Szarlotka ( jablecznik) to pochodzacy z Francji wyrob cukierniczy,skladajacy sie z ciasta kruchego lub polkruchego oraz owocow.Nadzienie oprocz jablek moga stanowic gruszki ,brzoskwinie lub morele.Jesli ktos
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!O tych malenkich zielonych listkach przypominamy sobie przed Swietami Wielkanocnymi.Wlasnie wtedy je wysiewamy,by stanowily ozdobe wielkanocnego stolu.Bowiem rzezucha jest jednym z symboli Wielkanocy.Warto jednak pamietac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kopytka-kluski ziemniaczane lubiane przez wszystkich.Do przygotowania ciasta ziemniaczanego nalezy uzywac ziemniakow sypkich,rozsypujacych sie w czasie gotowania,a nie klejacych,zas samo ciasto nalezy wyrabiac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dzisiejszy baklazan w sosie curry z ciecierzyca to pyszne,wegeterianskie,pozywne danie z egzotyczna nuta.Swietne zarowno na obiad jak i na kolacje.Danie jest bardzo aromatyczne,o
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nie jestem wegetarianka,weganka,ani na diecie bezglutenowej,ale bardzo smakuja mi wszelakie humusy i pasty z roslin straczkowych.Jesli tylko nadarzy sie okazja i moge wyprobowac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Coraz czesciej ulubione tradycyjne polskie nalesniki z serem zastepuja nalesniki wytrawne.Mozliwosci sa tu tak naprawde nieograniczone.Dzisiaj niezwykle smaczne nalesniki z bardzo zwyklych produktow,bo w roli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Czarny makaron barwiony sepia to naprawde ciekawa propozycja na szybki i orginalny obiad.Warto go kupic.Do makaronu przygotowalam dorsza w sosie z mleka kokosowego,a wczesniej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Schab pieczony w rekawie i schab duszony w poczciwym mleku krowim to dwa bardzo udane przepisy na zawsze soczysty,miekki i kruchy schab.I wydawaloby sie,ze
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo lubie drozdzowe buleczki nadziewane owocami lub serem,sa podzielne,a nadmiar zawsze mozna zamrozic.Za babkami drozdzowymi nigdy nie przepadalam i nigdy ich nie pieklam.Dopoki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!"Frankfurter Grüne Sauce" ("Gri Soß") zielony sos frankfurcki to specjalnosc Hesji (Frankfurtu i Kassel).Nazwa sosu frankfurckiego ma status CHRONIONEJ NAZWY POCHODZENIA,czyli
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W kwietniu pojawiaja sie pierwsze nowalijki,a szczypiace w jezyk rzodkiewki i mlody szczypiorek to obowiazkowe elementy wiosennego menu.Warto jesc rzodkiewki,a szczypiorek to jeden z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pochodzacy z "tureckiej " kuchni specjal Polacy nazwali mazurkiem i od wiekow jest on wielka osobliwoscia wielkanocnej kuchni polskiej.Wymyslono dziesiatki przepisow na polskie mazurki,jednak glowna zasada
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tego sosu nie moze zabraknac na zadnym wielkanocnym stole.Przynajmniej ja nie wyobrazam sobie bez niego Wielkanocy.Nie za bardzo wiedzialam jak zatytulowac post,bo w domu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszny,bardzo aromatyczny, orientalny mazurek z zaskakujacym nadzieniem .Marchewka okazuje sie warzywem uniwersalnym.Biszkopt marchewkowo-migdalowy ,oraz smaczne,wilgotne ciasta marchewkowe wszyscy znaja.Teraz kolej na tarte
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Ta babka to swietny pomysl na wykorzystanie bialek pozostalych po wypiekach drozdzowych.I chociaz za babkami nie przepadam - to jak mam do wyboru fure przeslodzonych bezow i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!