Rozmaryn lekarski (Rosmarinus Officinalis L.) to wiecznie zielony krzew o ciemnozielonych lisciach,jego kwiaty sa niebieskie lub rozowe.Wystepuje glownie w rejonie basenu Morza Srodziemnego.To ceniona przyprawa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wiorkow podsmazyc na suchej patelni do delikatnego zrumienienia.Posypac surowke lub salatke z ktora bedziemy podawac rybe.Dzieki temu cale danie nabierze milego,kokosowego i smaku i zapachu.Podawac z ryzem lub ziemniakami. ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tych i troche pozniejszych-sledz po japonsku-dzis spotykany rzadko.Krol owczesnych restauracji to nic innego jak sledzik owiniety wokol jajka ugotowanego na twardo podany na salatce jarzynowej (z ziemniakami) .Zreszta obojetnie jak go podacie,wazny jest zestaw tych trzech skaldnikow.Szkoda,ze taka smakowita zimna przekaska zostala zapomniana.Najwyzsza pora by powrocila na nasze stoly.Pomimo nazwy jest to potrawa niezana w Japonii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajku,potem w bulce tartej i smazyc na rozgrzanym masle z obu stron na rumiano.Ukladac na reczniku papierowym,by osaczyc je z nadmiaru tluszczu.Podawac jako goraca przekaske lub z ziemniakami i surowka na drugie danie obiadowe.Nadmiar usmazonych boczniakow zjedlismy na zimno z chlebem jako kanapki na kolacje.Pycha
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!UWAGI:Jesli nie przeszkadza Wam zapach piwa,golonke juz w piekarniku,kilkakrotnie mozna podlac piwem.Skorka wowczas ladnie sciemnieje i stanie sie chrupiaca.Szklaneczka piwa wystarczyJak zrobic musztardowe puree ziemniaczane? Ugotowane ziemniaki ubic dodajac gorace mleko i 2 lyzeczki musztardy.Gotowe i pasuje idealnie do golonki.Na pozostalym wywarze z golonki przygotuj pyszna zupe pomidorowa ( tutaj przepis:kilk )lub krupnik.Jest to wyjatkowo aromatyczny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Znasz to ziółko?Cząber ogrodowy (Satureja hortensis L.) należy do jednorocznych roślin leczniczych.Powstrzymuje nadmierną fermentację i wzdęcia,pobudza trawienie,działa słabo moczopędnie i przeciwrobaczo.Jest świetną przyprawą do fasoli i ziemniaków.Dzięki dużej zawartości olejków eterycznych polepsza trawienie ciężkostrawnych potraw.Cząber występuje w dwóch rodzajach.Letni ma delikatniejszy smak i nadaje się idealnie do zielonych warzyw.Zimowy natomiast sprawdzi się w potrawach wymagających
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!żeberek,podlać wodą dodać listek laurowy i ziele angielskie.Dusić pod przykryciem około 1,5 godziny,aż mięso będzie miękkie,tak miekkie,by odstawało od kostekpodawać na goraco z ziemniakami lub kaszą na sypko i odpowiednimi surówkami,kiszoną kapustą lub buraczkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Po raz pierwszy natknęłam się na skorzonerę,bo w handlu to ciągle jeszcze bardzo osobliwe warzywo.Nie zastanawiałam się ani sekundy,bardzo byłam ciekawa jak ono
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!grzybów mam sporo a bardzo dużo opieniek. Często więc robię gulasze czy inne dania z tymi pysznymi grzybami. Tym razem pyszny gulasz a do niego najlepiej lubię buraczki i ziemniaki lub chleb. Proste a jakże smaczne danie.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniJak szaleć, to szaleć. Tym razem padło znowu na truskawki zamknięte w knedlach. Do tego sos truskawkowo jogurtowy i mamy super obiad bezmięsny. A w upały
Ewa w kuchniwody600 g serc z indyka5 marchewek1 pietruszka ( korzeń )1/2 małego selera ( korzeń )500 g ziemniaków ( po obraniu )10 cm pora1/2 pęczka natki pietruszki250 ml ( objętościowo ) kaszy pęczak2 solidne garście suszonych grzybów ( u mnie podgrzybki )2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegopieprz kolorowy do smakusól do smakukucharek w płynie do smaku1/2 szk śmietany 18%1 łyżka mąki pszennej typ 500Rozwiń i czytaj
Ewa w kuchniminuty. Wszystko oprószyć przyprawami, dodać posiekaną natkę a potem wlać śmietankę i zagotować. Śmietanka po chwili zgęstnieje i danie będzie gotowe do podania. Filet dobrze smakuje z ryżem lub ziemniakami i surówką
Ewa w kuchniMąkę rozrobić z odrobiną wody i zagęścić nią sos a potem zagotować i w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na koniec wlac śmietankę i wymieszać gulasz. Gulasz można podać z ziemniakami i surówką
Ewa w kuchnipoprzednich. Jest to makaron 4 - jajeczny. Moja rodzinka uwielbia makaron, ja uwielbiam kurki, kalafior więc zrobiłam pierwszy raz zupę kalafiorową z makaronem. Zawsze kalafiorowa była u mnie z ziemniakami ale eksperyment okazał się smaczny i na pewno będzie powtórka. Tylko czy dostanę makaron Międzybrodzki u siebie ? Bo na wsi jak to na wsi asortyment ograniczony.Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnisobotę byliśmy u rodzinki na wykopkach. Miałam nadzieję na zbiory kurek ale nie znam tamtych lasów i nie było z kim iść do lasu. Przywiozłam od Cioci więc ziemniaki i dużo gruszek oraz jabłek. A do tego załapałam się na wiejskie jajka i kurę. Niebawem będzie pyszny rosół z domowym makaronem. Ale przecież mowa tu o gruszkach i jabłkach. Część
Ewa w kuchni