smakach, w mleczku kokosowym i mango. Bardzo fajne i aromatyczne danie – zachęcamy do wypróbowania Składniki: - 2 średnie filety z kurczaka - 2 szalotki - 1 łyżka oleju - 400 g młodych ziemniaków - 1 mango - 1 puszka mleczka kokosowego - 1 łyżeczka sosu rybnego - 1 łyżka soku tajskiej limonki - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pomidorowej - 2 łyżeczki pasty tom yum - świeża kolendra Składniki(...)oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Gdy kurczak nam się poddusi dajemy sos rybny, sok z limonki, mleczko kokosowe i mieszamy. Do tego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki są już prawie miękkie dodajemy mango pokrojone w kostkę. Całość dusimy jeszcze kilka minut. Kurczaka podajemy w miseczkach i posypujemy posiekaną kolendrą. Smacznego
Kuchenne Wariacjeporcję, więc nie wahałam się ani chwili:) Jest to tak na prawdę pełny obiad, który robi się sam w piekarniku. Solidnie doprawione, soczyste kawałki kurczaka zapieczone z młodymi ziemniakami, pomidorami, cukinią i papryką i chorizo, które można zastąpić inną pikantną kiełbasą. Nie dodaje się żadnego dodatkowego tłuszczu, a sos który powstaje podczas pieczenia jest przepyszny! Podałam to danie ze świeżym(...)English Lekki kurczak pieczony z warzywami i chorizo (4 porcje) Składniki: 1 średnia cebula, obrana pokrojona w ósemki 1 średnia czerwona cebula, obrana pokrojona w ósemki 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na ćwiartki 8 nieobranych ząbków czosnku 8 średnich pomidorów, pokrojonych na ćwiartki 75 g chorizo, pokrojonego na plasterki 8 nadudzi z Kurczaka Zagrodowego (lub innych części) ½ łyżeczki
karmelowycoś na ciepło". Całe szczęście, że u mnie na obiad prawie zawsze musi być ciepły posiłek, zatem nie miałam specjalnego dylematu co przygotować. Padło na placki z gotowanych ziemniaków, które podałam z sosem pieczarkowym. Było pysznie :) Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 cebula 3 łyżki mąki 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić(...)oleju na złoty kolor. Ziemniaki utłuc za pomocą tłuczka. Dodać podsmażoną cebulkę, 1 jajko, mąkę oraz solidnie przyprawić solą i pieprzem. Wszystko dokładnie zagnieść i formować w dłoniach zgrabne kotleciki, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na oleju na jasnobrązowy kolor z obu stron, aż z wierzchu będą chrupiące. Wpisy również u Marty , Sabiny i Doroty
My simple kitchennajciekawszy, ale uwierzcie mi, smakuje po prostu świetnie! :) Ugotowana tylko na lekko zrumienionej cebulce, bez mięsa, jest esencjonalna i aromatyczna, dzięki dodanym przyprawom. Główne składniki zupy to bób i ziemniaki, których po ugotowaniu połowę zabieram z garnka, resztę zupy blenduję na gładko i z powrotem wrzucam zabrane wcześniej warzywa. Dzięki temu zupa jest gęsta i sycąca i ma konsystencję delikatnego(...)kremu. Jest pyyyysznnnaa... :))) SKŁADNIKI: 900 g bobu (mrożonego lub świeżego) 700 g ziemniaków ( użyłam młodych) 5 łyżek oliwy z oliwek 2 cebule średnie 2 ząbki czosnku 1,5 litra wody 3 marchewki średnie 1 pietruszka (korzeń) 0,5 średniego selera 10 cm kawałek pora 4 liście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki suszonego lubczyka 0,5 łyżeczki ostrej mielonej
Słodko-Słony Świat Ilonykażdą surówką i z każdym chłodnikiem a nawet z samym kefirem, zsiadłym mlekiem lub jogurtem a także z bigosikiem z młodej kapusty. Składniki: -młode ziemniaki, najlepiej drobne -10 dkg wędzonego boczku -koperek -sól Z ziemniaków zmywamy skórkę i gotujemy je do miękkości w osolonej wodzie. Boczek kroimy w drobniutką kosteczkę. Siekamy koperek. Odcedzamy ziemniaki i dosypujemy
Maminek kulinarnykarty – do czego był potrzebny sos morelowy . Kolejna wersja pierogów leniwych . Były już z samego twarogu, teraz leniwe bezglutenowe z sosem morelowym, ale w wersji oszczędnej, bo z dodatkiem ziemniaków. Jedne i drugie, mam nadzieję, zadowolą zwolenników dań mącznych… i nie tylko. Składniki: - 600g twarogu domowego - 400g ziemniaków (ugotowanych dzień wczesniej) - 20 dag mąki ryżowej - 10 dag mąki ziemniaczanej(...)szczypta soli Dodatkowo: - sos morelowy ( przepis na blogu ) Leniwe robi się bardzo szybko, więc najpierw nastawiamy w dużym garnku posoloną wodę. Zanim się woda zagotuje przygotujemy ciasto. Ziemniaki i twaróg rozgniatamy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy obie przesiane mąki oraz jajka rozkłócone z solą. Wyrabiamy ciasto, łącząc wszystkie składniki. Ciasto będzie się lepić do rąk, więc wygodniej robić
mojewypiekiinietylkopropozycja skierowana dla najmłodszych - kluseczki a'la kopytka wycinane foremkami do ciasteczek i podane ze zmiksowanymi truskawkami - nawet największy niejadek im się nie oprze :) SKŁADNIKI: 500 g ugotowanych ziemniaków 125 g twarogu półtłustego ok. 2/3 szkl mąki pszennej ok. 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 2 małe jajka 1/2 łyżeczki soli 1. Ziemniaki i twaróg przepuścić przez maszynkę. Dodać jajka, obie(...)mąki (mąkę pszenną lepiej dawać stopniowo bo jej potrzebna ilość zależy od wilgotności ziemniaków i twarogu) i sól. Zagnieść gładkie ciasto. 2. Stolnicę podsypać leciutko mąką, rozwałkować ciasto i foremką wycinać dowolne kształty. 3. Kluseczki wrzucać partiami na osolony wrzątek i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. 4. Podawać polane zmiksowanymi truskawkami lub jogurtem
Kto ugości moich gości?korzystam z okazji, że jeszcze ciągle są szparagi, choć już niedługo oraz z wielkiego apetytu domowników. Krem z zielonych szparagów z kaszą gryczaną składniki 1 cebula 2 średnie ziemniaki 1 pęczek zielonych szparagów śmietana 18% bulion warzywny pieprz, sól kasza gryczana - sypka wykonanie: W bulionie warzywnym (około 500ml) gotuję pokrojone w dużą kostkę cebulę i ziemniaki. W tym czasie przygotowuję(...)szparagi, myję je i odcinam zdrewniałe końcówki. Kroję na mniejsze kawałki. Gdy ziemniaki są już miękkie dodaje do nich szparagi i gotuję 5-10 minut. Zestawiam z ognia. Miksuję blenderem. Ponownie stawiam na ogniu, dodaję bulion by zupa nabrała odpowiedniej konsystencji oraz śmietanę. Nie daję jej dużo, ilość według uznania. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. W między czasie gotuję
Przysmaki KarolkiPyszne danie jednogarnkowe z młodymi ziemniakami i kapustą. Danie, choć sycące to jednak nie ma wielu kalorii. Jeśli całość podzielimy na 6 porcji, to każda będzie miała tylko 274 kcal. Składniki: pół główki młodej kapusty 0,5 kg dobrej kiełbasy 6 sporych pieczarek 2 cebule 6-7 młodych ziemniaków papryka czerwona 4 ząbki czosnku 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz(...)lubczyk, czosnek niedźwiedzi, tymianek papryka ostra pęczek koperku olej Przygotowanie W sporym garnku podsmażamy na niewielkiej ilości oleju posiatkowaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy ziemniaki pokrojone w spore kawałki, posiatkowaną kapustę, czosnek przeciśnięty przez praskę, paprykę pokrojoną w paski i pieczarki. Podlewamy pół szklanki wody. Garnek zakrywamy i całość dusimy, aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 700 g ziemniaków 150 g kiszonej kapusty kilka listków pokrzywy 3 ząbki czosnku szczypta kminku, estragonu sól, pieprz łyżka masła natka pietruszki Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie z czosnkiem i kminkiem. Odcedzić dodać masło i ugnieść razem z czosnkiem. Do ziemniaków dodać drobno pokrojoną kapustę i poszatkowaną pokrzywę z natką. Doprawić do smaku. Uformować kotlety, obtoczyć
Gaździnka warzywieprzowym (i nie tylko wieprzowym) oraz przyprawami o cytrusowych nutach. A od takiego założenia bardzo blisko już do potrawy łączącej schab wieprzowy z fenkułem, kolendrą i jałowcem oraz pieczonymi ziemniakami z cytryną i rozmarynem. Dodatek soku pomarańczowego i świeżych pomarańczy też nie jest w tej sytuacji od rzeczy. Teoretycznie nie jest to trudna w wykonaniu potrawa, aczkolwiek ma w sobie(...)startej skórki z pomarańczy 1 łyżka owoców jałowca 1/4 łyżeczki owoców kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki oliwy kilka łyżek soku pomarańczowego Do podania pieczone ziemniaki w wersji z rozmarynem i cytryną (ale niekoniecznie czosnkiem) mieszanka kolorowych sałat świeże pomarańcze Instrukcje Kotletów nie rozbijamy, jednak usuwamy z nich zewnętrze błonki typowe dla schabu wieprzowego. Lekko nacinamy
Kulinarna Pokusamielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce Podróże kulinarne – Kuchnia bułgarska . Ponieważ(...)można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę, czosnek
Kulinarna Pokusadobrze. Placek sycący, smaczny i ciepły i zimny, podany w temperaturze pokojowej. Dobrym, zaostrzającym, dodatkiem był jogurt grecki wymieszany z harissą. składniki 200 g jarmużu 200 g ziemniaków 60 g wędlin (szynka, boczek) 1 cebula 5 jajek 50 ml śmietany - użyłam kremówki 30 g startego sera - np Parmezan , szczypior od dymki drobno pokrojony 1 papryczka(...)oliwę i wrzucić cebulę. M ieszając smażyć na małym ogniu, parę minut aż cebula zmięknie ale nie zacznie się brązowić. Dodać drobno pokrojone wędliny, podsmażać jeszcze moment. Dodać ziemniaki i szczypior, przemieszać. Masę jajeczną wylać na ziemniaki na patelni. Przykryć smażyć na małym ogniu. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 st. C. Kiedy piekarnik się
Stare Garyzielono ? Tak, dziś sama zielenina. Udało nam się kupić młode brokuły i przepiękne zielone szparagi. Od razu do głowy przyszła myśl, że na pewno podamy je z młodymi ziemniakami i jeszcze z kilkoma dodatkami. Młode brokuły są niestety trudno dostępne, ale szukajcie ich na targowiskach lub w dobrych marketach. Warto spróbować, są delikatniejsze w smaku i mają przepiękny kolor. Zresztą(...)sami zobaczcie jak wyszło nam to danie. Młode brokuły ze szparagami w serowym sosie (4 osoby) Składniki: 2 pęczki młodych brokułów 2 pęczki zielonych szparagów 1 kg ziemniaków 400 gr zielonej fasolki szparagowej 2 duże marchewki 1 słodka śmietanka 12% 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 serek Lazur rzeżucha pieprz, gałka muszkatołowa, sól Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie
vegetaniedrobno posiekany 4 ogórki kiszone, starte na tarce o grubych oczkach woda z ogórków do smaku 1 marchewka, starta na tarce o grubych oczkach 1/2 szklanki kaszy pęczak 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól do smaku 2 łyżki oleju CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 1 łyżkę oleju(...)przecedzamy, mięso odkładamy na chwilę na bok do lekkiego przestygnięcia, a następnie szarpiemy na małe kawałeczki. Do wywaru dodajemy kaszę, ogórki, podsmażoną marchew, poszarpane mięso i pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość doprawiamy koncentratem pomidorowym, solą i wodą z ogórków. Gotujemy do miękkości ziemniaków. Przed podaniem możemy zabielić śmietaną (ale nie musimy, i bez tego zupa jest bardzo kaloryczna ;)) Smacznego
My Culinary Art