zdrowe - 8490 przepisów (strona:143/566)

Salicornia E.-Europäischer Queller po prostu soliród 99

Ta roslina jest jak najbardziej jadalna.Slicznie wyglada ,jeszcze lepiej smakuje.Do naszej kuchni wprowadza odrobine egzotyki.Botanicznie nalezy do roslin komosoawytych lub szarlatowatych.Jest slonolubnym sukulentem wystepujacym posrod roslinnosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Stek z piersi kurczaka z cebulą , papryką i czerwonym pieprzem 153

Mieso drobiowe zawiera duze ilosci bialka i male ilosci tluszczu,zwlaszcza piers z kurczaka i indyka.Zawiera duzo cynku,magnezu,potasu ,witamin z grupy B,co powoduje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Błyskawiczny por duszony i jego właściwości zdrowotne 209

POR (Alium Porum L.) znany jest od 4500 lat, w Polsce często jest niedoceniany.Najczęściej występuje w pęczku włoszczyzny jako dodatek do rosołu .Ma nie tylko

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
"Smoothie" grapefruitowo-pomarańczowe 175

Zamiast zwyklego soku pomaranczowego na sniadanie,lepiej zmiksowac kilka owocow w calosci i zjesc bardzo pozywnego "drinka".Jest to wlasciwie gesta pulpa owocowa i o to

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb z San Francisco na zakwasie 214

Moja przygoda z pieczeniem chleba zaczęła się 3 lata temu. Nieprzerwanie trwa do dzisiaj. Jemy chleb tylko z własnego wypieku. Skończył się też problem z wyrzucaniem

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Powrót pasternaku.Puree ziemniaczane z pasternakiem 142

Puree ziemniaczane to najczęstszy dodatek do drugiego dania.Wcale nie musi byc nudne.Wystarczy do gotowania dorzucić korzeń pasternaku,a od razu  nabierze charakteru i ciekawego smaku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z dyni i curry 159

Dynia jest bardzo wdziecznym produktem w kuchni.Mozna z jej dodatkiem zrobic praktycznie kazde danie,lacznie z ciastem .Sama w smaku jest b.delikatna,niektorzy powiedza mdlawa.Przyjmie za

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pierogi ruskie pelnoziarniste z majerankiem 111

Pierogi ruskie powinny byc pierwszym wpisem na moim blogu,niestety nie sa,bo nie codziennie je robie.Najchetniej jednak jadlabym je codziennie i nie wiem czy kiedykolwiek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Drożdżówki pełnoziarniste z makiem i stewią 156

Mąka pełnoziarnista jest wspaniałym źródłem błonnika,żelaza,magnezu,białka i cynku.Stosujmy ja jak najcześciej w naszej kuchni.Cukier zastąpiłam stewią.Zaznaczam jednak,iż nie jest to stewia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gnocchi z majerankiem 158

Gnocchi,czyli malutkie wloskie kluseczki.Maja sklad naszych kopytek,czyli ziemniaki,jajko i maka.Kazdy region Wloch przyrzadza je na inny sposob.Istnieja nawet gnocchi z maki gryczanej lub

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenny bez wyrabiania 169

Nie jestem fanka chlebow pszennych,ale ten pieke od czasu do czasu dla urozmaicenia.Jak na pszenny chlebek jest po prostu expresowy do wykonania.Nie wymaga kilkakrotnego skladania

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łazanki z kiszoną kapusta,kiełbasą i majerankiem 132

Powoli koncza sie zimowe przetwory.Dzis przynioslam z piwnicy przedostatni sloik kiszonej kapusty.A z pobytu w Polsce  pozostalo jeszcze jedno  opakowanie lazanek.I to sa skladniki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pstrag pieczony w folii z rozmarynem,cytryną i czerwoną papryką 149

Nie przepadam za pstragiem w ogole za rybami slodkowodnymi.Dzisiejsze danie obiadowe to czysty przypadek.Lada chlodnicza z rybami w moim sklepie zapelniona jest zwykle wieloma gatunkami ryb.Dzis

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chalka waniliowa 91

 Drozdzowe to najlepsze i najzdrowsze ciasto  na swiecie .Nie jest to tak trudne jakby sie wydawalo.Trzeba tylko troche czasu i ciepla.Pospiech mu nie sluzy.Nie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sernik ze stewią i malinami 174

Pyszny ,kremowy,orzezwiajacy,pachnacy malinami sernik.Cukier w tym serniku zastapila stewia.Mniej kaloryczna ,na pewno.Ponoc najbardziej niekorzystne dla naszego zdrowia i poziomu cholesterolu jest polaczenie jajek z

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!