kilka wersji kotletów do burgerów. W użyciu były burgery z czerwonej fasoli jak i burgery z ciecierzycy . Dzisiaj nadszedł czas na kotlety z batata lub, jak kto woli, słodkiego ziemniaka i białej fasoli. Pewnie zastanawiacie się, który wegański burger z obecnych na blogu będzie najlepszy dla Was… ja sam nie wiem, który dla mnie jest najlepszy, więc(...)jutro? Już wkrótce kolejny przepis z ich wykorzystaniem. Czekajcie! Kotlety z batatów i białej fasoli Wydrukuj przepis Porcji: 6-8 kotletów Potrzebujesz: 1 duży upieczony i obrany batat (słodki ziemniak) 1 puszka białej fasoli, odsączona i przepłukana 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę 3 łyżki tahini 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki lub pasty
Blendmanktóry zawsze zostanie zjedzony. II Śniadanie 10:30 Melon galia, nasza ulubiona odmiana. Smakuje jak ogórek z miodem?! Zupa 13:00 Zupa ziemniaczana Składniki cebula czosnek por ziemniaki seler naciowy natka pietruszki pietruszka masło klarowane woda przyprawy (pieprz, sól himalajska) Wykonanie Na maśle klarowanym podsmażyłam cebulkę, dodałam ząbek czosnku, seler naciowy, kawałek pora, korzeń pietruszki i ziemniaki
lady-och-mistrzyni.blogspot.comjest pełna mięska - uwielbiam takie zupowe, gotowane... mięso na wywar (użyłam kości schabowych, ale idealnie nadadzą się - wędzone) 1,5-2 szklanki młodej fasoli typu "Jaś" 3-4 ziemniaki 1 marchewka (duża) 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1-2 łyżki majeranku domowa "vegeta" sól, pieprz Dodatkowo: olej do podsmażenia cebuli Mięso(...)się pianki, wszytko zlać, opłukać i ponownie włożyć do garnka. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i odrobinę domowej przyprawy typu "vegeta". Podgotować z 20 minut i wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera). W międzyczasie cebulę zeszklić na niewielkiej ilości oleju przełożyć do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich składników. Na koniec doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Zupę
Di gotujePyszne knedle, zachęcam do wypróbowania. Sezon śliwkowy w pełni, teraz mają najlepszy smak są słodkie i soczyste. Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować w osolonej wodzie. Jak już będą miękkie odcedzić, i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostudzania. Twaróg zmielić przez maszynkę i dodać do ziemniaków. Jajka z solą lekko ubić i dodać do masy. Ugnieść na gładką
Kuchnia PokoleńUwielbiam masło z dodatkami takimi jak czosnek czy różne zioła ,doskonale smakuje i pasuje do pieczywa jak zarówno do ziemniaków pieczonych . Wykorzystuje takie masło także do podsmażania mięs do sosów i nie tylko ,zapraszam do wypróbowania . Składniki 1 kostka masła dobrej jakości 2 ząbki czosnku(...)obieram i ścieram na tarce o drobnych oczkach ,następnie kroję szczypior dodaje do masła i przyprawiam solą według uznania,i wszystko dokładnie mieszam i gotowe . Doskonale smakuje do ziemniaków z grilla ,i świeżego pieczywa
Mój SmakZapraszam na zupełnie inną odsłonę kalafiora , ja kalafior w takiej formię w jakiej proponuję w przepisie wykorzystuję jako dodatek do mięsa zamiast ziemniaków , bardzo fajnie smakuje , zapraszam do wypróbowania . Składniki ( dla 3 osób ) 1 kalafior 2 jajka sól pieprz czarny Wykonanie Kalafior gotujemy do miękkości , kiedy kalafior nam się ugotuje , wykładamy kalafior na durszlak(...)jajka i doprawiamy do smaku solą i pieprzem wszytko bardzo dobrze mieszamy , aby jajka się ścięły , i gotowe do jedzenia . Ja podaje taki kalafior z mięskiem jako zamiennik ziemniaków , smakuje super
Mój SmakSkładniki 2 marchewki 1 cebula 1 mały seler pęczek pietruszki 1 ,5 pomidorów 1 kostka rosołowa 3 szklanki wody 3 średnie ziemniaki Wykonanie Marchew , seler i ziemniaki obieram i kroję w średnią kostkę , następnie do średniego garnka wkładam warzywa i zalewam wodą , około 3 szklanek , kotujemy
Mój Smakprzepis i wypróbowanie w domu . Składniki ( dla 4 osób ) 4 plastry karkówki 2 marchewki 2 pietruszki 1 pora ( biała część ) pół selera 6 ziemniaków średnich pęczek natki pietruszki 2 garście fasolki szparagowej pół szklanki śmietany 18% 1 kostka rosołowa Wykonanie Do garnka wkładam naszą karkówkę , następnie(...)mięsa dodaje wszystkie nasze warzywa , marchew , pietruszkę i seler , ścieram na tarce o małych oczkach , ziemniaki obieram i kroję w kostkę , natkę pietruszki siekam , porę kroję w cienkie plastry , oraz fasolkę szparagową myję oczyszczam i także dodaję . Jak mamy dodane wszystkie warzywa zalewam wszystko wodą tak aby woda przykryła nam wszystkie nasze składniki , wstawiamy na mały ogień
Mój Smakwłaśnie chodziło :-) W smaku jest bardzo delikatny, w taką pogodę uwielbiam zajadać się zupkami :-) Brokułowy krem Zielono mi ...czyli brokułowy krem z fetą Składniki: -1-2 ziemniaki -1-2 marchewek -1 pietruszka -1/2 selera -1 cebula -2-3 ząbki czosnku -1-2 brokuły -1,5 do 2 l bulionu -zioła (bazylia,szałwia, pietruszka zielona(...)pieprz , gałka muszkatołowa, imbir, czubryca, szczypta cukru - olej do smażenia Krem Brokułowy Wykonanie: Cebulkę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę i szklimy z odrobiną oleju. Do tego dodajemy pokrojone ziemniaki, pietruszkę , marchewkę i selera. Warzywa chwilkę smażymy na małym ogniu i zalewamy bulionem, gotujemy do uzyskania miękkości. Pod koniec gotowania dodać różyczki brokuła wraz z ziołami (bazylią, szałwią zieloną pietruszką
Aromatyczne Podróżezupa. Składniki: skrzydełko z indyka 30-40 dkg małej fasoli jaś 2 marchewki kawałek selera "korzeń" gałązkę selera naciowego 1-2 małe pietruszki 3-5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 łyżeczki masła łyżka mąki ewentualnie kostka rosołowa ząbek czosnku świeża pietruszka przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, kminek, sól, pieprz mielony, majeranek, maggi(...)angielskiego , ziarenka pieprzu ,odrobinę soli. Marchew pokroić w plasterki, selery i pietruszkę w większe kawałki. Dodać do skrzydełka i gotować do miękkości mięsa. W między czasie obrać ziemniaki i pokroić w grubszą kostkę , dodać do gotującej się zupy. Kiedy fasola będzie już ugotowana , odkładamy ok. 1/4 , a pozostałość wraz z wywarem spod niej dodajemy do gotującego się
Aromatyczne Podróżegulaszu i pieczeni. Potrzebna będzie też tarka z dużymi otworami do ścierania kluseczek do zupy. Kartoflanka z zacierkami źródło - Tradycyjna Kuchnia Kaszubska, Wiesława Niemiec 2 l . wody 1 kg ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka 20 dag wędzonego boczku (wybrałam jak najchudszy) 1 cebula 1 liść laurowy 3 kulki ziela angielskiego sól pieprz (pominęłam) oraz: 1 porcja zacierek: 1 jajko (wielkość(...)minut. Ciasto powinno być zwarte, aby dobrze się ścierało na tarce. Przykryć miseczką i odstawić na 20-30 minut. Zupa: Zaczynamy od warzyw: Przygotować dużą miskę na warzywa. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wrzucić do miski. Do garnka wlać wodę, dodać warzywa, liść laurowy i ziele angielskie. Ugotować do miękkości. W tym czasie pokroić cebulę
Posadzone i zjedzonezdjęcia ogródka warzywnego zrobione w zeszłym tygodniu :) Letnia zupa z ogrodu z kaszą jaglaną 1 cebula 5 średnich pomidorów 1 cukinia 20 cm 1 marchewka 5 małych młodych ziemniaków 1 garść fasolki szparagowej 0,5 pęczka botwinki z małymi buraczkami 3 szkl. wody 2 łyżki oleju 5 łyżek kaszy jaglanej 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka koperku 1 łyżka szczypiorku(...)oleju, dodać pomidory bez skórki pokrojone na kawałki. Smażyć 5 minut. Dodać marchewkę startą na dużych oczkach, fasolkę pokrojoną na kawałki, buraczki i łodyżki od botwinki i młode ziemniaki ze skórką pokrojone w kostkę, wodę i sól do smaku. Wsypać też kaszę jaglaną. Gotować 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z palnika. Liście botwinki pokroić na mniejsze części
Posadzone i zjedzoneTawerny witały mnie plakaty zwiastujące Weekend Kulinarny i przyjemny, ciemnozielony wystrój - w końcu z jakiegos powodu zwą ją Zieloną Tawerną ! 2015: Degustację rozpoczęłam od tradycyjnego żurku z kiełbasą, ziemniakami i jajkiem . Rewelacyjnie doprawiony, aromatyczny, prawdziwy, jak od własnej babci :) 2015: Następnie si ę gnęłam po dorsza w sosie koperkowym z puree ziemniaczanym i kiszon ą kapustą . Świeża rybka, przyprawiona lekko(...)bardzo zadowolona mogąc porządnie si ę najeść po długim i wyczerpującym spacerze Nadmorskim Bulwarem . 2015: Na koniec si ę gnęłam po pyry ze śledziowym gzikiem . Duży ziemniak gotowany w mundurk u , nadziany b ył śledzikiem zatopionym z cebulk ą w śmietanie . Dobre to było! Jestem ogromn ą amatork ą śledzia, więc delektowałam się tym daniem z rozkoszą :) 2015: Podumowując
Grunt to przepis!Składniki: pieprz kolorowy ziarnisty Royal Brand 1 łyżka, pieprz czerwony ziarnisty Royal Brand 1 łyżka, ząbki czosnku 6 sztuk, olej rzepakowy 6 łyżek, ziemniaki ugotowane 1 kg, kucharek 2 łyżeczki, cebula 1 sztuka, usmażone pieczarki 30 dag, kalafior 1/2 sztuki, koperek 1 pęczek, ser żółty 25 dag, śmietana gęsta 1,5 szklanki kolorowy pieprz, obrane ząbki czosnku, liść laurowy(...)łyżek oleju w moździerzu dobrze utrzeć do naczynia żaroodpornego wsypać ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w talarki, dodać pokrojoną cebulę i koperek, całą marynatę z moździerza i delikatnie zamieszać dodać na wierzch ugotowany kalafior i pieczarki w sosie śmietankowym z obiadu poprzedniego użyłam ser morski, ser żółty rozdrobnić w rozdrabniaczu, wymieszać ze śmietaną gęstą 18% i wlać na wierzch
W Mojej Kuchni LubięSmakerze , wiedzieliśmy ,że zjemy w weekend taki. No nie tylko niedzielnie, nawet w poniedziałek. Będzie odgrzewany i tym bardziej smaczny.<3 Składniki 3 buraki włoszczyzna 4 ziemniaki 3 pomidory 3/4 szklanki fasoli piękny jaś 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki koncentratu buraczanego 3/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła 1 łyżka mąki 1 ząbek czosnku koperek sól pieprz(...)garnka, dodałem starte jarzyny, wlałem 6 szklanek wody. Posoliłem, gotowałem na małym ogniu. Pomidory pokroiłem, poddusiłem na maśle ( 1 łyżeczka ). Przetarłem na sitku, dodałem do do warzyw. Dodałem ziemniaki i kapustę, gotowałem do miękkości. Wyjąłem zieleninę. Dodałem fasolę, cukier, pieprz i oba koncentraty. Śmietanę wymieszaną z mąką zaprawiłem kilkoma łyżkami gorącej zupy, wlałem do zupy, zagotowałem, mieszając. Dodałem roztarty czosnek
R'n'G Kitchen