ziemniak - 9653 przepisów (strona:151/644)

Zupa grzybowa nie tylko wigilijna 171

przygotowujemy ją w środku sezonu grzybowego. Zupa grzybowa nie tylko wigilijna jest pełna smaku, aromatu, pełna kawałków grzybów. Składniki: 1 por 3 marchwie 1 korzeń pietruszki 1 seler 3 ziemniaki opcjonalnie: 2 udka z kurczaka lub kilka kawałków ryby 1 cebula ok. 450-500g grzybów mrożonych lub świeżych ok. 40 g grzybów suszonych liść laurowy ziele angielskie sól, pieprz(...)angielskie, doprawiamy wstępnie solą i pieprzem. Gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Mięso/ rybę wyjmujemy. Warzywa wyciągamy, lekko przestudzamy. Wywar rybny przecedzamy (ości!). Do garnka w wywarem wrzucamy obrane ziemniaki przekrojone na mniejsze kawałki (ale nie za małe). Ugotowane prawie do miękkości ziemniaki wyciągamy. Wszystkie warzywa ścieramy na tarce na dużych oczkach (oprócz pora). Do wywaru wrzucamy wymoczone suszone grzyby

Pociąg Do Kuchni
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 624

Śledzie pod pierzynką, to kolejna propozycja na świąteczny stół.      SKŁADNIKI 250 g śledzi marynowanych, 2 jajka, 2 ugotowane ziemniaki, 3 ugotowane marchewki, 1 duża pietruszka, 1 czerwona cebula, ćwiartka czerwonej papryki, 4 ogórki w przyprawie curry Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, Dodatkowo: pietruszka do ozdoby, sól, pieprz WYKONANIE 1-2 śledzie kroimy w cienkie paski(...)resztę śledzi kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Jajka, marchew, ziemniaki i pietruszkę ścieramy oddzielnie na tarce o grubych oczkach. Ziemniaki mieszamy ze śledziem pokrojonym w kostkę. Układamy na dnie miski, następnie cebulę, posypujemy solą i pieprzem, smarujemy wierzch majonezem wymieszanym ze śmietaną. Następnie układamy marchew, pietruszkę i ogórki - smarujemy resztą sosu. Wierzch posypujemy jajkami

słodki bratek
Placki ziemniaczane ze szpinakiem 179

family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 700 g ziemniaków 200 g mrożonego szpinaku 1 jajko 3 łyżki mąki sól, pieprz przyprawa do ziemniaków Szpinak rozmrozić. Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce na drobnych oczkach. Dodać szpinak, jajko, mąkę

kulinarnyswiatdomi
ZUPA KUKURYDZIANA 182

Smaczna, tania i szybka w przygotowaniu zupa, której całego aromatu dodaje gałka muszkatołowa, idealnie pasują do niej grahamowe bułeczki SKŁADNIKI 1 puszka kukurydzy, 1 ziemniak, ½ l bulionu, 1/2 cebuli, 2 łyżki śmietany 18%, 2 łyżki masła, sól, pieprz, ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej , pietruszka, słodka papryka WYKONANIE Cebulę i obranego ziemniak kroimy w kostkę. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy cebulę, podsmażamy(...)dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy ziemniaka i bulion, gotujemy pod przykryciem 20-25 min. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i imbirem, dodajemy śmietanę. Gotową zupę blendujemy, rozlewamy na talerze, posypujemy posiekaną pietruszką i papryką

słodki bratek
Boże Narodzenie w staropolskim stylu 182

siatki wieprzowej 1 łyżka stołowa musztardy francuskiej 0,5 kg jabłek 0,2 kg jarzębiny mrożonej 100 g cukru pół butelki białego wina wytrawnego 1,5 kg ziemniaków 2 korzenie pasternaku 1 kostka masła 50 ml śmietany 36 % 0,2 l śmietany 36% zwykłej lub podwójnie pasteryzowanej pół pęczka pietruszki 1 szczypta gałki muszkatołowej 10 sztuk kiszonej rzodkiewki (rzodkiew(...)również wkładamy do piekarnika. Czarną kiszkę wyjmujemy z osłonki, przekładamy do dużego naczynia i dodajemy koniak, cynamon, gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, po czym bardzo dokładnie mieszamy. Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie.  Namoczoną siatkę wieprzową rozkładamy na desce do krojenia, nakładamy na nią czarną kiszkę (około 100 g) po czym zawijamy w otrzewnej formując kiełbasę. Smalec rozgrzewamy

Wiem co jem
Jak oniżyć cholesterol? Jak oniżyć ciśnienie krwi? Sekret dobrych zestawień pokarmowych. 205

byłoby ł ączenie produktów o dużej zawartości soli z produktami bogatymi w potas . Dla zrównoważenia ilości obu pierwiastków. Zestawienia, które warto byłoby tu polecić: szynka z melonem, wędlina z ziemniakami lub wędlina z roślinami strączkowymi, ser plus sałata lub ser z ziemniakami, lub ogólnie mięso plus warzywa.   Z tego powodu nie ma większego sensu lączenie  dwóch produktow bogatych(...)warzywa, pełnoziarniste zboża, wodorosty (mogą być wspaniałym dodatkiem do zbóż), wcześniej już wspomniany cz osnek (który jednoczesnie korzystnie wpływa na poziom złego cholesterolu, swietnie nadaje się jako przyprawa do ziemniaków czy zbóż). Zalecane składniki pokarmowe skuteczne w walce z podwyższonym ciśnieniem i ogólnie w chorobach krążenia. Owoce: takie jak: truskawki, oliwki, figi, banan, melon, sliwka, winogrona, cytryny. Warzywa : szczególnie

MODA NA BIO
Rolada ze szpinakiem 192

mięsa mielonego 1 ziemniak 2 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu szczypta hyzopu szczypta oregano pieprz sól pieprz ziołowy staropolski 150 g szpinaku pół małej cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz podwędzany bekon w plastrach Szpinak przysmażamy z cebulką i czosnkiem aż do odparowania nadmiaru płynu, studzimy. Mięso przekładamy do miski, dodajemy starty na tarce ziemniak, bułkę tartą i przyprawy(...)szpinak też równą warstwą. Następnie przy pomocy folii zwijamy roladę w rulon i przekładamy do formy, keksówki. Pieczemy w temp 200 st ok 45 min. Podajemy z ryżem lub ziemniakami i surówką

Gotowanie jest łatwe
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 157

Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ   Zupa krem z dyni na ostro: 1-1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego  500-600g dyni 500 g ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz(...)jestem fanką bardzo gęstych zup, ta jest nieco rzadsza, jeśli wolicie bardziej zawiesistą konsystencję - dodajcie mniej bulionu.     Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika

Cooking Monster
Zupa karczmarza Jankiela - berdyczowska II 292

rodzynki i dżem z czarnej porzeczki. Absolutne niebo w gębie.     1 kg mięsa wołowego 300 g marchewki 200 g pietruszki 200 g selera 300 g ziemniaków 100 g cebuli 1 czerwona słodka papryka 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2-3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 3/4 szklanki rodzynek 1 główka czosnku 1-2  łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru(...)łyżeczki papryki mielonej słodkiej 4 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek olej do smażenia Przygotować wywar warzywny: W 2 litrach osolonej wody  ugotować marchew, pietruszkę, ziemniaki (wszystko pokrojone w kostkę). Ziemniaki dodajemy w połowie gotowania, gdyż rozgotowują się szybciej.  Mięso i paprykę pokroić w kostkę, dodać pieprz (soli na tym etapie nie dodajemy), mieloną paprykę

Jadło i czytadło
Żur kujawski 257

kuchnią i poczuła słodko-kwaśny zapach. Ach, to była ta mąka zalana wodą, o której zapomniała, i która stała na piecu kilka dni. A jak by wlać to do ziemniaków? – pomyślała kobieta. Jak pomyślała, tak zrobiła. Mieszając zakwas zalała nim ziemniaki. Zapach w kuchni rozszedł się apetyczny. Oczy kobiety przyciągnęła skórka słoniny, która wisiała nad kuchnią. Pokroiła ją i dodała(...)garnka, posoliła i spróbowała swojej strawy. Oniemiała z zachwytu. To, co ugotowała było bardzo smaczne i sycące. Mąż, wróciwszy z pola, liczył na parę ziemniaków w łupinach, a tu dostał pyszną zupę. Opowiadał później w okolicy, jak to mu żona nagotowała takiej dobrej strawy, że ją potem stale „żor”. Ludzie zaś lekko przekręcili to słowo, i tak powstała nazwa „żur

Garniec Magalie
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 212

Przepis na bulion drobiowy znajdziecie TUTAJ   Zupa krem z dyni na ostro: 1-1,5 l bulionu drobiowego lub warzywnego  500-600g dyni 500 g ziemniaków 1 cebula czerwona + 1 cebula zwykła 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry sól i pieprz(...)jestem fanką bardzo gęstych zup, ta jest nieco rzadsza, jeśli wolicie bardziej zawiesistą konsystencję - dodajcie mniej bulionu.     Dynię obieramy, wydrążamy i kroimy na kawałki jednakowej wielkości. Ziemniaki obieramy i kroimy na mniejsza kawałki. Cebulę kroimy w ósemki. Wszystko przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, równomiernie polewamy oliwą z oliwek i doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika

Cooking Monster
Jesienna zupa jarzynowa 184

będzie nieco cięższa. Ważna jest za to kolejność dodawania warzyw. Zaczynamy jak zwykle od tych, które gotują się najdłużej czyli marchewki i pietruszki. Potem idzie fasolka, po chwili brukselka, ziemniaki i całość wieńczymy kalafiorem, praktycznie w ostatnim momencie, jak to mawia mój tata Chodzi o to, aby warzywa nam się nie rozgotowały. Tak sobie myślę, że następnym razem dodam(...)martwić Drukuj Jesienna zupa jarzynowa window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1,5 l bulionu 0,5 l wody garść fasolki szparagowej 2 garście brukselki 2 marchewki 1 pietruszka 3 ziemniaki kilka różyczek kalafiora 1/2 szkl. śmietany Koperek do podania Sposób przygotowania Wodę zagotowujemy. Na wrzątek wrzucamy startą marchewkę i pietruszkę. Gotujemy ok 10-15 min. Dodajemy obraną i pokrojoną

Mieszam w Garnku
Potrawka z podrobów z warzywami 193

podrobów. Ja tym razem wykorzystałam drobiowe, gdyż są delikatniejsze, 300 g wątróbki, 200 g serc, 200 g żołądków kurzych i indyczych dużego pora dwie średnie marchewki pietruszkę 5 średnich ziemniaków średnią cebulę pół kwaśnego jabłka mąkę smalec (lub olej) ziele angielskie, liście laurowe, majeranek, cząber, tymianek, sól, pieprz, imbir ząbek czosnku Wszystkie podroby dokładnie oczyszczam z tłuszczu i błonek, wątróbkę(...)niewielką ilością bulionu, dokładam pokrojone żołądki. Następnie podsmażam pokrojonego w plastry pora, marchewki i pietruszkę- dorzucam do potrawki. Wszystko duszę około 25 minut i dorzucam pokrojone w cząstki ziemniaki, pilnując, by bulion mniej więcej sięgał wszystkich składników. W międzyczasie podsmażam wątróbkę, a na koniec cebulkę. Wszystko staram się przyrumieniać na tej samej patelni, nie myjąc jej, więc na koniec wlewam

Pichceniomania
Knedle ze śliwkami węgierkami. 217

bardzo bardzo smaczne i obowiązkowe do wykonania każdego lata choć jeden raz! :-)                Składniki na około 25 knedli: Ciasto: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 250 g mąki pszennej 2 duże jaja Pozostałe składniki: śliwki węgierki - około 25 szt. cukier olej kokosowy do podsmażenia tartej bułki bułka tarta płaska łyżeczka cynamonu mąka pszenna(...)podsypywania Wykonanie: Ziemniaki ugotować na miękko z dodatkiem soli. Jeszcze ciepłe (ale nie gorące by się nie poparzyć) przecisnąć przez praskę do ziemniaków dwa razy. Zostawić by całkowicie ostygły. Do zimnych dodać mąkę i jaja, po czym wyrobić na gładką masę. Śliwki umyć, naciąć z jednej strony, delikatnie usunąć pestkę. Do każdej śliwki wsypać po pół łyżeczki cukru i zamknąć

Poezja Smaków - blog kulinarny
Restauracje w Poznaniu: Słodka&Ostra 220

Menu jest wypisane kredą na tablicy, na miejscu jest również kelner, który służy pomocą. Po rozmowie z nim decydujemy się na polędwiczki wieprzowe z puree z groszku z młodymi ziemniakami, kalafiorem i brokułem, tortellini z ricottą i szpinakiem z młodymi warzywami z pesto oraz spaghetti arrabiata dla dzieci. Do picia zamawiamy domową lemoniadę. Spory plus dla lokalu, że bez najmniejszego(...)orzeźwiająca. Obsługa ma od nas spory plus, bardzo uprzejma, taktowna i pomocna. Nie przeraziły jej nawet rozbrykane maluchy:) Potrawy, które kosztowałyśmy: Polędwiczki wieprzowa confit, puree z groszku, młody ziemniak, kalafior, brokuł (cena: 26zł) Tortellini z ricottą i szpinakiem, młode warzywa z pesto  (cena: 19zł) Spaghetti arrabiata (cena: 20zł) Domowa lemoniada (cena: 8zł) Koszt porcji: między 18zł, a 34zł Ogóródek

Kolizje Smaków