ziemniaki - 38421 przepisów (strona:1130/2562)

Sałatka jarzynowa 174

jednak jakiś swój magiczny składnik. Moją urozmaiciłam kukurydzą i efektownym podaniem. Ciekawa jestem, jak często ją robicie? Ja 3-4 razy w roku. Składniki: • 5 marchewek • 5 ziemniaków • 2 pietruszki • 1 mały seler • 5 jajek • 2 jabłka • 6 ogórków konserwowych • 1 puszka groszku zielonego • 1 puszka kukurydzy • 5 łyżeczek musztardy • 3 łyżki majonezu • sól, pieprz do smaku(...)Wykonanie: • Ugotować marchew i pietruszkę w jednym garnku, a ziemniaki i seler w drugim. • Jajka ugotować na twardo. • Ugotowane warzywa pokroić w kostkę. • Jabłka obrać , pokroić w kostkę, tak samo jajka i ogórki. • Dodać odcedzony groszek i kukurydzę. • Przyprawić do smaku. • Wymieszać z majonezem i musztardą. Najlepiej

To co kocham
Pieczone bataty 381

Bataty to słodkie ziemniaki. Mają delikatny smak i pieką się bardzo szybko, szybciej niż zwykłe ziemniaki. Zaliczane są do najbogatszych w składniki odżywcze warzyw. W smaku i wyglądzie przypominają marchewkę. Są naprawdę pyszne i idealne do mięsa z grilla, tak też je jedliśmy. Składniki: • 2 bataty • 1/3 szklanki oliwy dobrej jakości

To co kocham
Knedle ziemniaczane z morelami 142

ostro. Bardzo popularne u nas są ze śliwkami lub truskawkami. Moje knedle, a właściwie kule ziemniaczane, nadziałam morelami. Wyszły bardzo okazale. Składniki: • 1 kg ziemniaków ugotowanych • 250 g mąki pszennej • 1 jajko • sól Nadzienie • 12 moreli • 3 łyżki płatków migdałowych • 3 łyżki cukru • 1 łyżka śmietany Śmietanka • 500 ml słodkiej śmietany • 1 cukier waniliowy • 3 łyżki(...)farszem napełniać miejsca po pestkach i sklejać połówki moreli w całość. • Śmietankę słodką ubić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na sztywno. • Ugotowane ziemniaki jeszcze gorące przecisnąć przez praskę. Jeśli mamy z poprzedniego dnia, to przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. • Do ostudzonych dodać, mąkę, sól i jajko. • Zagnieść

To co kocham
Letnia zupa z fasolki szparagowej 137

Moja ulubiona zupa pachnąca latem! Kolorowa, aromatyczna i bardzo smaczna. Ma jedną wadę… nie zostaje na następny dzień. Składniki: • 500 g fasolki szparagowej • 5 ziemniaków • 3 młode marchewki • 1 pietruszka • kawałek korzenia selera • 1 cebula • kilka liści selera • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku • 3 liście laurowe • 5 ziaren ziela angielskiego • opcjonalnie(...)talarki, a seler w kostkę. i smażyć przez chwilkę. • Podlać wodą ok. 1,5 litra, dodać przyprawy, sól, pieprz, ewentualnie bulion. • Po zagotowaniu dodać ziemniaki pokrojone w kostkę. • Po 10 minutach wrzucić fasolkę pokrojoną na 2 cm kawałki, posiekane liście selera i gotować do miękkości warzyw. • Do ugotowanej zupy wlać

To co kocham
Kopytka z dynią 170

więc oto następny. Pomarańczowe kopytka z dodatkiem dyni, polane miodem z uprażonymi płatkami migdałowymi. Nam smakowało! Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 1 szklanka ugotowanych utłuczonych ziemniaków • 2 szklanki mąki pszennej • 1 jajko • 1/2 łyżeczki soli • 1/2 szklanki miodu • 1/2 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: • Ugotowaną dynię mocno odcisnąć i rozetrzeć widelcem. • Połączyć z ziemniakami, jajkiem

To co kocham
Zapiekanka ziemniaczano-dyniowa z szynką 176

dnia, resztki szynki i sera żółtego, a także białka. Wyszło całkiem nieźle i smacznie. Składniki: • 1 szklanka puree z dyni • 2 szklanki puree z ziemniaków • 3 białka • 200 g szynki • 150 g sera żółtego • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Wymieszać dynię z ziemniakami, przyprawić solą, pieprzem i ziołami

To co kocham
Zupa krem z kalafiora 160

więc jadamy i takie, i takie. Dodatek kurkumy nadaje tej zupie delikatnie żółtego koloru i razem z kminkiem podkreśla smak. Składniki: • 1 kalafior • 4 ziemniaki • 1 cebula • 3 łyżki masła • 1 szklanka śmietanki słodkiej • sól, pieprz do smaku • szczypta kminku i kurkumy • 2 liście laurowe i 4 ziarna ziela angielskiego Wykonanie: • Rozgrzać(...)masło i udusić pokrojoną w kostkę cebulę. • Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, podlać 1 szklanką wody i gotować 10 minut z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i kminkiem. • Następnie dodać kalafiora podzielonego na różyczki, kurkumę, przyprawić pieprzem i podlać wodą, aby przykryła warzywa. Dusić do miękkości

To co kocham
Grochówka z boczkiem i kiełbasą 178

szklanka grochu suszonego łupanego • po 150 g boczku wędzonego i kiełbasy wiejskiej • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • kawałek selera – 1/4 całości • 1/2 pora • 4 ziemniaki • 2 liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz, papryka ostra, majeranek • 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki • 4 łyżki oleju Wykonanie: • Groch zalać wodą, najlepiej na noc lub kilka godzin(...)gotującego się grochu. • Boczek pokroić w kostkę i przesmażyć, dodać pokrojoną kiełbasę i po przesmażeniu wrzucić do grochu. Gotować 15 minut. • Na koniec dorzucić ziemniaki pokrojone w drobną kostkę i gotować, aż będą miękkie, mieszając od czasu do czasu. • Zupę przyprawić pieprzem, papryką i majerankiem. Przed podaniem wymieszać

To co kocham
Zupa krem szczawiowo-serowy 173

pamiętać, że po dodaniu zbyt wcześnie szczawiu do zupy, pozostałe warzywa pozostaną twarde, dlatego dodajemy go na koniec. Składniki: • 1 cebula • 1 marchewka • 1 pietruszka • 4 ziemniaki • 1 serek śmietankowy ok. 250 g • 4 jajka ugotowane na twardo • 2 garści szczawiu • 4 łyżki oliwy • 2 łyżki masła Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć(...)oliwie, dodać startą na tarce marchewkę i pietruszkę, chwilę poddusić. • Wlać ok. 1,5 litra wody, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. • Na koniec dodać szczaw pokrojony i przesmażony na 2 łyżkach masła. Gotować ok. 10 minut. • Zmiksować zupę na gładki krem, dodać serek śmietankowy i wymieszać

To co kocham
Zupa krem kukurydziana 139

powstała kremowa zupa kukurydziana. Żółta, gęsta, gładka i pożywna zupa to propozycja w sam raz na deszczowe letnie dni. Składniki: • 3 kolby kukurydzy • 5 ziemniaków • 1 marchewka • 1 pietruszka • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • kilka liści lubczyka • 2 liście laurowe • szczypta kurkumy • 1/2 szklanki śmietanki • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Cebulę pokroić(...)Wlać 1,5 litra wody gorącej. • Posolić do smaku, dodać pieprz, lubczyk i liście laurowe oraz kurkumę. Gotować 20 minut. • Po tym czasie dodać obrane ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować jeszcze 30 minut. • Zmiksować zupę blenderem i dodać śmietankę

To co kocham
Zupa krem z cukinii 159

szczególności zupy kremy, które mogę jeść codziennie. Składniki: • 2 cukinie • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 marchewka • 1 pietruszka • 3 ziemniaki • garść liści bazylii • liście laurowe • kilka gałązek koperku i lubczyku • garść liści bazylii • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy Wykonanie:: • Pokrojoną cebulę(...)pietruszkę. • Podlać 1,5 litra gorącej wody, dodać przyprawy (oprócz bazylii) i sól do smaku. • Po 15 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną cukinię. • Gotować do miękkości warzyw ok. 30 minut. • Na koniec wrzucić liście bazylii i tylko zagotować. • Ugotowaną zupę zmiksować

To co kocham
Kremowa zupa brokułowa ze szpinakiem 197

różnymi dodatkami. Na głodne brzuchy może to być kasza jaglana czy ryż, a na mniej głodne płatki migdałowe, pestki dyni czy słonecznika. Składniki: • 1 brokuł • 3 ziemniaki • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 1 mała cukinia • 2 garści szpinaku • 3 łyżki oliwy • sól, pieprz do smaku • czarny sezam i płatki migdałów do posypania Wykonanie: • Pokrojoną(...)cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojony czosnek i ziemniaki. • Zalać ok. 1,5 litra wrzącej wody i dodać sól do smaku, gotować 10 minut. • Dorzucić do zupy różyczki brokuła i pokrojoną cukinię, gotować jeszcze 15 minut. • Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić umyty szpinak i tylko zagotować. • Zmiksować zupę na krem, doprawić

To co kocham
Zupa krem z czerwonej kapusty 166

smaku. Zupa jest bardzo sycąca, jeśli wyjdzie za gęsta, to można rozcieńczyć wodą lub mlekiem. Składniki: • 1/2 małej kapusty czerwonej • 1 cebula • 2 marchewki • 1 pietruszka • 3 ziemniaki • 2 łyżki octu jabłkowego • 3 liście laurowe • 1 łyżeczka majeranku • sól, pieprz do smaku • 3 łyżki oliwy • 1/2 szklanki śmietanki do zup Wykonanie:: • Pokrojoną cebulę  podsmażyć(...)pokrojoną marchewkę i pietruszkę. • Podlać 1,5 litra gorącej wody, dodać przyprawy, sól do smaku. • Po 15 minutach gotowania dodać obrane i pokrojone ziemniaki oraz pokrojoną kapustę. • Gotować do miękkości warzyw ok. 30 minut. • Na koniec wyjąć liście laurowe, dodać ocet i tylko zagotować. • Ugotowaną zupę zmiksować na gładki krem, doprawić

To co kocham

Proponowane wyszukiwania