżka(...)twarde, to zwiększyć czas pieczenia. Taką wołowinę można również przyrządzić, dusząc ją odpowiednio długo w garnku lub w szybkowarze. Wołowinę po burgundzku podawać z chrupiącą bagietką lub puree z ziemniaków
Kuchcik gotujewyjdzie, także śmiało próbujcie :) * 3 udka kurczaka i 2 skrzydełka * 4 litry wody * 2 duże marchewki * pietruszka * 2 małe liście pora lub 6 cm białej części pora * 2 małe ziemniaki lub jeden duży * pół szklanki kaszy * pieprz, wegeta W dużym garnku wlewamy 1/4 pojemności garnka wody i obgotowujemy kurczaka. Po zagotowaniu odlewamy i płuczemy kurczaka i garnek. Do garnka wlewamy(...)kurczaka. Po zagotowaniu wody dodajemy obrane warzywa i gotujemy przez 45 minut. Przyprawiamy łyżką wegety oraz 1/2 łyżeczki pieprzu i dosypujemy pół szklanki drobnej kaszy oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy kolejne 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy marchew i kroimy ją na kostkę, wrzucając z powrotem do zupy, lub kroimy po prostu na mniejsze części
Klasyka Gotowaniadziś podać rybę w innej postaci niż smażony filet ? Ryż gotuję zawsze dzień wcześniej, rozmrażam rybę i robię kotleciki, smażę i zajadamy ze smakiem z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej. Smakują bardzo dobrze ! smak podkręca cebula i suszone pomidory. Polecam. Składniki: 3 mrożone filety rybne ( dorsz, miruna, mintaj) 1 woreczek ryżu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 3 cebule(...)jajka, doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz przyprawą do ryb, wyrabiam dokładnie masę. W rękach formuję kotleciki, obtaczam w bułce tartej, smażę z każdej strony na złocisto. Podaję z ziemniakami oraz surówką. Smacznego
Wanilia i Kardamonmąką żołędziową trzeba umieć się obchodzić, gdyż nie wsiąka ona płynów i jest trudna do wymieszania, dlatego wartą ją łączyć ze składnikami lepkimi - takimi jak jajka, czy ziemniaki. Po obróbce termicznej delikatnie twardnieje i zmienia kolor potrawy (moje placuszki wyszły jakby czekoladowe). Idealnie też sprawdzi się w wypiekach z owocami, bo dzięki niej możemy uniknąć zakalca. I jeszcze(...)Można ją wykorzystać także do wszystkich dań - gdzie normalnie dodaje się mąkę zbożową, np jako dodatek do: -makaronu - omletów z jaj - placków ziemniaczanych (dodając do 2/3 tartych ziemniaków 1/3 mąki z żołędzi) Z własnego doświadczenia wolę dodać odrobinę mniej mąki żołędziowej niż 1/3 całości mieszanki mącznej. Dostępność: Mąkę żołędziową można przygotować w warunkach domowych, ale osobiście idę
Di gotujemaści sosami a jeszcze inni... z cukrem :) Moja wersja placek po węgiersku to placek ziemniaczany z mięsnym sosem i dodatkiem śmietany. Jest aromatyczny, chrupiący i niezwykle syty! Składniki: 5 ziemniaków 2 duże cebule 1 jajko 4 łyżki mąki olej 300 g mięsa wieprzowego na gulasz 1 papryka czerwona woda 2 kromki chleba razowego gęsta śmietana 18 % koperek sól pieprz słodka(...)małe kawałki. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Dusimy pod przykryciem - około 30 minut aż mięso zmięknie i powstanie sos. W razie potrzeby możemy podlać wodą. Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko przekładamy do miski, dodajemy jajko i mąkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Placki smażymy na mocno rozgrzanym oleju, najlepiej
Taste Therapygyros, więc dla mnie bomba! Idealna na imprezy. Składniki; 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 słoik majonezu kilka łyżek ketchupu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 marchewki ugotowane 3 ogórki konserwowe sól, pieprz, przyprawa do gyrosa zielona pietruszka i koperek kilka łyżek oleju do smażenia mięsa Przygotowanie; Tortownice o średnicy(...)wystudzeniu wykładam na wcześniejszą warstwę. Ogórki kroję w kostkę, wykładam. Smaruję majonezem oraz ketchupem. Na to wykładam odsączoną kukurydze. Smaruje delikatnie majonezem. Na sam wierzch wykładam pokrojone w kostkę ziemniaki. Delikatnie dociskam i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc. Następnego dnia tortownicę nakrywam talerzem, odwracam ją do góry dnem wykładając sałatkę na talerz. ściągam folię i gotowe. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.solą. Mieszamy. Smażymy na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złocisty kolor. Usmażone kotleciki układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami takimi jak np. ziemniaki, ryż z warzywami, pieczone ziemniaki, sałatka
Kuchnia MagdaLenymała cebula 4 ziarna ziela angielskiego 3 liście laurowe 1 mały korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 3 średnie marchewki 3 kiełbasy śląskie 500 g boczku wędzonego 4 duże ziemniaki 1 udko z kurczaka lub 2 skrzydełka mały pęczek natki pietruszki do smaku sól, pieprz WYKONANIE Boczek ugotować do miękkości, ostudzić, po czym pokroić w kostkę (wody nie wylewać). Groch(...)Zalać wodą i gotować około 30 minut, aż groch nieco zmięknie. Z wywaru wyciągnąć cebulę, udko z kurczaka, korzeń selera i pietruszki. Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w kostkę kiełbasę, boczek i gotować do miękkości (około 10 minut). Na koniec dodać 3/4 szklanki wody z ugotowanego boczku , posiekaną natkę pietruszki i przyprawić pieprzem, a w razie
Passions hobbies lifektóry należy do grupy 'samo robiących się', ponieważ jedyne co musimy zrobić to pokroić warzywa, a potem zblendować zupę na krem. Spróbujcie :) Składniki: * 2 średnie dynie piżmowe * 3 duże ziemniaki * 2 duże marchewki * 1 średnia pietruszka * plasterek selera (grubości 2cm i długości 6cm - około) * woda * zioła prowansalskie, wegeta, pieprz * łyżka masła * Dynie kroimy w średnią kostkę. Ziemniaki, marchew, pietruszkę
Klasyka Gotowaniapodawać z solą, cukrem, sosem, lub śmietaną. Pole popisu jest tutaj w 100% Wasze :) Przepis jest sprawdzony, i zawsze wychodzą idealnie upieczone i idealnie dopieczone, musicie spróbować :) Składniki * 1kg ziemniaków * jedna mała cebula * ząbek czosnku (opcjonalnie) * 1 łyżeczka soli * 1/4 łyżeczka pieprzu * 2 jajka * 4-5 łyżek mąki Ziemniaki trzemy na małych oczkach (można zetrzeć na grubszych, zależy które lubicie
Klasyka GotowaniaSałatka ziemniaczana pochodzi z kuchni niemieckiej i przygotowywana jest przede wszystkim na bazie ziemniaków, ogórków, cebuli. Ja do urozmaicenia dodałam troszkę kaparów i czerwonej soczewicy. Sałatka bardzo sycąca, więc spokojnie można potraktować j ą jako lunch. Sałatkę ziemniaczaną w innej wersji (ze świeżym ogórkiem i odrobin ą ziół) możecie znaleźć też klikając tu . SAŁATKA ZIEMNIACZANA(...)KAPARAMI Składniki: 3 ziemniaki kilka sztuk mini korniszonów 2 łyżki kaparów 1 mała czerwona cebula garść ugotowanej czerwonej soczewicy (opcjonalnie) sos: 1 łyżka soku z cytryny 1 ząbek czosnku 2 łyżki musztardy 50 ml oliwy Przygotowanie: sos: Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z oliwą, musztardą i sokiem z cytryny.Mieszamy dokładnie Zimniaki gotujemy w mundurkach, studzimy , a potem obieramy. Kroimy
Bon appetit mon amie