ziemniak - 9653 przepisów (strona:138/644)

"Krokieciki" ziemniaczane z mięsem 337

taka wariacja byczków - niby to samo, a jednak inaczej podane i w smaku też się różnią.  SKŁADNIKI: (ok 40 szt czyli 4-5 porcji) Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajko 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag mięsa drobiowego z rosołu/udek/pieczonego kurczaka 1-2 cebule kilka łyżek gorącej(...)ostra, czosnek granulowany , przyprawa uniwersalna Dodatkowo: bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia 1. Cebule obrać, pokroić w piórka, zeszklić i poddusić do miękkości. 2. W tym czasie ziemniaki przepuścić przez maszynkę. 3. Mięso i cebulę również przepuścić przez maszynkę, dodać tyle gorącej wody/bulionu żeby farsz nie był suchy, doprawić do smaku. 4. Do zmielonych ziemniaków wbić jajka, dodać mąkę

Kto ugości moich gości?
Serowe łódeczki w mundurkach 334

obiad? Masz małego niejadka w domu? Polecam to danie - jest ono syte i pożywne a jednocześnie dzięki ciekawej formie podania może zachęcić naszego milusińskiego do konsumpcji :) Składniki - 4 ziemniaki - 4 łyżki twarogu półtłustego - połowa papryki czerwonej - 10 dag wędliny - 5 łyżek śmietany 18% - pęczek koperku - mielona słodka papryka - sól, pieprz Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz(...)było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z góry dziękuję. Wykonanie Nieobrane ziemniaki starannie umyć. Gotować ok. 40 minut w mundurkach w dobrze osolonej wodzie. Odcedzić i wystudzić. Twaróg wymieszać z śmietaną. Paprykę i wędlinę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek umyć i drobno posiekać. Wszystko

Świat Smaku
Domowe ziemniaczane kulki alternatywa dla frytek 9186

kocha frytek zwłaszcza domowych, ale mam dla was alternatywę domowe ziemniaczane kulki. Robi się je szybko, możemy do tego również użyć ziemniaków, które zostały nam z obiadu. Maluszki i nie tylko będą nimi zachwyceni. Może je przyrządzić tradycyjnie bez dodatków, ale równie pysznie smakują z ziołami. Możemy zajadać je jako dodatek do mięs albo, po prostu same z różnymi sosami(...)takich kulek możemy zaangażować dzieci, uśmiech maluszków gwarantowany :) SKŁADNIKI : ok. 1 kilogram obranych ziemniaków  1 szklanka mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej  sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku  bułka tarta do panierowania  olej do głębokiego smażenia    SPOSÓB WYKONANIA : Ziemniaki obrać, umyć. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść. Do przestudzonych dodać

Basia w kuchni
Kurcze pieczone! 200

Pyszny kurczak z pieca + pieczone ziemniaczki :) Opisywać smaku nie będę! Warto spróbować samemu - wyżerka dla całej rodziny! Skład: - udka z kurczaka - ziemniaki - sól - pieprz - oregano - bazylia - przyprawa do ziemniaków Udka i ziemniaki pieczemy w 190stopniach/ 180stopni jeśli jest termoobieg

upichcona
Krokiety ziemniaczane z serem 169

Bardzo tanie, nieskomplikowane i proste, jednakże trochę czasochłonne danie- delikatne krokiety z ugotowanych ziemniaków z dodatkiem sera. Takie krokiety można zaserwować jako samodzielne danie, podane tylko np. z surówką, ulubionym sosem czy zrumienioną cebulą, bądź jako dodatek do innych potraw. * ziemniaki- 600 g * jajko- 2 szt. * ser żółty- 20 g * mąka ziemniaczana * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz * bułka tarta(...)obtoczenia * olej- do smażenia Ziemniaki ugotować, ostudzić i przecisnąć przez praskę. Przełożyć do miski i podzielić masę na 3 części, z czego jedną wyciągnąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać jajka, przyprawy, starty ser i całość dokładnie wyrobić. Z masy formować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na małym ogniu, z dwóch stron do zarumienienia. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pyszne domowe frytki 235

Czasami jest tak, że komuś zachce się frytek i wtedy koniecznie trzeba je zrobić :) W sumie nic trudnego. Ale wiele zależy od tego jak je przygotujemy. ziemniaki olej cukier sól Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Zagotować wodę z 1 łyżką cukru. Wrzucić do niej ziemniaki i zostawić na 5 minut. Odcedzić

Polska Zupa
Langosz – drożdżowy placek węgierski 144

owocami, lub na słono: z wędliną, ketchupem, warzywami, itp. Placki są pyszne, jednak tłuste, dlatego nie polecam spożywać ich zbyt często. Składniki (na ok 6 średnich placków): 3 średnie ziemniaki 50 g drożdży łyżka cukru 1,5 szklanki mleka 400 g mąki 4 łyżki oleju pół łyżeczki soli Przygotowanie Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do miseczki i rozcieramy z cukrem, łyżką(...)mąki i 1/3 szklanki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 min. Ziemniaki gotujemy w mundurkach, obieramy i tłuczemy na puree, ale przeciskamy przez praskę. Do miski z ziemniakami wsypujemy mąkę, dodajemy rozczyn, olej, sól i ciepłe mleko. Wyrabiamy gładkie ciasto, następnie miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok godzinę

e-PrzepisyKulinarne
Szwedzkie klopsiki 213

soli 1/3 łyżeczki pieprzu sos sok z 1/2 cytryny 1 łyżka mąki szklanka bulionu wołowego lub wieprzowego 2 łyżki śmietany 36% 2 łyżki konfitury z czarnych porzeczek puree z ziemniaków i selera 5-6 średnich ziemniaków 1 mała bulwa selera 0,5l mleka 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% sól i biały pieprz szczypta cukru Sposób przygotowania Wszystkie składniki(...)uformować klopsiki (ok. 40). Jeden klopsik to niezbyt czubata łyżeczka mięsa. Kłaść je na tacy pokrytej olejem. Następnie przykryć tacę folią spożywczą i wstawić na pół godziny do lodówki. Ziemniaki i selera obrać i pokroić w kostkę 2-3cm. Zalać mlekiem i gotować do czasu aż warzywa będą miękkie. Po tym czasie doprawić cukrem, solą i pieprzem, i zmiksować

W kuchni wieczorem
Chaczapuri 384

świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 3/4 szklanki ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 pełne szklanki mąki pszennej 3/4 łyżeczki soli 1 łyżka roztopionego masła Składniki na farsz: 200 g obranych ziemniaków 200 g mozzarelli 200 g sera feta świeżo mielony pieprz do smaku CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu: Do ciepłego (NIE gorącego) mleka kruszymy(...)masło i zagniatamy przez minimum 5 minut na jednolite ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 2. W między czasie przygotowujemy farsz. Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, a następnie ugniatamy i odstawiamy do ostygnięcia. Sery ucieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do ziemniaków, doprawiamy pieprzem i bardzo dokładnie mieszamy

My Culinary Art
Sałatka ziemniaczana z koperkiem. Super dodatek do grillowanych mięs. 521

Wami szybką i smaczną sałatką , która doskonale pasuje do grillowanych mięs, kiełbasek czy ryb. A przy tym dzięki dodania dużej ilości koperku, pachnie niesamowicie wiosennie. Polecam :) Składniki - 5-6 ziemniaków średniej wielkości - 4 jajka - 6 ogórków kiszonych - 1 cebula - duży pęczek koperku - majonez - sól, pieprz Wykonanie Ziemniaki gotuję w mundurkach, obieram, jajka gotuje na twardo. Ugotowane ziemniaki, jajka, ogórki

Kuchnia z widokiem na ogród
Ziemniaczano-szpinakowe muffinki (177 kcal) 197

pyszną przekąskę na ciepło ( choć na zimno również dobrze smakuje) – wytrawne muffiny ziemniaczane. Podałam je z sosem czosnkowym. Jeden muffin zawiera 177 kcal. Składniki (na 9 sztuk): 5 sporych ziemniaków ok 150-200 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 3 jajka 2 łyżki mąki 2 cebule 100 g sera żółtego sól, pieprz papryka słodka i ostra, czosnek granulowany Przygotowanie(...)Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mrożony szpinak, podlewamy odrobinę wodą i dusimy, aż się całkowicie rozmrozi. Fetę kroimy w kostkę, ser żółty ścieramy na tarce. Zimne ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki prócz sera żółtego łączymy ze sobą i mieszamy dokładnie. Masę wykładamy do foremek na muffiny, posypujemy żółtym

e-PrzepisyKulinarne
Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki / Potato cakes with duck filling 220

ziemniaczane z nadzieniem z pieczonej kaczki (w oryginale mięso z kurczaka), jajka i zeszklonej cebulki, w chrupiącej panierce i podane z sosem pomidorowym . Mojemu przyszłemu mężowi, jako zdeklarowanemu fanowi ziemniaków, bardzo przypadły do gustu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Placki ziemniaczane z nadzieniem z kaczki (4 porcje, 16 placków) Składniki na ciasto: 1 kg ugotowanych do miękkości(...)ziemniaków 2 jajka 120-140 g mąki sól Składniki na farsz: 500 g upieczonej/ugotowanej kaczki lub mięsa z kurczaka, pokrojone w małą kostkę 2 ugotowane jajka na twardo, pokrojone w drobną kostkę 1-2 cebule, pokrojone w drobną kostkę sól, pieprz 1 łyżka masła Składniki na panierkę: 1/2 szklanki tartej bułki 1 jajko roztrzepane Przygotowanie: W celu przygotowania farszu, rozgrzej

karmelowy
Zupa koperkowa 430

Składniki: udko z kurczaka  marchewka,  pietruszka cebula ćwiartka selera 2 ząbki czosnku kilka ziemniaków 2 pęczki koperku łyżeczka octu jabłkowego 2 łyżki śmietany 12% z Bażannowic sól, pieprz, kilka kropel maggi szczypta imbiru, 2 listki laurowe Przygotowanie: Warzywa i mięso umyć, osuszyć. Marchewkę i pietruszkę obrać, cebulę opalić na ogniu. Włożyć do garnka i gotować do miękkości(...)dodatkiem przypraw i czosnkiem. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę włożyć do bulionu po uprzednim wyciągnięciu mięsa, marchewki, pietruszki, cebuli i selera. Po ok 10 min, kiedy ziemniaki będą miękkie dodać łyżeczkę octu jabłkowego, a następnie zahartowaną śmietanę. Zagotować i wyłączyć ogień. Warzywa i mięso pokroić na mniejsze kawałki (oprócz selera i cebuli). Koperek posiekać, wszystko włożyć do garnka. Podawać

Gaździnka warzy
Placki ziemniaczane z płatkami owsianymi 189

błonnika, z najzdrowszą jego frakcją -  błonnikiem rozpuszczalnym. Niby zwykłe placki, a jednak wyjątkowe. Świetne solo, tradycyjnie z cukrem i śmietaną oraz jako dodatek do dań mięsnych, bo "stare" ziemniaki już się znudziły, a na te z Egiptu nie masz ochoty. Będą Ci smakować! Składniki: 600 g ziemniaków 100 g górskich płatków owsianych 1-2 listki szałwii 2 jajka sól(...)olej Wykonanie: ziemniako obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej posiekac listki szałwii starte ziemniaki wymieszać z płatkami owsianymi, jajkami, solą i posiekaną szałwią  usmażyć na rozgrzanym oleju 12 placuszków o średnicy 8 cm na złoto-brązowo. Podawać z ulubionymi dodatkami

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Puree z batatów i mascarpone / Sweet potato and mascarpone puree 196

Dziś zapraszam po przepis na szybki i przepyszny dodatek do każdego dania głównego. Puree z batatów (słodkich ziemniaków) z czosnkową śmietanką, kremowym mascarpone i tymiankiem. Jest to jedno z najlepszych puree jakie jadłam, a co najważniejsze pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Puree z batatów i mascarpone (4 porcje) Składniki: 900 g batatów, obranych(...)ząbków czosnku, posiekane 1/4 szklanki śmietanki 36% 80 g serka mascarpone sól i pieprz 1/2 łyżki listków tymianku Przygotowanie: W większym rondlu, doprowadź do wrzenia lekko osoloną wodę, włóż ziemniaki i ugotuj je do miękkości. Następnie je odcedź i zmiksuj na gładkie i puszyste puree (ew. przeciśnij przez praskę do ziemniaków). W małym rondelku, wymieszaj czosnek wraz ze śmietanką, doprowadź

karmelowy