Portugalii. W pierwszej chwili myślałam, że jest w niej ryż. Wyczuwałam jakieś małe ziarenka, które nie przypominały co prawda w smaku ryżu... okazało się jednak, że to tarte ziemniaki :) Tradycyjna zapiekanka Bacalhau à Brás przygotowywana jest z suszonego dorsza, który w Portugalii jest bardzo popularny, a przyrządzany jest na wiele sposobów. Ogromne płaty tej suszonej ryby można spotkać w wielu(...)góry, powinna być jedynie delikatnie zezłocona. Niemniej, polecam taką wersję zapiekanki rybnej :) składniki: ok. 1/2 filetów z dorsza (świeżego lub waga po rozmrożeniu) 2 cebule 5 średnich ziemniaków 1,5 szklanki mleka (do podgotowania ryby) 200 ml śmietany 30 lub 36% sól, pieprz gałka muszkatołowa 1 łyżka masła tarty żółty ser do posypania zapiekanki kilka oliwek Filety dorsza myjemy
bistro mamaSzwajcarska zapiekanka ziemniaczana, prosto z patelni. Składniki 1 kg ziemniaków 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła 100 g boczku parzonego 2 łyżki mleka Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach poprzedniego dnia. Obrałem je i starłem na tarce o dużych oczkach. Posoliłem i delikatnie wymieszałem. Boczek pokroiłem w drobną kostkę i wrzuciłem na patelnię na gorące masło. Dodałem ziemniaki, mieszałem przez chwilę
R'n'G Kitchenrobiłam z domowych małosolnych ogórków. Ale z takich już nieco bardziej ukiszonych. Wyszła delikatna ale bardzo smaczna zupa. Polecam. składniki 10 małych kiszonych ogórków ok 250 g młodych ziemniaków 1/2 cebuli 5-6 ząbków czosnku duży pęczek koperku 1/3 kubeczka śmietany lub jogurtu 1l bulionu sól pieprz oliwa + masło do smażenia przygotowanie Ziemniaki obrać i pokroić w niewielką(...)kostkę. Do bulionu wrzucić pokrojone ziemniaki, gotować aż warzywa będą miękkie. Ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w spora kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać cebulę, chwilę podsmażać, dodać ogórki, posiekany czosnek i smażyć jeszcze ok 5 min na niewielkim ogniu. Gdy warzywa w bulionie są już miękkie, dołożyć do nich ogórki
Stare GarySezon na bób w pełni więc mamy dla Was kolejną propozycję na danie z bobem – tym razem jest to zupa w towarzystwie fasolki szparagowej i ziemniaków Składniki: - 500 g bobu - 290 g ziemniaków - 280 g fasolki szparagowej - 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 cebula - 1 łyżka masła - kilka gałązek kolendry Składniki dla 2 osób Jeżeli nie mamy bulionu(...)topimy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka nam się zeszkli dodajemy fasolkę szparagową żółtą (fasolkę myjemy, odcinamy z niej końcówki i kroimy na 3-4 części). Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę i wrzucamy do fasolki. Wszystko podsmażamy ok. 10 minut, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Na koniec dorzucamy obrany bób, gałązki
Kuchenne Wariacjektóra przynajmniej raz w roku gości na naszym stole, tak samo jak Kremowa zupa szczawiowa czy chłodnik z botwinki . Do zupy z kalarepą dorzucam też młodą marchewkę i młode ziemniaki, potem ją miksuję ale niezbyt gładko. Zwykle kalarepę jadam jako przegryzkę na surowo. Zupę podałam z grillowanym kurczakiem, mogą to być też grzanki, inne mięso, czy jakieś inne dodatki. Składniki(...)duża kalarepa 2 młode marchewki 3 młode ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego liść laurowy, 3 ziarenka ziela angielskiego, ½ łyżeczki pieprzu ziarnistego, sól i pieprz mielony do smaku 1 łyżka oliwy śmietanka 30% Kalarepę, ziemniaki, marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Obrany czosnek kroimy, wszystko szklimy na oliwie. Następnie zalewamy całość bulionem warzywnym, dodajemy przyprawy i gotujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękostkę 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę 1 korzeń pietruszki, pokrojony w małą kostkę 1/4 średniego selera, pokrojonego w małą kostkę 1 pęczek koperku, posiekany 6 średnich ziemniaków, pokrojonych w kostkę 3/4-1 szklanka śmietanki 18 % sól, pieprz, ocet z białego wina i cukier do smaku Przygotowanie: W garnku zagotuj bulion z zielem angielskim i liściem laurowym, po czym włóż(...)marchew, pietruszkę i selera. Gotuj przez 5 minut, po czym dodaj cukinię, ziemniaki i posiekane małe buraczki (jeżeli były). Gotuj aż ziemniaki zmiękną i dopraw zupę octem, cukrem solą i pieprzem. Dodaj botwinkę i koperek, gotuj przez kilka minut i wlej śmietankę. Podawaj natychmiast, chociaż odgrzana jest chyba jeszcze lepsza:) Smacznego! English version Young beet soup with zucchini
karmelowynajmniejsze) 2-3 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej 1 łyżeczka pieprzu cayenne lub ostrej papryki 0,5 łyżeczki soli SPOSÓB PRZYGOTOWAIA Ziemniaki skrobiemy, dokładnie myjemy i kroimy na połówki. Wszystkie składniki marynaty oraz bułkę tartą łączymy ze sobą. Ziemninaki polewamy marynatą, tak aby dokładnie obtoczyła każdego ziemniaczka. Ziemniaki układam na blaszcze wyłożonej(...)papierem do pieczenia i wkładamy do piekarika nagrzanego do 180 stopni na 25-30 min. Ziemniaki są dobre kiedy są złote, bułka zrumieniona, a ich wnętrze mięciutkie. Smacznego
DefinicjaSmakuZostało trochę ogórków małosolnych..no i zrobiłam pyszną zupa z takich ogóreczków... kilka ogórków małosolnych ze skórką 1 -2 marchewki 2 łyżki masła wywar z kurczaka ziemniaki 2 łyżki kwaśnej śmietany koperek sól, pieprz listek, ziele Marchewkę zetrzeć na tarce ,poddusić na rozpuszczonym maśle.Przełożyć do garnka z wywarem , dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Dodać listek(...)ziele , gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.Ogórki zetrzeć na tarce i poddusić na maśle, dodać do gotujących się prawie miękkich ziemniaków.Gotować razem jeszcze około 10 minut.Doprawić śmietaną , dodać posiekany koperek
Moje domowe kucharzenietrochę inna, bo użyłam do nich drożdży instant, a Mama zawsze używa świeżych. Sposób wykonania też odmienny, bo jest to wersja dosłownie… ekspresowa. Składniki: - 5 obranych ziemniaków - 2 szalotki - 2 ząbki czosnku - 4 czubate łyżki mąki tortowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 płaska łyżeczka soli - 3 g drożdży instant - olej do smażenia (dałam arachidowy) Dodatkowo (u mnie(...)jogurt grecki naturalny - zielona cebulka - miechunka peruwiańska Do przygotowania ciasta użyłam miksera koktajlowego. Ziemniaki, szalotki i czosnek kroimy w kostkę. Do pojemnika miksera wbijamy całe jajko, dodajemy pokrojone ziemniaki, szalotki i czosnek. Miksujemy na gładką i puszystą masę. Do większej miski przesiewamy obie mąki, dodajemy drożdże instant i sól – mieszamy składniki. Dodajemy zmiksowaną masę i łyżką lub rózgą wyrabiamy
mojewypiekiinietylkoteż dzień szybkich numerków! Jeżeli po daniu głównym macie jeszcze siłę i ochotę, to nie żałujcie sobie. Zwłaszcza, jeżeli zostało Wam coś z obiadu – na przykład gotowane ziemniaki i resztka warzyw w lodówce. W sam raz na przekąskę po spacerze! Składniki: 4-5 ziemniaków 1 cukinia garść fasolki szparagowej 1 cebula 2 jajka 1 łyżka śmietany 18% 1 łyżka(...)musztardy dijon 1 łyżka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sok z 1/2 limonki kawałeczek masła sól, pieprz do smaku Ziemniaki obieracie i gotujecie w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzacie, studzicie i kroicie w plasterki. Fasolkę myjecie pod bieżącą wodą, odcinacie końcówki i gotujecie w osolonej wodzie, aż będzie miękka, po czym odcedzacie. Cukinię myjecie pod bieżącą wodą, kroicie
GRUBY WAŁEKintensywny), ale zyskały również świetną konsystencję; mięciutkie, delikatne ciasto o intensywnym maślano-dyniowym smaku. Polecam mój przepis wszystkim fanom dyni! :) Składniki: 200 g ugotowanych i przepuszczonych przez praskę ziemniaków, najlepiej z poprzedniego dnia 200 g surowej dyni startej na drobnej tarce 80-100 g mąki pszennej + do podsypywania 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 jajko 1 duża łyżka masła sól, biały(...)oliwy 1płaska łyżka soli 1. Stratą dynię posypujemy solą i odrobiną cukru, odstawiamy na 10 minut, po tym czasie odciskamy lekko w dłoniach i przekładamy do dużej miski. 2. Ziemniaki dodajemy do dyni, wsypujemy mąkę kukurydzianą, jajko, masło i przyprawy. Następnie wsypujemy partiami mąkę i wyrabiamy ciasto. Mąki dajemy tyle, żeby ciasto było zwarte, ale nie twarde! Należy to zrobić
Kuchnia PrezydentowejKapuśniak zrobiłam z okazji końca zimy, która dla mnie kończy się właśnie w lutym. I to jest taki zimowy jeszcze kapuśniak na wieprzowych kościach, z ziemniakami, grzybami i zasmażką. Zazwyczaj nie dodaję podsmażanych grzybów do kapuśniaku, ale gdy zobaczyłam u Pyzy ten przepis , bardzo chciałam spróbować takiej zupy. Co prawda nie miałam trąbek ;) ale grzyby suszone, i to zresztą(...)namoczyć poprzedniego wieczoru, następnie gotować na małym ogniu przez 30 minut w tej samej wodzie, w której się moczyły!) 2 łyżki masła szczypta estragonu szczypta czarnego pieprzu 4 ziemniaki 2 marchewki 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 1 łyżka cukru 1 płaska łyżka soli 250-300g kapusty kiszonej, odciśniętej i lekko przesiekanej 1 łyżeczka lubczyku 1 płaska
Kuchnia Prezydentowejgospody otwarte są tylko w sezonie rolniczym, czyli od końca marca do połowy października lub początku listopada (w zależności od pogody). Składniki (na 2 duże porcje) 1 kg ziemniaków 2 łyżki butarisu, klarowanego masła lub 3 łyżki oliwy z pestek winogron pół pęczka szczypiorku sól morska, świeżo mielony pieprz do smaku zielona pietruszka do posypania maślanka lub kefir do podania(...)według uznania) 1. Ziemniaki obrać, wypłukać, osuszyć. Pokroić w niezbyt cienkie talarki, a najlepiej zetrzeć na szatkownicy. Dużą patelnię o grubym dnie (najlepiej żeliwną) dobrze rozgrzać i na gorącej rozgrzać tłuszcz. 2. Wrzucić ziemniaki i podsmażać na sporym ogniu, aby dokładnie się przypiekły - najwygodniej jest od czasu do czasu podrzucać patelnią, ponieważ mieszanie może połamać plasterki. 3. Kiedy większość
Kuchnia Prezydentowejjeszcze jedna moja propozycja na grill - pyszne talarki ziemniaczane. Można je wykonać z ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia lub ugotować je w mundurkach, specjalnie na ten cel. Rewelacyjnie pieką się na grillu, wymagają tylko 2-3 minut z każdej strony i płaskiej, jednorazowej tacki do pieczenia na grillu (takiej srebrnej). Z powodzeniem można je też podsmażyć w domu i zabrać(...)łagodnym keczupem Pudliszki albo z ziołowym dipem jogurtowym. Wybór należy do Was. :) P.S. A co u mnie, doniosę Wam już wkrótce! :) Składniki na ok. 25 talarków: 10-12 ziemniaków, ugotowanych i przepuszczonych przez praskę (najlepsze z poprzedniego dnia) 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 małe jajko sól szczypta gałki muszkatołowej (ewentualnie) bułka tarta do obtoczenia nieco tłuszczu
Kuchnia PrezydentowejOstatnią z potraw jaką robiliśmy z Bartkiem były polędwiczki z sosem cytrynowo-gruszkowo-miodowym z ziemniaczanymi rozetkami Delikatne ziemniaki, pyszne mięso i słodkie gruszki to połączenie, które naprawdę może smakować Składniki: - 500g polędwiczki wieprzowej - 100 ml wina czerwonego - gałązka rozmarynu - 150g koziego sera - 3 łyżki oliwy - 2 cytryny - 2 łyżki miodu - 125 ml cydru gruszkowego - 2 gruszki - kilka ziaren czerwonego(...)pieprzu - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - 2 łyżki wody - 1 łyżeczka octu balsamicznego - sól - 1 kg ziemniaków - 3 żółtka - 50g masła - szczypta suszonych pomidorów w płatkach - truskawki do dekoracji Powyższe składniki są na 4 porcje. Najpierw kroimy polędwiczki na grubsze plastry, solimy i podlewamy winem, wrzucamy rozmaryn i pozostawiamy żeby mięsko nam przeszło winkiem. W między czasie przygotowujemy sos cytrynowo-gruszkowo
Kuchenne Wariacje