ziemniak - 9653 przepisów (strona:142/644)

Chipsy z mikrofali i piekarnika 278

Ziemniak od dawna króluje w naszej kuchni, a to za sprawą swojej wszechstronności. Może być gotowany, smażony, pieczony… i w ogóle przetworzony na bardzo wiele sposobów. Chipsy ziemniaczane, ponoć powstały zupełnie przypadkiem, a historia ich sięga roku 1853. Oczywiście wtedy nie były przygotowane ani w mikrofali, ani w piekarniku.   Składniki: - ziemniaki - olej rzepakowy - 2 łyżeczki cukru - ulubione przyprawy (dałam(...)sól, paprykę wędzoną i oregano)   Ziemniaki obieramy, płuczemy. Kroimy na szatkownicy z wkładką karbowaną (może też być zwykła), na cienkie plasterki. Płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie, aby pozbyć się skrobii. Zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżeczki cukru – odstawiamy na 10-15 minut. Odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Przekładamy do woreczka foliowego, wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy ulubione przyprawy

mojewypiekiinietylko
Krupnik 190

Rozgrzewający krupnik na żeberkach wieprzowych. Składniki: 300 g żeberek wieprzowych 400 g ziemniaków obranych szklanka kaszy jęczmiennej marchewka pietruszka cebula 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz natka pietruszki, koperek Mięso  obsmażamy lub obgotowujemy, zmieniamy wodę i dolewamy ok. 3 litrów wrzątku. Mięso gotujemy godzinę. Dodajemy pozostałe składniki poza ziemniakami. Tym razem gotujemy pół godziny. Wyjmujemy mięso(...)odkrawamy od kości. Ziemniaki obrane kroimy w niewielką kostkę i gotujemy w zupie przez 15 minut. Zupę podajemy z koperkiem i kawałkami mięsa

prawdziwe jedzenie
Zupa z zielonej soczewicy 171

paprykowego1/4 łyżeczki pieprz świeżo mielony 1/2 łyżeczki kuminu mielonego1 łyżeczka imbiru1 łyżka suszonej miętysólolej do smażenia1,5 l wody lub bulionuprzygotowanieSoczewicę zamoczyć w wodzie. Cebulę , paprykę , obrane ziemniaki, pokroić w drobną kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę , paprykę i ziemniaki, chwilę smażyć mieszając aby nie przywarły do dna. Dołożyć koncentrat pomidorowy i paprykowy

Stare Gary
Mini quiche z ziemniaczanym spodem - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 194

małe szalotki100 g sera (użyłam cheddar'a)1 duże jajkook 100 ml mlekagarść tartej bułki z pietruszką z tego przepisuprzygotowanieforemkipiekarnik nagrzać do 190 st.C. Ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach , tak aby otrzymać "wiórki", wyłożyć na parę minut na sito, następnie odcisnąć. W misce wymieszać ziemniaki, posiekany koperek i czosnek. Formę do muffinek posmarować masłem. Masą

Stare Gary
Zupa z jarmużem czyli Caldo verde 181

tłoczenia 280g hiszpańskiej chorizo lub portugalskiej Chouriço, pokrojone w plasterki1 duża cebula, pokrojona w kostkę 4 - 6 ząbków czosnku, pokrojone w plasterki; można dodać więcej6 średniej wielkości ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę 8 szklanek (2000 ml) zimnej wody lub bulionu drobiowego500 g jarmużubiały pieprz ( może być czarny)sól przygotowaniePrzygotować jarmuż.  Z  jarmużu(...)garnka włożyć  cebulę, lekko ja posolić, zeszklić na małym ogniu, aż będzie całkiem miękka.  Dorzucić czosnek i smażyć jeszcze  przez 2 minuty.Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zalać bulionem , doprowadzić do wrzenia a następnie zmniejszyć ogień i gotować 15 -  20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.Kiedy zupa nieco przestygnie dorzucić do niej część usmażonych plasterków kiełbasy

Stare Gary
Zimowa zupa z wołowiną 216

używamy świeżych) pokroić w ósemki lub w kostkę i wymieszać z posiekanym lub wyciśniętym czosnkiem. Kapustę, paprykę i marchewkę pokroić w drobne paski, zaś ziemniaki w kostkę.W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i obsmażyć na nim partiami wołowinę. Przełożyć do miski. Na tym samym tłuszczu obsmażyć cebulę przez 3 - 4 minuty(...)dodać ziemniaki, marchew i cebulę, chwile obsmażać mieszając, dodać kapustę, wlać pomidory z czosnkiem, wymieszać. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją.  Do misy wolnowaru przełożyć warzywa z garnka, dodać mięso i przyprawy. Do garnka wlać bulion i zagotować. Gorącym bulionem zalać mięso z warzywami,dodać pietruszkę,  ustawić program wolnowaru

Stare Gary
Zupa z cieciorką i chorizo - w wolnowarze 187

Bardzo smaczna, aromatyczna zupa, w pięknym, ciemno czerwonym kolorze, który zawdzięcza dodanej kiełbasce chorizo i papryce. Słodkie, pomarańczowe ziemniaki też dodają jej uroku.  Można podać z ciepłym chlebkiem pita.Przepis z książki "The complete Slow Cooker" autorstwa Sary Levis.składniki2 łyżki oliwy1 cebula, pokrojona w kostkę2 ząbki czosnku, posiekane150 g kiełbaski chorizo, pokrojone(...)kostkę3/4 łyżeczki wędzonej papryki w proszku2 - 3 gałązki tymianku1 l bulionu drobiowego1 łyżka przecieru pomidorowego375 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę400 g puszka ciecierzycy - odcedzonasól, pieprzposiekana zielona pietruszka lub tymianek do podaniaprzygotowanieRozgrzać wolnowar zgodnie z instrukcją. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu ok 5 min, aż zacznie się rumienić. Dodać czosnek

Stare Gary
Zupa z porów 237

dobra i delikatna. Polecam!składniki150 g porów (białe części)100 g ziemniaków100 ml śmietany (opcjonalnie)1 łyżka masła1500 ml bulionu z kurczakasól, pieprzszczypiorek do podaniaprzygotowaniePory opłukać, pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory i dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać, nie rumienić. Dodać ziemniaki i dusić jeszcze

Stare Gary
Zupa z selera naciowego i fenkuła 204

kawałki1 koper włoski (fenkuł)  pokrojony na mniejsze kawałki4 duże ząbki czosnku, całe nie obrane3 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli1/2 łyżeczki białego pieprzu3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę6 szklanek bulionu z kurczaka1/2 szklanki śmietany (opcjonalnie)2 łyżeczki świeżego soku z cytrynySól i pieprz do przyprawieniaLiście selera i  kopru,  do dekoracjiOliwa z oliwek do skropieniaPrzygotowanieRozgrzać(...)przełożyć na blaszkę do pieczenia. Piec w piekarniku przez 40 do 45 minut, mieszając od czasu do czasu, aż brzegi warzyw zaczną brązowieć. W międzyczasie ugotować w bulionie  ziemniaki.  odstawić na bok.Gdy warzywa się upieką dodać je do ziemniaków i rosołu, następnie całość przestudzić. Upieczony czosnek wycisnąć do zupy. Przy pomocy blendera wszystko dokładnie zmiksować

Stare Gary
Warzywa długo duszone czyli prawie Briami - w wolnowarze 202

prosto z wolnowaru . Jeżeli nie zjemy całości, można na drugi dzień wykorzystać resztki jako sos do makaronu. Mimo kilku uwag - polecam!oryginalny przepis tutaj     składniki3 duże ziemniaki obrane lub nie, pokrojone w cienkie plasterki 2 średnie czerwone cebule - pokrojone w cienkie plasterki -podzielić na 3 części (można dać więcej)4 średnie dojrzałe pomidory, pokrojone(...)posmarować pędzelkiem )W średniej misce wymieszać oliwę z oliwek, czosnek, płatki papryki, sól, pieprz, bazylię i oregano.Tą mieszanką lekko posmarować spód misy, ułożyć warstwę z  ziemniaków.Na ziemniakach ułożyć ok 1/3 krążków cebuli , na to 1/3 pomidorów, posypać połową sera.Ułożyć kawałki cukinii  i skropić częścią oleju.Na warstwie cukinii ułożyć  kolejną część (1/3) cebuli

Stare Gary
Zupa z kurkami 251

Smaczna zupa z dodatkiem kurek i ziemniaków. Lubię gdy kurki są niewielkie, można je wtedy zostawić w całości. Można dodać do niej śmietany, ja zostawiam czystą. Gotowałam wg przepisu  Magdy Gessler, zmieniłam nieco proporcje składników.składniki200 g kurek300 g ziemniaków1 marchewka1 cebula2 ząbki czosnku50 g masła1 l wywaru mięsnego, bulionuliść laurowyziele angielskiesól pieprzprzygotowaniePrzygotować kurki.  Dokładnie oczyścić ( najwygodniej(...)metodą),  rozłożyć na ręczniku papierowym i odczekać ok. 20 minut aż wyschną. W międzyczasie wywar wlać do garnka, dodać  obrane, pokrojone w dużą kostkę ziemniaki,  marchewkę pokrojoną w plastry i posiekany czosnek . Dodać listek laurowy, ziele, sól i pieprz. Gotować 15 minut.  Na grubej patelni rozgrzać masło, wrzucić osuszone kurki, (większe przekroić), posolić,dodać posiekaną cebulę

Stare Gary
Zupa ziemniaczana z jajkiem - Caldo de papas 223

dodać ostrą paprykę w proszku, szczyptę soli, kmin rzymski oraz ząbki czosnku. Całość podlać oliwą, zmiksować na gładką masę. Gotowy sos wlać do zupy. Gotować tak długo, aż zmiękną ziemniaki. Na koniec wbić do zupy 2 jajka. Gdy białko się zetnie zupa jest gotowa. Zupę podawać przybraną listkami kolendry.Uwaga: Nie zdecydowałam sie na gotowanie jajek w zupie. Jajka w koszulkach

Stare Gary
Zupa z rydzów 232

ziemniaków1 l bulionu lub wywaru warzywnegooliwa z oliwekśmietana 30%sól, pieprznatka pietruszkiprzygotowanieRydze oczyścić , odciąć ogonki. Kapelusze pokroić w paski, ogonki rozdrobnić w blenderze.Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Ziemniaki obrać, umyć  i pokroić w kostkę.Na patelnię wlać trochę oliwy, podsmażyć cebulę aż trochę zmięknie. Dodać czosnek i jeszcze chwilę smażyć. W garnku zagotować wywar, dodać przesmażoną cebulę(...)zblendowane nogi grzybów. Na patelnię po cebuli dodać łyżkę oliwy i trochę masła , wrzucić pokrojone rydze. Podsmażać przez ok 5 minut a następnie dorzucić do wywaru razem z pokrojonymi ziemniakami. Przykryć i gotować ok 20 min, do miękkości. Zdjąć z ognia,  podawać  polane łyżką śmietany i posypane pietruszką. Smacznego

Stare Gary
Dyniowe kopytka 219

też być samodzielnym daniem. Najlepsze podsmażone na maśle z dodatkiem chrupiących listków szałwii. Sezon na dynie trwa, wykorzystajmy wiec jej możliwości.składniki330 g musu z  dyni Hokkaido370 g ziemniaków ugotowanych1 jajo200 g mąki + dodatkowo do podsypywania.1 łyżeczka papryki w płatkach1/2 łyżeczki pieprzukilka listków szałwiiprzygotowanie Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę. W misce wymieszać widelcem mus z dyni(...)ziemniaki , jajko, mąkę, pieprz i paprykę. Blat posypać mąką, wyłożyć ciasto, podzielić na 4 części, z każdej uformować wałek grubości ok 2 -3 cm. W razie potrzeby  podsypać dodatkowo mąką. Ciasto powinno się dobrze formować i nie kleić, ale nie powinno być zbyt sztywne.  Każdy wałek pociąć na kluski. Zagotować wodę, posolić, kluski wrzucać partiami na wrzątek

Stare Gary
Krokiety z wędzonej makreli 220

pasty do kanapek. Tym razem wpadłam na pomysł zrobienia krokietów (a może  kotletów) Nigdy wcześniej takich nie robiłam, a okazały się pyszne!  Będę robiła częściej.składnikikrokiety170 g ziemniaków, ugotowanych100 g makreli wędzonej, obranej1 mała cebula, pokrojona w kostkę3 ząbki czosnku1 łyżka koperku1 jajo1/2 łyżeczki papryki w płatkach1 łyżka bułki tartej + do panierowaniasól, pieprzsos2 łyżki jogurtu1 łyżka majonezy3 pomidory(...)suszone - bardzo drobno posiekaneząbek czosnku, posiekanykopereksól pieprzPrzygotowanieWymieszać wszystkie składniki sosu Ziemniaki przepuścić przez praskę. Makrelę rozdrobnić. W misce wymieszać wszystkie składniki : ziemniaki, rybę,cebulę, czosnek, koperek, jajo, paprykę. Dosypać bułkę, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem w razie potrzeby. Formować nieduże krokiety obtaczać w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej, smażyć kotlety z obu stron (na średnim ogniu

Stare Gary