ziemniak - 9653 przepisów (strona:468/644)

Stek z piersi kurczaka z cebulą , papryką i czerwonym pieprzem 189

cebuli z papryka dodajemy cukier i ocet winny.Mieszamy lopatka.Mieso polewamy wytworzonym sosikiem,Dodajemy lekko roztarty w mozdzierzu czerwony pieprz.Zmniejszamy ogien,przykrywamy calosc.Dusimy pod przykryciem jeszcze oklo 5 minut.Podalam z ziemniakami i jarmuzem.CZERWONY PIEPRZ wlasciwie nie jest w ogole pieprzem.Jest to Schinus Molle tzw.peruwianskie drzewo pieprzoweJest bardziej subtelny i wykwintny w smaku od prawdziwego czarnego pieprzu.Nie mielimy go.Uzywamy lekko utluczony

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny rosół na giczy wołowej-Rindfleischsuppe 232

Włosi Bollito misto ,Hiszpanie Cocido ,a Polacy rosół.W każdym kraju występują odmienne warianty użycia mięsa z uboju ,ale sposób wykonania zupy jest identyczny.Rosół wzbogacony dodatkami ziemniaków,makaronu lub ryżu i ugotowanym miesęm jest bardzo pożywny.Gicz jest nie tylko składnikiem rosołu.W kuchni włoskiej pieczona gicz ,czyli ossobuco to prawdziwy rarytas dla smakoszy.Ossobuco znaczy dosłownie kość z dziurką

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sztuka mięsa w sosie musztardowym 258

chwilę ,aż mąka całkowicie sie rozklei.Zestawić z ognia.Dodać jogurt,dokładnie wymieszać.Przyprawić szczytą cukru,ewentualnie solą.Włożyć do sosu odłożone mięso z rosołu i razem podgrzaćPodawać z ziemniakami z wody i np.salatką z buraczków.Smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Halibut z chrzanową panierką na puree z zielonego groszku 219

C.Piec 10 minut.Ostatnie 5 minut dopiekac z wlaczona tylko gorna grzalka,zeby panierka sie przyrumienila.Zycze smacznego!Aaaa,jeszcze puree z zielonego groszku.Bardzo proste,blyskawiczne do przygotowania.Swietnie zastapi ziemniaki,urozmaicajac nasze dania.Skladniki na 2-3 porcje:500 g mrozonego groszkusolsok z polowy limonkiW malej ilosci osolonej wody ugotowc groszek.Po  5 minutach groszek jest mieciutki.Po ugotowaniu odcedzic.Zostawic ze 2 lyzki,gdyby

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi 229

kilka minut,az zmieknaNa talerzu ulozyc szparagi i pomidorki.Polac przygotowana marynata i posiekanymi orzeszkami pistacjowymi (mozna je wczesniej podprazyc na patelni,beda wtedy bardziej aromatyczne)Warzywa podalam z mlodymi ziemniakami i koperkiem.Tak przyrzadzone szparagi sa rownie swietne na zimno np. z ciabatta badz bagietka.Zalane marynata swietnie przechowaja sie w lodowce

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony -wegeteriański 188

Dzis moja ulubiona zupa-barszcz czerwony.Moze to raczej czas na botwinke,ale botwinki dlugo jeszcze pewnie nie ugotuje.Primo-nigdzie jej tu nie kupie,secundo-moja w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lubczyk-domowe maggi -wartosci zdrowotne i mrozenie 189

przeciwdrgawkowe.ZASTOSOWANIE W KUCHNI :W kuchni jako przyprawa ma wszechstronne zastosowanie.Ziolo dodaje sie do zup.Rosol pyrkajacy w towarzystwie lubczyku bedzie mial niezrownany aromat.Swietnie komponuje sie z wszystkimi potrawami zawierajacymi ziemniaki,groszek zielony,fasole oraz soczewice.Nadaje sie takze jako przyprawa do duszenia mies.Dodajac lubczyk do salatek nalezy go dokladnie i drobniutko pokroic,gdyz liscie jego sa dosyc twarde.Sparzone,grube lodygi lubczuku moga

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Buraczki zasmażane 181

Buraczki zasmazane to klasyk polskiej kuchni i pyszny dodatek do zimowego obiadu.Swietnie smakuja z ziemniakami,wszelkiej masci kluskami,kopytkami i pyzami oraz smazonym i duszonym miesem.To obok marchewki najpopularniejsze polskie warzywo.Trudno przecenic ich role jako srodka wzmacniajacego nasz system odpornosciowy i odtruwajacego.Wiedzieli juz o tym nasi przodkowie,dlatego potrawy z burakow sa wpisane w polska tradycje od wiekow.Skladniki:1 kg buraczkow1

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z pasternaku z orzechami włoskimi 184

Pasternak niegdys krolowal na polskich stolach.Warzywo to przegralo kilkaset lat temu z ziemniakiem i wloszczyzna sprowadzona do Polski przez krolowa Bone.Nadal rzadko sie pojawia na naszych stolach.Wyglad ma podobny do pietruszki i wyroznia go specyficzny aromat,przypominajacy kminek,anyz i koper.Jest nie tylko delikatny i smaczny,ale tez bardzo zdrowy.Jakie ma wartosci,mozecie przeczytac tutaj:puree-ziemniaczane-z-pasternakiem.Zupa jest niezwykle prosta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z jarmużu i chipsy jarmużowe 158

Sezon na jarmuz sie rozpoczal i trwac bedzie cala zime.Roslina cieszy sie doskonala reputacja i jednoczesnie jest praktycznie nie do kupienia.Czysty nonsens.Niby wraca do lask,a

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Prezenty.....ksiazka Tima Mälzera "Greenbox" 121

pory roku i czwarty ostatni-dzieli calosc wg czasu przygotowania potraw.I jeszcze jedno,bliskie sasiedztwo naszych krajow bardzo upodabnia nasze kuchnie.Dlatego spis potraw znajdujacych sie w ksiazce np. przy ziemniakach,pomidorach,grzybach,kapustach czy marchwi jest dosc obszerny.A autor ksiazki?Tim Mälzer to autor wielu ksiazek i publikacji kulinarnych,prowadzi wlasne kulinarne TV- Show na kilku niemieckich programach i jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rozmaryn-przyprawa,ktora chroni oczy 174

Rozmaryn lekarski (Rosmarinus Officinalis L.) to wiecznie zielony krzew o ciemnozielonych lisciach,jego kwiaty sa niebieskie lub rozowe.Wystepuje glownie w rejonie basenu Morza Srodziemnego.To ceniona przyprawa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dorsz w kokosowej panierce a`la Tarzan 169

wiorkow podsmazyc na suchej patelni do delikatnego zrumienienia.Posypac surowke lub salatke z ktora bedziemy podawac rybe.Dzieki temu cale danie nabierze milego,kokosowego i smaku i zapachu.Podawac z ryzem lub ziemniakami.                                                        ZYCZE SMACZNEGO

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Sledzik po japońsku" 256

tych i troche pozniejszych-sledz po japonsku-dzis spotykany rzadko.Krol owczesnych restauracji to nic innego jak sledzik owiniety wokol jajka ugotowanego na twardo podany na salatce jarzynowej (z ziemniakami) .Zreszta obojetnie jak go podacie,wazny jest zestaw tych trzech skaldnikow.Szkoda,ze taka smakowita zimna przekaska zostala zapomniana.Najwyzsza pora by powrocila na nasze stoly.Pomimo nazwy jest to potrawa niezana w Japonii

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z boczniaka a`la schaboszczak 176

jajku,potem w bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle z obu stron na rumiano.Ukladac na reczniku papierowym,by osaczyc je z nadmiaru tluszczu.Podawac jako goraca przekaske lub z ziemniakami i surowka na drugie danie obiadowe.Nadmiar usmazonych boczniakow zjedlismy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje.Pycha

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!