przygotowaniu. Od razu zrobiłam z podwójnej porcji i zjedliśmy wszystko na jeden obiad. Wykorzystałam jabłka mieszane tzn deserowe i takie na przetwory.Zapiekanka ziemniaczano jablkowa z serem pleśniowym300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2 mm plasterki2
Dzieje kuchennej Wiewiórykuchni. Niestety ani za mało, ani za dużo słońca zdjęciom nie służy... Zupa krem z batatow z fistaszkami 2 łyżki masła 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 duże słodkie ziemniaki 1 łyżka świeżo starego imbiru 1,2 litra bulionu warzywnego
Dzieje kuchennej Wiewiórynaprawdę to cudowna przekąska lub po prostu danie recyklingowe. Jeśli macie trochę ugotowanych ziemniaków z obiadu, marchewkę z rosołu, oprócz tego z pieczenia ciasta zostały Wam białka, to możecie śmiało brać się za te krokiety. Ich smak można wzbogacić pokrojoną szynką, kawałkami pieczonej ryby (bo przecież wczoraj nie zjedliście całej...) i tak kombinujecie, kombinujecie a na talerzu
Dzieje kuchennej Wiewióryprzykryciem, od czasu do czasu podlewając gęś tłuszczem, który będzie się wytwarzać. Na ostatnie 10 minut możemy zdjąć przykrycie, by skórka się przypiekła.Gęś podajemy z kaszą lub ziemniakami polanymi tłuszczem
Zakręcony Widelecskusiliśmy się na zakup takiego nietypowego upominku :)Zawitałam też do budki sprzedającej pieczone kasztany, świąteczny przysmak z południa Europy. Jedliśmy je z Mężem po raz pierwszy - smakowały jak skrzyżowanie ziemniaka i orzechów :)Spodobały mi się też urocze "ciasteczka-bałwanki" w jednej z cukierni, na które zachorował synek mojej koleżanki.Niestety nic więcej dobrego o warszawskim jarmarku nie mogę napisać. Nawet
Chilli Czosnek i Oliwaodrobinie wody rozrabiamy mąkę i dodajemy do zupy nadal gotując. Zdejmujemy zupę z ognia i wlewamy śmietankę. Doprawiamy pieprzem. Gdy przestygnie miksujemy zupę, podajemy z połówkami jajka i ziemniakami albo z grzankami. Proszę nie martwić się dekoracją zupy - mniszek lekarski jest bardzo zdrowy :)Zupa krem ze szczawiu
Bon Appetit Małgorzatyzmięknie. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem. Szary, bezmięsny barszcz z kaszą
Bon Appetit MałgorzatySkładniki:1 średnia cukinia2 marchewki2 ziemniaki20 dag żółtego tartego sera.2 garści oliwek zielonych3 jajkapuszka groszku konserwowego1 duża cebulakilka dużych pieczareksól, pieprz, suszone ziołaoliwa2 łyżki bułki tartej3
Bon Appetit MałgorzatyZaśnięcia Bogurodzicyogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykuogród botaniczny w Bałczykusałatka szopska koniecznie z rakiją suto zastawione stołykulki ziemniaczane oraz ciasto francuskie z białym seremtradycyjny bułgarski obiad: kurczak z ziemniakami i koperkiemmoje bułgarskie zakupy: wino, koniak, feta, pasta z papryki, miód z róży, dżem z figi, czarne oliwki oraz suszona paprykagarncarz przy pracyMiejscowa ludność ceramika z Trojanu
Bon Appetit Małgorzatyzważyła. Ja nie dodałam mąki, a śmietanę podałam w formie kleksów na talerzu. Doprawiamy zupę solą i ewentualnie jarzynką. Dekorujemy zupę natką pietruszki i tymiankiem. Zupę możemy podawać z ziemniakami albo z kaszą bądź też z pieczywem.Gotujemy grzyby wraz z włoszczyznągrzybowa zupa kasztelańska
Bon Appetit Małgorzatyzdejmujemy z ognia. Dodajemy jeszcze trochę pieprzu i majeranku. Glazurę wcieramy w żeberka i pieczemy je w 200 stopniach C przez 60 minut w piekarniku. Żeberka podajemy z ziemniakami i surówką. żeberka w glazurze
Bon Appetit Małgorzatymiękkości. Na sam koniec dajemy pastę pomidorową, doprawiamy solą, pieprzem i cząbrem oraz gorczycą i estragonem. Chwile dusimy i sos gotowy. Podajemy z rybką i ziemniakami. Dekorujemy koperkiem albo bazylią.rybka w czerwonym sosie
Bon Appetit Małgorzatyminut. Później wlewamy około 1,5 szklanki zakwasu z mąką żytnią i otrębami. I gotujemy przez 15 minut. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. Barszcz podajemy najlepiej z młodymi ziemniakami i koperkiem. barszcz z kaszanką
Bon Appetit MałgorzatyRozwijamy folię aluminiową, układamy na niej plastry pomidorów a na nie makrelę. Zawijamy folię. Pieczemy w 180 stopniach ok. 30 minut. Podajemy z ulubionymi surówkami, cytrynką, chlebem albo ziemniakami. pieczona makrela
Bon Appetit Małgorzatypietruszki i zwijamy w roladę. Następnie owijamy w cienką, przezroczystą folię do żywności, bardzo szczelnie jak cukierek. Gotujemy około 10 minut we wrzątku. Kurczaka podałam z ziemniakami oraz z gotowana marchewką. Kurczaka oczywiście przed podaniem odwijamy z folii ;)Kurczak z camembertem gotowany w folii
Bon Appetit Małgorzaty