ziemniak - 9653 przepisów (strona:132/644)

Zrazy wołowe 354

kolor zrazów, ale przede wszystkim utrwala ich kształt i „zamyka” przed ucieczką soków. Różne są szkoły i upodobania jeśli chodzi o podanie zrazów. Do najpopularniejszych dodatków należą m.in. gotowane ziemniaki i kopytka . Zwykle podaje się je również z sosem z duszenia, którego może być więcej lub mniej. Wg przepisu poniżej – raczej mniej, ale jeśli ktoś woli inaczej, to trzeba(...)łyżki octu 3-4 łyżki oleju rzepakowego Sos 250g marchewki 150g korzenia selera 2-3 gałązki natki pietruszki 250 ml rozcieńczonego bulionu (najlepiej wołowego) Do podania gotowane ziemniaki kopytka Instrukcje Jeśli wołowina jest w kawałku, należy ostrożnie pokroić ją bardzo ostrym nożem na plastry o grubości ok. 4-5mm. Następnie rozbijamy je dokładnie tłuczkiem na grubość

Kulinarna Pokusa
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 203

kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym (6-8 porcji) Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę ¼-½ kapusty, posiekanej 100 ml mleka 50 g masła 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżeczki oleju roślinnego 350-400 g kiełbasek wieprzowych Konspol 2 średnie cebule, pokrojone(...)grube plastry 2-3 gałązki tymianku, plus do podania 400 g grzybów, pokrojonych na połówki lub ćwiartki 400 ml czerwonego wina, wytrawnego 300 ml bulionu wołowego Przygotowanie: Włóż ziemniaki do wrzącej i osolonej wody, gotuj przez 15 minut, z czego na kilka ostatnich minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć

karmelowy
Pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami 238

Pomysł na zdrowe, w miarę szybkie do przygotowania i smaczne danie obiadowe – pstrąg tęczowy zapiekany z cukinią, pomidorem i ziemniakami. Pycha! Ostatnio przygotowując pstrąga podałam go z brokułem, kalafiorem i marchewką (przepis macie tutaj ), a dzisiaj postanowiłam zaszaleć z innymi warzywami. Składniki na 1-2 porcje: 1 duży pstrąg tęczowy 2 małe ziemniakami  1-2 pomidory 1/2 cukinii sól(...)wypatroszyć, pozbawić łusek, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć solą, pieprzem i przyprawą do sałatek. Za pomocą noża naciąć jeden bok ryby. Na sam koniec pstrąga skropić sokiem z cytryny. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w bardzo cienkie plasterki. Pomidora umyć, przekroić na pół i pokroić w półplasterki. Cukinię umyć i pokroić w cienkie talarki. Rybę przełożyć na blaszkę do pieczenia

Ugotować
Kotlety ziemniaczane 248

Składniki : (7 kotletów) 585g obranych ziemniaków (6 sztuk), 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 jajko, 30g startego sera żółtego, 1-2 garście natki pietruszki, 1 większa łyżka mąki pszennej, bułka tarta, sól, pieprz, olej. Przygotowanie: Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na łyżce masła(...)podsmażeniu odłożyć do ostygnięcia. Ostygnięte ziemniaki zmielić przez maszynkę, dodać do nich ostygniętą cebulę, starty ser żółty, posiekaną natkę pietruszki, jajko, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać wszystkie składniki razem, formować kotleciki i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, z obu stron. Smacznego

W kuchni u Moniki
Zupa z wędzonym łososiem 174

robię! Wymyśliłam sobie zupę. Bardzo prostą, ale smaczną. Z dodatkiem wędzonego łososia i całą górą koperku. Baza do zupy była prosta, bo przecież wystarczy tylko warzywny wywar, ugotowany ziemniak, marchewka i zupa prawie gotowa. I kiedy już zupa była niemal skończona, przypomniałam sobie, że nie mam tego koperku, który miał być dopełnieniem całości!  Ale moment, moment, mam przecież mrożony(...)albo "zupa koperkowa z wędzonym łososiem", ale patrząc na zdjęcia niech po prostu zostanie "zupa z wędzonym łososiem" :) Składniki: 100 g wędzonego łososia w plastrach  2-3 średnie ziemniaki 1 marchewka  1,5 l wywaru z jarzyn (przygotowuję na bazie domowej kostki rosołowej ) 150 ml śmietanki 30%  1 łyżeczka masła posiekany świeży koperek (ew. nać pietruszki

bistro mama
Zupa krem z kopru włoskiego (fenkułu) z jabłkiem 222

porcje: - 1l bulionu (1l wody + dwie czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 fenkuł (koper włoski) - 1 por - 2 cebule (u mnie 1 zwykła, 1 czerwona) - 2 ziemniaki - 2 małe jabłka - 2 pietruszki - 1 łyżka oleju kokosowego, rzepakowego - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka lubczyku - 1 łyżeczka kurkumy *opcjonalnie: czarny sezam do posypania W garnku na oleju szklimy pokrojoną w piórka(...)czasie odcinamy nać fenkułu (możemy z niej oderwać koperek, by później udekorować nim zupę) i obieramy z zewnętrznej warstwy. Przecinamy koper włoski na pół i kroimy w plastry. Ziemniaki, jabłka i pietruszki obieramy, kroimy w kostkę, dorzucamy wraz z fenkułem do cebuli i pora. Smażymy ok. 5 minut. Zalewamy bulionem i dosypujemy suszone zioła z kurkumą. Gotujemy

Be Fit Be Strong
Zapiekanka rybna z dorsza i czerniaka z szyjkami rakowymi, ziemniakami i jajkiej pod beszamelem 179

jednobrytfankowych :) Zapiekanka pasuje tu idealnie :) ZAPIEKANKA RYBNA Składniki: - około 400-500 gramów dowolnej ryby (u mnie dorsz i czerniak) - 100 gramów szyjek rakowych (opcjonalnie) - 4 jajka - 2-3 duże ziemniaki - 1 cebula - 75 gramów masła (+ tłuszcz do smażenia ryby) - 50 gramów mąki - 650 mililitrów mleka - 150 gramów żółtego sera - zioła prowansalskie - pieprz kolorowy - sól Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo(...)ziemniaki w mundurkach. Cebulę siekamy drobno, rybę kroimy w grubszą kostkę. Podsmażamy najpierw cebulę, później dodajemy do niej rybę i szyjki. Na 75 gramach masła smażymy 50 gramów mąki - robimy zasmażkę. Powinno trwać to około dwóch minut, żeby mąka nie była surowa i ładnie się spieniła. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i powoli dolewamy do niego mleko, cały czas mieszając

Życie zamknięte w smaku
Lekko pikantna zupa krem z dyni z mlekiem migdałowym (wegańska) 176

posmakiem? Przepis na spore 2 lub 3 porcje. Składniki: - 400-500g puree z dyni - 250ml wody - 250ml mleka migdałowego - 2 cebule (u mnie zwykła i czerwona) - 1 spory ziemniak lub 2 mniejsze - 2 łyżki bulionu (u mnie 2 łyżki wody + łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego ) - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka przyprawy curry - 1 łyżeczka papryki ostrej lub 1 świeża(...)mała, ostra papryczka - 0,5 łyżeczki imbiru - 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej - sól, pieprz Cebulę kroimy w piórka, ziemniaka kroimy w cienkie plastry. W garnku na 2 łyżkach bulionu dusimy cebulę wraz z czosnkiem do miękkości. Zalewamy wodą i mlekiem, dodajemy przyprawy, plastry ziemniaka, puree z dyni i mieszamy. Gotujemy 15-20 minut i miksujemy na gładki krem. Smacznego

Be Fit Be Strong
Krem selerowo-ziemniaczany 167

Krem selerowo-ziemniaczany to pomysł na gęsty, sycący i wegetariański obiad. Jeżeli jesteście mięsolubami to krem przed podaniem posypcie usmażonym, wędzonym boczkiem. Składniki: 1 duży seler (korzeń) 4 większe ziemniaki 1,5 l wywaru warzywnego 1 szalotka (lub 1 mała cebula) 100 ml śmietany 30% gałka muszkatołowa papryka ostra sól, pieprz oliwa z oliwek do podania boczek wędzony posiekana zielona(...)pietruszka Szalotkę pokroić w kostkę. Ziemniaki i seler obrać oraz pokroić w kostkę. Na dno garnka wylać odrobinę oliwy z oliwek. Podsmażyć cebulę. Następnie wlać bulion warzywny, a całość przyprawić solą oraz pieprzem. Gdy bulion będzie gorący – to dodać pokrojone ziemniaki oraz selera. Zupę gotować na średnim ogniu, pod przykryciem. Gdy warzywa będą miękkie – zupę ostudzić. Na sam koniec dodać

Ugotować
Ziemniaczane kluski ze szpinakiem 143

Przepis na pyszne, mięciutkie kluski kładzione z ziemniaków w towarzystwie szpinaku. Choć może nie wyglądają najpiękniej, są bardzo smaczne. Najlepiej smakują okraszone cebulką i skwarkami z boczku. Składniki: 7 średnich ziemniaków 2 jajka 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej ok. szklanka mąki pszennej (jeśli masa będzie zbyt miękka, dodajemy więcej) łyżeczka soli 200 g szpinaku mrożonego łyżeczka masła Dodatkowo: boczek, cebula(...)Przygotowanie Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie, studzimy i przeciskamy przez praskę. Szpinak podsmażamy na patelni na łyżeczce masła. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, mieszamy dokładnie. W dużym garnku zagotowujemy wodę z łyżeczką soli. Do wrzącej wody wkładamy oderwane kawałki ciasta (odrywamy je byle jak łyżką albo zmoczoną ręką na małe kawałki). Kluski gotujemy od momentu jak wypłyną na powierzchnię przez

e-PrzepisyKulinarne
SAŁATKA LEŚNA POLANA 267

przygotowują tą sałatka nasi wschodni sąsiedzi, u których sałatka ta jest bardzo popularna. SKŁADNIKI: (tortownica lub miska o średnicy około 22 cm) 30 dag marynowanych pieczarek 2 marchewki 3 ziemniaki 30 dag piersi z kurczaka 4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki konserwowe / kiszone pęczek szczypiorku majonez sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowane marchewki, ziemniaki oraz jajka zetrzeć na tarce(...)góry, i posypuję szczypiorkiem. Na pieczarki wykładam starte jajka przyprawiam do smaku solą i pieprzem, cienko smaruje majonezem. Kolejną warstwą stanowią  ogórki, ponownie smaruję cienko majonezem. Następnie wykładam ziemniaki smaruję majonezem. Ostatnią warstwą będą pierś z kurczaka oraz marchewka, które również oprószam solą i pieprzem, całości smaruję majonezem. Sałatkę przykrywam folią i wkładam do lodówki na całą noc. Tuż

RAROSSA
KNEDLE ZE ŚLIWKAMI 191

już od dłuższego czasu mamy sezon na śliwki, proponuje wiec zrobić z nimi knedle. Przepyszne i bardzo sycące danie, które w szczególności przypadnie do gustu dzieciom. Składniki: ugotowane ziemniaki (mogą być ugotowane poprzedniego dnia)  maka jako śliwki sol cukier cynamon (opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Przygotowujemy ciasto ziemniaczane takie same jak na kopytka . a) ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez praskę(...)ziemniaków, dodajemy jajko i make i wyrabiamy. Jak to zrobić krok po kroku >>>  TUTAJ 2. Śliwki najlepiej węgierki, myjemy i przecinamy tak by wyjąć pestkę i sprawdzić czy śliwka nie jest robaczywa. Nie rozdzielamy śliwki na dwie połówki. 3.  Bierzemy mały kawałek ziemniaczanego ciasta i formujemy z niego plaski okrągły placek.   4. Na środek

Kulinarnie z Polką na Kresach
Zupa ziemniaczana – dobra zupa, to ciepła zupa :) 319

domu znalazłam ;) Powstała szczerze przepyszna zupa, która już zdążyła zniknąć a pytania czy jest dalej są :)    Zupa ziemniaczana   1 golonko z indyka  60 dkg ziemniaków  2 cebule  3 marchewki 2 pietruszki 4 ząbki czosnku  30 dkg boczku wędzonego  1 kawałek kiełbasy  5 szt ziela angielskiego 3 liście laurowe 2 litry wody(...)wyjęłam odkroiłam mięso z kości, pokroiłam drobno i wraz z całą kością włożyłam do zupy ponownie.   Marchewkę i pietruszkę obieramy, kroimy w plasterki i dorzucamy do wody.  Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę tak maks 1 cm na 1 cm. Wrzucamy do gotującej się wody.  Cebulę i czosnek obieramy i kroimy drobno, na rozgrzanej patelni

Kuchnia na wzgórzu
Schab zapiekany z warzywami w sosie śmietanowo-musztardowym 338

się Wam tradycyjne schabowe, polecam przepis na tę zapiekankę. Jest pyszna i będzie stanowić miłe urozmaicenie codziennych obiadów. Składniki: 4 plastry schabu cebula 200 g pieczarek 6-7 średnich ziemniaków 200 g śmietany 18% 200 g śmietany 30% jajko musztarda (łagodna) sól, pieprz, papryka wędzona, gałka muszkatołowa Przygotowanie Mięso obficie nacieramy przyprawami. Każdy plaster smarujemy musztardą z obu stron. Odstawiamy(...)kilka godzin do lodówki. Cebulę siekamy w piórka, pieczarki w plasterki. Ziemniaki obieramy i przekrawamy na pół albo na ćwiartki. Schab podsmażamy na patelni z obu stron. Na drugiej patelni na maśle smażymy pieczarki z cebulą. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego, wokół niego układamy ziemniaki, a na wierzch wykładamy cebulę z pieczarkami. Śmietany, jajko, łyżeczkę musztardy i przyprawy mieszamy

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety z kalafiora 132

Zostały wam z wczorajszego obiadu kawałek kalafiora i trochę ziemniaków? Nie macie już na nie ochoty? Spróbujcie zrobić z nich kotlety. Są pyszne, łatwe do zrobienia. 2 szkl ugotowanych ziemniaków 2 szkl ugotowanego kalafiora 2 jajka 0,5 szkl tartego sera olej sól Ziemniaki i kalafiora rozgnieść na w miarę jednolitą masę. Można do tego użyć

Polska Zupa