klopsików: 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki borówki lub żurawiny do mięs Puree ziemniaczane: 1 kg mączystych ziemniaków 1/4 – 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='250 g mielonego mięsa wieprzowego (najlepiej karkówki(...)oleju sól, świeżo mielony pieprz 1 szklanka esencjonalnego bulionu wołowego 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka gęstej śmietany 18% 2 łyżki borówki lub żurawiny do mięs 1 kg mączystych ziemniaków 1/4 - 1/3 szklanki mleka 1 łyżka masła szczypta mielonej gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Szwedzkie klopsiki: Kajzerkę (może być czerstwa) namaczamy w mleku, aż będzie miękka, a następnie
Poezja smakuPogoda nas nie rozpieszcza, więc zupa krem pikantna oraz lekko rozgrzewająca jak znalazł na taki okres. Do tego bardzo prosta w wykonaniu. Możemy robić ją bardzo gęstą, dodając ziemniaki lub lżejszą. Resztę dyniowej historii opowiem przepisem. SKŁADNIKI : 1 średnią dynie hokkaido 1 cebulę średnią 2- 3 ząbki czosnku ziemniaki opcjonalnie(jeśli chcemy mocno gęstą(...)dyni , przesmażamy ok 5 minut. Dodajemy curry, jeszcze chwilę przesmażymy, zalewamy wodą (tak, aby całość dobrze przykryta) Jeśli chcemy mieć gęściejszą zupę, dodajemy również pokrojone w kostkę ok 3 ziemniaków. Gotujemy do miękkości,miksujemy i doprawiamy do smaku przyprawami wedle naszych upodobań. Możemy zabielić ją słodką śmietaną lub ukwaszoną gęstą śmietaną co nada jej dodatkowego smaku. Podajemy z uprażonymi pestkami
Basia w kuchnidomowych bitek, najlepsze są domowe kopytka z przepisu babci. <3 500g ugotowanych ziemniaków 1 jajko ok. 300g pszennej mąki (tyle ile się wgniecie) 2 łyżki skrobi ziemniaczanej odrobina soli Ziemniaki (ostudzone) dobrze ugniatamy/przeciskamy przez praskę lub mielimy w maszynce. Dodajemy do nich 1 jajko i mieszając dosypujemy mąkę. Ugniatamy delikatnie rękoma. Powinno to trwać jak najkrócej, by masa(...)zaczęła się coraz bardziej kleić i rozpadać. Ziemniaki powinny tylko połączyć się z mąką i stworzyć masę o dość zwartej, ale nie twardej konsystencji. Powstałe ciasto dzielimy na kilka części. Z każdej części tworzymy rulonik i kroimy go w kopytka (na ukos). Kopytka układamy na blacie wysypanym mąką i delikatnie oprószamy je po wierzchu. W garnku gotujemy dużą ilość osolonej
Kuchenna Kontrrewolucyapowrocie ze szkoły dzieciaków. Zupę gotuję zawsze na dwa dni, a na drugi dzień jest oczywiście jeszcze bardziej smaczniejsza. Dzisiaj gościła u mnie zupa cygańska. Składniki: 4 średnie ziemniaki 1 czerwona duża papryka 1 papryka pomarańczowa mała 1 cebula 4 pomidory 1 łyżka smalcu (taki domowej roboty, lub masła) 140 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie 2 łyżki ketchupu(...)smażyć około 6 minut, po czym dodać kiełbasę pokrojoną w kostkę, podlać 1 szklanką wody i chwilę dusić. W garnku zagotować 1,5 litra wody, dodać obrane i pokrojone ziemniaki, pokrojony boczek, sól , liść laurowy, ziele angielskie i ziarenka pieprzu. Gotować do miękkości ziemniaków, a następnie dodać zawartość patelni, przecier pomidorowy, ketchup, doprawić solą i pieprzem. Pogotować chwilę
O kuchni z uczuciemtorbę. To zajmuje naprawdę chwilę, więc nie przyjmuję do wiadomości wymówek typu "nie mam czasu zdrowo jeść" :) Składniki (2 porcje): Puszka tuńczyka w sosie własnym (170 g) 5 małych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej 1/2 cebuli 5 pomidorków koktajlowych garść rukoli, szpinaku lub mieszanki sałat 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka oleju NIERAFINOWANEGO (z solą i pieprzem) lub sosu winegret(...)1.Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Następnie przekrój na pół i ugotuj we wrzątku al'dente. 2. W tym samym czasie ugotuj pokrojone w ćwiartki ziemniaki. 3. Na dno pojemnika wsyp sałatę. Na to połóż ziemniaki, fasolkę i odsączonego tuńczyka. Dodaj połówki pomidorków i pokrojoną cebulę. Posyp pestkami dyni i zieleniną, np. pietruszką. 4. W osobnym pojemniku (najlepiej sprawdzi
Powiedz dietom nieteż było z moją mamą , Wkładki do placków ziemniaczanych były przeróżne ,zaczynając od warzyw ,przez owoce do mięsa włącznie. Tak właśnie narodziły się jabł-zioki. Czyli placki z ziemniaków i jabłek . Placki te królują na moim stole do dziś . Gdy moje wnuczki nie chcą jeść , smażę te placki i posiłek mam z głowy. Sklad 4 duże ziemniaki(...)jabłka ( jesli sa duże to 3) 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyzeczki soli 1 jajko Wykonanie Umyte,obrane ziemniaki i jablka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach . dodać cynamon,sól ,jajko i dobrze wymieszać .Jeśli jabłka mają dużo soku ,można dodać 1 czubatą łyżkę mąki . Kłaść na rozgrzany tłuszcz male placuszki i smażyć aż będą mialy ciemno brązowy kolor
Eli Gotowaniemięso było dokładnie wysmarowane marynatą. - Umyte warzywa pokroić w z dłuż , tak aby powstały cienkie paski . (Marchewkę i pasternak najwygodniej obieraczką do ziemniaków.) - W większym rondlu rozgrzać olej , bardzo mocno. Rozłożyć plasterki szynki i podsmażyć ok 1 minuty. Przewrócić kawałki na drugą stronę podsmażyć ok 1/2 minuty , wrzucić warzywa(...)Zmniejszyć ogień . Dusić ok 10 minut ( aż mięso będzie miękkie) Jeśli płyn odparuje to go uzupełnić . Danie to może być podawane jako danie samodzielne lub dodatek do ziemniaków. Jeśli ma to być dodatek do ziemniaków , trzeba dodać więcej płynu ,można go wykorzystać jako
Eli Gotowanieświat obiegła pewna zupa odchudzająca - to nie ta, ale nic nie stoi na przeszkodzie aby ją ugotować. Składniki; 20 dag wędzonego boczku pół główki białej kapusty 1 marchew 4 ziemniaki sól,pieprz ziele angielskie, liść laurowy przyprawa uniwersalna 1 łyzka (kopiasta) przecieru pomidorowego Boczek opłukać i zalać wodą. Marchew obrać, pokroić w kostkę dodac do garnka. Dorzucić ziele i liśc(...)laurowy, kapustę poszatkować i również dodać do zupy. Ziemniaki obrać pokroić w kostke. Kiedy kapusta będzie już prawie miękka dodajemy wtedy ziemniaki. Doprawiamy do smaku solą pieprzem, przyprawą i gotujemy do miękkości. Boczek wyjąc z zupy i pokroić w kosteczke i znów dodać do zupy. Na samym końcu w zupie rozprowadzić przecier pomidorowy. Wrzucić kilka listków świeżej bazylii i gotowe
Radość kipiąca uśmiechem.mojej kuchni, czasami brakuje pomysłu na nowe ale staram się aby każda była inna. Zupa koperkowa to takie lato na talerzu ;-) Wy lubicie? Składniki; 2 pęczki koperku 2 ziemniaki 2 skrzydełka marchew pietruszka ziele angielskie, lisc laurowy przyprawa uniwersalna pieprz,sól Kluseczki; 2 jajka 3 łyzki mąki pszennej łyzka posiekanego koperku Przygotowanie; Mięso płuczemy i zalewamy wodą(...)obrane i pokrojone warzywa (marchew, pietruszka) wrzucamy lisc laurowy i ziele. Koperek myjemy i od grubych łodyg odrywamy małe listki które drobno kroimy. Grube łodygi natomiast dorzucamy do zupy. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostke. W większym kubku mieszamy jajka i mąke na kluseczki. Dodajemy tyle wody aby masa była nieco gęściejsza niż na naleśniki. Doprawiamy odrobine przyprawa i dodajemy
Radość kipiąca uśmiechem.Zachciało mi się zupy ogórkowej i zupa ogórkowa jest ! Z ogórków kiszonych tego sezonu. Składniki -półtora litra rosołu albo wywaru warzywnego -litrowy słoik kiszonych ogórków -kilka ziemniaków -włoszczyzna -szklanka śmietany 18% -pęczek koperku -sól -pieprz - u mnie pieprz ziołowy SKWORCU -łyżka masła opcjonalnie lub oliwa z oliwek Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Podgrzać rosół lub wywar z warzyw(...)dodać ziemniaki, i pokrojona w kostkę włoszczyznę. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach i podsmażyć na patelni z łyżką masła lub na oliwie. Dodajemy do zupy. Solimy, dosmaczamy pieprzem. Zabielamy śmietaną, jeśli ktoś lubi, to można posypać koperkiem przed podaniem. Zupę podałam na PORCELANA BOGUCICE Smacznego
Z Kuchni Do Kuchnidoniczki. Zapraszamy! kawałek wędzonego żeberka 1 podpieczona cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 selera kawałek pora 3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego 2 szklanki grochu typu jaś 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku majeranek olej wędzony boczek Groch opłukać, zalać zimną wodą i zostawić przez kilka godzin do namoczenia (najlepiej na noc). Żeberko zalać wodą, dodać włoszczyznę, cebulę, liście laurowe(...)ziele angielskie i gotować ok. godziny. Następnie do wywaru wsypać namoczony groch i gotować, aż groch będzie miękki. Do zupy dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, czosnek i wędzony boczek wcześniej pokrojony w kostkę i podsmażony na patelni (opcjonalnie). Gdy ziemniaki będą miękkie doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Z mąki i oleju zrobić zasmażkę i zagęścić nią zupę. Smacznego
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKrupnik Składniki: żeberko wołowe lub wieprzowe kilka ziemniaków 2 marchewki duża cebula 3 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu czarnego włoszczyzna lub kostka rosołowa zielona pietruszka kilka suszonych grzybów woreczek kaszy perłowej sól, pieprz Do garnka wkładamy uprzednio umyte mięso, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, marchewkę obieramy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w pióra i dodajemy(...)wywaru. Wrzucamy przyprawy i grzyby, pietruszkę drobno siekamy i również dodajemy do zupy (trochę zostawiamy do posypania na koniec). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, jak mięso jest już miękkie dorzucamy je do wywaru, jak ziemniaki zmiękną dodajemy kaszę. Jak kasza jest miękka, można zajadać. Przed podaniem posypać natką
Pelusiowa Kuchniaświeżymi przyprawami. Efekt na pewno zadowoli każdego domownika, gustujące w kwaśnych smakach. Podajemy z kromkami świeżego, chrupiącego chleba. Składniki: 2 litry wywaru lub wody 450 gr. kiszonej kapusty 4 ziemniaki 50 gr. fasoli perłowej 100 gr. w ędzonego boczku 1 p ę tko kiełbasy duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka stołowa mąki, soli i pieprzu 2 kostki rosołowe koncentrat(...)wodzie, w której się moczyła. Kapust ę kroimy, zalewamy litrem wywaru i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając , uważając żeby si ę nie przypaliła. Obieramy ziemniaki, płuczemy, kroimy w kostk ę , zalewamy drugim litrem wywaru i gotujemy do mi ę kkości. Kiełbas ę kroimy w plasterki a cebul ę i w ę dzonk ę w średnią
Smaczne Potrawybardzo pyszny i apetyczny obiad. Polecam podawać go np. z sosem koperkowym, czosnkowym bądź grzybowym. Najlepiej do krokietów smakuje surówka z kapusty peki ń skiej. Składniki: 1 kg. ugotowanych ziemniaków 250gr. mąki pszennej 4 jajka 1 pętko kiełbasy 10 dkg. sera żółtego przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, lekko studzimy(...)przeciskamy przez praskę wraz z serem. Do ziemniaków i sera dodajemy mąk ę i wszystko dokładnie mieszamy. Jajka gotujemy na twardo, a następnie kroimy w kosteczkę. Kiełbasę kroimy w kostkę, a następnie smażymy na suchej patelni. Wszystko wsypujemy do miski, doprawiamy i mieszamy. Po upływie czasu z każdej części robimy okrągły placek, na środek placka nakładamy farsz i zwijamy krokiety
Smaczne Potrawyposklejać. Po około 30 minutach, kiedy staną się już lekko zmrożone można je umieścić w jednym woreczku. W ten sposób knedle na pewno nie będą posklejane. Składniki: 1 kg. ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej 2 łyżki stołowe gęstego jogurtu lub śmietany 2 jajka 2 kostki twarogu sól mąka do podsypywania cukier cynamon Przygotowanie: Ziemniaki obieramy(...)przepuszczamy przez maszynkę. Przygotowujemy twarożek: rozgniatając w miseczce ser biały z jogurtem lub śmietaną, cukrem ( dodajemy cukru według własnych preferencji ) i ewentualnie cynamonem. Robimy ciasto: w dużej misce mieszamy ziemniaki, obie mąki, jajka i pół łyżeczki soli. Szybko wyrabiamy na na jednolitą masę, o konsystencji plasteliny, aczkolwiek bardziej kleistej. Jeśli podczas zagniatania ciasto będzie się bardzo kleić do rąk, podsypujcie
Smaczne Potrawy