Lekka zupa z naszym ulubionym łososiem wędzonym na zimo. Sprawdzi się na świątecznym stole. Składniki 600 g ziemniaków 1 por (duży, biała część) 1 łyżka masła ghee 600 ml bulionu drobiowego 1 liść kaffiru 50 ml śmietany kremowej 100 g plastrów łososia wędzonego na zimno szczypiorek gałka muszkatołowa pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plasterki, por w piórka. Na rozgrzane masło wrzucamy warzyw, podsmażamy przez kilka minut, po czym zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do miękkości ziemniaków. Do zupy dodajemy śmietanę, paski łososia (1/4 zostawiamy), chwilę gotujemy (ok. 5 min). Do smaku doprawiamy gałką muszkatołową i pieprzem. Rozlewamy na talerze, posypujemy posiekanym szczypiorkiem, dodajemy pozostałego
R'n'G KitchenWiecie już że kocham serniki i namiętnie piekę alternatywne wegańskie, natrafiłam na bardzo stary przepis na ciasto, które bazuje na ziemniakach, które zresztą w można znaleźć w przepisach na serniki, ale to ciasto sera nie zawiera wcale ale cudnie udaje sernik. Ps. zdjęcia i próbę smaku robiłam, gdy ciasto było jeszcze ciepłe , ale po kilku godzinach masa idealnie się zwiąże(...)Składniki: masa: pół kilograma ugotowanych już ziemniaków 2 banany 200 g orzechów włoskich 100 g brązowego cukru jakiś aromat ja dałam ziarenka z 1 laski wanilii 50 ml wody po gotowanej ciecierzycy (wg mnie pominięta nie wpłynie znacząco na ciasto, będzie bardziej zbite) Ciasto: 400 g mąki (u mnie było t0 200 g pszennej i 200 g żytniej
greenscarfkiełbasy prawdziwej wędzonej 20 dkg szynki wędzonej w kawałku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie pieprz do smaku woda ok. 1,5 l. 10 szt ziemniaków Ja miałam kapustę w woreczku, delikatnie odcięłam górę woreczka i wycisnęłam sok z kapusty wprost do garnka. Kapustę wyłożyłam na deskę i pokroiłam ją nożem, przełożyłam do garnka, dodałam(...)Kiełbasę i szynkę pokroiłam w kostkę i dodałam do garnka. Postawiłam garnek na gazie i zupa gotowałam się około 45 minut. W międzyczasie obrałam i ugotowałam pokrojone w kostkę ziemniaki. Pod koniec gotowania zupy dodałam ziemniaki i podałam zupę. Zupa wyszła pyszna i rozgrzewająca w ten zimny dzień. Spróbujcie, smacznego ! Kapuśniak musi być kwaśny
Kuchnia na wzgórzuSkładniki: 1,20 kg królika 200 gram małych pieczarek 1 niezbyt duży por pokrojony w plasterki 4 marchewki pokrojone na 4 cm kawałki 600 gram ziemniaków obranych i pokrojonych w ćwiartki 3 niezbyt duże cebule obrane i przekrojone na 4 części 2,5 szklanki bulionu 4 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego 2 listki laurowe 70 g masła oliwa(...)oliwek sól, pieprz, papryka słodka Sposób wykonania: Pieczarki umyłam, osuszyłam, podsmażyłam na maśle. Kawałki królika oprószyłam solą, pieprzem, podsmażyłam na oliwie z oliwek. Ćwiartki ziemniaków oprószyłam solą i czerwoną papryką, podsmażyłam na maśle. Do brytfany włożyłam podsmażone pieczarki, marchewkę, cebulkę, czosnek i por. Ułożyłam mięsko. Dodałam liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarenkach. Zalałam bulionem. Wstawiłam na 1,5 godziny
Darcia w kuchnipierogów z owocami. Składniki: a)ciasto (na 30pierogów) 2 szklanki mąki pszennej 2 szczypty soli 1 łyżka oleju rzepakowego 3/4 szklanki gorącej wody b)farsz około 6-7 średnich ziemniaków kostka twarogu posiekana i zeszklona na odrobinie oleju średnia cebula cząber c) naczynia garnek i patelnia praska lub widelec stolnica/blat szklanka butelka lub wałek Wykonanie: a) ciasto 1. Weź miskę(...)minut) by było giętkie i elastyczne. 5. Odstaw na 30 minut by ciasto odpoczęło (ale nie dłużej!) b) farsz 1. Ugotuj (przy okazji obiadu) do miękkości 0,6 kg ziemniaków. Następnie je odcedź i odparuj. 2. Rozgnieć (praską/widelcem) ziemniaki i ostudź je. 3. Na oleju/maśle klarowanym zeszklij cebulkę 3.Do masy ziemniaczanej dodaj kostkę twarogu i zeszkloną na oleju
Fiolka w kuchniprzepiórka, 300-400 g masła, 200 g ziemniaków, 500 g świeżych borowików, 500 ml mleka, kilka śliwek, kilka ziaren pieprzu, dwie szczypty szafranu, laska cynamonu, goździk, pieprz, sól Masło roztopić w rondlu. Zanurzyć w nim przepiórkę. Dodać przyprawy. Kiedy zacznie się smażyć, zmniejszyć ogień do minimum. Smażyć przez 45 minut. Ugotować ziemniaki do miękkości (najlepiej ugotować ziemniaki w skórce
królestwo garówrobiła moja babcia. W kolorach śliwkowych czyli violet WESTWING home and living ma piękne dodatki. Zobacz ich piękne aranżacje! (zdjęcia poniżej) Składniki na knedle: ciasto : 1 kg ziemniaków o zwięzłym miąższu 2/3 szklanki (100 g) mąki 3 żółtka 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka soli mąka do posypania stolnicy 20 sztuk (ok. 200 g) małych dojrzałych śliwek węgierek składniki(...)miękkie, zagęszczamy sos, wlewamy rozrobioną mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Chwilę wszystko razem gotujemy. Przygotowanie knedli: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i przeciskamy przez praskę. Ciepłe ziemniaki mieszamy z mąką, żółtkami, masłem i łyżeczką soli. Zagniatamy ciasto i na posypanej mąką stolnicy i formujemy 2 wałki
Bon Appetit Małgorzatymielonym siemieniem lnianym lub kupuję taką gotową mieszankę. Najpyszniejsze w tych kotletach jest to gorące, aromatyczne masełko, które wypływa po ich przekrojeniu ...:)) Mmmmmm... Coś pysznego... Do tego ziemniaki oraz buraczki z cebulką i mamy przepis na niebo w gębie :D SKŁADNIKI (na 4 porcje): 4 niewielkie filety z kurczaka (po około 150 g każdy) świeżo zmielony pieprz odrobina(...)buraki średniej wielkości 0,5 cebuli sól, pieprz i cukier do smaku sok z cytryny lub ocet do smaku 1 łyżka oleju (opcjonalnie, ja nie dodaję) DODATKOWO: ugotowane ziemniaki (ilość według uznania) WYKONANIE: KOTLETY DE VOLAILLE: Masło rozgnieć widelcem ze startym czosnkiem, natką pietruszki, odrobiną soli i piperzu. Podziel je na 4 części (w formie małych, krótkich wałeczków
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżka imbiru, świeżo startego 4 ząbki czosnku, drobno posiekanego 300 g dyni, obranej i pokrojonej w kostkę 1 mały batat, obrany i pokrojony w kostkę (można zastąpić klasycznymi ziemniakami) 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę 1/2 czerwonej cebuli, pokrojonej w kostkę 400 g puszka krojonych pomidorów 2-3 chilli posiekane (lub więcej, jeśli lubisz jeszcze bardziej pikantne dania) sól(...)talerz i odstaw. Do tej samej patelni wlej kolejne 2 łyżki oleju, włóż czerwone curry, imbir i czosnek i smaż na średnim ogniu przez 30 sekund. Następnie dodaj, ziemniaka, jabłko, dynię, cebulę, chili, dopraw solą i pieprzem i smaż na średnim ogniu przez kolejne 10 minut. Następnie wlej mleko kokosowe, bulion, dodaj pomidory, cukinię, brązowy cukier, sos rybny, bazylię
karmelowycukru ( tyle ile soli ) 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy mielonej -skromnie, bez rozmachu bo będą jak słoneczniki na polu farsz : 200 g twarogu półtłustego ( jedna duża kostka ) 3 szklanki ugotowanych ziemniaków 3 cebule średniej wielkości 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka cukru sól do smaku ( wedle gustu ) okrasa : kawałek wędzonego boczku 1 duża cebula 2 łyżki smalcu szczypta soli i pieprzu(...)odstawiamy w misce lekko oprószoną mąką . Przystępujemy do wykonania farszu . Cebulkę obieramy i szklimy na smalcu , aż będzie miękka i złota , lekko solimy . Do miski wyciskamy prasą do ziemniaków , ugotowane wcześniej kartofle . Również tą samą praską do ziemniaków przeciskamy twaróg dodając go do kartofli . Dokładamy przestudzoną złotą cebulkę , solimy , pieprzymy , wsypujemy cukier i mieszamy widelcem tylko tyle ,żeby składniki się
Ogrodnik w podróżyktórej łyżka staje dęba :) Zapraszam do przygotowań! Składniki: pęczek włoszczyzny 2 gałązki lubczyku 600 g wędzonego boczku 2 kiełbasy śląskie 100 g słoniny 350 g łuskanego grochu 3 średnie ziemniaki 2 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 łyżki otartego majeranku sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 140 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Zaczniemy od przygotowania wywaru: w dużym garnku(...)słoninę. Wrzucamy kiełbaskę i smażymy do zarumienienia. Zlewamy nadmiar tłuszczu, a usmażoną kiełbaskę dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy boczek i również dodajemy do naszej grochówki. 4. Ziemniaki obieramy i kroimy w malutką kostkę. Marchewkę kroimy w ćwierć-krążki. Dodajemy do zupy, wsypujemy majeranek i gotujemy ostatnie 20 minut, aż ziemniaki będą ugotowane. Boczek w kawałku wyjmujemy
My Culinary ArtKociołek, który bazuje także na kabaczkach. Stwierdzam, że jest to ulepszona wersja lecza z cukinią, bogatsza o kilka składników - jednak nie do końca smakuje tak samo. Tutaj dzięki dodatkowi ziemniaków otrzymałam bardziej korzenny smak. Gdybym robiła to danie o miesiąc wcześniej z pewnością dorzuciłabym trochę fasolki szparagowej. Nie ma tu reguły co się daje do środka, ważne jest(...)obraniu i wydrążeniu wyjdzie nam wagowo o połowę mniej) 0,5 kg dobrej kiełbasy w pętkach ( zwyczajnej np. śląska) 0,5 kg małych pieczarek 2 cebule 2 ziemniaki szklanka rosołu (zamienna na wodę jeżeli nie macie pod ręką) 2 czerwone papryki - 0,5 kg słoiczek koncentratu pomidorowego 200 g sól, pieprz, bazylia (łyżka stołowa), łyżeczka słodkiej mielonej papryki, płaska łyżeczka
Poezja Smaków - blog kulinarnyWspaniałe danie samodzielne, na każdą porę dnia, pożywne, na ciepło może stanąć w szranki z każdym drugim daniem, bardzo, szybka, wygodna i pożywna wersja... Składniki: 4-5 ugotowanych ziemniaków 100 gram boczku wędzonego parzonego 1 średnia czerwona cebula 2 garści szpinaku świeżego 2 jajka 2 łyżki tartego żółtego sera 2-3 łyżki masła świeżo zmielony pieprz, gałka muszkatołowa Wykonanie(...)rozpuszczany masło, ugotowane ziemianki kroimy w talarki przekładamy na patelnię, dodajemy pokrojony boczek, cebulkę, którą kroimy w piórka smażymy razem ok 5-10 minut tak, aby przyrumieniły się lekko ziemniaki oraz boczek. Do miseczki wbijamy jajka dodajemy starty ser dokładnie mieszamy i przyprawiamy. Do usmażonych ziemniaków dokładamy świeży szpinak, chwilę smażymy, całość zalewamy jajkami z serem przykrywamy pokrywką, smażymy
kgwjanczewopiżmowej z grzankami i parmezanem . Chętnych zapraszam do degustacji :) Krem podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Jesień http://www.porcelanabogucice.pl/ Składniki : Około 1/2 kg dyni piżmowej 3, 4 ziemniaki 1 marchewka Vegeta, pieprz , szczypta chilli do smaku Grzanki Parmezan lub zwykły ser żółty 3 łyżki masła 3 łyżki śmietanki 12 % 3 ząbki czosnku bulion lub woda(...)Wykonanie : Dynię obrać , umyć i pokroić w kostkę . Ziemniaki i marchew obrać , umyć i także pokroić w kostkę. W garnku rozpuścić masło wrzucić dynię, czosnek , marchew i lekko zeszklić. Następnie dodać ziemniaki i wszystko zalać bulionem lub wodą na 2, 3 cm powyżej warzyw . Gotować na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Następnie przyprawić do smaku , vegetą , pieprzem i chilli
Sama słodycz i szczypta chiliobiad.Odmrażał mi się kawałek szynki.Znudziły nam się kotlety,pieczone szynki w całości.W domu nie było zbyt wielu składników,mnie złamała choroba. W końcu wymyśliłam.Szynka z ziemniakami i cebulką z piekarnika.Mniam,coś pysznego. Składniki: kawałek szynki cebula ziemniaki czosnek sól,ostra papryka,majeranek,pieprz ziołowy Szynkę pokroić na kawałki,doprawić solą,pieprzem czosnkiem i ostrą(...)lodówki na ok 2-3 godz(można na noc). Po upływie czasu mięsko obtoczyłam w mące(użyłam kukurydzianej) i obsmażyłam na patelni do zrumienienia.W miedzy czasie obrałam ziemniaki i pokroiłam w grube plastry,doprawiłam solą,pieprzem ziołowym,papryką ostrą oraz majerankiem.Dolałam trochę oleju i całość dokładnie wymieszałam by przyprawy się dobrze połączyły z ziemniakami.Tak przyprawione ułożyłam w naczyniu
Niespełnione zdolności kulinarne