ziemniak - 9653 przepisów (strona:163/644)

Imbirowy bulion z soczewicą i kotletami sojowymi 158

Imbirowy bulion z soczewicą i kotletami sojowymi Składniki: - 1 mały ziemniak                                      -  ½ łyżeczki imbiru - 2 łyżki czerwonej soczewicy                  - ½ kostki bulionowej wegańskiej - kawałek kalafiora(...)dobrej oliwy Wykonanie: - Na odrobinie oliwy podsmażyć posiekany czosnek, cebulę i imbir - Dodać wodę i pozostałe przyprawy, zagotować - Soczewicę opłukać na sitku, dodać do bulionu, gotować przez 5 minut - Ziemniaki i kalarepę pokroić w kostkę, marchewkę w plasterki, brokuła i kalafiora podzielić na małe różyczki, kotlety sojowe pokroić w paski - Do garnka dodać wszystkie pozostałe warzywa, zagotować - Zmniejszyć

Wegańska kuchnia orientalna
Barszcz ukraiński. 153

Oryginalny Barszcz ukraiński, to zupa zaprawiana, która zawiera buraczki czerwone, kapustę świeżą oraz ziemniaki pokrojone w słupki.Gotowana jest na kawałkach wołowiny lub wieprzowiny.Podstawową cechą, która wyróżnia barszcz ukraiński spośród innych barszczy (przygotowywanych na Ukrainie), jest dodany do receptury czosnek oraz podawanie go z pampuszkami (małymi bułeczkami), polanymi zimnym sosem czosnkowym. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się również(...)fasolę lub grzyby; na Ukrainie barszcz z fasolą nazywają „barszczem czernihowskim”. Ja do mojego barszczu dodaję grzyby i fasolkę szparagową. SKŁADNIKI:  2 żeberka lub inne mięso 4 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka,kawałek selera,mały por kawałek główki kapusty około 1/5 kilka suszonych grzybków 5 buraczków 2 -3 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny

Kuchnia Beaty
Zupa ogórkowa nie tylko na zimę 158

Kapuśniaku , ale zupa będzie wtedy tłustsza) – 1 seler (ok. 180 g) – 1 korzeń pietruszki (ok. 130 g) – 1 por (ok. 100 g) – 6-7 ziemniaków – 6-8 ogórków kiszonych – 6 jajek na twardo – ok. 250 ml wody z ogórków kiszonych – 2 łyżki masła – 250 ml śmietany 18% (do zup, nie kwaśnej(...)włoszczyznę – składniki powinny być w całości przykryte wodą. Zagotować (w czasie gotowonia zdejmować szumowiny). Gdy warzywa będą dość miękkie – wyjąć je i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Ziemniaki ugotować osobno. Ogórki zetrzeć na dużych oczkach, na patelni rozgrzać masło, podsmażyć starte ogórki i dodać je do wywaru. Patelnię zalać wodą z ogórków, chwilę podgrzewać, dodać do zupy. Jajka

Pociąg Do Kuchni
Ziemniaczane kotleciki 261

zrobić gdy zostaną ziemniaki z wczorajszego obiadu? Tak się zastanawiałam jak je wykorzystać, przeszukałam internet, popytałam siostry, na grupie na facebook'u i wyszły takie oto kotleciki, według mnie są bardzo dobre jak na pierwszy raz ;) Składniki ziemniaki z "wczoraj" u mnie 700g mąka 4 łyżki jajko sól, pieprz ewentualnie zioła - ja dodałam zioła prowansalskie bułka tarta do obtoczenia olej(...)Ziemniaki utłuc na puree, dodać jajko, mąkę, sól, pieprz i zioła. Wszystko razem wymieszać łyżką do połączenia składników. Formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Można je jeść z czym tylko się chce. U mnie na talerzu wylądowały razem z kotletami mielonymi i ketchupem. Smacznego

Motylkowa Kuchnia
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 242

naczynia ulubione warzywa, makaron, może mięso, zalać sosem lub śmietanką, zapiec i gotowe. U mnie dzisiaj zapiekanka z fasolką szparagową :) Chyba jedna z moich ulubionych. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki, ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka 1/2 kg fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki(...)muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. Ziemniaki obrać i pokroić w grube plastry. Szpinak umyć, osuszyć. Wrzucić na rozgrzaną patelnie z odrobiną oleju i chwilę przesmażyć, dodając przeciśnięty przez praskę czosnek. Przygotować żaroodporne naczynie, które lekko wysmarować

Kuchnia w opałach
Placki rybno – ziemniaczane 214

jeszcze podać do nich jakiś sos jogurtowy czy tysiąca wysp , to juz po prostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej bułka tarta do obtoczenia – około 1 szklanki Ziemniaki obieramy(...)pozbawiamy skóry i ości , kroimy w małe kwadratowe kawałki około 2 cm . Podsmażamy przez 4 minuty na maśle , lekko solimy , odstawiamy do wystygnięcia . Do dużej miski przeciskamy przez praskę ziemniaki , można rozgnieść tłuczkiem ale przez praskę będą lepsze bardziej puszyste . Wbijamy do nich jajko , dodajemy mąkę , sól, biały pieprz , gałkę , posiekany koperek i wszystko wyrabiamy ręka na spójną masę

Ogrodnik w podróży
Zupa krem z pietruszki 169

Składniki: korzeń pietruszki (2 szt.) natka pietruszki (z 1 szt.) ziemniaki (2 szt. średnie) kalafior (1/3 szt.) czosnek (1 ząbek) grzanki (z 3 kromek) woda sól pieprz papryka ostra Czas przygotowania: 35 min. Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Ziemniaki i korzenie pietruszki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.  Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki kalafiora i pietruszkę zalewamy

Weganka gotuje
Zupa-krem z brokułów 158

font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} 1,5 l bulionu warzywnego 2 ząbki czosnku pół cebuli łyżka masła 2 małe brokuły lub 1 duży 2 ziemniaki sól, pieprz do smaku Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle(...)family:"Times New Roman","serif";} Na łyżce masła podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra, następnie dodajemy pokrojone ząbki czosnku, podsmażamy chwilę, po czym zalewamy bulionem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i gotujemy ok. 8 min – tak, by ziemniaki były prawie miękkie. Potem dodajemy umyte różdżki brokuła i gotujemy jeszcze parę minut – aż brokuł zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku

psgotujemy
Zupa-krem z zielonego groszku 156

margin:0cm; mso-para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Składniki:   450 g groszku zielonego 3 średnie ziemniaki 1,25 l bulionu 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 kulka mozzarelli 125 g Sól, pieprz, gałka muszkatołowa   Wykonanie: Na maśle krótko podsmażamy cebulę z czosnkiem(...)czym dodajemy pokrojone ziemniaki i chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy parę minut - aż ziemniaki nieco zmiękną. Potem dodajemy groszek zielony i gotujemy wszystkie składniki do miękkości. Gdy wszystko będzie już ugotowane idealnie dodajemy mozzarellę, aby się rozpuściła. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na koniec blendujemy krem na gładką masę i podajemy z grzankami, groszkiem ptysiowym

psgotujemy
Knedle ze śliwkami 143

owoce w pełni, stąd też po raz kolejny postanowiłam z niego skorzystać i dziś prezentuję efekty - pyszne knedle ze śliwkami. Smacznego! Składniki:   1 kg śliwek 1 kg ziemniaków 2 jajka 20 dag mąki pszennej 8 dag mąki ziemniaczanej cukier, kilka łyżek śmietany/jogurtu naturalnego   Wykonanie:   Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, następnie(...)ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, jajka i zagniatamy ciasto. Gdy ciasto będzie gotowe, odrywamy je po kawałeczku, spłaszczamy w dłoni, kładziemy śliwkę i sklejamy nadając kształt kuli. Wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 4-5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Przed podaniem polewamy śmietaną/jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem

psgotujemy
Zupa krem z kalafiora 165

dania z imbirem, ale taka zwykła zupa krem z kalafiora też jest niczego sobie. Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na obiad - do dzieła!! Smacznego! Składniki: 1 duży kalafior 3 ziemniaki mała cebula łyżka masła 3 ząbki czosnku 1,5 l bulionu warzywnego tymianek suszony, sól, pieprz do smaku Wykonanie: Na łyżce masła podsmażamy cebulę pokrojoną w pióra, następnie dodajemy ząbki(...)czosnku, podsmażamy chwilę, po czym zalewamy bulionem. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy ok. 8 min – tak, by ziemniaki były prawie miękkie. Potem dodajemy umyte różdżki kalafiora i gotujemy jeszcze parę minut – aż kalafior zmięknie. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na koniec całość blendujemy. Podajemy z chrupiącymi grzankami, u mnie dodatkowo chipsy z szynki (szynkę wrzuciłam

psgotujemy
Lekko wilgotny chleb ziemniaczany 161

Wreszcie jestem zadowolona i z czystym sumieniem mogę Wam podać przepis, piekłam go już dwukrotnie i wychodzi bez zarzutu. Miękisz sprężysty i pięknie wyrasta, skórka rumiana i chrupiąca, dodatek ziemniaka sprawia , że jest chleb szybko nie wysycha i długo utrzymuje świeżość. Składniki na dwie średnie keksówki: 1/2 kg mąki pszennej 1 szklanka mleka 25 dag ugotowanych ziemniaków 1 jajo(...)łyżeczki soli  1. W mleku rozetrzeć drożdże z cukrem, pozostawić na 10-15 minut, aby drożdże rozpoczęły fermentację. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło, ziemniaki w postaci pure, ( ja swoje rozgniotłam widelcem), jajo i mleko z drożdżami. Wyrabiamy ręcznie przez kilka minut do połączenia się składników. Miskę z ciastem szczelnie owijamy folią do żywności i odstawiamy

Apetyczna babeczka
Krem z bobu 2.0, Jiro śni o sushi 272

można posypać prażonymi pestkami, np. słonecznika lub dyni. Tutaj  szybsza wersja (bez obierania ziaren z łupinek). Składniki: 2 łyżki oliwy lub masła 0,5 kg bobu 2-3 ziemniaki ½ cebuli lubczyk, sól, pieprz, sok z cytryny, inne ulubione przyprawy Ugotuj bób na parze. Ziemniaki obierz i drobno pokrój. Po ostygnięciu bób obierz z łupinek. W szerokim garnku rozgrzej tłuszcz(...)wrzuć bób i podsmaż przez kilka minut, co chwilę mieszając. Dodaj ziemniaki, cebulę, dolej wody ponad powierzchnię warzyw. Gotuj do miękkości (kilkanaście minut). Zblenduj. Dopraw do smaku, ponownie zblenduj. Jiro śni o sushi  (2011, David Gelb) - t ak, to film o sushi (ale polscy widzowie przeżyją szok, dowiadując się, jak naprawdę powinno ono wyglądać i smakować), jednak dla mnie

Qlinarnie i Qlinarnie
Tortilla na obiad 150

Składniki 6 ziemniaków średniej wielkości 3 łyżki oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 3 cebule średniej wielkości 6 jajek pół szklanki mleka pęczek natki pietruszki lub /i bazylii pół pęczka szczypiorku sól pieprz Przygotowanie: 1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach z dodatkiem łyżeczki soli. Po ostudzeniu potnij w krążki(...)zeszklij na 1 łyżce oleju, dopraw solą i pieprzem 3. Jajka roztrzep w dużej misce z mlekiem solą, pieprzem, natką pietruszki lub bazylii. Włóż pokrojone  ziemniaki, wymieszaj razem 4. Do głębokiej patelni wlej 2 łyżki oleju i rozgrzej. Teraz powoli wlej przygotowaną masę. Smaż na wolnym ogniu, tak żeby nie przypalić tortilli, gdyż dość długo

AZgotuj!
Góralskie placki Moskole 252

placki urzekły mnie w Białce Tatrzańskiej. Zapytałam jak się je robi, a przepis podaję Składniki: 0,5 kilograma ziemniaków (pani powiedziała, że mogą być z resztek z obiadu) szklanka mąki pół szklanki maślanki 1 jajko sól i pieprz do smaku masło Lurpak bryndza Przygotowanie: 1. Ugotuj ziemniaki, przepuść przez praskę. Wystudź. 2. Do zimnych(...)ziemniaków wsyp mąkę, wbij jajko i wlej maślankę, sól i pieprz. 3. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie rzadkie dosypuj mąkę (ja dosypałam ok ćwierć szklanki) 4. Z ciasto uformuj owalne placki na wysokość ok 1 cm i zrumień a raczej upiecz na suchej patelni. 5. Podawaj z masłem Lurpak czosnkowym. Ja zrobiłam krem

AZgotuj!