ziemniak - 9653 przepisów (strona:454/644)

Chlorella - oczyszcza nasz organizm z toksyn. 159

witaminę A, beta karoten, żelazo czy cynk .  Dostarcza naszemu organizmowi 8 razy więcej energii niż buraki cukrowe, 22 razy więcej niż kukurydza i aż 45 razy więcej niż ziemniaki. Ustalono też, że może zastąpić jedną trzecią białka dostarczanego przez jaja i do dwóch trzecich białka ryb oraz posiada go aż trzy razy więcej niż wołowina. Posiada też niezwykłą zdolność

Przepisy i porady kulinarne
Pyszny dżem z borówek. 133

kilograma cukru odsypujemy 20 dkg na papier, dodajemy Dżemixy, kwasek cytrynowy i wszystko dokładnie razem mieszamy. Borówki myjemy, usuwamy zanieczyszczenia oraz zielone jagody. Wsypujemy do rondla, ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków na papkę. Stawiamy na nie duży ogień i zagotowujemy. Następnie wsypujemy cukier, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, ciągle podgrzewając. Zagotowujemy. Teraz wsypujemy powoli cukier wymieszany z Dżemixem i kwaskiem

Przepisy i porady kulinarne
Dżem z leśnych jagód (borówek). 158

małych słoiczków 2 kg borówek 1 kg cukru 1 dżemix (2:1) 1 opakowanie pektyny  (3 dkg) Sposób wykonania : Borówki obrać, opłukać, rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków. Wsypać do rondla, zagotować. Wsypać 80 dkg cukru, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Pozostały cukier wymieszać z dżemixem i pektyną. Na końcu wsypać cukier wymieszany z dżemixem i pektyną, dokładnie wymieszać i gotować

Przepisy i porady kulinarne
Jak szybko zetrzeć na tarce warzywa. 303

szybko zetrzeć na tarce warzywa np. cebulę , marchewkę lub ziemniaki na placki ziemniaczane, trzemy je ruchem okrężnym, najlepiej zgodnie z ruchem wskazówek na zegarze. Gdy będziemy trzeć warzywa góra-dół lub prawo-lewo po kilku ruchach warzywa zaczną nam się "ślizgać" i będziemy trzeć wolniej. Ten sposób jest oczywiście skuteczny gdy trzemy warzywa na papkę , nie na plasterki czy nitki

Przepisy i porady kulinarne
Mizeria ze świeżych ogórków do obiadu. 181

Następnie odcedzamy sok,dodajemy śmietanę, pokrojoną natkę pietruszki i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Możemy też pokroić do naszej sałatki dojrzałego pomidora. Podajemy do obiadu z mięsem i ziemniakami lub na podwieczorek z kromką chleba

Przepisy i porady kulinarne
Młoda kapusta z koperkiem i skwarkami do obiadu. 127

cebulę , oraz pozostałe składniki. Gotujemy, aż kapusta będzie miękka. Nadmiar wody odcedzamy, doprawiamy do smaku pieprzem i solą . Baldachim kopru wyjmujemy i wyrzucamy. Podajemy do obiadu np. z ziemniakami i mięsem.                          Smacznego

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka wielowarzywna ze świeżych warzyw. 190

Krajaczka do warzyw Składniki : 8 szt. dużych marchewek 4 szt. dużej pietruszki 1 szt. średniego selera 3 ziemniaki 2 jabłka 1 puszka groszku konserwowego  1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej 3-4 łyżki śmietany 18 % 3-4 łyżki majonezu sól pieprz czarny mielony zielona natka pietruszki Sposób wykonania :  Nadchodzi jesień, warto więc wykorzystać ten czas

Przepisy i porady kulinarne
Świeża sałatka z jajkiem do obiadu. 186

jajko ( jajko można też drobno posiekać nożem ), doprawić do smaku pieprzem i solą. Możemy też dodać 3-4 posiekane rzodkiewki. Wszystko dokładnie razem wymieszać , podawać na małych talerzykach do ziemniaków i mięsa.  Smakuje wyśmienicie, zwłaszcza wiosną ze świeżo pokrojoną rzodkiewką !  Jest to sprawdzony przepis, często ją robię do obiadu. Polecam

Przepisy i porady kulinarne
Jak przechowywać pieczywo, aby dłużej zachowało świeżość. 140

Mainka - Fotolia.com Najlepiej jest przechowywać pieczywo w foliowym worku, szczelnie zamkniętym. Jeśli natomiast przechowujemy pieczywo w chlebaku, możemy do środka włożyć przekrojone na pół jabłko lub kilka plasterków surowego ziemniaka, pieczywo wtedy będzie dłużej świeże

Przepisy i porady kulinarne
Kotlet schabowy po myśliwsku. 189

rozgrzej tłuszcz i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Kapustę kiszoną drobno posiekaj, dodaj cukier, jabłko starte na małych oczkach i  olej. Dokładnie wymieszaj. Podawać z ziemniakami lub frytkami, z kapustą kiszoną

Przepisy i porady kulinarne
Udka z kurczaka po królewsku. 187

każde udo położyć kawałek smalcu i szczelnie zawinąć folią aluminiową. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec około godziny, tak aby mięso było całkiem miękkie. Podawać gorące z ziemniakami ( lub frytkami ) i surówką

Przepisy i porady kulinarne