ziemniak - 9653 przepisów (strona:474/644)

Kulki ryżowe w sosie z wędzonego boczku i śmietany 290

wymyślam mało czasochłonne potrawy. Nie jestem wielbicielką gotowych dań, wolę coś prostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec. Makaronu gnieść też nie za bardzo mi się chciało. Taki leniwy dzień ;) Zrobiłam więc przegląd szafek i lodówki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pierogi z kaszą gryczaną, grzybami i boczkiem 256

okaże się, że strach ma wielkie oczy :) a pierogi i makaron to coś wspaniałego i prostego :)Do faszerowania pierogów można wykorzystać praktycznie wszystko. Od świeżych owoców przez twarogi, ziemniaki i kasze do najbardziej wyszukanych rodzajów mięs. Warto poeksperymentować i poszukać ulubionych smaków :)Wszelkie propozycje farszów traktujcie jako bazę, którą można dowolnie zmieniać i ulepszać. Nie trzymajcie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wigilijne śledzie w śmietanie 414

pokroić w grubszą kostkę. Dodać razem ze śledziami  do śmietany i wymieszać. Przyprawić pieprzem i ewentualnie solą. Odstawić na pół godziny do lodówki.Podawać z gorącymi ziemniakami ugotowanymi w mundurkach.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowa zupa z sera bryndza 202

sprawnie.Zaparzony ser ze śmietaną przelać do garnka i mieszając zagotować. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Taką zupę można podawać z makaronem, ziemniakami lub grzankami. Grzanki:3 kromki pełnoziarnistego chleba,kilka łyżek oleju - użyłam oleju rzepakowego Rapso.Chleb pokroić w kostkę. Olej rozgrzać na patelni i wsypać chleb

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 191

wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć na lekko złoty kolor na średnim ogniu.Klopsiki dobrze smakują nie tylko podane w tradycyjny sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować na zimno, jako dodatek do chrupiącej bułki - na przykład.Po obsmażeniu klopsiki można również poddusić w ulubionym sosie, wtedy staną się miękkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognisty gulasz z pieczarkami i pomidorami 237

puszki - wraz z sokiem oczywiście.Dodać liście laurowe, ziele angielskie, sól i ostrą paprykę - zagotować i przelać do garnka z mięsem. Dusić do miękkości - doprawić do smaku.Podawać z ziemniakami, ryżem lub pieczywem - jak kto lubi :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Indycze żołądki w sosie śmietanowo - musztardowym 186

odrobiną cukru i ewentualnie solą.Warzywa można wykorzystać do przygotowania szybkiej sałatki, na przykład taką >KLIK!<Tak przygotowane żołądki można podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami. Żołądki są miękkie, a lekko musztardowy sos nadaje im wspaniałego smaku.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zraziki wołowe z marchewką, ogórkiem kiszonym, parówką i dymką 198

Podlać wodą lub bulionem, zagotować i przelać do zrazów. Wszystko razem dusić do miękkości podlewając wodą lub bulionem. Pod koniec duszenia posolić.Zrazy można podawać z ziemniakami, kaszą lub śląskimi kluskami. Sos powstały z duszenia można doprawić śmietaną, ale ja wolę taki naturalny, bez żadnych dodatków czy zagęszczania  :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paprykowe pulpety wieprzowe w sosie...paprykowym 182

wrzącego wywaru. Gotować przez kilka minut, do miękkości. Wywar doprawić solą i czerwoną papryką. Nie zagęszczać dodatkowo mąką.Pulpety podawać z ryżem ugotowanym na sypko, ziemniakami lub makaronem pełnoziarnistym.ja swoje pulpety podałam z brązowym ryżemSmacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zapiekana cukinia z mięsem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 168

nadziane mięsem i serem kawałki cukinii. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać pod przykryciem przez około pół godziny.Podawać z ziemniakami z wody lub z ryżem. Jako dodatek proponuję ziołowy sos na bazie jogurtu lub pikantny sos ze świeżych pomidorów.Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Drożdżówki z jeżynami 189

miękkiego masła,1 łyżka cukru waniliowego - przepis >klik!<,450 g mąki (ok. 3 szklanki),100 g cukru,1/2 łyżeczki soli,120 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków.Nadzienie:1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany,3 łyżki dżemu - użyłam malinowego,1/2 łyżeczki cynamonu,owoce - u mnie jeżyny.Drożdże rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać połowę lekko podgrzanego mleka, kilka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Grzyby w śmietanie 203

świeżymi grzybami da nam gęsty, lekko klejący sos. Jeśli ktoś nie lubi takich gęstych sosów, można dodać do niego odrobinę wody.Takie grzybki świetnie smakują z pajdą świeżego chleba lub ziemniakami z wody. Nie wiem jak Wy, ale dla mnie jest smak z dzieciństwa :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Devolay czy de volaille? A może schabowy z kurczaka? 541

smażenia powinien trwać około 10 minut w zależności od wielkości roladki.Mięsa nie nakłuwamy podczas smażenia, obracamy je delikatnie i dość często.Usmażony kotlet de volaille można podać z ziemniakami w najróżniejszej formie: od gotowanych, przez puree, frytki do kuleczek czy opiekanych :)Jeśli dobrze zwiniecie mięso, to podczas smażenia nie ma prawa nic z niego wypłynąć. Dopiero po przekrojeniu kotleta

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 886

mąką. Wlać do mięsa i warzyw i mieszając gotować na niewielkim ogniu przez około minutę.Całość przyprawić solą i pieprzem do smaku.Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pulpeciki w sosie pomidorowym// Makaroniada 211

mąki rozrabiam w małej ilości zimnej wody wlewam do sosu i dobrze mieszam. Gdy się zagotuję dodaję znowu pulpeciki i chwilę gotuję. Na koniec dodaję świeżą bazylię.Podaję z ziemniakami (jak widać na zdjęciu), lecz to danie dobrze komponuję się także z kaszą gryczaną, świetnie też pasują do tego zimowe przetwory z piwnicy (ogórki kiszone, korniszone, sałatki z papryki

NA MOIM TALERZU