kilka liści sałaty 2 łyżki oleju 2 łyżki śmietany pierś z kurczaka kostka rosołowa lub łyżka przyprawy Warzywko Składniki na kluski śląskie: (skorzystałam ze swoich zamrożonych zapasów) 1 kg. ziemniaków mąka ziemniaczaną 3 jajka 1 łyżeczka masła Etapy przygotowania Ślązaków: Ziemniaki obieramy, gotujemy a następnie przeciskamy przez praskę albo mielimy w maszynce...Moja mama pokazywała mi kilka technik robienia klusek(...)Śląskich natomiast uważam, że najlepsza i chyba najbardziej popularną będzie taka... Masę ziemniaczaną wkładamy do miski, ziemniaki uklepujemy na równo, na ziemniakach rysujemy znak krzyża... w ten sposób mamy masę podzieloną na ćwiartki, jedną ćwiartkę zabieramy i w jej miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną z lekką górką, następnie dokładamy zabraną ćwiartkę oraz dodajemy jajka, masło...Wyrabiamy pół płaskie kółka
NaKońcuJęzykaczłowiek na błędach się uczy więc zobaczcie co wyszło....cóż wniosek po przygotowaniu jest taki: w przyszłości jak i rada dla was więcej farszu do środka!!!! Składniki: 500 gram ziemniaków 100 gram maki pszennej 100 gram skrobi ziemniaczanej 50 gram kaszy manny 2 żółtka 2 łyżki masła 6 pieczarek cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sól i pieprz(...)koperek Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Do ziemniaków wsypujemy mąkę pszenna, ziemniaczaną dodajemy kaszę manną i żółtka, wlewamy roztopione masło solimy i zagniatamy. Pieczarki kroimy drobno, dodajemy trochę wody i chwile gotujemy, aż puszczą wodę...Wtedy przekładamy na patelnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek i smażymy na oleju...doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z kuchenki dodajemy koperek.Odstawi
NaKońcuJęzykaprzez każdego pod różnymi nazwami,W Polsce to oczywiście pierogi, we Włoszech ravioli i tortellini, w Chinach są to pierożki pod nazwą Wonton, w Niemczech- maultaschen...Dziś nadziałam je ziemniakami i pieczarkami jednym z najbardziej popularnych farszy. Składniki: 3 szklanki mąki poj. szkl. 250ml 1/2 szklanki ciepłej wody 1 płaska łyżeczka soli mały pojemnik jogurtu naturalnego można użyć śmietany(...)łyżeczka sody 750 gram ziemniaków około 15 pieczarek 1 cebula mała główka czosnku sól oraz pieprz olej lub masło do smażenia Ziemniaki obieramy i gotujemy, następnie rozdrabniamy. Pieczarki kroimy w drobna kostkę ewentualnie ścieramy na tartce o dużych oczkach, cebule oraz czosnek kroimy drobno. Wszystko razem podsmażamy. Następnie łączymy z ziemniakami. Doprawiamy do smaku. Mąkę
NaKońcuJęzykaLubicie pierogi? Ja uwielbiam! Najbardziej lubię ruskie, czyli z ziemniakami i twarogiem. Przepis wyniosłam z domu, bo dokładnie takie pierogi robi moja mama. Najczęściej podaję je z podsmażoną cebulką z boczkiem lub samą cebulką. Mogę je jeść codziennie;) Ciasto: 1/2 kg mąki pszennej, szkl. gorącej przegotowanej wody, 1/2 szkl. ciepłego mleka, szczypta soli, 3 łyżki oleju. Mąkę przesiać(...)Następnie dobrze zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką lub dolać odrobinę letniego mleka. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać krążki o jednakowej średnicy. Farsz: 300 g ugotowanych solonych ziemniaków, 200 g półtłustego twarogu, sól, pieprz, 2 cebule, olej do smażenia. Ziemniaki oraz twaróg zmielić. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na odrobinie oleju. Wymieszać z ziemniakami, doprawić
Z miłości do słodkościTrzeba przyznać, że zapiekanka, którą dzisiaj przygotowałam, to prawdziwa deska ratunku, ponieważ w lodówce miałam tylko cebulę, czosnek , trochę sera żółtego, wszechobecne ziemniaki a z zamrażalnika wyciągnęłam mięso mielone.Muszę przyznać, że udało mi się wyczarować w połączeniu z jarzynką z marchwi w śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek. dla 3-4 osób Składniki: 2 duże cebule(...)ząbki czosnku 4 łyżki oleju jadalnego pęczek tymianku lub majeranku 500g mielonej wieprzowiny 1 kg ziemniaków świeżo zmielony pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 200 ml mleka 150 g drobno startego sera gouda Wykonanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości po ugotowaniu odcedzamy wodę i zaraz przeciskamy przez praskę dodajemy sól , pieprz, startą gałkę muszkatołową, masło, mleko, starty
Gorący kąsekpiekarnika - danie robi się dalej samo. Wersja dla leniwych, lub inaczej ujmując, dla zaradnych :) Uwagi: Tradycyjnie briami posypuje się serem feta i podaje z chlebem. Ale możecie dodać więcej ziemniaków i chleb pominąć. Śmiało zmieniajcie proporcje warzyw - bakłażanów, cukinii i papryk - wedle swoim preferencji. Briami , pieczone warzywa po grecku na podstawie tego przepisu na 4-6 porcji czas(...)przygotowania: 2 godz. Składniki: 4 ziemniaki 3 bakłażany 3-4 cukinie 2 papryki 2 cebule 3-4 pomidory lima 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki suszonej lub świeżej mięty 2 łyżki suszonego lub świeżego oregano 1/2 pęczka natki pietruszki oliwa sól, pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Ziemniaki, bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory
Chilli Czosnek i Oliwaprzygotowaniu - warzywa kroimy na duże kawałki i dusimy na oliwie. Możemy użyć różnych warzyw, najlepiej tych jesiennych - cukinii, bakłażanów, dyni, papryk, ale nadadzą się również fasolka szparagowa, pieczarki, marchewka, ziemniaki. Warzywa możemy doprawić na różne sposoby, np świeżymi ziołami - ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający charakter dania. Jeżeli nie możecie jej dostać, dodajcie słodką czerwoną paprykę(...)proszku. Duszone warzywa same w sobie stanowią sycące danie (m.in. dzięki ziemniakom), ale możemy je jeszcze podkręcić dodając sadzone jajko na hiszpańską modłę . Innym fajnym pomysłem byłoby dodanie do warzyw podsmażonej kiełbaski, np. chorizo. Duszone warzywa po hiszpańsku z jajkiem sadzonym Przepis własny na 4 porcje Składniki: oliwa 2 duże cebule 1 duża cukinia lub kabaczek 3 kolorowe papryki
Chilli Czosnek i Oliwaramach wspólnego gotowania wraz z innymi blogerkami przygotowałam tureckie danie o nazwie pilaki . U mnie jest to fasulye pilaki , czyli biała fasola gotowana w oliwie z cebulą, marchewką, ziemniakiem i pomidorem. Potrawa bardzo przypomina gigantes plaki , które gotowałam dla Was po powrocie z Grecji. Jak smakuje pilaki? -" Ta potrawa jest nawet lepsza od gigantes plaki. Takie dania powodują(...)Tureckie pilaki - kilka słów o potrawie Słowem pilaki określa się w Turcji pewien styl przygotowywania potraw , który polega na gotowaniu składników w sosie zrobionym z oliwy, cebuli, czosnku, marchewki, ziemniaka i pomidorów lub przecieru pomidorowego. Zatem nie jest to jedna potrawa, a rodzajów pilaki jest wiele, z tymże zawsze podaje się je jako meze (przystawka). Cechą charakterystyczną tego stylu jest
Chilli Czosnek i OliwaBarszcz w idealnie czerwonym kolorze. Przygotowany na domowym zakwasie z ziemniakami, botwinką i jajkiem na twardo. Składniki: 0,5 l zakwasu na barszcz (buraki, włoszczyzna) 0,5 l bulionu drobiowego lub cielęcego pęczek młodych buraków z botwiną ziemniaki 5 jaj na twardo Barszcz: Odcinamy buraczki od botwinki, obieramy je i kroimy w plasterki. Buraczki gotujemy przez 10 minut(...)bulionie drobiowym. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dorzucamy ziemniaki do bulionu i po kolejnych 10 minutach dodajemy posiekaną botwinę. Gotujemy wszystko przez 10 minut i na koniec dolewamy zakwas ale nie doprowadzamy już do wrzenia. Podajemy z pokrojonymi w ćwiartki jajkami. Dodatkowe wskazówki: Zakwas na barszcz: to właśnie dzięki domowemu zakwasowi nasz barszcz ma odpowiedni posmak
prawdziwe jedzeniebędzie rozpływał się w ustach. Pamiętajmy o " odpoczynku" naszego mięsa przed i po pieczeniu :) a wynagrodzi nam przepysznym obiadem . Polecam . Zaczynamy: Składniki: około 1 kg schab 1 kg ziemniaków 3-4 marchewki 100 ml oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka natki pietruszki pieprz, sól Wykonanie: Myjemy schab, osuszamy ręcznikami papierowymi. Doprawiamy pieprzem. Odstawiamy(...)schab powinien mieć temperaturę pokojową przed pieczeniem. Obieramy ziemniaki, kroimy w połówki lub ćwiartki. Marchew kroimy w grube talarki. Nalewamy do miseczki oliwę, dodajemy rozmaryn, pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz- mieszamy. Wykładamy naczynie żaroodporne lub blaszkę folią. Kładziemy schab, ziemniaki i marchew. Polewamy mięso i warzywa oliwką. Kładziemy do nagrzanego piekarnika
Smaki Edytyszybko Ogórkowa na skrzydełkach Pyszna zupa ogórkowa, przygotowana na przez Piotra na rosole wołowym . Czy istnieje uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa może być podana z ziemniakami, ryżem, oraz nowe odkrycie z dodatkiem papryki. Zupa ogórkowa z papryką i chili była bardzo smaczna, papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra rosołu(...)wołowego z kawałkami krojonej wołowiny 10 szt tegorocznych małych ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 marchewka 1 pietruszka 3 ziemniaki, 100 ml słodkiej śmietany 36% 5 szt. ziela angielskiego, 3 szt. liście laurowe, 1 łyżeczka soli chili w młynku Kotanyi PRZYGOTOWANIE: 250 ml wody zagotowujemy z solą, zielem angielskim i liściem laurowym. W między czasie ziemniaki obieramy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięogórkowa na szybko Ogórkowa na skrzydełkach Pyszna zupa ogórkowa, przygotowana na przez Piotra na rosole wołowym . Czy istnieje uniwersalny przepis na zupę ogórkową? Nie. Zupa ogórkowa była podana z ziemniakami, oraz tartymi warzywami. Papryka oprócz dodatkowych smaków wniosła trochę kolorytu do zupy. Polecam. Składniki: 1,5 litra wody 1 pierś z kurczaka 1 łyżka WINIARY Bulion Consommé(...)ogórków kiszonych, 1 papryka czerwona 1/2 papryka zielona 1 marchewka 1 pietruszka 1/2 selera 2 łyżki masła 4 ziemniaki, 200 ml słodkiej śmietany 30% 1 łyżeczka ziarnistego pieprzu, 2 szt. świeże liście laurowe, sól i pieprz do smaku 2 łyżki koperku PRZYGOTOWANIE: Wodę zagotowujemy z solą, pieprzem liściem laurowym. Wrzucamy kurczaka pokrojonego w kostkę i gotujemy ok. 10 minut
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięuwielbia placki ziemniaczane na różne sposoby. Ale warto czasami poeksperymentować z tym daniem idąc o krok dalej np. dodając drożdże. Dzisiaj zapraszam na danie Piotrka: placki ziemniaczane na drożdżach. Ziemniaki muszą być starte bardzo drobno, najlepiej na tarce o małych oczkach. Placki ziemniaczane to danie proste, nawet prymitywne w swej prostocie, ale bardzo smaczne. Placki na drożdżach doskonale smakują(...)śmietany też będą wyśmienite. Z tej ilości wyszło ok. 25 sztuk, placków ziemniaczanych wszystko zależy od wielkości placków. Drożdżowe placki ziemniaczane będą częściej gościć na naszym stole. 1 kg ziemniaków, 1/3 szklanki mleka, ok. 50 g dag drożdży, 2 jajka, 6-8 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru sól, pieprz do smaku cebula ze szczypiorkiem olej ryżowy do smażenia Drożdże
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSzybka sałatka, która służy jako dodatek do mięsa zamiast tradycyjnych ziemniaków z wody. Składniki: 7-8 ziemniaków 1 cebula 1 łyżka białego octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Wystudzić, obrać i pokroić w plastry. Cebule pokroić w kostkę i dodać do ziemniaków. Przygotować dressing z octu, oliwy i dwóch łyżek
wyzwania kuchennePodstawowy przepis na hiszpański omlet na słono, czyli tak zwaną hiszpańską tortillę, której bazą są jajka i ziemniaki. Składniki: 4-5 ziemniaków 3-4 jaja 1 cebula szczypiorek pół szklanki oliwy lub oleju Cebulę pokroić w kostkę, a szczypiorek posiekać. Na małej patelni rozgrzać oliwę. Ziemniaki obrać, pokroić na plasterki i usmażyć na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu(...)Jaja rozbełtać w misce, dodać szczypior i usmażone ziemniaki z cebulą, całość delikatnie wymieszać i doprawić. Wlać masę jajeczno - ziemniaczaną z powrotem na patelnię i smażyć około 5 minut, następnie z pomocą talerza przewrócić omlet na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Tortillę pokroić na kawałki i podawać na ciepło lub zimno
wyzwania kuchenne