Bratwurst z czerwoną cebulą duszoną w czerwonym winie 194Propozycja na szybki i bardzo aromatyczny obiad.Proste składniki takie jak kiełbaski,cebula i ziemniaki za sprawą dodatków mogą zostać podniesienone do rangi przysmaków.Tak jest właśnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z czerwonej kapusty 277Surówka z czerwonej kapusty - jesienno-zimowy klasyk kuchni polskiej.Pełna witamin,ponieważ użycie surowych warzyw pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych.Niezastąpiony dodatek do obiadu.Sk
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe kluski drożdżowe na parze - buchty,pampuchy 214Długo zabierałam się do klusek na parze i nie wiem dlaczego wydawały się trudne do zrobienia.Są bardzo proste,lecz nie należą na pewno do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
żeberka duszone z cebulą 222Idealnie mięciutkie,rozpływające się w ustach mięso w pysznym sosie-to właśnie żeberka.Chyba wszyscy je lubią.Sama je uwielbiam,choć bardzo rzadko je robię.Jest
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Perfekcyjne puree ziemnmiaczane - III warianty 316Ziemniaczna bulwa kryje w sobie ogromny potencjał.Nie jest wcale tak banalna jak się nam wydaje.Nic nie smakuje do mięsa czy ryby lepiej niż poczciwe kartofle
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placek jabłkowy Róży 287Przepis na jabłecznik do którego ciągle wracam,przepis nie przekombinowany,a ciasto zachwyca prostotą i smakiem.Ten jabłecznik podbije kubki najbardziej wybrednych smakoszy.Ciasto jest niezwykle delikatne i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Czerwona kapusta duszona w soku pomarańczowym 225Czerwona kapusta,zwana też modrą to środkowo-europejski klasyk.Wspaniały,energetyzujący swym kolorem i pyszny dodatek do obiadu.Szczególnie teraz w listopadzie,gdy na stołach króluje
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowe bułeczki cynamonowe 157Aromatyczne i pachnące cynamonem buleczki- naprawdę trudno im się oprzeć.W całości upieczone z mąki orkiszowej,w tym połowę stanowi mąka orkiszowa pełnoziarnista.Doskonały przepis dla
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w pomarańczach z majerankiem 182Jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej.O ile filety z kaczych piersi należy przyrządzić tak,by mięso pozostało w środku różowe,to kaczka z pomarańczami
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno-żytnio-orkiszowy-codzienny 173Przegladając zgromadzone zapasy mąkowe odkryłam jeszcze jedną torebkę maki pszennej 550 i choć już nie używam takowej mąki w swojej kuchni musiałam ją zagospodarować.Tak wylądowała
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śledzie "po kaszubsku"- pyszne 219Bajecznie pyszne,proste do przygotowania ,pomidorowe śledzie z cebulą znane jako "śledzie po kaszubsku"- tradycyjne danie regionalne prosto z Kaszub.Ten przysmak w słodko-kwaśnej marynacie można
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Schab duszony w sosie śmietanowo-chrzanowym 241Szybki,dietetyczny obiad ze schabem w zimowych klimatach,bo całe mięso spowite jest w bieli.Schabowi towarzyszy pyszny,aromatyczny sos śmietanowo-chrzanowy.Przygotowanie tego dania nie wymaga
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jabłka w majeranku z żurawiną 231Jabłka kojarzą się głównie ze słodkościami i deserami.Jeśli już to jako dodatek do wytrawnych dań ,najczęściej karmelizowane z cukrem.Okazuje się,że podane z majerankiem i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Orkiszowa bagietka-szybka i łatwa 250Zamiast białej mąki pszennej jasna mąka orkiszowa w roli głównej.Dużo zdrowiej i smaczniej niż napompowana powietrzem i spulchniaczami kupna w sklepie.Ma bardzo chrupiącą skórke,a
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Binenstich mit Apfelfülung 188Binenstich to tradycyjne ciasto niemieckie.Drożdżowe ciasto przełożone waniliową masą budyniową,pokryte pyszną skarmelizowaną polewą migdałową.Skradnie serce i kubki smakowe każdego kto je raz skosztuje.Po
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!