Placki ziemniaczane są smaczne i bardzo syte. Doskonale dodają się jako dodatek, lub samodzielne danie obiadowe. Składniki: 8-10 dużych ziemniaków 1 jajko 3-4 łyżki mąki 2 ząbki czosnku 2 cebule sól Przygotowanie: Ziemniaki obrać i zetrzeć. Jeżeli są wilgotne to usunąć nadmiar wody. Masa nie powinna jednak być zbyt sucha. Następnie dodajemy jajko i mąkę w zależności(...)strasznie piją, więc należy pamiętać o częstym dolewaniu oleju.By placki były mniej tłuste i lepiej strawne można je wyciągać do naczynia wyłożonego ręcznikiem papierowym. Także utarte na grubej tarce ziemniaki będą wciągać mniej tłuszczu. Placki ziemniaczane p odajemy ciepłe z keczupem, śmietaną, lub sosem. Smacznego. Podoba Ci się ten przepis? Pokaż go innym kliknij ,,Udostępnij” i ,,Lubię
Smaczne PotrawyZapiekanka smaczna i bardzo sycąca. Idealna na chłodne dni. Składniki: -1,5 kg ziemniaków -0,3 kg mielonego mięsa -4 surowe kiełbasy -0,5 kg kiszonej kapusty -0,2 kg pieczarek -2 cebule -sól, pieprz, pieprz ziołowy -czosnek niedźwiedzi -olej do smażenia Kapustę gotujemy w niewielkiej ilości wody ok. 40 minut. Odcedzamy, studzimy i kroimy na drobno. Cebulę(...)sosu. Zdejmujemy z patelni. Zdejmujemy osłonki z kiełbasy i razem z mielonym mięsem podsmażamy na patelni do zrumienienia. Mięso również należy doprawić do smaku. Kapustę, mięso i pieczarki mieszamy. Ziemniaki ścieramy w maszynie lub ręcznie. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym, dodajemy czosnek niedźwiedzi. Łączymy ziemniaki z mieszanką kapusty, mięsa i pieczarek i wszystko mieszamy. Przekładamy do natłuszczonej blaszki i wstawiamy
Maminek kulinarnySkładniki: 1kg mniejszych ziemniaków, 4-5 ząbków czosnku, 3-4 łyżki oliwy z oliwek, sól, 1/2 łyżeczki pieprzu, 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej bazylii, 1 łyżeczka majeranku. Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie umyć i delikatnie osuszyć, włożyć do żaroodpornego naczynia. Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy oraz oliwę z oliwek i wszystkie składniki razem wymieszać(...)Naczynie przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika do 220 stopni C i piec przez 1h. Po 30minutach ziemniaki należy wyjąć, przemieszać i włożyć do piekarnika do daleszego pieczenia. Smacznego
W kuchni u MonikiPrzepis na pyszny wytrawny placek ziemniaczano-drożdżowy z ulubionymi dodatkami na wierzchu. Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 500 g ziemniaków spora cebula 50 g drożdży pół łyżeczki cukru jajko 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Dodatki: 200 g kiełbasy pomidor garść oliwek 100 g sera żółtego 250 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz, papryka wędzona, zioła prowansalskie Przygotowanie Ziemniaki(...)Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle na złoty kolor. Drożdże rozkruszamy, dodajmy cukier, łyżkę mąki i 1/4 szklanki ciepłej wody. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 min. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, cebulę, zaczyn z drożdży, jajko, jogurt i przyprawy. Mieszamy. Ciasto nakładamy łyżką na blaszkę (24x27cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzamy po całej blaszce. Wkładamy
e-PrzepisyKulinarnejednego wielkiego klucha . No to utoczyliśmy giganta , a że ciężko było go ugotować , to zostało uparować w piekarniku . Generalnie wyszło genialnie , polecam , naprawdę pyszne danie Składniki : 0,5 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki sól do smaku farsz : 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej 2 cebule średniej wielkości 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka gęstej(...)śmietany 30% 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku folia aluminiowa do pieczenia Ziemniaki obieramy , kroimy w kawałki i gotujemy . Odcedzamy , odstawiamy do wystygnięcia ( można zrobić to dzień wcześniej lub użyć pozostałych z poprzedniego dnia ) . Ziemniaki wyciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem , wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól , wszystko wyrabiamy na gładka masę . Mięso mielone podsmażamy na patelni razem
Ogrodnik w podróżyłyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz 1/3 kg małych ziemniaków (najlepiej Golden Yukon lub podobnych kremowej, maślanej konsystencji) 1/4 kg młodych brokułów 1/4 kg młodych cukinii Zebrać razem wszystkie składniki. Warzywa dokładnie umyć i wysuszyć. Ziemniaki ugotwać w skórkach; odcedzić(...)większej niż 4 cm. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni; płaską blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową, ułożyć na niej podsmażone klopsy, pomidory, pozostałe w całości ząbki czosnku, ugotowane ziemniaki; spryskać całość octem balsamicznym, oliwą i poprószyć solą morską i pieprzem; wstawić do piekarnika na ok. 30 minut. Rozgrzać niewielką ilość oliwy na dużej patelni; saute brokuły i cukinię
Jem więc JestemCzasami zdarza się, że zostają ugotowane ziemniaki i wtedy robię między innymi kopytka..tym razem gotowałam je w multicookerze. 50 dkg ziemniaków 1 jajko 1 1/4 szkl.mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli troszkę przyprawy do zup i potraw Ugotować ziemniaki i przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto .Uformować wałek i ukośnie ciąć
Moje domowe kucharzenieBonda to po hindusku kula albo piłka – i taki właśnie kształt mają dzisiejsze przysmaki. Na południu Indii, w Majsur jest to symboliczna potrawa. Robi się je z gotowanych ziemniaków, soczewicy i aromatycznych przypraw, typowych dla kuchni indyjskiej. Można ją skosztować zarówno na ulicach, w przydrożnych sklepikach czy też bardziej eleganckich restauracjach. Jest to danie wegetariańskie , niezwykle łatwe, szybkie(...)pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca. Jest to danie na prawdę godne wypróbowania! Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 250 g * ziemniaki – 250 g * świeże chili – 1 szt * kokos – 50 g * mąka z ciecierzycy ( możemy ją zastąpić pszenną ) – 80 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * kurkuma
Ostra na Słodkopokrojona w piórka 10 ząbków czosnku drobno pokrojonych 1 łyżka oregano 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii 1/4 szklanki oliwy 1/2 szklanki białego wina 300 -400 g młodych, drobnych ziemniaków 2 listki szałwii sól, pieprz dodatkowo 4 kwadratowe arkusze papieru do pieczenia sznurek kuchenny przygotowanie Mięso umyć osuszyć oczyścić z błon, pokroić na duże kawałki (3x3cm). Do miski wlać wino(...)dobrze wymieszać. Przykryć folią i wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny, najlepiej na całą noc. Przed pieczeniem doprowadzić do temperatury pokojowej. Do tej samej miski dorzucić oskrobane ziemniaki (pokroić na ćwiartki lub połówki lub zostawić całe jeżeli są bardzo małe), wymieszać. Ułożyć na sobie po 2 arkusze papieru, tak aby wszystkie narożniki były widoczne - powstanie
Stare Garymiski przykrytej wilgotną ściereczką. Przed rozwałkowaniem ugniatamy jeszcze chwilę. Ciasto powinno być możliwie cienkie. Składniki na farsz: - 1 kilogram sera białego (jak do sernika, zmielonego) - 1 kilogram ziemniaków (waga po obraniu) - 2 cebule - masło - 2 białka - sól - pieprz - ewentualnie oregano i majeranek Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Mielimy, tudzież przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w kosteczkę(...)podsmażamy na maśle. Także mielimy i dodajemy do ziemniaków. Łączymy z białym serem, mieszamy i doprawiamy. Na sam koniec dodajemy białka. Farsz zamykamy w cieście, formując pierogi. Gotujemy w lekko osolonej wodzie. Podajemy ze kwaśną śmietaną lub smażoną cebulką. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakukońcu to danie, którego przygotowanie nie wymaga zbyt dużego zaangażowania finansowego czy czasowego ;) KURCZAK PIECZONY Z MAŚLANYM NADZIENIEM ZIEMNIACZANYM ZE SZCZYPIORKIEM, POREM I KOLENDRĄ Składniki: - 1 kurczak - 600 gram ziemniaków - pęczek szczypiorku - 1 cebula - kawałek pora - 1 jajko - 3 łyżki masła - 1 łyżeczka kurkumy - 1 łyżeczka cukru - 50 mililitrów wody - kolendra (mielona i niemielona) - biały pieprz - czarny pieprz - sól Przygotowanie(...)Kurczaka myjemy i osuszamy. Doprawiamy czarnym pieprzem i solą - zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Odstawiamy. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy do miękkości. Po odcedzeniu tłuczemy je z masłem. Mieszamy i rozdrabniamy tak długo, aż stworzą w miarę gładką masę. Ziemniaki przestygną dodajemy do nich drobno poszatkowane: szczypiorek, cebulę oraz pora, a także jajko. Teraz nadzienie doprawiamy do smaku
Życie zamknięte w smakurozmiar patelni, ale ja zdecydowałam się przygotować ich mniejszą wersję. Nie powiem Wam, czy odbiegają w smaku od polskich placków, musicie to sprawdzić sami ;) ROSTI/ROESTI Składniki: - 600 gram ziemniaków - świeży rozmaryn - masło klarowane - pieprz biały - sól Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie szorujemy i gotujemy w mundurkach przez 10 minut. Odlewamy i odstawiamy do wystygnięcia. Obieramy je ze skóry, a następnie ścieramy(...)tarce o grubych oczkach. Doprawiamy świeżym rozmarynem, pieprzem oraz solą. Dokładnie mieszamy - tak, by ugotowane części ziemniaków połączyły masę. Formujemy placki - wielkości patelni lub mniejsze (jak moje) - i smażymy na rozgrzanym, klarowanym maśle do zezłocenia. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce
Życie zamknięte w smakuprzeze mnie informacji do zalewajki można wrzucić co się zapragnie: różnego rodzaju kiełbasy czy wędzonki, gotowane warzywa lub suszone grzyby. ŁÓDZKA ZALEWAJKA Składniki: - 4 cebule - 3-4 duże ziemniaki - 500 mililitrów zakwasu na żur lub barszcz (ja miałam domowy - przepis wkrótce) - 50 - 100 gram słoniny - kwaśna śmietana do zup - 3-4 liście laurowe - pieprz - sól Przygotowanie: Wodę zagotowujemy(...)solą, liśćmi laurowymi, 2 cebulami i ziemniakami obieranymi i pokrojonymi w grubą kostkę. Pozostałe 2 cebule kroimy w drobną kostkę, tak samo jak słoninę i podsmażamy na wytopionym tłuszczu. Gdy ziemniaki zmiękną dodajemy do nich: zakwas oraz nieco przestudzoną cebulę i tłuszcz ze słoniny. Odlewamy trochę zupy do słoika, przestudzamy, dodajemy śmietany (2-3 łyżki), mieszamy i dolewamy do garnka
Życie zamknięte w smakuBamberskie placki Bamber to tu na Kaszubach, bogaty chłop , czyli taki co ma ziemniaki , mleko,warzywa i pola tyla co widać " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Więc placki ziemniaczane po bambersku , też muszą mieć więcej niż tylko bulwy w środku , na bogato . Smaczne, smażone placuszki , kruche i aromatyczne , koniecznie podajcie ze słodką mizerią na jogurcie ..pychota(...)opcji poobiedniej, toalety " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Co innego placki , na nie namawiam z całej siły – warto Składniki : 1 średnia cukinia 4 duże ziemniaki 2 duże cebule 1 jajko- bamberskie-duże 3 łyżki mąki pszennej 3 ząbki czosnku sól,pieprz do smaku olej do smażenia mizeria: 1 średni ogórek 2 czubate łyżki gęstego jogurtu
Ogrodnik w podróży