Składniki: ziemniak (1 duży) szpinak mrożony (25 dag) czosnek (2 ząbki) woda sól pieprz tłuszcz do posmarowania brytfanki Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Szpinak rozmrażamy na patelni z odrobiną wody. Kiedy szpinak będzie rozmrożony dodajemy rozdrobniony czosnek, przyprawiamy pieprzem i solą. Dusimy jeszcze przez chwilę. Jeśli jest taka potrzeba dodajemy odrobinę wody. Ziemniaka dokładnie myjemy. Nie obieramy(...)Przekrawamy wzdłuż na dwie części. Wydrążamy środek tak, żeby powstały łódeczki. Napełniamy łódeczki szpinakiem i układamy w posmarowanej tłuszczem brytfance. pieczemy aż ziemniak będzie miękki. Jako dodatek do dania zastosowałam smażone pieczarki
Weganka gotujeSkładniki: ziemniaki (3 szt. średnie) pieczarki (15 dag) cebula (1 mała) kapusta włoska (4 liście) czosnek (3 ząbki) sól pieprz ziołowy papryka ostra olej Czas przygotowania: 50 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Pieczarki i cebulę myjemy, kroimy i smażymy. W trakcie smażenia dodajemy wyciśnięty czosnek. Ziemniaki obieramy, myjemy i trzemy na cienkich oczkach tarki. Do ziemniaków dodajemy usmażone składniki. Przyprawiamy
Weganka gotujeprzepysznej panierce z płatków kukurydzianych z dodatkiem sezamu. Idealne wegetariańskie danie na letnie dni. Szczególnie dla tych co lubią obiady z owocami i na słodko :) Polecam! KNEDLE: 500g ugotowanych ziemniaków 200g twarogu półtłustego 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/3 szklanki mąki pszennej cukier 400g moreli PANIERKA: 4 łyżki zmielonych płatków kukurydzianych 1 łyżka sezamu 1 łyżka cukru brązowego(...)łyżka masła Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dobrze potłuc. Dodać twaróg, mąki, jajko. Wszystko dokładnie połączyć. Wyłożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zrolować. Ciasto jest bardzo luźne i należy dobrze podsypywać mąką. Pociąć na plastry, rozklepując na placuszki. Morele wypestkować i zawijać posypane cukrem w ciasto. Formować okrągłe knedle. Wrzucać na gotującą się lekko posoloną wodę. Gotować
https:KKuchniaMniamKolejny pomysł na... sałatkę każdego dnia ;) Składniki (dla 4 osób): - 1kg oskrobanych/obranych ziemniaków - 2 pomidory malinowe - 2 ogórki kiszone - kilkanaście czarnych oliwek - 2 średnie cebule - czubata łyżka majonezu - kilka ząbków czosnku - łyżka bazylii, sól, pieprz do smaku, kilka szczypt chili cayenne, szczypta curry Ziemniaki ugotować w posolonej wodzie z kilkoma ząbkami czosnku. Ugotowane, ostudzone ziemniaki pokroić w kostkę. Pomidory
Corner With Recipesascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} - 200 g ziemniaków - 1 papryka - 1 cebula - 4 jajka - oliwki - ½ szklanki kukurydzy - 2 łyżki startego twardego sera - kilka plasterków suchej kiełbasy (opcjonalnie) - olej rzepakowy do smażenia - sól, pieprz, przyprawy np. bazylia, papryka słodka, czosnek(...)granulowany, papryka ostra Obrane ziemniaki pokrój w cienkie półplasterki i podsmażaj na oleju ok. 10 minut. Przełóż do miski. Podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, paprykę i ewentualnie kiełbasę. Dodaj do ziemniaków razem z oliwkami, kukurydzą, serem. Przypraw powstałą masę. W osobnej misce rozbełtaj jajka i dodaj do reszty. Smaż na małej patelni na rozgrzanym oleju po ok. 8 minut
Corner With RecipesPojawiające się w temacie samosy to trójkątne pierożki smażone na głębokim tłuszczu z nadzieniem warzywnym, mięsnym, bądź serowym. Jest to typowe hinduskie danie. Często do farszu dodaje się właśni ziemniaki i groszek, tak jak w przepisie poniżej. Takie nadzienie owinęłam w niezastąpione dla mnie ciasto filo. Gotowe, niskokaloryczne i pysznie chrupiące po upieczeniu. Taką przekąskę fajnie byłoby podać z sosem(...)jogurtowo-miętowym czy pomidorowym. Składniki (ok. 14 małych porcji): - 2 tłuczone ziemniaki - 1/2 szklanki zielonego groszku - 1 cebula - 1 łyżeczka kuminu - 1 łyżeczka zielonego chili - 1 łyżeczka papryki słodkiej - sól do smaku - olej/oliwa do smażenia - 3 płaty ciasta filo Na rozgrzany olej wrzuć kumin, po minucie dodaj cebulę i wymieszaj. Gdy cebula się zeszkli, dodaj groszek, zielone chili, paprykę słodką
Corner With RecipesSkładniki: ziemniaki olej około 1/4 szk słodka papryka kminek sól Z ziemniaków powykrawać serduszka, następnie ugotować w osolonej wodzie 3 min. W międzyczasie przygotować marynatę połączyć olej z solą, kminkiem i słodką papryką. Odcedzić ziemniaki i wymieszać z marynatą. Ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około
Moja Galeria SmakuSkładniki: 250 g kalafiora 400 g ziemniaków 1 czerwona papryka 100 g śmietany 30% 2 plastry sera żółtego 1 łyżka bulionu warzywnego suszony lubczyk suszony majeranek pieprz Ziemniaki pokroić na plastry. Włożyć wraz z kalafiorem do garnka z wodą i gotować w osolonej wodzie przez 8 minut. Odcedzić. Paprykę pokroić. W naczyniu żaroodpornym ułożyć ziemniaki, kalafior i paprykę. W osobnym
Moja Galeria SmakuDzisiaj zapraszam na warzywną brytfannę ;) Warto wykorzystać ten przepis akurat teraz kiedy dostępne są młode ziemniaki, cukinia i kalarepa. Warzywa mogą stanowić samodzielny posiłek, bądź być dodatkiem do mięsa czy ryby. Chrupkie warzywa w towarzystwie ziół: tymianku, rozmarynu i natki pietruszki smakują wyśmienicie. Gorąco polecam! Składniki: 500 g ziemniaków 1 czerwona papryka 1 cukinia 1 kalarepa 3 cebulki dymki kilka(...)pomidorków koktajlowych kilka czarnych oliwek 1 główka czosnku 3-4 łyżki oliwy rozmaryn, tymianek, natka pietruszki sól, pieprz 1. Ziemniaki wyszorować i umyć pod wodą. Ugotować przez 10 minut. Odcedzić. 2. Cukinię, paprykę, kalarepę pokroić na kawałki. 3. Cebulę i czosnek przekroić na pół. 4. Na dno brytfanny lub naczynia do zapiekania dać 2 łyżki oliwy. Dodać wszystkie warzywa oprócz
Moja Galeria Smakusię na straganach to znak, że jesień zbliża się nieuchronnie. Wtedy zazwyczaj mam ochotę na ciepłe, syte danie. Takim właśnie jest gulasz z dynią. Mięso wołowe, dynia, pomidory i ziemniaki duszone w czerwonym winie i bulionie warzywnym z dodatkiem aromatycznych przypraw: kurkumy, kuminu oraz ostrej papryki. Składniki na 2-3 porcje: 500-550 g wołowiny na gulasz 500 g dyni(...)waga przed obraniem) 3 ziemniaki 3 pomidory, sparzone, obrane ze skórki 150 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu warzywnego 1 cebula 3 ząbki czosnku duża szczypta kuminu duża szczypta kurkumy 1/2 łyżeczki ostrej papryki natka pietruszki 1. Cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę z czosnkiem. 2. Dodać kumin, kurkumę i ostra paprykę
Moja Galeria Smakusosie pieprzowym. Podawane z zapiekanymi ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi. Przepis pochodzi z książki Anny Starmach. "Pyszne na każdą okazję". Składniki na 2 porcje: 1 polędwiczka wieprzowa 500 g ziemniaków 150 g pomidorków koktajlowych 2 łyżki świeżego tymianku (użyłam 1/2 łyżeczki suszonego) sól, pieprz olej 200 ml śmietany 30% 1 łyżka musztardy (użyłam miodowej) 1/2 słoiczka pieprzu zielonego w zalewie(...)szklanki białego wina Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki. Gotować w wodzie przez 15 minut. Odcedzić. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Ziemniaki wraz w przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi umieścić w naczyniu żaroodpornym. Posypać tymiankiem, doprawić solą i pieprzem. Piec w piekarniku przez 20 minut. Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na 5-6 części, lekko spłaszczyć dłonią. Każdą posypać solą i pieprzem
Moja Galeria Smaku