połówkami jajka. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,5 litra botwinki. Ja podaję tę botwinkę z samymi jajkami, ale można również ugotować do niej ziemniaki. Botwinka ta nie wymaga dodawania żadnego tłuszczu czy mięsa podczas gotowania. Jest gotowana na samej wodzie. Ilość śmietany, octu czy cukru można dowolnie modyfikować. Ocet jabłkowy można zastąpić spirytusowym. Źródło przepisu
Gospodyni MiejskaPozostałe 30 minut kurczaka piec bez przykrycia, żeby skóra się zarumieniła. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ja piekłam kurczaka o wadze 1,5 kg. Kurczak doskonale smakuje na ciepło, z ziemniakami, frytkami czy ryżem i surówką, jak i na zimno - do kanapek. Majonez w warzywach można zastąpić oliwą lub olejem. Zamiast kurczaka, w glazurze można upiec np. same udka. Ostrą paprykę
Gospodyni Miejskamiękkie, od czasu do czasu mieszając. Do miękkich warzyw dodać koncentrat pomidorowy, słodką i ostrą paprykę. Wymieszać. Leczo przyprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawać ciepłe z ziemniakami, ryżem lub pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 4 - 4,5 litra leczo. Aby leczo było bardziej pikantne, papryczki chili można drobno posiekać. Do potrawy można
Gospodyni Miejskazupy.Zupę można zblendować i podawać jako zupę krem z bobu z grzankami.Z dodatku koperku można zrezygnować, a ilość czosnku dostosować do własnego smaku.Zamiast grzanek do zupy można ugotować ziemniaki lub makaron.Można użyć kupnych grzanek lub groszku ptysiowego.Śmietanę można zastąpić serkiem topnionym o smaku śmietankowym (ok. 50 g) lub jogurtem naturalnym.Można użyć zarówno świeżego, jak i mrożonego
Gospodyni Miejskawbić 4 - 6 surowych jajek. Tak przygotowany sos z jajkami gotować na małym ogniu, pod przykryciem, przez 5 - 10 minut, aż jajka się zetną. Podawać ciepłe z ziemniakami i surówką (u mnie z ogórkami kiszonymi). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Margarynę można zastąpić masłem. Ilość koperku można modyfikować, zgodnie z własnym smakiem. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskamleka.Danie najlepiej smakuje na ciepło. Jest idealne jako dodatek do dania głównego np. mięs czy jajek sadzonych, ale przy zwiększeniu ilości składników może stanowić samodzielne danie np. z ziemniakami z wody.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskakiełbasę i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić jeszcze wszystko razem (już bez przykrycia) przez około 15 minut. Bigos przyprawić solą i sporą ilością czarnego pieprzu. Podawać ciepły z chlebem, ziemniakami, kaszami lub ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 3 litrów bigosu. Ja nie obieram pieczarek tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Pieczarki można zastąpić
Gospodyni MiejskaMożna użyć dowolonego gatunku mięsa mielonego: drobiowego, wieprzowego, wołowego, wieprzowo-wołowego. Z dodatku kminku najlepiej nie rezygnować, gdyż dodaje on charaktrystycznego smaku potrawie. Gołąbki podawać ciepłe, oblane sosem, z ziemniakami i surówką lub z samą surówką. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskapodanych składników wychodzą 2 litry sosu, tj. duże porcje dla 4 dorosłych osób. Ćwiartki z kurczaka można zastąpić innym częściami kurczaka np. udkami, pałkami czy skrzydełkami, a kaszę gryczaną ziemniakami czy ryżem. Z dodatku selera i/lub pietruszki można zrezygnować. Smak sosu można wzbogacić dodając pokrojone w drobną kosteczkę ogórki kiszone i w paseczki paprykę konserwową lub pieczarki. Źródło przepisu
Gospodyni Miejskapektyny lub innego środka/cukru żelującego w odpowiedniej proporcji,sok z 1 cytryny,½ szkl. wody.Przygotowanie:Umyte i odszypułkowane owoce zalać w rondlu wodą, zagotować, rozetrzeć tłuczkiem do ziemniaków, przetrzeć przez sito. Jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, zmiksować w blenderze, dodać do przecieru z czeremchy razem z chili, cynamonem i kakao, dusić 15 minut. Pektynę wymieszać z cukrem
SzczyptaSmaQprzymrozkach).Po dodaniu topinamburu i selera wyszła szybka, zimowa zupa z dużą ilością przypraw. Polecam tą warzywną kombinację. Do zagęszczenia zupy użyłam siemienia lnianego, które można zastąpić jednym ziemniakiem. Czas przygotowania:25 minutPorcje: 4 Składniki:1 średni seler,4 bulwy topinamburu,2 pasternaki (lub pietruszki),1 czerwona cebula,1 l bulionu,100 g serka koziego
SzczyptaSmaQktóry od razu trzeba wypić po nadgryzieniu pierożka. Mięso przyprawiane jest dużą ilością świeżej kolendry. Wegetarianie także mogą cieszyć się smakiem chinkali – dostępne są wersje z pieczarkami, z ziemniakami oraz z serem – w nich oczywiście nie znajdziemy rosołu.Chinkali mają charakterystyczny kształt. Dziubek ułatwia złapanie pierożka ręką w celu wypicia rosołuPieczarki z seremPieczarki są bardzo popularne w Gruzji
Poezja smakumogłyśmy się dogadać co do wykonania, więc po dłuższych dyskusjach naszpikowałyśmy ją jabłkami, ziarnami i odrobiną miodu. Natarty przyprawami ptak, wypełniony dosłownie owocnym nadzieniem zaserwowałyśmy z pieczonymi w koszulkach ziemniakami, czosnkowym szpinakiem i sosem z żurawiny. Obiad (przed)świąteczny był pyszny. SKŁADNIKI:- Kaczka, około 2 kg,/Solanka do namoczenia:- woda,- sól,/Na każdy litr wody - 2 łyżki soli./Nadzienie
Wypisz WymalujMoja rodzinka uwielbia sosy a zwłaszcza ciemny do ziemniaków lub kaszy. Z mięsa z obiadu nie zawsze dużo zostaję, aby sobie po porcjować na kolejne obiady, kupny sos ma tak dłu....uuugą listę składników, że lepiej go omijać. Pokaże wam w jaki sposób możemy go zrobić na większą ilość. Nie koniecznie musimy też kupować mięso, użyjemy do tego kości
Basia w kuchniJest wiele sposobów podawania gulaszu z ziemniakami, z kaszą, z plackami ziemniaczanymi ale to już wszyscy znamy i większość z nas już jadła w takiej postaci. Chciała bym wam pokazać nieco inny sposób podawania gulaszu. Możemy naszych gości czy domowników zaskoczyć:) Mowa jest o Quiche czyli wykwintna tarta. Jest krucha, pyszna i każdego zaskoczy niespodzianka w środku. - czas
Basia w kuchni