Składniki: korzeń pietruszki (2 szt.) natka pietruszki (z 1 szt.) ziemniaki (2 szt. średnie) kalafior (1/3 szt.) czosnek (1 ząbek) grzanki (z 3 kromek) woda sól pieprz papryka ostra Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Ziemniaki i korzenie pietruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki kalafiora i pietruszkę zalewamy
Weganka gotujefont-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} 1,5 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku pół cebuli łyżka masła 2 małe brokuły lub 1 duży 2 ziemniaki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)family:"Times New Roman","serif";} Na łyżce masła podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra, następnie dodajemy pokrojone ząbki czosnku, podsmażamy chwilę, po czym zalewamy bulionem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ok. 8 min – tak, by ziemniaki były prawie miękkie. Potem dodajemy umyte różdżki brokuła i gotujemy jeszcze parę minut – aż brokuł zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku
psgotujemymargin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki: 450 g groszku zielonego 3 średnie ziemniaki 1,25 l bulionu 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 kulka mozzarelli 125 g Sól, pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie: Na maśle krótko podsmażamy cebulę z czosnkiem(...)czym dodajemy pokrojone ziemniaki i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy parę minut - aż ziemniaki nieco zmiękną. Potem dodajemy groszek zielony i gotujemy wszystkie składniki do miękkości. Gdy wszystko będzie już ugotowane idealnie dodajemy mozzarellę, aby się rozpuściła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec blendujemy krem na gładką masę i podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym
psgotujemyowoce w pełni, stąd też po raz kolejny postanowiłam z niego skorzystać i dziś prezentuję efekty - pyszne knedle ze śliwkami. Smacznego! Składniki: 1 kg śliwek 1 kg ziemniaków 2 jajka 20 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej cukier, kilka łyżek śmietany/jogurtu naturalnego Wykonanie: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie(...)ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, odrywamy je po kawałeczku, spłaszczamy w dłoni, kładziemy śliwkę i sklejamy nadając kształt kuli. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem polewamy śmietaną/jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem
psgotujemydania z imbirem, ale taka zwykła zupa krem z kalafiora też jest niczego sobie. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na obiad - do dzieła!! Smacznego! Składniki: 1 duży kalafior 3 ziemniaki mała cebula łyżka masła 3 ząbki czosnku 1,5 l bulionu warzywnego tymianek suszony, sól, pieprz do smaku Wykonanie: Na łyżce masła podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra, następnie dodajemy ząbki(...)czosnku, podsmażamy chwilę, po czym zalewamy bulionem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 8 min – tak, by ziemniaki były prawie miękkie. Potem dodajemy umyte różdżki kalafiora i gotujemy jeszcze parę minut – aż kalafior zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec całość blendujemy. Podajemy z chrupiącymi grzankami, u mnie dodatkowo chipsy z szynki (szynkę wrzuciłam
psgotujemyWreszcie jestem zadowolona i z czystym sumieniem mogę Wam podać przepis, piekłam go już dwukrotnie i wychodzi bez zarzutu. Miękisz sprężysty i pięknie wyrasta, skórka rumiana i chrupiąca, dodatek ziemniaka sprawia , że jest chleb szybko nie wysycha i długo utrzymuje świeżość. Składniki na dwie średnie keksówki: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 25 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajo(...)łyżeczki soli 1. W mleku rozetrzeć drożdże z cukrem, pozostawić na 10-15 minut, aby drożdże rozpoczęły fermentację. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, ziemniaki w postaci pure, ( ja swoje rozgniotłam widelcem), jajo i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie przez kilka minut do połączenia się składników. Miskę z ciastem szczelnie owijamy folią do żywności i odstawiamy
Apetyczna babeczkamożna posypać prażonymi pestkami, np. słonecznika lub dyni. Tutaj szybsza wersja (bez obierania ziaren z łupinek). Składniki: 2 łyżki oliwy lub masła 0,5 kg bobu 2-3 ziemniaki ½ cebuli lubczyk, sól, pieprz, sok z cytryny, inne ulubione przyprawy Ugotuj bób na parze. Ziemniaki obierz i drobno pokrój. Po ostygnięciu bób obierz z łupinek. W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz(...)wrzuć bób i podsmaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Dodaj ziemniaki, cebulę, dolej wody ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości (kilkanaście minut). Zblenduj. Dopraw do smaku, ponownie zblenduj. Jiro śni o sushi (2011, David Gelb) - t ak, to film o sushi (ale polscy widzowie przeżyją szok, dowiadując się, jak naprawdę powinno ono wyglądać i smakować), jednak dla mnie
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki 6 ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 3 cebule średniej wielkości 6 jajek pół szklanki mleka pęczek natki pietruszki lub /i bazylii pół pęczka szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach z dodatkiem łyżeczki soli. Po ostudzeniu potnij w krążki(...)zeszklij na 1 łyżce oleju, dopraw solą i pieprzem 3. Jajka roztrzep w dużej misce z mlekiem solą, pieprzem, natką pietruszki lub bazylii. Włóż pokrojone ziemniaki, wymieszaj razem 4. Do głębokiej patelni wlej 2 łyżki oleju i rozgrzej. Teraz powoli wlej przygotowaną masę. Smaż na wolnym ogniu, tak żeby nie przypalić tortilli, gdyż dość długo
AZgotuj!placki urzekły mnie w Białce Tatrzańskiej. Zapytałam jak się je robi, a przepis podaję Składniki: 0,5 kilograma ziemniaków (pani powiedziała, że mogą być z resztek z obiadu) szklanka mąki pół szklanki maślanki 1 jajko sól i pieprz do smaku masło Lurpak bryndza Przygotowanie: 1. Ugotuj ziemniaki, przepuść przez praskę. Wystudź. 2. Do zimnych(...)ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajko i wlej maślankę, sól i pieprz. 3. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie rzadkie dosypuj mąkę (ja dosypałam ok ćwierć szklanki) 4. Z ciasto uformuj owalne placki na wysokość ok 1 cm i zrumień a raczej upiecz na suchej patelni. 5. Podawaj z masłem Lurpak czosnkowym. Ja zrobiłam krem
AZgotuj!Temperatura spadła za oknem, podniosłam więc temperaturę moim dań . Składniki: 500 gram pure z ziemniaków ćwiartka kapusty włoskiej ząbek czosnku biała część pora sól pieprz gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie: 1. Przygotuj z ziemniaków pure. Go gorących ziemniaków wciśnij ząbek czosnku i drobno pokrojony por. Wystudź. 2. Pokrój bardzo drobno
AZgotuj!smaki. Oba rożne. Ale nie można jednoznacznie stwierdzić: które lepsze? Każdy z nich z osobna zachwyca. 2 duże ziemniaki pół selera dużego spory burak 2 jajka Sos: jogurt gesty drobno posiekany koperek ząbek czosnku sok z cytryny skórka z cytryny olej do smażenia W malakserze lub na tarce(...)dużych oczkach ścieramy ziemniaki, odcedzamy wodę. Następnie w drugiej misie ścieramy seler, a w trzeciej ścieramy buraka. Starte ziemniaki dzielimy na dwa i wrzucamy do misy z selerem i z burakiem. Do każdej z misek wbijamy jajko i mieszamy z solą i pieprzem. Smażymy na patelni najpierw placki z selerem, potem z burakami. Osdaczamy
AZgotuj!Czytałam sobie gazetę Rzepę i naszła mnie ochota na smażone frytki własnej roboty. Pewnie to zapach farby drukarskiej + zapach już niestety jesieni zanęcił mnie do fast foodu. Znalazłam więc ziemniaka kolosalnej wielkości i wystrugałam sobie frytki. W czasach kiedy byłam mała nie było czipsów, orzeszków. To była jedyna możliwość zaspokojenia chęci zjedzenia czegoś na "smaka". Miałam kaprys. Miałam(...)frytki. dziś z solą morską. ziemniak (i) olej rzepakowy sól morska Obierz ziemniaka (i), potnij na frytki takiej wielkości jak lubisz. Smaż w gorącym oleju aż będą rumiane. Posól solą morską
AZgotuj!Bardzo mi smakowała. Dodałam do zwykłej kartoflanki i było bardzo smacznie. Wywar warzywny 2 litry biała część pora 1 łyżka oleju 2 łyżki bryndzy z kminkiem 8 średnich ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka papryka słodka Pora pokroić w krążki udusić na oleju, wlać wywar warzywny, dodać ziemniaki, przyprawy. Kiedy ziemniaki będą ugotowane zmiksować, wyjmując liście
AZgotuj!mnie odkrycie. Danie wegetariańskie. Smakowało mi bardzo, było z nutką suszonej mięty. Przepis: szklanka kaszy gryczanej, 20 dag sera białego, 4 średnie ziemniaki, 2 jajka, 1 duża cebula, olej lniany i rzepakowy z pierwszego tłoczenia, mięta, sól, pieprz Kaszę i ziemniaki ugotować na sypko. Cebulę pokroić w kostkę, usmażyć(...)oleju rzepakowym. Ugotowane ziemniaki i ser przecisnąć przez praskę, dodać kaszę,wbić jaja dodać miętę i połączyć w masę. Masę włożyć do wysmarowanej masłem brytfanki i piec 40 min w temperaturze ok. 180 st. C. Maciej golasa lubelskiego podał zachwycająco! Z kolei druga grupa przygotowywała budyń jaglany. Nigdy nie powiedziałabym, że to budyń z kaszy. Pyszny. Ugotowałam
AZgotuj!cukinii czy placki ziemniaczane?... można połączyć obie opcje... ten pomysł podsunęła mi moja mama... od której jak już pewnie zauważyliście czerpię dużo inspiracji:-) Składniki: 1 duża cukinia 3 ziemniaki 2 jajka 3 czubate łyżki skrobi ziemniaczanej pęczek szczypiorku sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Z cukinii wydrążamy środek (chyba że mamy kilka bardzo małych cukinii to pomijamy tą czynność) Cukinię(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na sito i solimy (ja trzymałam tak cukinię ok. 40 min.). Dzięki temu placki są mniej wodniste. Ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach, następnie rękoma odciskamy z nich sok. Cukinię i ziemniaki mieszamy razem, następnie dodajemy pokrojony szczypiorek, jajka, sól, pieprz i skrobię ziemniaczaną. Na oleju smażymy nie duże placuszki. Smacznego
IMPRESJA SMAKU