Gnocchi to danie włoskiej kuchni. Przypominają polske kopytka ale są od nich o wiele mniejsze. Dzisiaj proponuję przepis na gnocchi z batatów. Bataty w odróżnieniu od ziemniaków są dosyć wodniste, nawet jeśli je pieczemy w piekarniku, więc ciasto na gnocchi jest bardzo lepkie. Nie należy przesadzać z mąką podobnie jak w kopytkach, bo wtedy gnocchi będą twarde i bez smaku(...)Bardzo lubię gnocchi w ogóle wszelkiego rodzaju kluski i kopytka . Gnocchi pasują do mięsnych potrawek czy sosów zamiast tradycyjnych ziemniaków. Tradycyjne gnocchi z ziemniaków podałam kiedyś do francuskiej potrawki Boeuf Bourgignon . Dzisiaj jednak postanowiłam obyć się bez mięsa i przyrządzić pieczarki karmelizowane w balsamicznym occie, które świetnie harmonizują z batatowymi gnocchi o lekko słodkim smaku. Całość posypałam pokruszoną owczą feta
codojedzeniapęczek botwiny (6-7 młodych buraków z liśćmi) sok wyciśnięty z połowy cytryny majeranek do smaku sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2-3 duże lub 5-6 małych, młodych ziemniaków Wykonanie: Z wody, mięsa, włoszczyzny oraz czosnku należy ugotować delikatny rosół. Ziemniaki ugotować osobno w osolonej wodzie, z dodatkiem odrobiny masła, najlepiej w mundurkach. Odstawić do przestudzenia, następnie obrać(...)botwinę (ja kroję buraczki w talarki, listki w cienkie paski, do około 3/4 ich długości - czyli mniej więcej do końca nerwów na liściach). Ugotować do miękkości. Dodać ziemniaki oraz pokrojone warzywa bez pora (marchewki w talarki, mały seler lub pół dużego i pietruszka w kostkę). Na samym końcu doprawić majerankiem. Udekorować małymi listkami botwiny. Smacznego
Garniec MagalieBabeczka na słono- czyli zapiekana kasza z twarogiem i ziemniakami. Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak lub gryczana 1 szklanka mleka 2 szklanki ugotowanych przetartych ziemniaków 2 szklanki twarogu 1 łyżka masła 2 jaja sól pieprz Wykonanie: Kaszę sparzyć wrzącym mlekiem, dodać przetarte ziemniaki i ser- następnie utrzeć. Dodać stopione masło, 1 jajo, sól, pieprz do smaku. Całość dobrze wymieszać
Tradycyjna KuchniaDziś na obiad u mnie wegetariańskie kotlety ryżowe z serem i ziemniakami. Pychota! Składniki: 50 dag ziemniaków 20 dag sera żółtego 4 jaja ¼ szklanki ryżu sól, pieprz mąka do panierki olej do smażenia Wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i zetrzeć na tarce razem z serem. Dodać ugotowany ryż na półtwardo, jaja i doprawić do smaku. Formować owalne kotleciki, obtaczać
Tradycyjna Kuchniablogu przepis na tradycyjną kartoflankę - innymi słowy mówiąc na zupę ziemniaczaną. Tym razem w bogatszej formie :) Żeby nie było tak ciężko na żołądku to dodałam suszone śliwki. Składniki: ½ kg ziemniaków 1 cebula 2 wędzone parówki 5 łyżek oleju 10 szt. suszonych śliwek 1 puszka czerwonej fasoli ½ litra bulionu z kostki 4 łyżki śmietany sól, pieprz ostra papryka do smaku natka(...)pietruszki garść śliwek suszonych Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę razem z cebulą. Dodać parówkę pokrojoną w grube plastry. Rozgrzać olej, włożyć śliwki i przysmażyć. Następnie wrzucić ziemniaki z cebulą i jeszcze chwilę podsmażyć. Wlać bulion i gotować około 20 minut. Fasolę odsączyć, włożyć do zupy, doprawić przyprawami i zaciągnąć śmietaną. Podawać posypane natką pietruszki
Tradycyjna Kuchniazarówno różne rodzaje mięs, ryb, warzyw, grzybów, orzechów jak również owoców. Sałatki ziemniaczane mogą być podawane na zimno jak również na ciepło (źródło: http://www.wikikuchnia.org) Składniki: 1 kg ziemniaków, 5 łyżek majonezu, ½ szklanki kwaśnej śmietany, 1 szklanka białego wytrawnego wina , sól do smaku, pieprz. Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinie w osolonej wodzie. Następnie obrać i pokroić w plastry. Majonez(...)wymieszać ze śmietaną, winem, przyprawić pieprzem do smaku i polać wystudzone ziemniaki
Tradycyjna KuchniaChyba najpopularniejsze polskie danie :) Składniki na ciasto: 40 dag mąki, 1 jajo, 1 łyżka oleju. Składniki na nadzienie: 8 ziemniaków, 35 dag sera białego, 5 dag smalcu, 2 cebule, sól, pieprz do smaku, 10 dag masła. Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować – ostudzić. Następnie zmielić w maszynce razem z serem. Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na smalcu i dodać(...)ziemniaków i przyprawić do smaku. Ciasto wyrobić z dodatkiem ciepłej wody aż będzie miękkie i ciągliwe. Po czym rozwałkować , wykrawać szklanka kółka, nakładać farsz, formować pierogi i ugotować w osolonej wodzie. Podawać ciepłe polane roztopionym masłem lub śmietaną
Tradycyjna KuchniaJakiś czas temu publikowałam przepis na pizzę ziemniaczaną . Dziś ponawiam przepis- ale nieco zmodyfikowany. Zamiast ugotowanych ziemniaków użyłam surowych. Przyznam szczerze, że ta smakuje jeszcze lepiej!! Składnik na ciasto: 1 kg ziemniaków ½ kg żółtego sera 2 jaja 5 łyżek mąki sól do smaku pieprz do smaku składniki na nadzienie: 1 puszka kukurydzy 10 dag wędzonki 1 świeża papryka(...)mozzarelli przyprawa do pizzy tłuszcz do formy mąka do formy Wykonanie: Ziemniaki obrać, zetrzeć i odcedzić na sicie. Dodać starty ser , jaja, mąkę i przyprawy -dokładnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem , posypać mąka, wyłożyć ciastem ziemniaczanym. Włożyć do dobrze nagrzanego piekarnika, podpiec na złoty kolor, wyjąć z piekarnika, nałożyć nadzienie(dowolne) i posypać startym serem. Włożyć ponownie
Tradycyjna KuchniaCzęsto zdarza C się, że zostaną ziemniaki z obiadu i nie wiesz co z nimi zrobić? Obok tradycyjnych kopytek, można przyrządzić te pyszne chruściki Polecam! Składniki: 6 ziemniaków 3 szklanki mąki 1 jajko sól do smaku tłuszcz do smażenia Wykonanie: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i bardzo dokładnie rozbić tłuczkiem. Dodać mąkę, żółtko i całość wymieszać. Następnie ubić
Tradycyjna Kuchniapulpetami- nie faszerowana zbędnymi konserwantami. Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka ½ selera 10 dag mięsa (gotowanego- najlepiej drobiowego) 1 jajko 2 łyżki płatków ryżowych 1 łyżka oleju 3 ziemniaki sól do smaku 2 łyżki mąki Wykonanie: Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce (oprócz ziemniaków) następnie warzywa poddusić na oleju, po chwili zalać wodą i gotować w osolonej wodzie(...)Następnie dodać do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości. Płatki ryżowe zalać wrzącą wodą ½ szklanki, gdy woda odparuje dodać zmielone ugotowane mięso, jajko i sól do smaku. Formować pulpeciki, obtaczać w mące i wrzucić je do gotującej się zupy i jeszcze chwilę podgotować, w razie potrzeby doprawić do smaku
Tradycyjna KuchniaPyszne knedle na słono, z nadzieniem pieczarkowym. Składniki: ½ kg ziemniaków 15 dag mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka ½ kg pieczarek 20 dag cebuli 2 łyżki tłuszczu 1 łyżka bułki tartej Sól do smaku Pieprz do smaku 10 dag żółtego sera 1 łyżka masła Wykonanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić i utłuc. Do przestudzonych ziemniaków dodać
Tradycyjna KuchniaZupa nie musi być nudna :) A oto przykład ! Składniki: 2 litry bulionu z kostki ½ kg ziemniaków 10 dag chipsów paprykowych sól do smaku pieprz do smaku papryka ostra w proszku do smaku 4 łyżki oleju Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i przysmażyć na oleju z papryczką. Następnie ziemniaki zalać bulionem i ugotować do miękkości. Przestudzoną lekko zupę zmiksować, doprawić
Tradycyjna Kuchniaciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka mleka 3 jajka 5 dag masła 4 dag drożdży 1 łyżka cukru ½ łyżeczki soli Składniki na nadzienie: 75 dag kapusty kiszonej 25 dag ziemniaków 2 cebule ¼ kostki masła 1 jajko do smarowania bułek 1 kostka grzybowa sól do smaku pieprz ziołowy do smaku tłuszcz do formy Wykonanie ciasta: Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką ciepłego(...)mąkę z rozczynem, mlekiem, jajkami i wyrabiać ciasto przez 15 rękami. Gdy ciasto będzie lśniące, wlać roztopiony tłuszcz, wyrobić ponownie, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Wykonanie nadzienia: Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i utłuc. Cebule drobno posiekać i usmażyć na chrupiąco. Kapustę przepłukać, włożyć do garnka, zalać wodą, dodać kostkę grzybową i ugotować. Następnie kapustę odcedzić
Tradycyjna KuchniaBardzo prosta, praktycznie trzy składnikowa sałatka ziemniaczana. Smaczna i prosta Składniki: 1 kg ziemniaków 2 cebule 1 pęczek natki pietruszki 1 słoiczek majonezu 250 ml sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki ugotować w łupinach w osolonej wodzie, obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę i natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do ziemniaków. Sałatkę wymieszać z majonezem
Tradycyjna KuchniaEkspresowa, w zasadzie 3 składnikowa zapiekanka ziemniaczana. Prosta, szybka ale za to bardzo smaczna. Składniki: 1 ¼ kg ziemniaków ½ kg sera wędzonego 5 dag smalcu sól do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Ziemniaki obrać, pokroić w grube plastry, opłukać i wysuszyć na ścierce. Następnie przełożyć do rondelka z roztopionym smalcem i smażyć na złoto przez 15 minut. Dodać przyprawy do smaku(...)cały czas mieszając. Smażyć jeszcze przez pół godziny. Ser pokroić w paski, dodać połowę do ziemniaków i smażyć jeszcze bez przykrycia do rozpuszczenia się sera. Po czym potrawę przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć resztą pozostałego sera i zapiec przez chwilę w piekarniku do połączenia się składników
Tradycyjna Kuchnia