zdrowe - 8490 przepisów (strona:154/566)

Cebulaki białostockie wg J. Hamelmana 124

Ten specjal pochodzacy z kuchni bialostockich Zydow zawedrowal do Nowego Jorku sto lat temu.Jeffrey Hamelman w swej piekarni w poludniowym Vermont wypiekal je kazdej soboty i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chili sin carne 147

Chili sin carne ( z hiszp. chili bez miesa),w odroznieniu do chili con carne (chili z miesem) ,tradycyjnej potrawy kuchni meksykanskiej i teksanskiej.Czesto wystepuje jako fastfood

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z pora z jabłkiem 136

To bogate w sole mineralne i witaminy warzywo jest znakomitym surowcem do przygotowania smacznej,zimowej surowki.Swoj specyficzny smak i zapach zawdziecza olejkom eterycznym,ktore dzieki zawartosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryż zapiekany z jabłkami i cynamonem 153

To danie jest istnym wehikulem czasu,pozwoli wam przeniesc sie do slodkich chwil dziecinstwa.Pyszna propozycja na slodki obiad nie tylko dla dzieci,choc dla niektorych pewnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Murzynek orkiszowy z gruszkami 170

Kto nie lubi,albo nie zna murzynka?To ulubione ciasto wiekszosci z nas, szczegolnie dzieci,dlatego dzis  rodzinny przepis z ulubionego brulionu zamienia sie w

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sznycle schabowe w pieczarkowym ragout-dietetycznie 192

Ragout ( od raguter=wzmocnienie smaku) w kuchni francuskiej ,to typ potrawy z miesa,ryby lub warzyw pokrojonych na regularnej wielkosci kawalki i uduszone w wywarze ,ewentualnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przekładaniec z kremem budyniowym i polewą czekoladową-pyszne"Biuściki" 147

Cudowny i slodki powrot do poczatku lat 90-tych.Wlasnie w tym czasie to ciasto bilo wszelkie rekordy popularnosci.Zadne imieniny nie mogly sie bez niego obejsc.Popularnosc rosla

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb " 5 ziaren"Jeffreya Hamelmana 230

Oto bardzo przyjemny i konkretny w smaku chleb,pelen kolorow i blonnika.Ziarno stanowi 40% wagi maki i w znacznym stopniu wplywa na smak oraz wartosc odzywcza.Zachowuje

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem porowo-ziemniaczana 139

Z serii blyskawicznych zup kremow-zupa porowa-ziemniaczana.Zimowa,rozgrzewajaca,a przy tym lekka i bardzo smaczna.Najlepiej smakuje wlasciwie bez zadnych dodatkow.Bardzo delikatna w smaku,jednak nie jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry na zakwasie wg J.Hamelmana z musem brzoskwiniowym 141

Gofry przygotowuje sie przez wymieszanie kilku zaledwie skladnikow.Wydawaloby sie,ze to takie proste.Owszem,gdy ma sie dobry,sprawdzony przepis.Do niedawna gofry jadlam tylko z budki i

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pasta serowo-rybna 165

Kanapke z taka pasta kazdy zje z przyjemnoscia,nawet najwiekszy niejadek.Ze swiezym chlebem z wlasnego wypieku smakuje rewelacyjnie.Pasta sklada sie wlasciwie z dwoch skladnikow:serka philadelphia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ciasto marchewkowe - najlepsze 138

Zapraszam na rewelacyjne ciasto marchewkowe,przepyszne ciasto z pomaranczowym miekiszem.W rzeczywistosci miekisz wcale nie zdradza,ze zawiera marchewke,rowniez smak tego nie sugeruje.Marchewka daje duza wilgotnosc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb żytni z mąką pszenna razowa i łamanym ziarnem żyta wg J.Hamelmana 147

Rewelacyjny,przepyszny chleb,kolejny z ksiazki "Chleb" Jeffreya Hamelmana.Na gleboki smak tego chleba wplywaja maka pszenna razowa i namoczone ziarno zyta.Ziarno zastosowane w przepisie jest lamane

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kassler z kiszoną kapustą pieczony w rękawie 193

>Kassler (Kasseler) to zapeklowana i lekko podwedzana wieprzowina,ktora mozemy upiec,ugotowac usmazyc i podac w towarzystwie kapusty,jarmuzu,brukwi badz kapusty kiszonej.Moga to byc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!