ziemniak - 9653 przepisów (strona:467/644)

Gęsie piersi pieczone na jabłkach 251

sosem z pieczenia. Na pół godziny  przed końcem pieczenia nastawić  funkcję grill, a brytfankę odkryć.Tak upieczoną  gęś możemy podać z podpieczonymi ziemniakami. Smacznego

Stare Gary
Jagnięce kotleciki z kością 185

folię i wstawić do lodówki, przynajmniej na godzinę. Mocno rozgrzać patelnię grillową. Smażyć kotleciki po ok 4 min z każdej strony (zależny od grubości mięsa)Podawać z pieczonymi ziemniakami (np z tego przepisu) i sałatą . Smacznego

Stare Gary
Perliczka pieczona na ruszcie 209

pieczenia ptaka ułożonego piersiami do góry. Co pół godziny odwracać mięso, tak aby ze wszystkich stron było pięknie zrumienione. W drugiej godzinie podlewać co jakiś czas piwem. Podawać z ziemniakami i np surówką z fenkuła. Smacznego

Stare Gary
Gulasz wołowy z kminkiem 216

wino wino. Mięso powinno być prawie   zakryte. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10  godzin. Podawać np z ziemniakami lub kaszą albo z dobrą bagietką . Smacznego

Stare Gary
Policzki wołowe w winie 265

szklanek. Dodać pietruszkę i wymieszać. Można ponownie włożyć policzki wraz z warzywami do sosu i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać z zielonymi warzywami i np puree ze słodkich ziemniaków. Smacznego!Uwagi: piekłam policzki 4 godziny. Po 2 godzinach były jeszcze bardzo twarde, przestraszyłam się, że takie może zostaną. Na szczęście końcowy rezultat był wspaniały

Stare Gary
Młoda kapusta z boczkiem 183

należy) ale to tylko kwestia gustu, jak ktoś jest kostek wrogiem - niech nie dodaje. Ja z kolei nie dodaję cukru do wody w której kapustę gotuję. Do kapusty młode ziemniaki, sadzone jajo, zsiadłe mleko - i obiad gotowy! Zapraszam!Składniki: 1 główka młodej kapusty 1 pęczek koperku lub kopru2 średnie cebule ok. 300 g boczku wędzonego1 łyżka mąki pszennej 2 łyżki

Stare Gary
Mielona karkówka na szpadkach - grill 223

zmielić. Czosnek drobno posiekać. Cebulę pokroić w małą kostkę. Seler obrać z włókien i bardzo drobno pokroić. Suszone pomidory drobno posiekać. Fasolę odsączyć i rozgnieść przy pomocy tłuczka do ziemniaków - nie musi być bardzo dokładnie. Do miski włożyć mięso, czosnek, cebulę, seler, pomidory, fasolę, dodać 1 - 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczkę harissy, mielony kmin, skórkę otartą z limonki, doprawić

Stare Gary
Grzyby duszone w piekarniku 189

grzyby podlać winem. Dusić jeszcze ok 1,5 - 2 godzin. godzinę przed końcem dodać śmietanę, dobrze wymieszaći kontynuować pieczenie. Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z ziemniakami Smacznego

Stare Gary
Cielęcina w sosie sardelowym 271

zgęstnieje. Robert Makłowicz zaleca, aby tak zrobioną cielęcinę podawać z knedlem ziemniaczanym z obu stron przesmażonym na maśle na złoto oraz ogórkami konserwowymi. Ja podałam z ziemniakami i też było smacznie. Smacznego

Stare Gary
Gulasz z jelenia z wolnowara 226

być może nie będzie to mięso w najlepszym gatunku. Stąd pomysł by gulasz zrobić w wolnowarze. Pomysł się sprawdził, mięso było miękkie i bardzo smaczne. Podałam z tłuczonymi ziemniakami. Polecam!składniki600 g  mięsa gulaszowego  z dziczyzny  - jeleń1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę1 cebula pokrojona w kostkę4 ząbki czosnku, posiekane1 łyżka posiekanej natki pietruszki + do podania2 łyżki

Stare Gary
Polędwiczka wieprzowa faszerowana 223

stron  (tych nie osłoniętych), patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C  na 30 minut.  podawać z puree z ziemniaków i np fasolką szparagową. Smacznego

Stare Gary
Pieczony łosoś w musztardzie ze szpinakiem 212

charakteru nadaje musztarda, podany na szpinakowym spodzie.Danie może i wygląda trochę 'ubogo', ale staram się nie łączyć produktów białkowych z węglowodanami, stąd brak na talerzu ryżu, makaronu lub ziemniaków do ryby czy mięsa (które z resztą jadamy bardzo rzadko).Oczywiście zdarza się, że łamię swoje zasady, bo nie wyobrażam sobie np. warzywnego spaghetti bez parmezanu i przymykam

Kraina Miodem Płynąca
Rozgrzewająca zupa grochowa- grochówka 141

inaczej- ładnie to nazwę- sensacje żołądkowe nie dadzą żyć i Wam i domownikom! :)))))Zupa:* bulion- 2 litry** groch cały- 1 szklanka* marchewka- 1 duża szt.* pietruszka- 1 duża szt.* ziemniaki- 3 duże* por- 1/2* przyprawy- liść laurowy (2 szt.), ziele (6 szt.), papryczka chili (1 łyżeczka), pieprz, sól, majeranek, cząberDodatkowo:* cebula- 1 duża* czosnek- 2 ząbki* boczek wędzony- około

Kraina Miodem Płynąca
Zupa rybna i przygotowanie bulionu rybnego 312

przechowywać w małych pojemniczkach nawet do 6-ciu miesięcySkładniki na zupę rybną - 6 porcji:bulion rybny 700-800 ml1 cebula2 łyżki masła ghee 400 g dorsza2 marchewki1 pietruszka2 ziemniaki kawałek pora i selerazielone listki lubczyku (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalniezielone listki selera (mrożone z zimowych zapasów)-opcjonalniesok z 1/2 cytryny 1 łyżka koncentratu pomidorowego100-150 ml kwaśnej śmietanysól.pieprznatka zielonej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa brokułowo-porowa 186

Oczyszczająca i wspomagająca pracę wątroby zupa.Rozgrzewająca, dietetyczna i łatwa w przygotowaniu.- 1 brokuł- 1 por, olej- 2 ząbki czosnku, sól, pieprz- 2 ziemniaki, liść laurowy- 2 litry wywaru lub wodyWarzywa umyj i pokrój na niewielkie kawałki

Pasje Jolki