Na ten przepis przypadkiem natrafiłam tutaj . Przy najbliższej okazji wypróbowałam go i byłam zachwycona. Mięsko wychodzi bardzo miękkie i smaczne, a ja nie powstydziłabym się
kuchnia doskipodsmażeniu ginie jego ostrość (choć użyłam fioletowy, mega ostry), zostaje tylko cudny aromat. Moi domownicy byli zauroczeni smakiem tej zupy. :-) Składniki: - 1 większa cebula - 2 główki czosnku - ok.400g obranych ziemniaków (miałam 420g) - 2 -3 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy), można użyć masło klarowane - ok.1 litr bulionu, rosołu lub wody - sól, świeżo mielony pieprz - twardy owczy ser do posypania(...)garnku rozgrzać olej kokosowy, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Czosnek obrać, pokroić w plastry i dorzucić do podsmażanej cebuli. Poddusić tak do miękkości. Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, lekko posolić, po 5 minutach zalać całość bulionem (rosołem lub wodą) i gotować pod przykryciem ok.15 minut. Garnek zdjąć z palnika i całość zblendować. Doprawić do smaku solą oraz świeżo mielonym
Smaczne ZdrowePożywne kociołki to idealny obiad na pochmurne, jesienne dni. Rozgrzewa, syci i jak smakuje! Mmmmiam! Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 1 szklanka ciecierzycy 3 ziemniaki 2 białe cebule 2 pieczone udka z kurczaka 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 marchewki 1 młoda cukinia sól i pieprz do smaku papryka słodka mielona do smaku olej do smażenia Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć w wodzie(...)półmiękko z dodatkiem soli. W międzyczasie cebulę, marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce i podsmażyć na oleju z dodatkiem papryki mielonej. Warzywa włożyć do garnka, zalać bulionem, zagotować, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i ciecierzycę. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku i gotować około 20 minut. Następnie włożyć upieczone udka z kurczaka i jeszcze chwilę podgotować
Tradycyjna KuchniaSkładniki: Ciasto: 1/2kg mąki pszennej tortowej, plus do podsypywania, 45g cukru ( 3 płaskie łyżki ), 14g suszonych drożdży ( 2 saszetki ), 200g obranych ziemniaków ( 2 średnie ziemniaki ), 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oleju, 400ml ciepłego mleka. Sos majonezowo czosnkowy: 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka ketchupu pikantnego, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz. Ponadto: starty ser żółty ( ilość
W kuchni u Monikichcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 1 szklanki fasoli typu Jaś (u mnie tym razem fasola czarne oczko) (*) 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty 4 buraki (ugotowane) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego ocet jabłkowy (można zastąpić koncentratem pomidorowym) śmietana majeranek cukier (dosłownie odrobina(...)przez całą noc). W garnku z wodą umieścić mięso na wywar. Całość zagotować, zszumowaną wodę zlać i nalać świeżej. Dodać fasolę i gotować na pół twardo. Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera, kapustę), listki laurowe oraz ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet (do smaku i dla koloru
Di gotujejakiś czas temu dostałam prezent od męża pod postacią książki o dość znaczącym tytule: "Zupa musi być." Czyżby coś sugerował:)? Składniki: - 3 buraki - 2 marchewki - 1 pietruszka - 2 ziemniaki - pół główki kapusty - 1 cebula - 30 dag czerwonej fasoli - 1,5 litra wywaru mięsnego - vegeta natur - śmietana - 1 łyżka koncentratu pomidorowego - sól, pieprz Sposób przygotowania: Do gotującego się wywaru wrzucamy umytą(...)pokrojoną w kostkę: marchewkę, pietruszkę, buraki, cebulę i ziemniaki. Kapustę kroimy w cienkie paski. W oddzielnym garnku dusimy ją na maśle i w jednej szklance wody doprawiając jedną łyżką koncentratu. Następnie dodajemy do reszty gotujących się warzyw. Po około 15 minutach dodajemy fasolę. Całość doprawiamy vegetą natur i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez około 20 minut. Podajemy
Pan i Pani Smith w kuchnispróbować jej smaku. W internecie widziałam mnóstwo przepisów, ale zrobiłam je po swojemu. Myślę, że im prościej tym lepiej! SKŁADNIKI: 1 filet z dorsza około 60 dag. 4 ziemniaki starte na grubych oczkach 1 duże jajko sól, pieprz WYKONANIE: filet kroimy na kawałki, nacieramy solą i grubo mielonym pieprzem, starte ziemniaki odsączamy z nadmiaru wody, łączymy
Kuchnia BeatyJuż za kilka dni Halloween, więc mam dla Was z tej okazji kilka propozycji. Pierwsza z nich to dyniowe muffinki. Wiadomo przecież, że nie ma Halloween
kuchnia doskiotrzymałam przesyłkę ze sklepu " Obieramy.pl " - automatyczną obieraczkę do owoców i warzyw Pelamatic ORANGE PEEL® OPP-001. Jest to podobno jedyny taki produkt na polskim rynku, który bez trudu obiera ziemniaki, buraki, pomidory, jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie, czy owoce cytrusowe. Urządzenie jest lekkie (1,78 kg), niewielkich gabarytów i do tego na kuchennym blacie prezentuje się całkiem dobrze, a przy(...)pomarańczę pozostało obrać z białej skórki i zjeść, a jeśli nie planujecie używać pomarańczowej skórki możecie zwiększyć grubość obierania i za jednym zamachem macie obraną pomarańczę. Z ziemniakami także całkiem zgrabnie sobie poradziła, a mąż ucieszył się, że teraz częściej będziemy jeść placki, zresztą zobaczcie sami jak fajnie się obierają kartofelki: Po testach muszę stwierdzić, że to bardzo
Cynamonowe szczęściePyszna, pożywna zupa w 30 min? Da się zrobić ;) Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka kawałek selera 2 ząbki czosnku 50 g masła 300 g ziemniaków 1,2 bulionu warzywnego 50 g kaszy orkiszowej 1 puszka czerwonej fasoli (425 ml) 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jarzyny ścieramy na tarce(...)dużych oczkach, podsmażamy na maśle razem z posiekanym czosnkiem i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, kaszę i gotujemy na wolnym ogniu do ich miękkości. Pod koniec dodajemy osączoną z zalewy fasolę i majeranek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G KitchenSycący i pożywny. Do zrobienia w 30 minut. Składniki: 1 duży kalafior 2-3 obrane ziemniaki 100-200 g startego żółtego sera sól, pieprz gałka muszkatołowa 3-4 łyżki śmietany posiekana zielenina opcjonalnie: grzanki, prażona cebula Kalafior podziel na różyczki, ziemniaki pokrój na większe kawałki i zalej 1 litrem wody. Gotuj ok. 20-25 minut. Dodaj starty żółty ser. Mieszaj
Qlinarnie i QlinarnieDODATKOWO : 2 jabłka 2 gruszki 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżka miodu 0,3 kg ziemniaków 50 ml słodkiej śmietanki 1 łyżeczka chrzanu sól do smaku sos balsamiczny i kiełki do ozdoby(...)pozostawiamy mięso na 10 minut aby doszło. Jabłka i gruszki kroimy na ćwiartki, pozbawiamy gniazd nasiennych. Na patelni rozgrzewamy masło z miodem i podpiekamy na nim kawałki owoców. Ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy, wlewamy śmietankę, dodajemy 2 kawałki pieczonego jabłka,chrzan i blendujemy na gładkie puree. Doprawiamy do smaku solą. Schab wyjmujemy z woreczka. Zdejmujemy przyprawy. Bułkę mielimy
Kulinarne Fantazje Mariolisię z przepisem. Przepis: Składniki: połowa selera 4 marchewki 4 białe części pora 2 nacie pietruszki 3 kostki warzywne BIO, lub zwykłe słoiczek szczawiu (315 ml) 5 ziemniaków pieprz, majeranek, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie dodatkowo: jajka ugotowane na twardo - dowolna ilość gęsta śmietana Wykonanie: 1. Marchewki i seler obieramy, myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki(...)godzinie, do gotujących się warzyw dodajemy 3 kostki warzywne i jeszcze przekrywamy na 15 min. 7. Potem wyławiamy warzywa, marchewki kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy razem ziemniakami z powrotem do zupy. (resztę warzyw również możemy pokroić i dodać do zupy, ja jednak je wyłowiłam by zrobić z nich inny przysmak.) 8. Do zupy wlewamy szczaw
Mój pomysł nałyżki pokrojonej w kostkę marchewki, groszku zielonego, ziemniaków oraz kukurydzy 3-4 grubsze plastry szynki 5jajek 6-7 łyżek majonezu z dodatkiem 3-4 łyżek sosu tatarskiego Develey 200 ml rosołu, 6 łyżeczek zwykłej żelatyny 10 łyżek śmietany 30% - 36% sól i czarny pieprz do smaku Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)twardo, obrać i wystudzić. Groszek zielony, najlepiej mrożony ( wtedy ma piękny kolor) przelać tylko gorącą wodą na sicie, nie gotować. Zostawić do wystudzenia. Szynkę pokroić w grubszą kostkę. Ugotowane ziemniaki i marchewkę pokroić w kosteczkę. W gorącym rosole rozpuścić zwykłą żelatynę i pozostawić do lekkiego wystudzenia. Jeśli nie mamy rosołu można użyć żelatynę z przyprawami, która jest już przyprawiona. Śmietankę
W garach u Gosihansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 5 szt. czerwonej papryki 5 średniej wielkości ziemniaków 2 marchewki kawałek selera 2-3 cebule 2 ząbki czosnku lub łyżeczka czosnku granulowanego 4-5 łyżek papryki mielonej słodkiej wędzonej 1 łyżeczka pieprzu cayenne 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego(...)cebula się lekko podsmaży dodać mięso oraz przyprawy. Mięso lekko podsmażyć następnie podlać wodą ok 2-2,5l. gotować na małym ogniu. W międzyczasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki i seler a marchewkę w plasterki, paprykę w paski, wrzucić do wywaru dodać również koncentrat oraz poszatkowany świeży lubczyk. Całość gotować do miękkości na małym ogniu. Pod koniec gotowania
W garach u Gosi