Ziemniak (Solanum tuberosum L.) to gatnek byliny nalezacy do rodziny psiankowatych.Roslina wywodzi sie z Andow,gdzie udomowiono ja 8 tysiety lat temu.Ziemniak zostal przywieziony do Europy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na pyszna letnia zupe,szczegolnie wszystkich liczacych kalorie i dbajacych o linie.Zupa z mlodych warzyw - kalarepki,kalafiora i marchewki.Zdrowa,lekka,bez zasmazki,dodatku maki,jedynie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Baklazan "al forno",czyli po prostu pieczony,zapiekany baklazan to hit rodem z Sardynii.Ten srodziemnomorski przysmak mozna przygotowac na wiele sposobow.Dzisiejsza propozycja to pieczona oberzyna pod
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czosnek szczypiorek nazywany w skrocie szczypiorkiem (Allium schoenoprasum L.) jest gatunkiem z rodziny czosnkowatych.Uprawiany jest jako warzywo.Znany juz w starozytnosci.W Europie uprawa rozpowszechnila sie od
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Delikatna,chrupiaca beza i bita smietana z truskawkami to prawdziwie krolewski deser.Genialna uczta dla podniebienia i rozplywajace sie w ustach smaki.Super deser na uroczyste spotkanie w
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Danie dla wielbicieli pierogow i szpinaku.Bardzo smaczne pierogi na lato.Maz,ktory nie jest pierogowym fanem ,zjadl te szpinakowe z wielkim apetytem.Oczywiscie na jego talerzu nie zabraklo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smakowite razowe buleczki z morelami i borowka amerykanska.Bardzo puszyste i mieciutkie.Upieklam je z maki orkiszowej pelnoziarnistej.Czesc mleka zastapilam smietanka kokosowa.Mysle,ze to sprawilo,ze ciasto jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Powracam do zupy z kalarepki,poniewaz przyszedl czas na zbiory kalarepkowe w moim ogrodku.Smak kalarepki wychodowanej w ogrodku jest nieporownywalny z ta kupna ze sklepu.Jest tak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Idealne ciasto na lato, to ciasto z jagodami.Jagodom doprawdy trudno sie oprzec.Moje ciasto jest mocno jagodowe i przekladane przepysznym kremem jagodowym.Baza kremu jest twarozek,zatem zawiera
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jak jagody to oczywiscie jagodzianki.To moje ulubione drodzowe buleczki i Wasze chyba tez.Zreszta lato bez jagodzianek jest niewazne.Przy drozdzowych wypiekach usprawnilam sobie prace i ciasto robie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Blyskawiczny obiad na upalne dni lata.Choc ponoc jestesmy jedyna nacja,ktora je makaron na slodko-uwielbiam go, a szczegolnie z jagodami.Danie to rownie chetnie jedza dzieci.Idealem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ogorek siewny (Cucumis sativus L.) to najstarsze warzywo,znane od 5 tysiecy lat pochodzace z Azji.Do dzis w dzikim stanie porasta zbocza Himalajow.Dzieki wyprawom morskim Krzysztofa
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ten bigosik z cukinii lub przez innych nazywany leczem cukiniowym znaja chyba wszyscy,a szczegolnie posiadacze dzialek i wielbiciele cukini.W moim domu ,gdy pojawi sie na
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sezon ogorkowy w pelni.Dla fanow kiszonych ogorkow nie ma nic lepszego niz te przygotowane samodzielnie w domu.Dzis zrobilam pierwsza porcje i tak bedzie do konca lata.Jedne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czy macie swoje ulubione letnie warzywo? Moim jest niewatpliwie cukinia.Bardzo minimalistyczna w smaku,a jakze pyszna.Nie moze sie znudzic, bo stwarza niezliczone mozliwosci jej przygotowania,laczy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!