W kuchni polskiej istnieje wiele wariantow ziemniaczanych klusek.Wsrod nich pyzy-tradycyjnie powstale ze zmieszania tartych surowych ziemniakow z gotowanymi.Tak lubie wszelkie kluchy,az sama sie dziwie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Cos dla wielbicieli drozdzowego pieczywa typu chalka i rodzynek.W doslownym tego slowa znaczeniu chalka nie jest ,bo nie jest zapleciona.Smakowo blizej jej do brioszki.Niezwykle delikatna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Panna cotta (wl.gotowana smietanka) to rodzaj wloskiego deseru pochodzacy z polnocnych Wloch.W sklad deseru wchodzi smietanka kremowka,cukier i zelatyna,ktore sie razem gotuje.Deser ten do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Baba ghanosh danie kuchni arabskiej,popularne na bliskim wschodzie (Liban,Syria) i w Egipcie.To potrawa w formie pasty lub dipu,ktorej podstawowym skladnikiem sa: baklazany i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!"Sledzik" przetrwal wiele stuleci i wszystkie kulinarne mody.W sredniowiecznej Polsce sledzie nalezaly do potraw tanich i pospolitych.Pozniej mawiano,ze gdyby sledz byl drozszy-nalezalby niewatpliwie do
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Jesli lubicie roznoszacy sie po domu zapach ciasta drozdzowego i marcepan to ciasto Was zachwyci.Boskie polaczenie smakow,a samo ciasto jest tak puchate i tak smaczne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis na dzisiejszy chleb nie jest co prawda zupelnie nowy,ale tak zmodyfikowany by zaspokoic wielbicieli maki orkiszowej.Chlebek z cudownym,pachnacym i sprezystym miazszem dzieki dodatkowi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zapraszam na nalesniki orkiszowo-gryczane.Bardzo delikatne ,smaczne i pomimo dodatku maki gryczanej,bez charakterystycznego gryczanego posmaku.Przyznam,ze robilam nalesniki z samej maki gryczanej,ale nie zachwycily mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Papryka nie tylko swietnie prezentuje sie na talerzu .Nalezy rowniez do dan o wysokiej wartosci odzywczej,zawiera bowiem okolo 5 razy wiecej witaminy C niz owoce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Kolejny drozdzowy wypiek jeszcze w zimowych klimatach,bo z nadzieniem zurawinowo-pomaranczowym.Pyszne,mieciutkie i bardzo puchate buleczki z duza iloscia zurawiny i pachnaca skorka pomaranczowa posmakuja
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wiosna w pelni.Rosliny w ogrodzie szaleja.Tegoroczna zima,a wlasciwie jej brak przyspieszyla wegetecje na pewno o wiecej niz 2 tygodnie.Wokol drzewka morelowego sciela sie juz platki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przeboj lat 70-tych i troche pozniejszych-sledz po japonsku-dzis spotykany rzadko.Krol owczesnych restauracji to nic innego jak sledzik owiniety wokol jajka ugotowanego na twardo
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo dawno nie robilam krokietow,dlatego ich pojawienie sie na stole spotkalo sie z ogromnym entuzjazmem.Wiekszosc uznaje krokiety jako dodatek do czystych zup.U mnie podane z
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Migdaly to jedne z najsmaczniejszych bakalii,malo jednak kto wie jak bardzo cenne sa dla naszego zdrowia.To istna bomba witaminowa,pelna wapnia,bialka,blonnika,nienasyconych kwasow
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!W sklepach pojawil sie pierwszy wiosenny wysyp kalafiorow.Nie moglam sie oprzec,choc wiem ,ze zostal wychodowany w szklarni,albo tunelu foliowym.A niech tam...Powstal pyszny krem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!