warzyw. Składniki kilka główek sałaty masłowej 40 g masła 20 g mąki 3 marchewki 2 pietruszki mały seler liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego cebula ząbek czosnku 4-5 ziemniaków sól ,pieprz natka pietruszki Przygotowanie Jarzyny gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego ,wyjmujemy i studzimy. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy osobno(...)Zalewamy wywarem z jarzyn ,gotujemy 10-15 min ,po czym zupę miksujemy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek ,zagotowujemy. Jarzyny kroimy w słupki ,dodajemy do zupy razem z ziemniakami i chwilę podgrzewamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki
R'n'G KitchenKapuśniak w troszkę innej wersji. Śliwki nadają wyrazistego smaku. Składniki 250 g kiszonej kapusty z sokiem kiełbasa czosnkowa 250 g ziemniaków 200 g wędzonego tłustego boczku 1 cebula 2 łyżki mąki 6 suszonych śliwek bez pestek 10 ziaren pieprzu 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 3 łyżki kwaśnej śmietany sól świeżo mielony pieprz majeranek 1 łyzka posiekanej(...)wrzenia. Zmniejszyłem ogień i gotowałem ok. 20 minut. Śliwki po umyciu zalałem wodą i odstawiłem na kilka minut, aż zmiękły. Po odcedzeniu i ostudzeniu, pokroiłem na kawałki. Ziemniaki obrałem, umyłem, pokroiłem w kostkę. Przełożyłem do garnka, zalałem wodą , posoliłem ,dodałem przyprawy i pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Ugotowałem do miękkości. Boczek pokroiłem w kostkę , cebulę drobno posiekałem. Boczek wytopiłem
R'n'G Kitchensobie wartości odżywcze mięs z bogactwem mikro i makroelementów roślin. Zupa pełna wartości odżywczych. Składniki 1,5 l rosołu drobiowego 3/4 szkl soi 2 marchewki 2 pietruszki seler 4 ziemniaki por (biała część) łyżka koncentratu pomidorowego 250 g wędzonego boczku łyżka suszonego majeranku natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Soję moczymy przez(...)zimnej wodzie. Następnego dnia do zimnego rosołu dodajemy osączoną z wody soję ,pokrojone w kostkę warzywa (bez ziemniaków) ,pora pokrojonego w piórka ,koncentrat pomidorowy oraz podsmażony na suchej patelni boczek ,pokrojony w kostkę ,wraz z wytopionym tłuszczem. Po godzinie gotowania dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości soi. Zupę do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i majerankiem ,gotujemy jeszcze
R'n'G KitchenMega pożywna zupa (ryż+ziemniaki) ,mega pyszna. Smak wędzonego kurczaka idealnie komponuje się z kiszonymi ogórkami (jeśli zupa będzie mało kwaskowa ,polecamy doprawić sokiem z cytryny). Całość okraszona świeżym koperkiem. Mniam! Składniki 500 g kiszonych ogórków 4-5 wędzonych pałek z kurczaka duża marchewka łyżka masła czosnkowego pietruszka mały seler 4 ziemniaki por (biała część) 2 liście laurowe kilka ziaren(...)pietruszkę ,seler i ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy starte warzywa i razem z pokrojonym w piórka porem i pokrojonymi w kostkę ziemniakami podsmażamy kilka minut. Następnie zalewamy gorącą wodą ,wkładamy kurczaka ,wlewamy sok z ogórków ,dodajemy liście laurowe i ziele angielskie ,zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Gotujemy 30 min. Następnie kurczaka wyjmujemy ,studzimy
R'n'G Kitchenpodkreśla posiekany koperek. Idealna w sezonie. Składniki 500 g ogórków gruntowych (mogą być sałatkowe) duża cebula por (biała część) łyżeczka masła 1/2 małego selera 750 ml bulionu drobiowego 4 ziemniaki pęczek koperku sól ziołowa pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę i por siekamy. Ogórki i seler obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa dusimy na maśle ,zalewamy(...)bulionem i dusimy na wolnym ogniu 20 min. W tym czasie ,ziemniaki obieramy ,kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w osobnym garnku. Ugotowane ogórki miksujemy ,dodajemy odsączone z wody ziemniaki i posiekany koperek. Do smaku doprawiamy solą ziołową i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G Kitchenjest to wyrafinowane i ekskluzywne danie. Nam bardzo ono smakuje ,zawsze z wytęsknieniem czekamy na "świeżynki". Prosto ,lekko i smacznie ,tak jak u babci. Mniam! Składniki 500 g młodych ziemniaków 1 cebula 1 łyżka smalcu 300 g ogórków gruntowych 3 łyżki śmietany ocet do smaku sól ,pieprz 2 jajka 1 łyżeczka masła Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy. Cebulę siekamy i szklimy ją na smalcu. Dodajemy do ziemniaków ,dokładnie (lekko) mieszamy. Ogórki obieramy ,kroimy w talarki. Szczypior siekamy ,dodajemy do ogórków ,mieszamy ze śmietaną. Do smaku doprawiamy octem ,solą i pieprzem. Jajka smażymy na dobrze rozgrzanej patelni (na łyżeczce masła) ,oprószając solą i pieprzem. Żeby żółtko się nie ścięło ,zaraz wbiciu jajka
R'n'G Kitchensamo się robi, nie potrzebuje żadnych dodatków, bo można podać z pieczywem. Surówki też nie musimy robić...nic, tylko skosztować :D Składniki 500 g udek z kurczaka 300 g ziemniaków 3-4 marchewki 2 pory (biała część) 300 g zielonej fasolki szparagowej 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 300 ml bulionu drobiowego sok z cytryny olej do smażenia(...)Marchewki obieramy, kroimy w talarki, układamy na spodzie garnka o grubym dnie. Udka smażymy na rozgrzanym oleju, układamy na marchewkach. Na mięso wykładamy obrane i pokrojone w grube plastry, ziemniaki. Na ziemniaki wykładamy fasolkę szparagową, pokrojony w plasterki por, pokrojone w paski papryki. Całość posypujemy solą ,mielonym zielem angielskim i pieprzem, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy liście laurowe i dusimy
R'n'G KitchenKwaśność żurku łagodzona jest delikatnym smakiem kalafiora. Składniki 1 mały kalafior 1 l bulionu warzywnego 2 liście laurowe 4 ziemniaki 2 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 320 ml żurku natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewki obieramy, kroimy w plasterki. Ziemniaki obieramy, kroimy w większą kostkę. Kalafior(...)dzielimy na mniejsze różyczki. Cebulę siekamy. Czosnek kroimy na plasterki. W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, szklimy, dodajemy ziemniaki i lekko podsmażamy. Następnie dodajemy czosnek, smażymy jeszcze 1 min, całość zalewamy bulionem, dodajemy liście laurowe. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 min. Do zupy wkładamy różyczki, gotujemy następne 15. Na koniec dodajemy żurek, mieszamy, gotujemy
R'n'G KitchenPyszna zupka... porcja rosołowa pęczek koperku marchewka ziemniaki śmietana mąka sól pieprz listek laurowy ziele angielskie Porcję rosołową umyć, zalać wodą , dodać przyprawy i zagotować .Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę.Gotować do miękkości ziemniaków.Dodać posiekany koper, śmietanę i zagęścić zasmażką.Doprawić do smaku
Moje domowe kucharzeniejedna z najpyszniejszych sałatek do dań z grilla. Jest bardzo tania i dość szybka w przygotowaniu. A smakuje rewelacyjnie! Składniki: 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych w łupinkach 1 pęczek koperku 1 cebula ze szczypiorem 4 ząbki czosnku 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz szczypta cukru Sposób przygotowania: 1. Ugotowane i ostudzone ziemniaki pokroić(...)kosteczkę. 2. Koperek, cebulę i szczypior cebuli drobno posiekać. 3. Do ziemniaków dodać zieleninę, zmiażdżone ząbki czosnku, szczyptę cukru (podkreśli smak czosnku), jogurt naturalny, majonez i musztardę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. 4. Sałatkę schłodzić przed podaniem. Smacznego
Kuchnia domowa AniTradycyjne frytki pochodzące z Belgii to słupi ziemniaka smażone w łoju wołowym. Chyba każdy z was spotkał się kiedyś z frytkami, szczególnie młodsza część naszego społeczeństwa. Niewiele osób jednak wie, że powinny być one przyrządzane ze specjalnych odmian ziemniaków zawierających duże ilości skrobii. Wytworzone z takich odmian nie wchłaniają dużych ilości tłuszczu. Chciałbym jednak przedstawić wam przepis na (moim zdaniem(...)frytki. Są bardzo podobne do ziemniaczanych, jednak posiadają ciekawszy smak co możecie wykorzystać aby zaskoczyć swoich gości. Składniki: Jeden średnich rozmiarów seler Sposób przyrządzenia: Seler kroimy tak jak tradycyjnego ziemniaka w małe słupki. Smażymy we frytkownicy lub głębokim oleju w garnku. Zwolennicy zdrowego odżywiania i osoby unikające różnego rodzaju tłuszczów się mogą frytki z selera upiec w piekarniku
Mr. Tastemięsa wieprzowego (dałam żeberka, może być też karkówka, łopatka itp) 600 g pieczarek 2 czerwone papryki 2-3 cebule 2 ząbki czosnku duża marchew kawałek selera 5 ziemniaków bulion (tak, żeby przykrył wszystkie składniki) 2 kromki chleba razowego 3 liście laurowe majeranek lubczyk ostra papryka, wędzona papryka sól, pieprz Przygotowanie Mięso kroimy w kostkę (w przypadku żeberek, mięso dałam(...)kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni, aż odparuje z nich woda. Pieczarki i papryki dodajemy do zupy kiedy mięso będzie prawie miękkie. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę. Na końcu dodajemy pokrojony w kosteczkę chleb i przyprawy. Zupę gotujemy aż chleb się rozpuści, a mięso i ziemniaki będą miękkie
e-PrzepisyKulinarneserek topiony i mamy pyszny obiad w 20 minut. Jest pyszna! Podana w bulionówce Bogucice MIRANDA Składniki: 1 duży por lub 2 mniejsze 2 młode ziemniaki 1 mała cebula 1 mała główka sałaty lodowej 1 litr rosołu 1 duży ząbek czosnku 2 czubate łyżki masła 2 serki topione po 100 g użyłam Mońki 2 łyżki(...)słodkiej śmietanki 22% sól morska do smaku gałka muszkatołowa do smaku pieprz biały do smaku natka pietruszki Sposób przygotowania: Pory i sałatę myjemy, czosnek i cebulę obieramy, ziemniaki skrobiemy.Kroimy dowolnie np w półplasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony por oraz sałatę i ziemniaki, dusimy 5 minut, solimy do smaku, po czym wlewamy rosół i gotujemy 15-20 minut, następnie
Wanilia i Kardamonwydaniu zapewne posmakują nie tylko maluchom. Składniki: 2 średniej wielkości dorsze bez głowy (można również wziąć filety, będzie mniej obierania)- moje rybki ważyły ok. 2,5 kg 5 dużych ziemniaków 3 duże marchewki 3 jajka pęczek pietruszki bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz Wykonanie: Ryby gotujemy, z marchewkami, listkami laurowymi(...)zielem. Doprawiamy solą i pieprzem. W osobnym garnku gotujemy ziemniaki do miękkości. Następnie odcedzamy z wody. Jak już rybki i marchewki są miękkie całość odcedzamy. Następnie obieramy rybę ze skóry na tyle na ile jest to możliwe i z ości (pozbywamy się kręgosłupa i tych większych ości - resztę możemy zostawić jak już całość zmielimy to nie będzie ich czuć) Rybę
IMPRESJA SMAKUkoniec gotowania posoliłam. Do kapuśniaku z młodej kapusty pasuje dowolny wywar mięsny, świetnie sprawdza się rosół po gotowaniu udka z kurczaka. Produkty: średnia główka młodej kapusty 3 średnie ziemniaki 2 średnie marchewki 1 papryka pęczek koperku 2 ząbki czosnku wywar mięsny 1 łyżeczka kminku w ziarenkach 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka chili lub papryki ostrej 1 łyżeczka imbiru w proszku(...)łyżeczka pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego Przygotowanie: Marchewkę i ziemniaki obrać, umyć i drobno pokroić. Kapustę umyć i drobno poszatkować. Paprykę umyć, oczyścić z pestek i drobno pokroić. W co najmniej 3 litrowym garnku zagotować wodę, dodać wywar mięsny lub sos po pieczeniu indyka (płynu ma być tak około 1/2 garnka
Kuchcik gotuje