Jest to wielkopolska zupa, podobna jak żurek, ale zupę gotuję się wraz z ziemniakami. Gotować ją nauczyła mnie mama :)Składniki:pół kilo wędzonego boczku2 kg ziemniaków2 szklanki naturalnego zakwasu z mąki żytniej, czosnku - może być z otrębami (bez dodatku octu)!2 cebule2 ząbki czosnku2 łyżki tłuszczu1 łyżka vegety2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegosól i pieprzkilka suszonych grzybkówsuszony majeranekPodgotować(...)boczek około 15 minut. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do garnka gotować z Vegetą, liśćmi laurowymi, zielami, ząbkami czosnku i boczkiem. Gdy ziemniaki będą już miękkie wlać zakwas i zagotować. Suszone grzyby moczymy w ciepłej wodzie przez około pół godziny. Później dodajemy do zupy i razem wszystko gotujemy. Cebulę pokroić w kostkę
Bon Appetit Małgorzatyjestem specjalnym fanem bakłażana, dlatego postanowiłam zmienić tradycyjny przepis musaki z bakłażanem na z dodatkiem cukinii. Składniki na musakę:5-6 dużych ziemniaków najlepiej typu winiety1,5 kg mięsa mielonego (obojętnie jakie)2 puszki pomidorów2 cukinie4 ząbki czosnku1 średnia cebula 150 g żółtego serakulka mozzarelli natka pietruszkioliwa z oliwek sól i pieprzskładniki na sos beszamelowy:50 g masła1/4 szklanki mąki(...)schłodzone mleko i mieszać aż uzyskamy jednolitą masę przez około 3- 5 minut. Na sam koniec dodajemy roztrzepane jajko ciągle mieszając. Sos doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.Musaka: Ziemniaki ugotować w łupinkach. Obrać ze skórki, pokroić w talarki. Mięso smażymy z cebulą i z czosnkiem,solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze przez
Bon Appetit Małgorzatydługiej przerwie postanowiłam wrócić do smaków z dzieciństwa i patisona zrobić nieźle nadzianego :) Na początku chciałam go zrobić z tradycyjnym Ratatuj ale, że z obiadu został mi kurczak i ziemniaki więc także je wykorzystałam. Tradycyjne Ratatuj to jarska potrawa. Danie to opiera się przede wszystkim na: bakłażanach, cukinii, papryce, cebuli i pomidorach. Ja ten przepis(...)zapieczeniaszczypioreknatka pietruszkitymianekrozmarynsłodka, mielona papryka (do kurczaka)sól, pieprzolejCałego patisona gotujemy przez godzinę w osolonym wrzątku. Kurczaka kroimy w kostkę i smażymy z dodatkiem soli, pieprzu i mielonej papryki. Ziemniaki gotujemy a następnie pokrojone w kostkę podsmażamy na oliwie z dodatkiem ziół. Na drugiej patelni podsmażamy pozostałe składniki czyli: cebulę pokrojoną w piórka, cukinię w plastrach, paprykę
Bon Appetit Małgorzatyprzepis na regionalną zupę na bazie żurku. Jesienią najlepiej smakuję z dużą ilością grzybów.0,5 l zakwasu (naturalny, żytni)4 ziemniaki,Grzyby leśne (świeże albo suszone)Cebula (1 duża, lub 2 małe),3 ząbki czosnku,2 liście laurowe,3 Ziela angielskie2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smakususzony majeranek do dekoracji: natka pietruszki i koperek(...)Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie podsmażyć piórka cebuli oraz plastry kiełbasy. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek i dokładnie wymieszać. (ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego żurek wlewamy pod sam koniec). Gotować jeszcze przez
Bon Appetit Małgorzatymięsa mielonego z baraniny, jagnięce albo wołowe1 białko od jajka 2 żabki czosnku1 łyżeczka kminu rzymskiegoszczypta ostrej papryki albo chilligarść świeżej mięty i kolendrysólpieprz ziołowySkładniki na pieczone ziemniaki:około 3-4 ziemniakiświeży rozmarynświeży tymianeksól, pieprzoliwa Sos:1 grecki jogurtpół ogórka zielonego ze skórką1 żabek czosnkugarść świeżej bazylisól,pieprz ziołowy Mięso: Mięso mieszamy z posiekaną miętą i kolendrą, dodajemy przyprawy(...)pieprz, kumin, paprykę, czosnek, białko i wszystko dokładnie mieszamy, nadziewamy na patyczki do szaszłyków i smażymy na grillowanej patelni z każdej strony.Ziemniaki: obieramy ze skórki, kroimy na cienkie plastry. Ziemniaki układamy na blaszy, skrapiamy oliwą, posypujemy solą, pieprzem oraz posiekanym rozmarynem i tymiankiem. Pieczemy w 200 stopniach około 15 minut. Sos: jogurt mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, dodajemy posiekaną
Bon Appetit Małgorzatysuche możemy polać odrobiną ciepłej wody. Po wyrobieniu ciasta wkładamy je na pół godziny do lodówki. Po schłodzeniu ciasta wałkujemy je. I wycinamy paseczki o szerokości 1 cm. Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzątku. W tym czasie pieczarki ścieramy na tarce a cebulę kroimy w drobną kostkę i razem podsmażamy na oliwie. Doprawiamy solą i pieprzem(...)ziemniaki się ugotuję przerabiamy je jeszcze ciepłe przez praskę. Dodajemy do nich usmażone pieczarki, cebulą, doprawiamy majerankiem, tymiankiem i rozmarynem. Do ziemniaków dodajemy 2 jajka oraz i płaską łyżkę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy w dłoniach dokładnie mieszając ze sobą składniki. Formujemy z nich koszyk i wylepiamy paseczkami kruchego ciasta w formie plecionki. 3 paski pleciemy jak warkocz
Bon Appetit Małgorzatystron. Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zemleć najlepiej przy pomocy praski. Cebule drobno pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę, czosnek zeszklić na oleju. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie dokładnie połączyć.Na każdy płat(...)naleśnika dajemy farsz z ziemniaków i sera. Zwijamy i polewamy ulubionym sosem.Naleśniki podajemy z sosem pomidorowym albo z sosem pieczarkowym.naleśniki z ruskim farszem jak na pierogi
Bon Appetit Małgorzatyrobić z ziemniakami, które zostały z obiadu? Omlet! Koniecznie z cukinią ponieważ mamy na nią sezon :) Kolor zielony z rana od razy wprawi każdego w dobry humor :) Składniki:1 mała cukinia4 ugotowane ziemniaczki (u mnie młode)4 jajka1/4 zielona część porakopereksól, pieprzświeży tymianek do dekoracjiNa dnie formy, albo patelni układamy plasterki ugotowanych ziemniaków. Cukinię ścieramy na tarce o grubych(...)oczkach i energicznie mieszamy z jajkami. Dodajemy posiekany koperek oraz sól i pieprz. Wylewamy masę jajeczną na ziemniaki. Smażymy z obu stron aż jajka się zetną. Ja piekłam omlet w formie silikonowej w piekarniku do ścięcia się jajek więc około 5 minut w 200 stopniach. Dekorujemy świeżym tymiankiem.frittata z cukinią i z ziemniakami
Bon Appetit Małgorzatyzielona część4 ziemniaki4 łyżki groszku z puszki2 łyżki masła2 łyżki mlekasól, pieprz cytrynowyulubione zioła (u mnie prowansalskie)olej do smażeniaRybę kroimy na mniejsze cząstki i gotujemy w osolonej wodzie. Ziemniaki i marchew obieramy i gotujemy w osolonym wrzątku. Por kroimy w plasterki i podsmażamy na oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. Dolewamy odrobinę wody i chwilę dusimy aż woda odparuje. Połowę(...)ziemniaków blendujemy z marchewką i z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W osobnej miseczce blendujemy pozostałe ziemniaki z porem i groszkiem oraz z dodatkiem masła i przypraw. I na sam koniec także w innej misce blendujemy rybę. Do ryby dodajemy 2 łyżki mleka, żeby konsystencja była bardziej kremowa. Doprawiamy ją pieprzem cytrynowym. W pierścieniu
Bon Appetit Małgorzatysuszonym oregano, czosnkiem oraz pieprzem i solą. Na sam koniec dodajemy pomidory z puszki i dusimy aż sos się zredukuje do połowy czyli przez około 20-25 minut. Gdy ziemniaki nam się ugotują, obieramy je i kroimy w kostkę. Pokrojone ziemniaki dodajemy do mięsa i mieszamy. Cukinię kroimy w plastry, smarujemy je olejem i doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano. Grillujemy
Bon Appetit Małgorzatyostre, można wymieszac je ze śmietanką i serem gorgonzola. Zwykłe bazyliowe pesto także się tutaj sprawdzi. Wszystko zależy od Waszej fantazcji i upodobań kulinarnych :)Składniki na kluski:80 dag ziemniaków (u mnie 7 dużych)2 marchewki2 żółtka250 g serka ricotta200 g pełnotłustego twarogu2-3 czubate łyżki mąki pszennej + trochę do podsypaniasól i pieprzSkładniki na pesto(...)wiązanka czosnku niedźwiedziego1/2 szklanki ziaren prażonego na suchej patelni słonecznikaok. 1/2 szklanki startego parmezanu ok. 1/2 szklanki oliwyGnocchi: Obrane ziemniaki i marchewki gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Następnie odcedzamy z wody a ziemniaki i marchewkę mielimy przez praskę albo tłuczemy. Doprawiamy je solą i pieprzem. Następnie gdy ziemniaki nie są już tak gorące dodajemy
Bon Appetit Małgorzatysera żółtego goudy2 łyżki oleju sól, pieprzchili, ulubione zioła (u mnie prowansalskie)2 łyżki kaszy manny szczypta mielonego kminku i gałki muszkatołowejSposób przygotowania:1. Ziemniaki myjemy, gotujemy w łupkach. Jeszcze ciepłe obieramy, a kiedy przestygną, kroimy w plasterki.2. Obraną cebulę siekamy w kostkę, rumienimy na patelni, dodajemy mięso i dusimy, aż woda z mięsa odparuje. Następnie, dodajemy koncentrat(...)pomidorowy, doprawiamy mięso solą, pieprzem, chilli i ziołami.3. Do ostudzonej masy mięsnej dodajemy jajko i kaszę manną, dokładnie mieszamy.4. Formę żaroodporną smarujemy masłem, układamy na zakładkę warstwę ziemniaków, na to mięso i znów ziemniaki. 5. Śmietanę mieszamy z startym żółtym serem, szczyptą gałki muszkatołowej i kminku, doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy i zalewamy zapiekankę. 6. Całość
Kuchnia domowa Anibędę ich specjalnie przedstawiać, oto mój sposób na młode ziemniaczki do obiadu. Dobrze będą smakować z fasolką szparagową po grecku.Składniki:młode drobne ziemniakisiekany świeży kopereksólmasłoSposób przygotowania:1. Ziemniaki szczotkujemy lub skrobiemy, myjemy i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy.2. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzamy, dodajemy 1-2 łyżki masła oraz siekany koperek i całość mieszamy, aż koperek i masło oblepią ziemniaki.3
Kuchnia domowa Anikapusty1 marchewka3 ziemniaki1 cebulapół pora1 puszka/karton krojonych pomidorówsól, pieprzprzyprawa do dań z kapustykmineksiekana zielona pietruszkasiekany koperek1 liść laurowyziele angielskieolejwoda Sposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy i kroimy: cebulę i ziemniaki w kostkę, marchew i pora w plasterki. 2. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę i pora, chwilę smażymy, a następnie zalewamy wodą (1 litr). Dodajemy ziele angielskie, liść(...)laurowy i ziemniaki i gotujemy.3. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, odkrawamy głąb i kapustę kroimy kostkę.4. Kiedy ziemniaki są już miękkawe, dodajemy pokrojoną kapustę i podlewamy wodą wa takiej ilości, jaka nam odpowiada ( osobiście lubię, kiedy ta zupa jest gęstsza). Dodajemy też trochę soli i kminek i gotujemy całość do miękkości.5. Gdy warzywa będą miękkie wlewamy pomidory
Kuchnia domowa AniPostne śledzie podane z ziemniakami w mundurkach są obowiązkowe w dni kiedy obowiazuje ścisły post ,a mile widziane w każdy inny dzień roku,przynajmniej u nas.Bez tych śledzi nie wyobrażam sobie świąt i to nie tylko Bożonarodzeniowych,Wielkanocnych również.Bazą do przygotowania śledzi w śmietanie są śledzie z łagodnej marynaty octowej (po przepis zapraszam tutaj).Są naprawdę genialne w smaku.Sk(...)greckiegozielenina do przybraniaziemniaki w mundurkach Wykonanie:przygotować śledzie w łagodnej marynacie octowej (z przepisu zamieszczonego tutaj).Śledzie najlepiej przygotować kilka dni wcześniej,by się przemacerowały,są wtedy jeszcze smaczniejszeugotować ziemniaki w mundurkachśmietanę wymieszać z kilkoma łyżkami zalewy octowej.Najlepiej dolewać małymi porcjami i kosztować,czy efekt jest zadowalającyśledzie z cebulą wymieszać z sosem śmietanowym lub nakładać porcje ziemniaków,śledzia z cebulą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!