ziemniak - 9653 przepisów (strona:471/644)

Zwariuje, Bubble&Squeak i Dorsz w chrupiącej panierce czyli Środowe Rybki odc.42 147

raczej Syncio gdzieś chowa, ja szukam i znaleźć nie sposób, plastikowa piła, śrubokręt, samochodzik a nawet jego ukochany kubek z dziubkiem!!! wsiąkły! Wczoraj w sklepie widziałam pierwszy raz młode ziemniaki i kapustę, nie polskie oczywiście

Dzieje kuchennej Wiewióry
Żurek na domowym zakwasie czyli Zupowy Wtorek odc.45 197

bliskich robię żurek na własnoręcznie nastawianym zakwasie. Dzisiaj po spacerze i szaleństwach na placu zabaw skończyliśmy właśnie ten ugotowany na wielkanocny czas. Pyszny był! gęsty, bardzo treściwy, pełen ziemniaków, kiełbaski i majeranku. Szkoda, że zniknął

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gazpacho z bialych szparagow czyli Zupowy Wtorek odc.46 136

Na zimno i sezonowo, i baaardzo pysznie!!! i już zaraz dowiecie się cóż to jest :)otóż na bazie wiedzy zdobytej na warsztatach odtworzyłam gazpacho z białych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Burgery z cukinii i indyka czyli Niedzielne Mielenie odc.24 146

małżon stwierdził, że woli tradycyjne, dzieci wołały o dokładkę. Ja myślę, że to miła odmiana po tych jak od mamy. Pełne smaków, z ekscentrycznie zielonymi akcentami. U nas z ziemniakami i surówką z pomidora i papryki. Przepis znalazłam u Anny.Burgery z cukinii i indyka500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie z filetu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka ziemniaczano jablkowa z serem plesniowym 230

przygotowaniu. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji i zjedliśmy wszystko na jeden obiad. Wykorzystałam jabłka mieszane tzn deserowe i takie na przetwory.Zapiekanka ziemniaczano jablkowa z serem pleśniowym300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 mm plasterki2

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zupa krem z batatow z fistaszkami czyli Zupowy Wtorek odc.58 151

kuchni. Niestety ani za mało, ani za dużo słońca zdjęciom nie służy... Zupa krem z batatow z fistaszkami 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 duże słodkie ziemniaki 1 łyżka świeżo starego imbiru 1,2 litra bulionu warzywnego

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krokiety ziemniaczane z dodatkami czyli Srodowe Rybki odc.51 237

naprawdę to cudowna przekąska lub po prostu danie recyklingowe. Jeśli macie trochę ugotowanych ziemniaków z obiadu, marchewkę z rosołu, oprócz tego z pieczenia ciasta zostały Wam białka, to możecie śmiało brać się za te krokiety. Ich smak można wzbogacić pokrojoną szynką, kawałkami pieczonej ryby (bo przecież wczoraj nie zjedliście całej...) i tak kombinujecie, kombinujecie a na talerzu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Odświętna gęś 198

przykryciem, od czasu do czasu podlewając gęś tłuszczem, który będzie się wytwarzać. Na ostatnie 10 minut możemy zdjąć przykrycie, by skórka się przypiekła.Gęś podajemy z kaszą lub ziemniakami polanymi tłuszczem

Zakręcony Widelec
Jarmark bożonarodzeniowy pod Narodowym. Bez klimatu Świąt. 213

skusiliśmy się na zakup takiego nietypowego upominku :)Zawitałam też do budki sprzedającej pieczone kasztany, świąteczny przysmak z południa Europy. Jedliśmy je z Mężem po raz pierwszy - smakowały jak skrzyżowanie ziemniaka i orzechów :)Spodobały mi się też urocze "ciasteczka-bałwanki" w jednej z cukierni, na które zachorował synek mojej koleżanki.Niestety nic więcej dobrego o warszawskim jarmarku nie mogę napisać. Nawet

Chilli Czosnek i Oliwa
Zupa krem ze szczawiu (szczawiowa) 161

odrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy z połówkami jajka i ziemniakami albo z grzankami. Proszę nie martwić się dekoracją zupy - mniszek lekarski jest bardzo zdrowy :)Zupa krem ze szczawiu

Bon Appetit Małgorzaty
Wege szary barszcz na zakwasie z kaszą i otrębami 156

zmięknie. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem. Szary, bezmięsny barszcz z kaszą

Bon Appetit Małgorzaty
Pasztet z cukinii, pieczarek z dodatkiem oliwek 210

Składniki:1 średnia cukinia2 marchewki2 ziemniaki20 dag żółtego tartego sera.2 garści oliwek zielonych3 jajkapuszka groszku konserwowego1 duża cebulakilka dużych pieczareksól, pieprz, suszone ziołaoliwa2 łyżki bułki tartej3

Bon Appetit Małgorzaty
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 143

Zaśnięcia Bogurodzicyogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiemmoje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona paprykagarncarz przy pracyMiejscowa ludność ceramika z Trojanu

Bon Appetit Małgorzaty
Kasztelańska zupa grzybowa - podgrzybki odkryte na nowo 175

zważyła. Ja nie dodałam mąki, a śmietanę podałam w formie kleksów na talerzu. Doprawiamy zupę solą i ewentualnie jarzynką. Dekorujemy zupę natką pietruszki i tymiankiem. Zupę możemy podawać z ziemniakami albo z kaszą bądź też z pieczywem.Gotujemy grzyby wraz z włoszczyznągrzybowa zupa kasztelańska

Bon Appetit Małgorzaty
Żeberka w glazurze miodowo-ketchupowej 218

zdejmujemy z ognia. Dodajemy jeszcze trochę pieprzu i majeranku. Glazurę wcieramy w żeberka i pieczemy je w 200 stopniach C przez 60 minut w piekarniku. Żeberka podajemy z ziemniakami i surówką. żeberka w glazurze

Bon Appetit Małgorzaty