taka wariacja byczków - niby to samo, a jednak inaczej podane i w smaku też się różnią. SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej(...)ostra, czosnek granulowany , przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości. 2. W tym czasie ziemniaki przepuścić przez maszynkę. 3. Mięso i cebulę również przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku. 4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę
Kto ugości moich gości?obiad? Masz małego niejadka w domu? Polecam to danie - jest ono syte i pożywne a jednocześnie dzięki ciekawej formie podania może zachęcić naszego milusińskiego do konsumpcji :) Składniki - 4 ziemniaki - 4 łyżki twarogu półtłustego - połowa papryki czerwonej - 10 dag wędliny - 5 łyżek śmietany 18% - pęczek koperku - mielona słodka papryka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz(...)było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Nieobrane ziemniaki starannie umyć. Gotować ok. 40 minut w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Twaróg wymieszać z śmietaną. Paprykę i wędlinę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek umyć i drobno posiekać. Wszystko
Świat Smakukocha frytek zwłaszcza domowych, ale mam dla was alternatywę domowe ziemniaczane kulki. Robi się je szybko, możemy do tego również użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Maluszki i nie tylko będą nimi zachwyceni. Może je przyrządzić tradycyjnie bez dodatków, ale równie pysznie smakują z ziołami. Możemy zajadać je jako dodatek do mięs albo, po prostu same z różnymi sosami(...)takich kulek możemy zaangażować dzieci, uśmiech maluszków gwarantowany :) SKŁADNIKI : ok. 1 kilogram obranych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia SPOSÓB WYKONANIA : Ziemniaki obrać, umyć. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść. Do przestudzonych dodać
Basia w kuchniPyszny kurczak z pieca + pieczone ziemniaczki :) Opisywać smaku nie będę! Warto spróbować samemu - wyżerka dla całej rodziny! Skład: - udka z kurczaka - ziemniaki - sól - pieprz - oregano - bazylia - przyprawa do ziemniaków Udka i ziemniaki pieczemy w 190stopniach/ 180stopni jeśli jest termoobieg
upichconaBardzo tanie, nieskomplikowane i proste, jednakże trochę czasochłonne danie- delikatne krokiety z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera. Takie krokiety można zaserwować jako samodzielne danie, podane tylko np. z surówką, ulubionym sosem czy zrumienioną cebulą, bądź jako dodatek do innych potraw. * ziemniaki- 600 g * jajko- 2 szt. * ser żółty- 20 g * mąka ziemniaczana * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz * bułka tarta(...)obtoczenia * olej- do smażenia Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski i podzielić masę na 3 części, z czego jedną wyciągnąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajka, przyprawy, starty ser i całość dokładnie wyrobić. Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na małym ogniu, z dwóch stron do zarumienienia. Smacznego
Kraina Miodem PłynącaCzasami jest tak, że komuś zachce się frytek i wtedy koniecznie trzeba je zrobić :) W sumie nic trudnego. Ale wiele zależy od tego jak je przygotujemy. ziemniaki olej cukier sól Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Zagotować wodę z 1 łyżką cukru. Wrzucić do niej ziemniaki i zostawić na 5 minut. Odcedzić
Polska Zupaowocami, lub na słono: z wędliną, ketchupem, warzywami, itp. Placki są pyszne, jednak tłuste, dlatego nie polecam spożywać ich zbyt często. Składniki (na ok 6 średnich placków): 3 średnie ziemniaki 50 g drożdży łyżka cukru 1,5 szklanki mleka 400 g mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki soli Przygotowanie Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do miseczki i rozcieramy z cukrem, łyżką(...)mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 min. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i tłuczemy na puree, ale przeciskamy przez praskę. Do miski z ziemniakami wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, olej, sól i ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę
e-PrzepisyKulinarnesoli 1/3 łyżeczki pieprzu sos sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki szklanka bulionu wołowego lub wieprzowego 2 łyżki śmietany 36% 2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek puree z ziemniaków i selera 5-6 średnich ziemniaków 1 mała bulwa selera 0,5l mleka 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól i biały pieprz szczypta cukru Sposób przygotowania Wszystkie składniki(...)uformować klopsiki (ok. 40). Jeden klopsik to niezbyt czubata łyżeczka mięsa. Kłaść je na tacy pokrytej olejem. Następnie przykryć tacę folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Ziemniaki i selera obrać i pokroić w kostkę 2-3cm. Zalać mlekiem i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie doprawić cukrem, solą i pieprzem, i zmiksować
W kuchni wieczoremświeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków 200 g mozzarelli 200 g sera feta świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu: Do ciepłego (NIE gorącego) mleka kruszymy(...)masło i zagniatamy przez minimum 5 minut na jednolite ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 2. W między czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ugniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy
My Culinary ArtWami szybką i smaczną sałatką , która doskonale pasuje do grillowanych mięs, kiełbasek czy ryb. A przy tym dzięki dodania dużej ilości koperku, pachnie niesamowicie wiosennie. Polecam :) Składniki - 5-6 ziemniaków średniej wielkości - 4 jajka - 6 ogórków kiszonych - 1 cebula - duży pęczek koperku - majonez - sól, pieprz Wykonanie Ziemniaki gotuję w mundurkach, obieram, jajka gotuje na twardo. Ugotowane ziemniaki, jajka, ogórki
Kuchnia z widokiem na ogródpyszną przekąskę na ciepło ( choć na zimno również dobrze smakuje) – wytrawne muffiny ziemniaczane. Podałam je z sosem czosnkowym. Jeden muffin zawiera 177 kcal. Składniki (na 9 sztuk): 5 sporych ziemniaków ok 150-200 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 3 jajka 2 łyżki mąki 2 cebule 100 g sera żółtego sól, pieprz papryka słodka i ostra, czosnek granulowany Przygotowanie(...)Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mrożony szpinak, podlewamy odrobinę wodą i dusimy, aż się całkowicie rozmrozi. Fetę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki prócz sera żółtego łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy do foremek na muffiny, posypujemy żółtym
e-PrzepisyKulinarneziemniaczane z nadzieniem z pieczonej kaczki (w oryginale mięso z kurczaka), jajka i zeszklonej cebulki, w chrupiącej panierce i podane z sosem pomidorowym . Mojemu przyszłemu mężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków, bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki (4 porcje, 16 placków) Składniki na ciasto: 1 kg ugotowanych do miękkości(...)ziemniaków 2 jajka 120-140 g mąki sól Składniki na farsz: 500 g upieczonej/ugotowanej kaczki lub mięsa z kurczaka, pokrojone w małą kostkę 2 ugotowane jajka na twardo, pokrojone w drobną kostkę 1-2 cebule, pokrojone w drobną kostkę sól, pieprz 1 łyżka masła Składniki na panierkę: 1/2 szklanki tartej bułki 1 jajko roztrzepane Przygotowanie: W celu przygotowania farszu, rozgrzej
karmelowySkładniki: udko z kurczaka marchewka, pietruszka cebula ćwiartka selera 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków 2 pęczki koperku łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki śmietany 12% z Bażannowic sól, pieprz, kilka kropel maggi szczypta imbiru, 2 listki laurowe Przygotowanie: Warzywa i mięso umyć, osuszyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę opalić na ogniu. Włożyć do garnka i gotować do miękkości(...)dodatkiem przypraw i czosnkiem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę włożyć do bulionu po uprzednim wyciągnięciu mięsa, marchewki, pietruszki, cebuli i selera. Po ok 10 min, kiedy ziemniaki będą miękkie dodać łyżeczkę octu jabłkowego, a następnie zahartowaną śmietanę. Zagotować i wyłączyć ogień. Warzywa i mięso pokroić na mniejsze kawałki (oprócz selera i cebuli). Koperek posiekać, wszystko włożyć do garnka. Podawać
Gaździnka warzybłonnika, z najzdrowszą jego frakcją - błonnikiem rozpuszczalnym. Niby zwykłe placki, a jednak wyjątkowe. Świetne solo, tradycyjnie z cukrem i śmietaną oraz jako dodatek do dań mięsnych, bo "stare" ziemniaki już się znudziły, a na te z Egiptu nie masz ochoty. Będą Ci smakować! Składniki: 600 g ziemniaków 100 g górskich płatków owsianych 1-2 listki szałwii 2 jajka sól(...)olej Wykonanie: ziemniako obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej posiekac listki szałwii starte ziemniaki wymieszać z płatkami owsianymi, jajkami, solą i posiekaną szałwią usmażyć na rozgrzanym oleju 12 placuszków o średnicy 8 cm na złoto-brązowo. Podawać z ulubionymi dodatkami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś zapraszam po przepis na szybki i przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Puree z batatów (słodkich ziemniaków) z czosnkową śmietanką, kremowym mascarpone i tymiankiem. Jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam, a co najważniejsze pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Puree z batatów i mascarpone (4 porcje) Składniki: 900 g batatów, obranych(...)ząbków czosnku, posiekane 1/4 szklanki śmietanki 36% 80 g serka mascarpone sól i pieprz 1/2 łyżki listków tymianku Przygotowanie: W większym rondlu, doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, włóż ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Następnie je odcedź i zmiksuj na gładkie i puszyste puree (ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków). W małym rondelku, wymieszaj czosnek wraz ze śmietanką, doprowadź
karmelowy