ziemniak - 9653 przepisów (strona:160/644)

Pieczone ćwiartki kurczaka w pomidorach i tymianku 148

kurczak, pachnące pomidory ze szklarni, tymianek z grządki, no i ziemniaczki. Wszystko pieczone razem w piekarniku. Polecam. Składniki: Ćwiartki z kurczaka ( dowolna ilość, ja miałam trzy ) Kilka pomidorów ( 5 ) Ziemniaki Świeży tymianek Sól Słodka papryka mielona Czosnek granulowany Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i papryką. W naczyniu do zapiekania razem z kurczakiem umieszczamy przekrojone na ćwiartki pomidory(...)oraz obrane i pokrojone ziemniaki. Pomidory i ziemniaki posypujemy solą i dodatkowo całość przyprawiamy granulowanym czosnkiem. Pomiędzy składniki wkładamy gałązki tymianku. Pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Pieczemy około 1 ½ godz. w temperaturze 190 o C. Po zarumienieniu kurczaka z jednej strony, obracamy gdy. Gdy obie strony będą zarumienione przykrywamy folia aluminiową i pieczemy pod przykryciem. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Pierogi ruskie 123

ziemniaki 50 dag · ser biały 40 dag · cebula 4 szt · mąka pszenna 50 dag · woda ciepła 1 szkl · sól · pieprz · olej  Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości studzimy. Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju. Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem, dodajemy 3/4 usmażonej cebuli

Camilla w kuchni
Knedle ze śliwkami. 125

Składniki: 730g obranych ziemniaków, 350g mąki pszennej, 2 jajka, 18 śliwek, 3 duże łyżki masła, bułka tarta, sól. Opcjonalnie zamiast masła i bułki tartej: śmietana,  cukier. Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i pozostawić do lekkiego ostygnięcia. Jeszcze ciepłe ziemniaki zmielić przez maszynkę. Dodać do nich mąkę, jajka i troszkę soli. Zagnieść ciasto. Ze śliwek usunąć pestki

W kuchni u Moniki
Placki ziemniaczane z jabłkiem i wątróbką 194

Placki ziemniaczane z jabłkiem charakteryzują się lekko słodkawym smakiem. Z wątróbką z cebulką stworzyły bardzo zgrany duet. Obiad podałam na talerzu od  PORCELANA BOGUCICE Na placki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 cebula 1 jajko 3 łyżki mąki Sól Pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: 500 g wątróbki drobiowej 4 cebule 1 łyżeczka przyprawy do duszonych mięs 1 łyżeczka koncentratu(...)pomidorowego + 50 ml wody Sól Pieprz Placki ziemniaczane: Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o bardzo małych oczkach. Jabłko oraz cebulę również obieramy i ścieramy do ziemniaków. Wbijamy jajko, dodajemy mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie nakładamy po dwie łyżki masy na patelnię (formujemy placki). Smażymy na rumiano. Podajemy

VioletoweKucharzenie
Drobiowe szaszłyki. 179

składnikami). Nadziewamy na patyczki do szaszłyków. Ja piekę pod folią w 200stopniach. Gdy warzywa zmiękną, ściągam folię i jeszcze chwilkę piekę. Robiąc szaszłyki na obiad lubię upiec do nich ziemniaki. Ziemniaki posypuję lekko wegetą i zawijam pojedynczo w folię aluminiową. Piekę ok.1h - sprawdzam wykałaczką czy są miękkie. Masełko mieszam z koperkiem i wyciśniętym czosnkiem, formuję kuleczki i wkładam do lodówki(...)ziemniaki są gotowe, kroję je na pół i kładę masełko, które się roztapia. Ja dodatkowo jeszcze je solę. Smacznego

W kuchni u Moniki
Żurek. 153

warto. Czuję, że stanęłam dziś na wysokości zadania :)   Składniki: 200g boczku, najlepiej wędzonego, 180g kiełbasy,  średnia cebula, 3 białe kiełbasy, 2 x marchew, pietruszka, kawałek selera, 4 ziemniaki, 5 ząbków czosnku, butelka żuru staropolskiego (500ml), mała śmietana 18%, 2 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, sól lub warzywko ( ja dałam przyprawę uniwersalną ), pieprz, majeranek, 2 jajka. Przygotowanie: Kiełbasę(...)Marchew pokroić w talarki, natomiast seler i pietruszkę zostawić w kawałku. Dodać do wywaru gdy ten się zagotuje. Gotować na średnim ogniu ok.35-45min. Po czym dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żur i dodać wyciśnięte ząbki czosnku. Przez chwilę gotować. Śmietanę wlać do miseczki i cały czas mieszając dolewać po łyżce zupy, aż będzie rzadka. Następnie wlać

W kuchni u Moniki
Placki ziemniaczane. 117

Placki ziemniaczane można jeść na słodko i na słono.  Składniki: (z tej ilości składników wyjdzie 6 dużych placków ziemniaczanych) 15 ziemniaków, 2 cebule, 5 łyżek mąki, 2 jajka, sól, pieprz, olej do smażenia. Przygotowanie:   Ziemniaki obrać i umyć. Cebule obrać.  Ziemniaki i cebule zetrzeć, dodać jajka, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać. Rozgrzać tłuszcz i smażyć na średnim

W kuchni u Moniki
Zupa z młodej fasolki szparagowej. 161

Składniki: 0,5kg fasolki szparagowej, 2 kostki od schabu, 2 marchewki, 1 duży korzeń pietruszki, kawałek selera, por, 1kg ziemniaków, śmietana 30%, łyżka pokrojonej natki pietruszki, sól, pieprz, magii, 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego. Przygotowanie: Ugotować wywar z kości i  warzyw (oprócz natki pietruszki i ziemniaków), od razu dodając fasolkę - fasolkę pokroić na 3 części(...)wywaru dodać 3 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, sól, pieprz i można dodać ciut magii. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę lub na mniejsze części i dodać do wywaru po 30minutach. Łącznie gotować ok.1h, do momentu aż wszystkie warzywa będą miękkie.  Na koniec dodać śmietanę i zieloną pietruszkę. Przepis nadesłany przez moją mamę

W kuchni u Moniki
Kartoflak ( babka ziemniaczana) 128

Składniki: 2 kg ziemniaków, 1 jajko, 1 cebula, 0,5 kg wędliny, kiełbasy lub boczku (można dać wszystkiego po kilka dag), 1 łyżka mąki ziemniaczanej (niekoniecznie, ale wtedy trzeba zobaczyć czy nie dać więcej mąki pszennej), 3 łyżki mąki pszennej, sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania naczynia żaroodpornego i mąka do posypania. Przygotowanie: Obrane i umyte ziemniaki zetrzeć na tarce(...)placki ziemniaczane).    Wędlinę, boczek, kiełbasę i cebulę pokroić w kostkę i razem podsmażyć. Gdy przestygną dodać do ziemniaków, dodać również jajko, przyprawy, mąkę ziemniaczaną (niekoniecznie) i mąkę pszenną. Wymieszać. Naczynie żaroodporne natłuścić, obsypać mąką i wlać gotową masę ziemniaczaną. Natłuszczone naczynie żaroodporne można również obłożyć papierem do pieczenia i na niego dopiero wylać masę ziemniaczaną. Wstawić do nagrzanego

W kuchni u Moniki
Zupa ogórkowa 194

Składniki:  korpus kurczaka, udko i skrzydełko,  400g ogórków kiszonych, 175g śmietany 18%, 4 marchwie, kawałek selera, 2 pietruszki,  garść posiekanej natki pietruszki, 12 niedużych ziemniaków, 1/2 szklanki ryżu ( jeżeli nie lubisz bardzo gęstej zupy daj o połowę mniej ryżu lub go całkiem pomiń). 1 por, 4 listki  laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz. Przygotowanie: Mięso(...)wodą i wstawić do gotowania ( w osobnym garnku, nie w tym co gotuje się mięso). Marchew, seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Por drobno pokroić. Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Warzywa dodać do wywaru gotującego się z mięsem. Dodać również ryż i przyprawy. Gotować do momentu aż ziemniaki i ryż będą miękkie. Od czasu do czasu zamieszać

W kuchni u Moniki
Tort ziemniaczany 196

Prosta zapiekanka ziemniaczana doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe. Składniki: Na tortownicę o śr. 24 cm 10 dużych ziemniaków 6 dużych cebul 30 dkg kiełbasy w plasterkach, np. krakowskiej 30 dkg sera żółtego w kawałku 5 łyżek cebulki zapiekanej sól, pieprz, tłuszcz do wysmarowania tortownicy- np. margaryna 1/3 kostki margaryny zwykłej, np. Palma Sposób przygotowania:  Ziemniaki obieramy, myjemy(...)były zbyt grube. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, tak by "pióra" były jak najdłuższe. Smażymy na margarynie z odrobiną soli i pieprzu na złoty kolor. Usmażoną łączymy z ziemniakami i 2 łyżkami cebulki zapiekanej, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Wykładamy do tortownicy układając kiełbasę pomiędzy warstwy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 st C piekarnika na 2 godziny

Kuchnia w czekoladzie
Pierogi ruskie z pieczarkami 125

pierogów: Ciasto: 4 szklanki mąki (1 szklanka= 250ml) + do podsypywania blatu 1 płaska łyżka soli 1 szklanka gorącej wody 1 jajko 1/3 szklanki oleju Farsz: 4 duże ziemniaki 400g sera białego 10 pieczarek 2 duże cebule 2 łyżki maggi 1 płaska łyżka ziarenek smaku 1 łyżeczka pieprzu 100g margaryny Omasta: 5 pieczarek dużych 1 cebula 50g margaryny Sposób przygotowania(...)Farsz: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości, najlepiej dzień wcześniej. Następnie wraz z serem przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Cebulę rumienimy na 2/3 kawałku margaryny. Na reszcie smażymy starte na tarce pieczarki. Do sera i ziemniaków dodajemy przyrumienioną cebulę oraz pieczarki, doprawiamy ziarenkami smaku, przyprawą w płynie i pieprzem.  2. Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, solimy, robimy wgłębienie

Kuchnia w czekoladzie
Zapiekanka po chłopsku . 141

szklanka   Kwaszonej kapusty firmy Orzech Vegeta , pieprz do smaku ,szczypta rozmarynu  1 łyżka papryki słodkiej 1 płaska łyżka ziół prowansalskich  4 łyżki oliwy około 5 ziemniaków 1 szklanka dowolnego bulionu  Wykonanie : Mięso umyć osuszyć ręczniczkiem papierowym i pokroić w grubą kostkę. Dodać przyprawy i wymieszać. W rondlu rozgrzać oliwę , wrzucić mięso i cebulę pokrojoną(...)piórka , chwilkę podsmażyć, następnie wlać bulion i dusić na małym ogniu około 30 minut    . Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną. Ziemniaki obrać umyć i pokroić w grubą kostkę ,kapustę odcedzić z wody   wymieszać z mięsem i przełożyć do naczynia żaroodpornego . Piec w temperaturze 180 stopni około 30 , 35 minut aż ziemniaki zmiękną. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
PLACKI ZIEMNIACZANE Z ŻÓŁTYM SEREM 163

regionalnym przysmakiem na Warmii i Mazurach. U mnie w domu były od zawsze, pamiętam że najczęściej podawane ze śmietaną i cukrem. To były piękne czasy :-)  Składniki: 1 kg ziemniaków  1 cebula  2-3 łyżki mąki pszennej  łyżka śmietany  sól, pieprz  30 dag sera żółtego  1 jajko olej do smażenia Sposób przyrządzenia:  Ziemniaki(...)małych oczkach. Odcisnąć delikatnie sok, można na sitku można ręką. Masę ziemniaczaną przełożyć do naczynia, dodać jako, mąkę, sól, pieprz, śmietanę oraz mąkę ziemniaczaną, która powstała z soku z ziemniaków. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać starty ser na tartce o dużych oczkach . Smażyć na oleju z każdej strony na złoty kolor.  Możecie podawać z czym tylko Wam się zapragnie

pieprzny smaczek
Kapuśniak po amatorsku 182

kapusta kiszona 45 dag · kiełbasa 10 dag · czosnek 1 główka · masło 1 łyżka · cebula · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyzki · papryka konserwowa 1-2 strąki · sól · pieprz · majeranek ziemniaki 3-4 szt  Ziemniaki obrac i ugotować, pokroic w kostkę. Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Kiełbasę opłukać, włożyć do pozostałego wywaru, zagotować, następnie wyjąć, obrać z osłonki, pokrajać(...)półplasterki. Czosnek obrać, sparzyć, podsmażyć na maśle. Cebule obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ziemniakami i pozostałym wywarem, czosnkiem, kiełbasą i zmieloną papryka oraz przyprawami, gotować kilka minut, doprawić do smaku

Camilla w kuchni