zdrowe - 8490 przepisów (strona:145/566)

"Smoothie" truskawkowo-ananasowe z gruszką 172

Moje smoothie jest bez lodu i dodatku wody.Na lod jeszcze przyjdzie czas.Upaly jeszcze nam nie groza.Jest to wlasciwie przepyszna pulpa owocowa,ktora mozna jesc lyzeczka.I tak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlet mielony 149

Poczciwy mielony obok schabowego  nalezy do ulubionych dan Polakow.Poniewaz jestem tradycjonalistka do moich tez.Wykonany z miesa samodzielnie  zmielonego w domu jest wysmienity i jakze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki pełnoziarniste z masą migdalową i stewią 156

Na podstawie obowiazujacej piramidy zywieniowej produkty pelnoziarniste stanowia wazna czesc wlasciwie zbilansowanej diety.Maka pelnoziarnista powstala z calego ziarna:luski ,jadra i kielka, jest cennym zrodlem blonnika

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Flammkuchen 107

Flammkuchen to specjal niemieckiej Badenii-Witembergi, a tarte-flambee z fr. to juz tradycyjne alzackie danie.Skad wlasciwie dokladnie pochodzi do dzis trwaja spory.Obie strony przygraniczne i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czosnek niedzwiedzi,Bärlauch 193

Przelom kwietnia i maja to najlepszy miesiac na wprowadzenie do menu,mniej znanego gatunku czosnku,a mianowicie czosnku niedzwiedziego.Kwitnie od kwietnia do maja i jest to

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spitzkohl-młoda kapusta duszona w śmietanie 247

SPITZKOHL (Brassica oleracea) to rodzaj bialej kapusty.Najprawdopodobniej pochodzi z Chin.Jest najwczesniejsza odmiana ze wszystkich kapustnych (nazywana jest rowniez Sommerkohl).Mozemy sie delektowac jej smakiem juz w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi 187

 O wlasciwosciach szparagow pisalam we wczesniejszych postach (np.tutaj:klik),dlatego postarajmy sie by goscily na naszych stolach jak najczesciej.Sezon na szparagi jest tak krotki.Moja milosc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta z makreli wędzonej z twarożkiem i chrzanem 155

Blyskawiczne i smaczna pasta do kanapek.Przepis pochodzi z "30 minut w kuchni" Jamiego Oliviera.Zmniejszylam tylko ilosc soku z cytryny,bo Olivier zaszalal.Nie zmielilam pasty na "gladko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zielona sałata z rzodkiewką i truskawkami 162

SALATA MASLOWA (Lactuca sativa L.) jest jednym z najczesciej i najchetniej uprawiamych warzyw w Polsce.Uprawiali ja juz starozytni Grecy i Rzymianie.Do Polski trafila za panowania Wladyslawa

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pełnoziarniste kruche ciasto z rabarbarem i bezą 184

Pyszne kruche ciasto z beza.Nadaja sie do niego praktycznie kazde owoce,lecz beza w towarzystwie kwasnych owocow jest szczegolnie smaczna.Takze rabarbar,czerwona porzeczka,agrest czy jezyny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pianka truskawkowa z agar-agar 167

Blyskawiczny ,przesmaczny deser, nawet bez koniecznosci schladzania w lodowce.Zastosowalam tu naturalna substancje zelujaca agar-agar.AGAR-AGAR (406) wytwarzany jest z krasnorostow (glonow) rosnacych u wybrzezy Japoni. Algi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z młodej marchewki-expresowa 132

Expresowa zupa krem z marchewki,bez dodatku jakichkolwiek innych warzyw.Takie zupy-kremy wlasnie lubie najbardziej,jednoskladnikowe.Maja wyrazisty smak warzywa z ktorego zostaly ugotowane.Ta przyprawilam curry.Tak samo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Losoś pieczony z czarnym sezamem 121

Ciagle jemy za malo ryb,dlatego dzis prezentuje lososia.Ryba smaczna ,latwa i tak szybka szybka w przygotowaniu.Ma piekne pomaranczowo-rozowe mieso,oraz mnogosc witamin i mineralow

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik malinowy z jeżynami inaczej 158

Sernik bardzo,bardzo malinowy.Delikatnie mazisty,aksamitnie gladki,idealny.Zrobilam go z polskiego twarogu sernikowego z Piatnicy.Pyszny!Do tego kolorek bardzo trendy.Sernik nie opada nie peka jest idealnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Białe szparagi z masłem tymiankowo-cytrynowym 124

Maj to miesiac szparagow.Jedzmy je jak najczesciej,bo sa po prostu zdrowe.Oto moja nastepna propozycja na naprawde wykwintne szparagi .Sa lekkie,swieze,pachnace cytryna i tymiankiem.To

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!