składniki żur. Dzięki śmietanie jest on kremowy i bardziej delikatny niż żur ugotowany bez jej dodatku. Jest naprawdę gęsty i bardzo sycący. Zagęszcza go nie tylko zakwas ale i ziemniaki i śmietana. Doskonały nie tylko na świąteczne obiady. Składniki: 500 ml zakwasu na żur 1,5 l wody 200 g białej kiełbasy 200 g wędzonego boczku 1-2 cebule(...)ziemniaków 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 20 ziaren pieprzu 1 łyżka majeranku 3 ząbki czosnku sól pieprz 3 łyżki śmietany 1-2 łyżki chrzanu tłuszcz do smażenia 4 jajka ugotowane na twardo Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Wodę zagotować, wrzucić do niej kiełbasę i boczek a następnie zaparzać nie dopuszczając
Mama Gotujebyły pyszne. Kopytka można po ugotowaniu polać roztopionym masłem, ale ja polecam odsmażenie je na maśle z dodatkiem wcześniej uprażonych (lub nie) orzechów włoskich. Składniki: 4 duże ziemniaki 100 g twarogu 2 szklanki musu dyniowego ½ szklanki tartego parmezanu 2 jajka ok 3 szklanki mąki sól pieprz gałka muszkatołowa ok. 6 liści szałwii Dodatkowo: 2 łyżki masła orzechy włoskie Wykonanie: Uprażyć(...)orzechy: orzechy wrzucić na rozgrzaną suchą patelnię i prażyć przez kilka minut na średnim ogniu. Z tak uprażonych orzechów można łatwo ściągnąć skórkę. Ziemniaki ugotować w mundurkach w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Liście szałwii drobno posiekać. Oddzielić żółtka jajek od białek, białka i żółtka ubić. Przez praskę do ziemniaków przecisnąć ziemniaki i twarożek, dodać mus dyniowy, parmezan, szałwię, przyprawy
Mama Gotujedzień wystarczy go tylko włożyć do rozgrzanego piekarnika. Składniki: udka kurczaka sól pieprz słodka mielona papryka ostra mielona papryka oregano tymianek bazylia natka pietruszki olej świeże liście szałwii kilka ziemniaków Wykonanie: Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Następnie natrzeć oliwą z suchymi przyprawami i posypać posiekaną natką pietruszki. Kurczaka przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki(...)najmniej 2 godziny. Kurczaka ułożyć na wysmarowanej olejem formie do pieczenia i posypać liśćmi szałwii. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w grube plastry. Ziemniaki ułożyć pomiędzy kurczakiem i posolić. Piec w temperaturze 180 o C przez około godzinę, do momentu aż kurczak i ziemniaki będą miękkie. Na pierwsze pół godziny kurczaka przykryć pokrywką lub folią aluminiową
Mama Gotujepierogów: pierwsze klasyczne : ruskie, drugie były niespodzianką :) SKŁADNIKI: Ciasto: 50 szt pierogów 0,5 kg mąki tortowej 1 łyżka oleju gorąca woda (ostygnięty wrzątek) Farsz: 0,5 kg ziemniaków 250g białego sera (chudego) 1 cebula sól, pieprz, ostra papryka, szczypta cukru, olej pół kostki masła, 1 cebula Z uwagi na to, że zaplanowałam zrobić 2 rodzaje pierogów, ten farsz(...)postanowiłam zrobić dzień wcześniej. Gotujemy obrane ziemniaki w osolonej wodzie. W tym czasie pokrajaną w kostkę cebulę należy zeszklić na masełku, z dodatkiem soli i szczypty cukru. Ugotowane ziemniaki jeśli ktoś ma maszynkę do mięsa- zmienić. Ja niestety nie posiadam tego podstawowego sprzętu AGD ( choć mama i teściowa obiecały sprezentować...) Ja ziemniaki wraz z serem białym rozdrobniłam tłuczkiem. Następnie
MarciochaKucharzyPozostało mi kilka "starych" ziemniaków, dlatego postanowiłam je wykorzystać i zrobiłam Kluski śląskie w sosie ze smażonych brunatnych pieczarek i kurczaka SKŁADNIKI: 7 średnich ziemniaków mąka ziemniaczana sól 1 cebula 2 piersi z kurczaka smażone brunatne pieczarki (my akurat mieliśmy z puszki, ale spokojnie można użyć świeżych- nawet lepiej) 200ml śmietany sól, pieprz, pietruszka, szczypiorek Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie(...)Ostudzić i zmielić. Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części, usunąć 1 część, i w jego miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać usunięte ziemniaki. Całą masę ugnieść na ciasto. Formować kluseczki z dziurką. Gotować w osolonej wodzie 2 minuty od wypłynięcia. Zeszklić cebulkę na oleju, następnie podsmażyć kurczaka podzielonego na porcje gulaszową. Dodać puszkę pieczarek i dusić jeszcze ok 15 minut
MarciochaKucharzyDziś swojski obiadek:) Młode ziemniaki smażone z kiełbasą, cebulą i rozmarynem SKŁADNIKI: kilka młodych ziemniaków (wyszorowanych lub obranych) 4 kiełbasy śląskie 1 cebula 1-2 ząbki czosnki garść rozmarynu sól, pieprz,olej Ziemniaki pokroić w dużą kostkę. Podgotować w osolonej wodzie. Cebulę posiekać w pióra i zeszklić z wyciśniętym czosnkiem. Dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, doprawić pieprzem i wymieszać. Smażyć(...)przez około 5-10 minut, mieszając od czasu do czasu. Na drugiej patelni podsmażyć podgotowane ziemniaki na odrobinie oleju i garścią rozmarynu. Gdy już uzyskają złocistą skorupkę dodać je do kiełbasy i jeszcze chwile wspólnie pozostawić na patelni. Swojskie jadło
MarciochaKucharzyspóźniony śledzik :) Pierwszy raz miałam do czynienia z świeżymi filetami śledziowymi. I wpadłam właśnie na taki smakowity pomysł. SKŁADNIKI: 500 g świeżego filetów śledzia 1 duża cebula kilka ziemniaków jajko białe wino 400ml śmietany 18% sól, pieprz, tymianek, koperek, masło, mleko tarty ser żółty Oczyszczone filety śledzia zalać mlekiem i odstawić na pół godziny. Ziemniaki ugotować w mundurkach(...)pozostałe przyprawy. Po chwili wbić jajko i dobrze wymieszać. Opłukać śledzie z mleka i pokroić w kosteczkę. Opruszyć je solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym warstwami ułożyć 1/2 ziemniaków, 1/2 cebule, śledzie, 1/2 cebuli i znów 1/2 ziemniaków. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, po tym czasie wyciągnąć zapiekankę posypac tartym żółtym serem i zapiekać jeszcze
MarciochaKucharzySkładniki : 1,20 kg schabu bez kości 1 kg ziemniaków 1 łyżka całych nasion kolendry 4 ząbki czosnku 1 mała ostra papryczka mielony kminek sól pieprz czarny mielony olej zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania : Czosnek drobno posiekaj, wsyp do moździerza, dodaj nasiona kolendry, drobno posiekaną papryczkę , zmiażdż wszystko razem. Do roztartych przypraw wlej trochę oleju, wymieszaj. Papkę(...)mięsa niedokrojonego. Cały schab natrzyj przygotowaną wcześniej pastą z ziół. Schab zwiąż wzdłuż bawełnianym sznurkiem. Posmaruj resztą pasty. Włóż do żaroodpornego naczynia, podlej olejem. Obrane i opłukane ziemniaki ( duże ziemniaki przekrój na mniejsze kawałki ) ułóż obok schabu. Dopraw do smaku solą i pieprzem, skrop olejem. Włóż do nagrzanego piekarnika ( 190 C ) i piecz około 80 minut. Po upieczeniu rozwiąż
Przepisy i porady kulinarnePierogi ruskie to klasyka, proste produkty, które ostatecznie tworzą idealny smak. Proporcje ziemniaków i sera praktycznie w każdym przepisie są inne, ale główną zasada jest to, żeby ziemniaków było więcej niż twarogu. Istotne jest też, aby mocno popieprzyć farsz wtedy jest wyrazisty ;) Składniki: na farsz: 7 00 g ziemniaków 400 g tłustego sera białego 3 cebule 3 łyżki masła(...)sól, pieprz na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka ciepłej wody 1 jajko Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Ziemniaki obieramy i gotujemy, jak przestygną dobrze ugniatamy tłuczkiem wraz z serem białym. dokładamy połowę usmażonej cebuli, doprawiamy solą oraz pieprzem na ostro i dokładnie mieszamy. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i wyrabiamy na jednolitą, elastyczną masę
Symfonia smakowaWitam Was serdecznie i zapraszam na pyszne kotleciki ziemniaczane. Bardzo często przygotowuję je z ziemniaków, które zostają z obiadu. Polecam!!! SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej, 1/2 pęczka koperku, szczypta soli, szczypta pieprzu, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki obieram i gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzam i ubijam tłuczkiem. Ziemniaki przekładam do miski. Dodaję
Tradycyjna kuchnia Kasimnie zaskoczył. Sałatka ziemniaczana smakuje mi zdecydowanie bardziej niż popularna jarzynowa, choć jej wykonanie jest jeszcze prostsze. Lepiej mogłoby być chyba tylko w połączeniu ze śledzikiem. Wielkie mniam. :-) 1kg ziemniaków 5 jajek 5 ogórków kiszonych 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżeczki musztardy sól, pieprz 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach do miękkości. Jajka gotujemy na twardo. 2. Ziemniaki obieramy. Ziemniaki
Szefowa kuchnijajek dostatek. - Co zrobić ?, jak żyć ? zastanawiał się Futrzak Futrzak myślał, myślał i .... wymyślił i to całkiem smakowitą sałatkę Składniki (proporcje na 4 osoby) 8 jajek jeden duży ziemniak wielki pęczek szczypioru puszka serc palmowych *** (na warunki polskie tutaj trzeba wstawić ze 3 ogórki kiszone) jedno dojrzale avocado duuuzo majonezu, najlepiej własnoręcznie ukręconego sól, pieprz ewentualnie śmietana Jaja gotujemy(...)twardo, ma się rozumieć. Ziemniak myjemy, obieramy i kroimy w drobna kostkę poczym gotujemy w osolonej wodzie. Uwaga : gotujemy do stanu twardego, bo inaczej się rozleci. Jak ziemniak się już ugotuje, odlewamy wodę i odparowujemy resztę. Jaja kroimy w kostkę, siekamy szczypior, kroimy w kostkę serca palm (lub ogórki kiszone) i avocado. Mieszamy wszystko i doprawiamy do smaku majonezem, pieprzem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataznacznej części zamieniony jest lżejszym jogurtem naturalnym. Tradycyjnie sałatka składa się z warstw, z których każda oprószona jest solą i pieprzem i posmarowana majonezem. Od dołu: śledzie, cebula, marchew, ziemniaki i buraczki. 4 podwójne filety śledziowe z octu 2 większe czerwone buraki 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 2 niewielkie cebule majonez i jogurt naturalny sól i pieprz Buraczki umyć(...)ugotować. Ziemniaki i marchew umyć i ugotować w jednym garnku. Ostudzone warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Filety śledziowe pokroić w dużą kostkę, a cebulę drobno posiekać. Ułożyć w warstwy lub zmieszać razem i doprawić wg smaku. Oryginalna nazwa to „ Селедка под шубой” lub „Сельдь под шу́бой” - w dosłownym tłumaczeniu „śledź pod kożuchem/futrem”. Sałatka zyskała popularność
Trzeci talerzzupy kawałki pora i podałam z kąskami kurczaka. Całość idealnie się skomponowała. Krupnik z porem i kurczakiem SKŁADNIKI: 1 duże udko z kurczaka 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 6 plastrów pora 6 gałązek natki 5 łyżek kaszy pęczak sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Udko myjemy, obieramy ze skóry, przekładamy do garnka, zalewamy około 2 l wody(...)gotujemy wywar soląc, ściągamy szumowinę. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obieramy kroimy w kosteczkę. Pora siekamy w drobną kostkę. Do zupy wkładamy marchew, pietruszkę i pora, gotujmy 5 minut po czym dodajemy gałązki z natki, posiekaną natkę i ziemniaki oraz kaszę pęczak. Całość gotujemy do miękkości ziemniaków i kaszy. Doprawiamy do smaku solą i pieprze. Ugotowane udko obieramy z mięsa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki