minut + 12 godzin moczenie fasoli Składniki: 200 g fasoli Piękny Jaś, 350 g bakłażana (1 szt), 350 g dyni Hokkaido, 300 g dojrzałych pomidorów (ok. 4 szt.), 300 g ziemniaków (ok. 4 szt.), 200 g cebuli (jedna duża), 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, esencja do duszonych warzyw Knorr, 2 łyżeczki madras curry (hot madras curry w wersji pikantnej(...)ogień, nakryć, gotować 65 minut. W między czasie przygotować warzywa: cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę, dynię pokroić razem ze skórą w kostkę wielkości ziaren grochu, bakłażana i ziemniaki w kawałki ok. 1 cm x 1 cm. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w ósemki. 25 minut przed końcem gotowania fasoli rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wsypać madras
SzczyptaSmaQtradycyjna grecka potrawa. Jednak ojczyzną musaki jest Turcja. Przygotowuje się ją również na Bałkanach, a w Rumunii i Bułgarii uznawana jest za potrawę narodową. Składniki: 2 bakłażany 4 ziemniaki 500 g.mielonego mięsa baraniego cebula 2 ząbki czosnku 3 dojrzałe pomidory po jednej łyżeczce oregano i bazylii pół szklanki oliwy sól pieprz Na sos baszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki(...)obrane bakłażany pokroić wzdłuż w plastry. Posypać solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy dużą ilość oliwy z oliwek. Plastry bakłażanów smażymy z obu stron. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w plastry i smażyć na oliwie po bakłażanach. Obraną cebule pokrój w kostkę, posiekaj czosnek i podsmaż, mieszając, na sporej patelni na pozostałej oliwie. Gdy cebula nabierze
Smaczne Potrawywywar mięsny 1,5 L · kapusta biała 50 dag · ziemniaki 3-4 szt · boczek wędzony 10 dag · marchew · pietruszka · seler korzeniowy · pieczarki 4-5 szt · śmietana 18 proc 1/2 szkl · żółtka 1-2 szt · natka pietruszki · sól · pieprz Kapustę nalezy oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać(...)kostkę, dodać do kapusty w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Boczek pokroić w kostkę, częściowo stopić. Pozostałe warzywa, ziemniaki i pieczarki oczyścić, opłukać pokrajać w paseczki, dodać do boczku, podsmażyć, skropić wodą, udusić do miękkości. Następnie połączyć z kapustą, chwilę, chwilę pogotować ze śmietaną, wymieszać z żółtkami i posiekana natka pietruszki, doprawić do smaku
Camilla w kuchniNajbardziej klasyczny przepis na pierogi. Każdy robi je troszkę inaczej, a jednocześnie podobnie. My przepadamy za nimi, dla naszego alergika gotuję specjalnie bez dodatku sera z samymi ziemniakami, a skórkę robię na wodzie i bez jajka. Można zrobić od razu więcej i zamrozić na później. Ja uwielbiam jeszcze z dodatkiem smażonej cebulki i w farszu i też później na talerzu(...)koniecznie z pieprzem ziołowym. ser biały ziemniaki 1 duża cebula sól pieprz czarny pieprz ziołowy mąka ciepła woda szczypta soli olej Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę. Wymieszać z serem i pokrojoną usmażoną cebulką. Doprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym. Z mąki i ciepłej wody zagnieść ciasto. Rozwałkować i wycinać krążki szklanką. W każdy krążek nałożyć trochę farszu
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniekrzesełku minimum pięć godzin. Ma to jednak też swoje zalety, bo można nadrobić książkowe zaległości. Jednak obiad trzeba zrobić szybki, bo rodzinka głodna. Składniki: 1 średni kalafior 6 średnich ziemniaków 3-4 pomidory 2 ząbki czosnku 2 szczypty gałki muszkatołowej 400 ml śmietany (dałam 18%) szczypta ostrej papryki 1/4 łyżeczki słodkiej papryki 6 plasterków sera żółtego sól pieprz Ziemniaki obrać(...)wodzie ale tak żeby były lekko twarde. Pokroić w plasterki i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Pomidory obrać ze skórki pokroić na mniejsze cząstki i rozłożyć na ziemniakach. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować w posolonej na półtwardo. Rozłożyć na wierzch zapiekanki. Śmietanę wymieszać z rozdrobnionym czosnkiem,gałką muszkatołową, papryką słodką, ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę
O kuchni z uczuciemmięso do woka. Dobrze jej robi krótkie marynowanie – np. w marynacie na bazie oliwy i sosu Worchestershire czy sosu sojowego i octu balsamicznego. Do podania – dużo zdrowsza wersja frytek. Ziemniaki (zimowe, stare) obieramy ze skórki, kroimy w plastry (ok. 0,5-0,7cm), wrzucamy do miski, podlewamy olejem rzepakowym, tak żeby wszystkie równo się nim pokryły, posypujemy solą, mielonym kminkiem(...)doborze mięsa TUTAJ ). Jeśli macie ochotę na kilka plastrów chrupiącego bekonu, wrzućcie go teraz na patelnię. Steki zdjęłam na metalową kratkę żeby odpoczęły, potem przełożyłam na talerze. Tak upieczone ziemniaki świetnie udawały frytki, miały więcej chrupiących płaszczyzn i były fajnie miękkie w środku. A stek podany z karmelizowaną czerwoną cebulką, posypany francuskim serem z niebieską pleśnią był idealny w smaku
Karo in the Kitchenstały na stole w rodzinnym domu przynajmniej raz w tygodniu. Kiedy wyleciałam z gniazda ‘na swoje’, nie zapomniałam smaku tych zup. Były pierwszymi przepisami, które szlifowałam do perfekcji. Obieramy ziemniaki, kroimy je na mniejsze kawałki i gotujemy je osobno, w osolonej wodzie. Czemu tak, a nie z marchewką, pietruszką i od razu w zupie? Oddałyby za dużo swojego smaku(...)warzywa w garnku 1,8 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy odcedzone, ugotowane ziemniaki i zabieramy się za szczaw. Nie wrzucajcie nigdy do zupy szczawiu prosto ze słoika! Popsujecie sobie tylko przyjemność jedzenia tej prostej zupy. Wyłóżcie całą zawartość słoika na sito
Karo in the KitchenProsta i szybka zapiekanka, która powstała ze składników w lodówce już jakiś czas temu. No może poza makaronem bo tam go nie trzymam :) Składniki: 4 ziemniaki 2 garście makaronu kolanka 2 kiełbasy śląskie opakowanie warzyw mrożonych (u mnie mieszanka marchewka, groszek, fasolka szparagowa, kalafior, brukselka) w sezonie oczywiście używamy świeżych warzyw 1/4 papryki czerwonej 5 dag sera żółtego(...)jajka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól, pieprz, majeranek, bazylia, papryka słodka Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w półplasterki, gotujemy i studzimy. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Warzywa gotujemy na półmiękko. Kiełbasę kroimy w półplasterki a paprykę w kostkę. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Układamy w kolejności: ziemniaki, kiełbasa, makaron i warzywa. Zapiekankę zalewamy
Na Ciasteczkowych PapierachPyszne placuszki ziemniaczane z curry . Może i identyczne i takie same smaczne jak poprzednio ale jednak jest coś zmienione to curry właśnie które nadało intensywnego koloru placuszkom . Składniki: Starte ziemniaki 1.1/2 kg papryka ostra mielona szczypta ( dosłownie) 1 łyżka curry sól do smak jaja 2 szt mąka pszenna ( zawsze daje na oko po odsączeniu wody(...)przypadku 6 łyżek Olej do smażenia. Wykonanie placków: Obieramy ziemniaki i myjemy je. Wkładamy pokrojone w ćwiartki do zimnej wody na chwilę. Mielimy je ( trzemy na tarce ) . Odsączamy z wody i dodajemy sól paprykę curry i jaja. Mieszamy do połączenia składników . Dodajemy przesianą make mieszamy i smażymy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką ziemniaki i smażymy placki
Różowa kuchniaSkładniki: 10 dag szynki parmeńskiej w plasterkach, 1 ziemniak, 10 dag fety, pół cebuli, pęczek szczypiorku, pieprz, oliwki zielone- około 10 szt., listki bazylii do dekoracji. Sposób przygotowania : Ziemniaka gotujemy w mundurku. Pogniecionego ziemniaka mieszamy z pokruszoną fetą. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek i pokrojoną w kostkę, podsmażoną na patelni cebulę. Masę doprawiamy do smaku pieprzem. Z masy formujemy kuleczki
Pobite gary BarbarySkładniki : 1 kg ziemniaków, puszka groszku, 1 ostra papryczka chilli, 2 puszki mleka kokosowego, 25 dag szpinaku, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, szklanka bulionu (może być z kostki), płaska łyżka brązowego cukru, płaska łyżka imbiru, kurkumy, curry, gałki muszkatołowej, łyżeczka cynamonu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie około 15 minut. Odcedzamy i kroimy(...)plasterki. Powinny być lekko twarde. Cebulę, papryczkę chilli kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Składniki te smażymy na patelni, żeby wydobyły swój aromat. Dodajemy do ziemniaków. Do naczynia z warzywami dodajemy także groszek konserwowy i szpinak. Zalewamy mlekiem kokosowym i bulionem. Dusimy pod przykryciem ok. 10 min. Dodajemy przyprawy. Dusimy jeszcze około 5 minut. z moimi zmianami:) http://www.kwestiasmaku.com
Pobite gary Barbarygrzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca. ZUPA - KREM Z KALAFIORA. Składniki: 500 g kalafiora 10 cm kawałek pora 2 pietruszki 3 ziemniaki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżki soku z cytryny 125 ml słodkiej śmietanki 12% koperek 100 g pomidorków koktajlowych sól pieprz cayenne(...)pieprz ziołowy Sposób przyrządzania: Ziemniaki, pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w krążki. Czosnek pokroić na bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i osuszyć. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać por, ziemniaki i pietruszkę, podsmażać przez kilka minut. Dodać czosnek
Zakątek rozkoszy kulinarnychPlacki ziemniaczane można robić na wiele sposobów dodając do nich ulubione składniki Składniki • 8 ziemniaków średnich • 2 jajka • 1 marchewka • 1 cebula • 1 ząbek czosnku • 200 g ulubionej wędliny • 50 g sera żółtego • 3 łyżki amarantusa • pęczek świeżych ziół pietruszka, lubczyk, tymianek • sól • pieprz sos • 3 łyżki śmietany • 2 łyżki majonezu • 1 ząbek czosnku • 1 ogórek kiszony • sól • pieprz(...)olej do smażenia Sposób przygotowania 1. • Ziemniaki obrać umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym Zetrzeć na drobnej tarce odcisnąć do szklanki powstały sok • Do ziemniaków zetrzeć na drobnej tarce marchew , cebulę, czosnek i ser 2. • Do masy dodać jajka amarantus, skrobię co się osadziła na dnie szklanki, pokrojoną wędlinę,posiekane zioła. Wszystko razem wymieszać. Doprawić solą
W królestwie smaków Beaty